Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Alfa Romeo Spider - kabrio do 100 tis. Kč.

Poradna
František Mašek | 07.10.2016
foto: tipcars
Starší Spider lze dnes v bazaru koupit za velmi slušné peníze. Má tedy pátá generace nějaké výrazné nedostatky?

DOTAZ: Dobrý den, předpokládám, že se teď na podzim plošně sníží ceny všech kabrioletů v bazarech. Uvažuji o nákupu Alfy Spider, což vždycky byla moje srdcovka. Bylo by to druhé auto do rodiny a mám na něj 85 tisíc korun. Poradíte jakou motorizaci vybrat?


ODPOVĚĎ: Dobrý den, vámi poptávaná pátá generace modelu Spider se vyráběla v letech 1994-2003. První facelift proběhl v roce 1998 a druhý v roce 2003. V tuzemských bazarech by se nabídka modelu dala spočítat na prstech jedné ruky. Jsou nejčastěji nabízeny s benzínovým dvoulitrem Twin Spark (110 kW). To u našich západních sousedů už je výběr zajímavější. Můžete tu sehnat kousky s nájezdem pár desítek tisíc kilometrů, ale stavu samozřejmě odpovídá i cena. Osobně bych preferoval šestiválcový třílitr s výkonem 141 kW, případně také skvělý 3,2 V6 (177 kW). Cenově se ale bavíme o cca 150-200 tis. Kč, což je bohužel mimo váš rozpočet. Cena u těchto kousků s nejvyšší motorizací už ale půjde spíše nahoru.

S vaším rozpočtem tedy nejspíš stejně skončíte u motoru 2,0 TS (110 kW). Všechny čtyřválcové benzíny s proměnným časováním ventilů sice jedou moc hezky, je ale třeba poměrně pravidelně kontrolovat stav oleje v motoru, protože jsou vyhlášené jeho zvýšenou spotřebou. Právě vlivem nízké hladiny oleje často dochází k poškození ložisek klikového hřídele. Při koupi si dejte pozor na informaci o výměně rozvodového řemene. Pokud nevíte, kdy se měnil, proveďte jeho preventivní výměnu a dále si intervaly hlídejte. Tuto skutečnost zde v poradně připomínám u různých modelů často a zmínku si zaslouží i motory Twin Spark.

Model Spider i GTV stojí na platformě Fiatu Tipo, díly přední nápravy jsou naprosto shodné, jiná je však náprava zadní. Nedá se říci, která z náprav vydrží více, problémy mají obě. Jde hlavně o časté vůle, například v ramenech a táhlech stabilizátorů. Před koupí doporučuji stav podvozku zkontrolovat na zvedáku. Při testovací jízdě se nelekejte různého povrzávání, nízká tuhost karoserie u spideru je poměrně známá.

Hodnocení článku
2.9 z 5 (58%)
Hodnoceno: 7x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
md11fr, 30.09.2016 06:59
Já bych doporučoval motor 3.0 V6 12ventilů 141kW (AR 16101), po stránce vyváženosti spolehlivosti, výkony a hodnoty vozu je to asi ta nejlepší varianta. Bohužel dost těžko sehnatelná a za peníze které na Spidera máš tento motor neseženeš. Celkově za 85tis, bude Spider možná pěkná kasička na peníze.
Pokud bys našel tak bych volil rozhodně motor 3.0 V6 i ve variantě 24 ventil 162kW (AR 16105), který na konci roku 2000 nahradil.

motory 1.8 TS a 2.0 TS u kterých pravděpodobně skončíš jsou už v dnešní době hodně rizikovou koupí a celkově od nového motoru vyžadují velikou péči a rozhodně zkrácený interval výměny oleje.

Podle mě by ses měl rozhodně vyhnout motoru 2.0 V6 TB (AR 16202), který je opravdu hodně nespolehlivý.

Na motory z posledních let produkce 3.2 V6 24ventil (suveréně nejlepší motor co ve Spideru můžeš mít) a 2.0JTS si myslím vzhled k uvažované sumě nesáhneš, a i ty 3.0 V6 bývají většinou minimálně 2x dražší než 2.0TS.

Jinak ale přeju moc štěstíčka při hledání, sám jsem před několika lety v mladické nerozvážnosti svého Spidera 3.0 V6 prodal a teď je mi to docela líto.
Giorgio, 30.09.2016 08:47
Předpokládat plošné snížení cen kabrioletů na podzim je sice trochu logické (přece končí sezona), leč zavádějící - spider podobně jako barchetta už pár let drží cenu celoročně a bude mít tendenci spíše zdražovat, jak budou ubývat provozuschopné kusy. Na západě už totiž cena roste nyní, čímž se omezuje nabídka a vůbec dovoz celkově. To, co ještě bude v nabídce lacino, bude už spíše projekt na renovaci (a to samozřejmě spolkne jiný balík peněz).

Při nákupu je tedy nutno zaujmout jeden ze dvou různých přístupů - buď na to mám a koupím si, co chci, chvíli pojezdím a pak to zrenovuji jako investici; nebo na to nemám a koupím, co si můžu dovolit a co zrovna bude, trochu se pobavím a pak to snad za podobnou cenu po roce dvou pošlu dál už jako základ pro renovaci.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů