Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Automobilismus ve světe – jaké jsou aktuální trendy?

Nové modely
Blaháček Marek | 22.05.2015
foto: škoda-auto
Podle údajů VDA došlo oproti roku 2010, kdy bylo ve světě prodáno 55,4 milionu nových vozidel, loni k nárůstu o 18.8 % na 65,5 milionu registrovaných automobilů.

Výhled do budoucna v pětiletém horizontu počítá s dalším růstem o 28,5 %, v roce 2020 by tak mělo být ve světě registrováno 84,1 milionu nových vozů.

Evropa už není, co bývala

V uplynulých čtyřech letech byl nárůst prodejů zaznamenán ve všech regionech vyjma západní Evropy (zde prodeje poklesly z 13 milionů registrovaných vozů v roce 2010 o 6,7 procentního bodu na 12,1 milionu vozů v loňském roce). Největší růst zaznamenala Čína (+33,5 %), následována severní Amerikou (+32,7 %) a Střední/Jižní Amerikou (+20,2%).
V roce 2010 byly firemní vozy zastoupeny 19 % z celkového počtu prodaných vozů (2,3 mil.), loni se tento podíl zvýšil o jeden procentní bod na rovnou pětinu (2,9 milionu vozů). V roce 2020 mají firemní prodeje představovat 24 % z celkového počtu registrací (asi 4,5 milionu vozů).
Všechny trhy vykazují větší oblíbenost přímého vlastnictví automobilu nad jinými formami financování – v USA je v přímém vlastnictví 93 % vozů, v Německu a Francii shodně po 86 %.

Každý trh je jiný

Sledované trhy se značně liší v požadavcích na druhy vozidel. V Německu je největší zájem o vozy střední třídy, následují vozy vyšších tříd a malé městské automobily. Ty jsou naopak nejoblíbenější v Japonsku, druhou příčku si zde drží vozy střední třídy následované kategorií SUV. Severní Amerika nejvíce poptává vozy vyšších tříd, SUV a automobily střední třídy. Ty jsou nejpopulárnější ve Francii, následované malými vozy a naopak většími auty vyšších tříd.

Kde jsou nejoblíbenější jaké značky?

Naší západní sousedé preferují domácí Volkswagen (21,6 %), následuje Mercedes-Benz (9 %) a Audi s 8,5 %. Všechny tři nejprodávanější modely zde patří Volkswagenu – postupně golf, passat a polo.
Ve Francii rovněž vítězí domácí značky v pořadí Renault-Peugeot-Citroën. Zákazníci ve Velké Británii upřednostňují fordy před Vauxhallem a Volkswagenem. I ostatní zkoumané trhy, jako Japonsko nebo Rusko, vykazují největší oblibu vozů domácích automobilek.

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů