Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Audi A8 4D2 - jak se s ním jezdí?

Recenze uživatelů
Pavel (32) - Česká republika | 04.10.2016
ZKUŠENOSTI UŽIVATELE: Audi A8 4D2 | foto: Pavel
K Audi jsem přišel jak slepý k houslím. Můj tehdejší Jaguar X-Type začal mít problém se zadním diferenciálem a oprava nebyla rentabilní. A navíc jsem chtěl změnu.
Značka:Audi
Model:A8
Typ:4D2
Karoserie:limuzína
Objem motoru:4172
Palivo:benzin
Rok výroby:2002
Typ řazení:automat
Najeto km při koupi:230000
Najeto km nyní:290000
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:2.5r
Průměrná spotřeba:14.6
Předchozí vozidlo:Jaguar X-Type

K Audi jsem přišel jak slepý k houslím. Můj v tehdejší Jaguar X-Type začal mít problém se zadním diferenciálem a oprava nebyla rentabilní. A navíc jsem chtěl změnu.

Navštívil jsem několik inzerentů, několik bazarů, ale všude jen zklamání, většinou neměli nic, co by mě zaujalo, a když už, tak to bylo třeba 2 roky staré auto mimo můj rozpočet.

Nakonec jsem po martyriu v AAA koupil Audi A8, r.v. 2002 s 230t km na tachometru.

Tato zkušenost mě zároveň naučila, že už nikdy nevstoupím do areálu AAA, ať už auto prodat, nebo koupit. Tak hnusné jednání jsem u žádného obchodníka snad ještě nezažil.

A8 jsem vybral hlavně proto, že to bylo jediné rozumné auto v mé cenové relaci, mezi hromadou stočených francouzských dieselů a rozhrkaných služebních škodovek.

Chtěl jsem jednoznačně benzínový motor, žádný z dieselů, se kterým jsem měl možnost jet, mě nepřesvědčil, že jízda s ním je alespoň stejně pohodlná a příjemná jako s benzíňákem.

Takže auto přivezli, vypadalo tak, jak bych očekával, sedačky v kombinaci kůže/alcantara v super stavu. Auto bylo původně firemní, ale kupodivu dost zachovalé.

Na začátku proběhl obligátní servis - oleje, filtry, svíčky, později brzdové obložení.
Vyměnil jsem rozvod podtlaku, původní hadice byly zteřelé.
Od té doby auto fungovalo bez problémů až do nedávné doby, kdy rez prožrala díru do vlnovce výfuků, a momentálně čeká na opravu.

Jelikož jsem už pořídil nové auto, tohle půjde po opravě do světa.

Ted něco ohledně jízdy s A8:

Motor/převodovka: podle mě ideální motor pro A8. Není to žádný trhač asfaltu, ale dynamika je naprosto dostatečná a motor krásně táhne od cca 1500 otáček až do omezovače na 6500 otáček. Spotřeba na dálnici (+30-150km/h) se pohybuje kolem 10 l/100km. Ve městě se člověk nedostane pod 15l, reálně spíš kolem 16l.
Převodovka je automatická tiptronic, jedná se o výrobek ZF, typ 5HP-24A s 5 stupni.

Řadí poměrně svižně, hladce. Jak jsem dřív lpěl na manuální, po týdnu s tiptronicem jsem už o manuální nechtěl slyšet. Zvlášť ve městě je komfort jízdy s manuálem neporovnatelný.

Nevýhoda pak je nutná údržba převodovky, tzn. pravidelná výměna náplně a filtru po cca 50-60t km.

V automatickém režimu (tzn. poloha D) ve městě auto drží otáčky lehce nad 1000. Je to příznivé na spotřebu, nicméně, jak se řidič ve městě pohybuje mezi 40-60km/h, převodovka neustále řadí 3-4-5, často pak mění mezi 4 a 5.

Naštěstí na voliči je možné vybrat nejvyšší stupeň, který se bude zařazovat, tzn. v hustějším městském provozu jsem přepínal na 3 a převodovka řadí jen 1,2,3.

Režim tiptronicu pak umožní 'pseudosekvenční' řazení - pomocí poloh + a - na voliči jde řadit nahoru/dolů. Když otáčky klesnou k volnoběžným, automat podřadí, naopak na horní hranici otáček řadí nahoru i v manuálním módu.

Podvozek: Auto bylo na standardních 17" kolech a ty jsou tam doteď. Podvozek je komfortní tak akorát, ani moc tvrdý, ani moc měkký.
Auto sedí v zatáčkách dobře, a je lehce nedotáčivé.

Bohužel, podvozek nedává moc signálů, že už se jede na hraně možností a prostě se bez varování utrhne a auto pak opustí zatáčku po tečně ven.
Na druhou stranu už musí řidič docela 'prasit', aby k tomu došlo.

Výbava: Řekl bych standard A8, až na příplatkové sedačky s alcantarou a Bose audio - pár airbagů, vyhřívané sedačky, Audi RNS s navigací, el. nastavení sedaček/zrcátek/volantu s pamětí, nějaké dřevo kolem. Po 1200 km jízdy z toho normálně vystoupíte, bez nutnosti zásahu fyzioterapeuta. Boční vedení sedaček je perfektní, skoro se v nich nehnete ani v ostré zatáčce.

Nakonec bych rád zmínil Audi space frame, na kterém je postavena karoserie - ani po 14 letech existence tohoto auta při jízdě po nerovnostech nikde nic nevrže, tuhost karoserie je úžasná.


KladyZápory
Motor  Slabší účinek brzd  
Komfort  Nevypnutelné ESP (jdou jen omezit zásahy)  
Design    
   
   





Spolehlivost
3
 
Provozní náklady
2
 
Cena náhradních dílů
2
 
Dostupnost náhradních dílů
3
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? ano

Hodnocení
Brzdy
3
Design
2
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
1
Ovladatelnost
2
Prostornost
3
Pružnost motoru
2
Řazení
2
Řízení
2
Sedadla
1
Spotřeba
3
Výhled z vozu
1
Celkové hodnocení - průměr:
2
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 3x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Koloss, 05.10.2016 14:58
Teda u A8 mě zaráží známka za prostornost jen 3.
sheogorath, 05.10.2016 17:45
Ne ze by vylozene vyvolavala klaustrofobii, spis me prijde, ze vzhledem k velikosti auta v ni (zvlast vzadu) az tak moc mista neni.
Rozhodne bych u D2 spis doporucil long verzi.
VlaDaK, 10.10.2016 14:24
Na kolik vůbec přijde A8 dneska v bazaru? Taková limuzínka by nebyla vůbec špatná :)
Koloss, 10.10.2016 14:29


Mám obavy, že u takového auta nebude hlavní otázkou cena vozidla v bazaru, ale cena servisu. Není to masově rošířené vozidlo, dostupnost druhovýroby bude malá a cena originálních dílů bude prémiová.
sheogorath, 11.10.2016 12:58
Byvavalo. Ted uz sehnat zachovalou, peknou D2, zvlast facelift a benzin je celkem problem. Da se sehnat kolem 120k, ale bude mit alespon 300kkm nalitano.

U tech dilu je to jak co. Vetsinou to neni problem, ale treba dily podvozku/naprav jsou drazsi, jakykoliv opravy karoserie jsou problem (hlinik). Jinak Koloss ma pravdu - original dily odpovidaji cenove tride auta.

To samy udrzba, 8 svicek, vymeny oleje v automatu, vetsi rozmer pneu.

Na druhou stranu se da prijemne a pohodlne prepravovat i na vetsi vzdalenosti, a na rozdil od skoro vseho s cim jsem jezdil v A8 ani po tech 15 letech nic nevrze, kastle se nekrouti. A ten pohled pres dlouhou kapotu je taky fajn

Nejhorsi je, ze si na to clovek dost rychle zvykne. Pamatuju si jak jsem jel asi po roce od nakupu A8 s o dost mladsim Passatem CC 2.0TDI DSG a prislo me to proti stare A8 laciny, vrzajici na kazde nerovnosti...
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů