Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Autem do evropských velehor - povinná výbava

Aktuality
TZS | 15.11.2007
foto: tipcars
Chystáte se letos cestovat na hory třeba do Alp nebo do Tater? Pak je důležité vědět, co po vás mohou policisté v zahraničí požadovat. Proto přinášíme přehled povinné výbavy automobilu v zemích, kam se Češi nejčastěji vydávají za zimními sporty.
Evropské předpisy upravující povinnou zimní výbavu auta většinou spoléhají na zdravý rozum. Ani tak úzkostlivé Rakousko nebo Německo řidičům nepředepisují zimní pneumatiky - alespoň tehdy, pokud jsou právě suché silnice. Když ale sněží, je hned situace jiná. Auta s letním obutím může policie odstavit a jejich řidičům dát pokutu, v horských oblastech pak nejsou výjimečné ani cedule nařizující použití řetězů. Kdo chce pokračovat v cestě, musí se činit.
Své o tom ví pražský architekt Petr Benedikt, který jezdí pravidelně lyžovat na sever Itálie. "Poté, co jsem na Brennerském průsmyku zažil sněhovou vánici, už nekompromisní chování místních policistů chápu. Dál pouštěli jen auta s řetězy nebo vozy s pohonem všech čtyř kol, jinak se to ale ani projet nedalo." Petr Benedikt s sebou řetězy měl, nikdy předtím je však na auto nenasazoval: "Naštěstí mi solidárně pomohli zkušenější řidiči. Dnes každému radím, aby si manipulaci s řetězy včas nacvičil doma v teple. V alpské vichřici se to člověk učí těžko."
Kvůli špatnému počasí může policie horské silnice zcela uzavřít, ve sněhové pasti lze na několik hodin uvíznout třeba i na dálnici. Rakouský autoklub proto pro jízdu do hor doporučuje plnou nádrž paliva, zásobu teplého oblečení, nápojů, jídla a mobilní telefon s dostatečným kreditem a nabitou baterií.

Pravidla a povinná výbava
Rakousko 
Zimní pneumatiky nejsou povinné, některé úseky silnic však mohou být osazeny dopravní značkou, která povoluje vjezd jen vozidlům se zimní výbavou. V takovém případě je nutné mít s sebou řetězy nebo obuté zimní pneumatiky s profilem alespoň čtyři milimetry. V horských úsecích může být povolen vjezd pouze vozidlům se sněhovými řetězy - maximální doporučená rychlost je pak 40 km/h.
Rakousko od 1. ledna 2008 ruší povinné svícení aut ve dne. Nutnou výbavou všech aut je reflexní vesta, která musí být uložena v dosahu řidiče, nikoliv tedy například v kufru. Rakouští policisté to zvláště u cizinců často a rádi kontrolují!
Před jízdou můžete vypít menší množství piva nebo třeba vína - místní předpisy tolerují 0,5 promile alkoholu v krvi. Na vybraných horských silnicích se platí mýtné, osobní auta na dálnicích musí mít známku. Desetidenní vyjde na 7,70 eura, dvouměsíční na 22,20 eura, a roční stojí 73,80 (1 euro = 27 Kč).
 

 
Itálie 
Pro některé horské silnice mohou být v určeném období dopravními značkami předepsány zimní pneumatiky nebo řetězy. V obou případech lze takové úseky projet se zimními pneumatikami, pokud je však auto nemá, musí řidič nasadit na letní gumy řetězy.
Svítit ve dne jsou auta povinna jen na dálnicích a rychlostních silnicích. Varovné reflexní vesty si musí nasadit řidič i spolujezdci mimo obec v případě opuštění auta po poruše nebo nehodě. Podobně jako v Rakousku je i v Itálii tolerováno 0,5 promile alkoholu v krvi. Na italských dálnicích se platí mýtné, v blízké době se však počítá i se zpoplatněním některých horských silnic.
 

 
Německo 
Zimní pneumatiky nejsou v této zemi předepsané, jejich použití je však upraveno formulací "obutí musí odpovídat povětrnostním podmínkám". Kromě toho policisté občas kontrolují, zda máte v zimě v ostřikovačích nemrznoucí směs. Jestliže vybavení auta neodpovídá zimním podmínkám, může policie řidiči vyměřit pokutu od 20 do 40 eur. Použití sněhových řetězů je obecně dovoleno, na některých úsecích může být jejich použití i povinné. Maximální povolená rychlost s nasazenými řetězy je 50 km/h.
Svícení aut ve dne se doporučuje, není však povinné. Pro řidiče do 21 let a pro ty, kteří vlastní řidičský průkaz kratší dobu než dva roky, platí absolutní zákaz alkoholu za volantem. Ostatním se toleruje půl promile.
 

 
Francie 
Vjezd do horských úseků může být v závislosti na počasí podmíněn nasazením sněhových řetězů nebo použitím zimních pneumatik. Stává se, že vysoko položené silnice občas bývají v době tání sněhu uzavřené. Na francouzských dálnicích se platí mýtné, tolerance alkoholu v krvi řidiče je 0,5 promile. Svícení ve dne je doporučené, nikoliv povinné. 

 
Švýcarsko 
Zimní pneumatiky nejsou povinné, pokud však špatně obuté auto brzdí na zasněžené silnici provoz, může jeho řidič dostat pokutu. Na rozdíl od české praxe kontroluje švýcarská policie obutí při dopravní nehodě. Když se karambol stane v zimě a havarovaný vůz má letní gumy, hrozí řidiči finanční spoluúčast na uhrazení škod. V horských úsecích bývá často k vidění dopravní značka vyzývající k nasazení sněhových řetězů. Jejich použití je pak povinné, vozidla s pohonem 4x4 však mívají výjimku (dodatková tabulka "mimo 4x4").
Svícení ve dne se pouze doporučuje, tolerance alkoholu je 0,5 promile. Na dálnici se smí vjet pouze se známkou, která má platnost vždy jeden kalendářní rok a stojí 40 švýcarských franků (1 CHF = 16 Kč). Známky na kratší dobu nejsou v prodeji.
 

 
Slovensko 
Použití zimních pneumatik neupravuje žádný předpis, řetězy je však zakázané používat v místech, kde není dostatečně silná vrstva sněhu a mohly by poškodit vozovku. Na železničním přejezdu a 30 metrů před ním je rychlost omezena na 30 km/h. Každé auto musí být vybaveno výstražnou reflexní vestou, od 15. října do 15. března se musí svítit i ve dne.
Stejně jako v Česku netolerují Slováci alkohol za volantem v žádném množství. K jízdě po dálnici potřebuje mít auto známku - sedmidenní vyjde na 150 slovenských korun, měsíční stojí 300 a roční 1100 slovenských korun (1 Sk = 0,80 Kč).
 

 
Polsko 
Zimní pneumatiky nejsou povinné, sněhové řetězy smějí být použity pouze na zasněžené nebo zledovatělé silnici. Auta musí celoročně svítit i ve dne, alkohol za volantem je tolerován do hranice 0,2 promile. Na některých úsecích polských dálnic se vybírá mýtné. 

Rychlostní limity pro automobily do 3,5 tuny (v km/h)
 

Rakousko
(*)

 
Itálie
(**)
Německo Francie
(***)
Švýcarsko Slovensko Polsko
(****)
Obec 50505050506050
Mimo obec1009010090809090
Rychlostní silnice100110130110100130100
Dálnice130130neomezeno130120130130


* Na dálnicích A10, A12, A13, A14 platí od 22 do 5 hod. limit 110 km/h. Na některých úsecích dálnic může být dopravní značkou povolena rychlost až 160 km/h. **Za deště nebo sněžení je max. rychlost na dálnici 110 km/h, rychlostní silnici 90 km/h a v mlze na všech silnicích 50 km/h.
***Pokud je viditelnost do 50 metrů, platí na všech silnicích max. rychlost 50 km/h. Pro začátečníky (do dvou let do vydání řidičského průkazu) platí mimo obec 80 km/h, na rychlostních silnicích 100 km/h a dálnicích 110 km/h.
****Od 23 do 5 hod. platí v obci max. 60 km/h. Na čtyřproudých rychlostních silnicích se smí jet až 110 km/h.


Jakub Stehlík + Hospodářské noviny

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů