Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Autem do Chorvatska 2016 - rady a tipy na cestu (3. díl)

Naše téma
František Mašek | 23.06.2016
foto: Karel Směšný
Cesta k moři znamená porci kilometrů, což je náročné pro řidiče i auto. Co zkontrolovat, jak správně auto naložit a hlavně jak celou cestu přežít ve zdraví?

Tři základní rady na cestu k moři, které se nemění, avšak každý rok se můžeme přesvědčit, že je spousta řidičů nedodržuje a vystavují sebe i ostatní cestující zbytečnému nebezpečí.

1) Pravidelně odpočívejte

Aby cesta proběhla bez komplikací a podle představ, samozřejmě nestačí ji jen pečlivě naplánovat, dělat během ní pravidelné zastávky a mít s sebou dostatek občerstvení a tekutin. Mnoho lidí se už od začátku cesty vidí na pláži, a proto spěchá, aby jim cesta zabrala co nejkratší čas z dovolené. Jenže ne každému dochází, že v letních vedrech, při jízdě po dálnicích hodně přes sto kilometrů za hodinu v hustém provozu nelze za volantem vydržet bez přestávek. Nejen kvůli bezpečnosti, ale i kvůli zdraví je potřeba pravidelně zastavovat, opláchnout si obličej a ruce, protáhnout se, nebo si i krátce odpočinout. Pauzy potřebují i cestující, aby nebyli ospalí a malátní. Je mylná představa, že spící
posádka je pro řidiče to nejlepší, protože má na řízení klid. Naopak, spící pasažéři uspávají i řidiče, navíc v případě mikrospánku není nikdo, kdo by mohl zasáhnout.

2) Pitný režim je základ

Samozřejmostí je i dodržování pitného režimu. Nejlepší jsou čistá voda nebo minerálky. Ty nejen doplňují tekutiny v těle, ale i vypocené minerální látky. Za každých okolností by měla být ve voze dostatečná zásoba tekutin, při uvíznutí v zácpě na několik hodin není kde nakoupit pití a dehydratace se na letním slunci projeví velmi rychle, zvláště u dětí. Na letní cesty je ideální ovoce, je lehké, obsahuje přírodní cukry, osvěží a dodá energii. Jako krátkodobá pozitivní vzpruha zapůsobí i černý čaj či káva. Naopak obligátní řízky a podobné těžké pokrmy či různé slazené limonády mají za následek rychlejší nástup únavy.
Pamatujme, že chyby a problémy způsobené únavou přicházejí nejčastěji ke konci cesty, kdy se už spousta lidí soustředí spíše na vidinu pláže než na řízení. A na projevy únavy za volantem se v blízkosti letovisek často soustřeďuje i chorvatská policie, protože mnoho lidí nebezpečí podceňuje a jezdí nonstop. Pokud policisté vyhodnotí, že řidič svým stavem ohrožuje sebe i ostatní účastníky provozu, můžou dotyčnému zabavit řidičské oprávnění, a to až na osm dní.

3) Zavazadla uložte v autě bezpečně

Důležité je také správné naložení auta zavazadly. Ty nejtěžší věci by měly přijít do kufru jako první a to hned za opěradla zadních sedaček. Je ideální, když je také zajistíte proti pohybu. Při nakládání si vždy představte, co by se se zavazadly stalo při převrácení vozu a podle toho je zabezpečte. Rozhodně neodkládejte těžší věci na zadní plato zavazadelníku. Při čelním nárazu můžou takové odložené předměty těžce poranit posádku. Pokud máte možnost, využijte střešní nosiče, nebo i odkládací prostory pod zavazadelníkem.



Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů