Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

BMW 330 xd - rozdává radost

Testy
Petr Šikl | 06.02.2009
dalších 58 fotek
foto: Petr Šikl
Proč měnit něco, co se líbí a dobře prodává? Asi toto si říkali u BMW při faceliftu trojkové řady. Proto se designérských změn odehrálo pramálo, za to pod kapotou a vnitru došlo k zásadním změnám. Co je tedy nového? Je trojka stále zábavná?

Je facelift a facelift. Že mezi nimi není žádný rozdíl? Máte pravdu. Není. Rozdíl nastává až v okamžiku, kdy slovo facelift spojím například s automobilkou Hyundai nebo BMW. Už víte kam mířím? Kdežto například Hyundai s faceliftem většinou změní vůz k nepoznání, vozy s vrtulí ve znaku zůstávají ušetřeny výraznějších kosmetických změn. S faceliftem trojkového BMW však přišla razantní modernizace. Zcela nové jsou šestiválcové agregáty, rozšířil se rozchod kol, vylepšeno bylo zavěšení kol, zdokonalil se systém iDrive a dalších tisíce drobných věcí postihla modernizace. Prostě nezůstal kámen na kameni, přestože trojka se tváří stále stejná.

Karoserie: změn si všimne jen fanda

Všechny modely německé automobilky vypadají v levém pruhu na dálnici ve zpětném zrcátku stejně. Nezaměnitelný čelní pohled na vozy s vrtulí ve znaku je u faceliftované verze umocněn výrazněji tvarovanou kapotou do písmene "V". Drobných změn se dočkaly světlomety a tradiční ledvinky chladiče. Nové jsou i zadní svítilny, které vypadají zase o něco lépe. Kola konečně díky rozšířenému rozchodu nezanikají v blatníkách. Trojkové BMW vypadá stále atraktivně.

(+) vyzrálý design

Interiér: klasická strohost

Facelift postihl i kokpit trojky. Změnil se tvar loketní opěrky a bylo vylepšeno ovládání informačního a zábavného systému iDrive. Kolem klasického kruhového ovladače na středovém tunely se nově usídlila tlačítka pomocí kterých se lze přímo dostat do požadovaného menu (navigace, rádio, multimédia, telefon atd.). Přibylo také tlačítko pro návrat zpět. Příplatková sportovní sedadla vpředu zaslouží jen a jen chválu. Oplývají příkladným bočním vedením a bohatým nastavením. Ideální polohu za volantem tak nalezne téměř každý. Špatná situace však panuje na zadních sedadlech, kde mají i průměrně vzrostlí pasažéři problém s prostorem pro nohy. Navíc pod přední sedadla se nevlezlou špičky vyšších bot, které nelze pod sedadlo ani zasunout (zejména v případě, pokud řidič a spolujezdec využijí nejnižší možné polohy svých sedadel). Přes relativně solidní rozvor je díky motoru posunutém co nejdále do vozu a dosažení ideálního rozložení hmotnosti prostoru méně než u konkurence.

(+) kvalita použitých materiálů a jejich zpracování
(+) příkladná ergonomie
(+) mezigeneračně vylepšený iDrive
(-) méně místa na zadních sedadlech
(-) ceny příplatkové výbavy


Motor: hliník místo litiny
Facelift přinesl pod kapotu zbrusu nový agregát. Vznětový šestiválec produkuje 180 kW (245 k) spolu s maximálním točivým momentem vrcholící hodnotou 520 N.m. dostupnou mezi 1750-3000 ot./min. Přes značný výkon automobilka slibuje průměrnou kombinovanou spotřebu 6,5 l/100 km, což bylo dosaženo přepracovaným systémem přeplňování turbodmychadla s variabilní geometrií rozváděcích lopatek, přímým vstřikováním common rail třetí generace a snížení hmotnosti o 5 kg použitím vysoce pevných hliníkových slitin. Zajímavostí je, že tento motor s technologií BMW BluePerformance splňuje již dnes limity emisní normy EU6, která vstoupí v platnost až v roce 2014. Všechny současné vznětové motory BMW jsou standardně vybavené filtry pevných částic a plní emisní normu EU5.

V praxi působí šestiválcový diesel kultivovaně a vyniká extrémní pružností. Jeho ochota silně táhnout od nízkých otáček až k hranici pěti tisíc je dech beroucí. Navíc dochází k naprosto plynulému zrychlení, na kterém se stane většina řidičů závislá. Odmyslete si klapot motoru při startu a razantní akceleraci a nabudete dojmu, že řídíte extrémně výkonný benzínový šestiválec, který má zejména v nízkých otáčkách síly na rozdávání. Oproti benzínovému šestiválci nedokáže diesel vyprodukovat návykový "sound" a nedosahuje stejně vysokých otáček, což vůbec nevadí. Pro řidiče jezdící dlouhé "štreky" je diesel vhodnější variantou.

(+) výkon
(+) pružnost
(+) spotřeba a emise
(-) občasné mírné vibrace a klepot

Jízdní vlastnosti: zábava v první řadě
Trojkové BMW je známé svým výborným a hlavně zábavným podvozkem, který umocňuje přesný a dostatečně komunikativní hydraulický posilovač řízení. V modernizované trojce famózní řízení zůstalo a bylo umocněno přepracovaným zavěšením kol (pětiprvková zadní náprava s lehkou ocelovou konstrukcí), rozšířeným rozchodem a nepatrně sníženou hmotností vozu. Systém pohonu xDrive rozděluje 40% hnací síly na přední kola, resp. 60% na ty zadní. Pokud však senzory rozpoznají na kluzké vozovce ztrátu adheze, dochází během milisekund k přerozdělení hnací síly. Díky ideálnímu rozložení celkové hmotnosti (50:50) je trojka velmi agilní, mrštná a hravá. S testovaným motorem dokáže pružně akcelerovat téměř z jakékoliv rychlosti. Záleží jen na řidiči, jak bude chtít jet. Po vypnutí stabilizačního systému může jezdit z rozevlátou zádí nebo s přesností laseru opisovat oblouky. Pokud začnou zadní kola prokluzovat, veškerý výkon je poslán na přední nápravu, což vůz dokáže velmi rychle vytáhnout ze zatáčky zvoleným směrem. Je-li BMW se zadním pohonem pouze pro fajnšmejkry a řidiče, kteří mají se "zadokolky" bohaté zkušenosti, BMW se systémem xDrive ocení i méně zkušení jedince.

Trojkové BMW procházelo redakčním testem, kdy většina silnic byla v Česku po sněžení kluzká. Ani jednou se "trojka" nedostal do nějaké krizové situace ze které by nebylo úniku. Ba naopak. Jízda ve sněhu byla famózním zážitkem. Trojka poslouchá na slovo a při troše řidičkého umu si lze s ní i v nepřízni počasí jízdu užívat. Runflaty a tvrději naladěný podvozek se samozřejmě odráží na jízdním komfortu, přesto posádka nikterat výrazně netrpí.

(+) přesné řízení
(+) řazení
(+) brzdy
(+) příkladná trakce
(+) zábava za volantem
(+) pohon xDrive
(-) méně komfortu

Závěr: nadělovač radosti

Trojkové BMW s pohonem všech kol dokáže díky skvělému řízení rozdávat radost plnými doušky. Skvělému vznětovému motoru sekunduje výborný podvozek s pohonem všech kol, který navíc umožňuje celoroční využití vozu za jakýkoliv podmínek. I při sněhové kalamitě si za volantem tohoto BMW budete jízdu užívat a nebudete muset přemýšlet, zda nástrahy paní zimy nejsou pro trojku příliš velké sousto.

Hodnocení
Brzdy
1
Design
1
Dílenské zpracování
1
Dynamika motoru
1
Jízdní komfort
3
Ovladatelnost
1
Prostornost
3
Pružnost motoru
1
Řazení
1
Řízení
1
Sedadla
1
Spotřeba
1
Výhled z vozu
2
Zavazadelník
2
Celkové hodnocení - průměr:
1.43
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Technický popis
Karoserie
Typ
Sedan
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4 531
Šířka (mm)
1 817
Výška (mm)
1 421
Rozvor (mm)
2 760
Rozchod kol vpředu (mm)
1 500
Rozchod kol vzadu (mm)
1 513
Provozní hmotnost (kg)
1 710
Maximální hmotnost (kg)
2 055
Počet míst (os.)
5
Objem zavazadlového prostoru (l)
460
Motor
Typ
Vznětový
Počet válců
6
Zdvihový objem (ccm)
2 993
Vrtání x zdvih (mm)
84,0 x 90,0
Kompresní poměr
17,0 : 1
Max. výkon kW (k)/ot./min.
180 / 4000
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
520 / 1750-3000
Spotřeba
Město
8,3
Mimo město
5,5
Kombinovaná
6,5
Palivová soustava
Palivo
Motorová nafta
Objem nádrže (l)
61
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
5,9
Max. rychlost (km/h)
247
Převodovka
Typ převodovky
Automatická
Počet rychlostních stupňů
6
Přenos hnací síly
Pohon
XDrive
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
682.500
Cena testovaného vozu bez příplatkové výbavy (Kč)
1 102.500
Celková cena testovaného vozu (Kč)
1 623.078
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Drago5, 06.02.2009 21:31
Je celkem škoda, že stále není počeštěný iDrive.Anglina mi sice problémy nedělá,ale bylo by to přívětivější.Takhle člověk musí investovat 25000 za počeštění.
Radecek, 07.02.2009 11:52
Zkus kouknout na foto č 54 ...
baworak, 07.02.2009 12:01
ono totiz panove pri takovym kroutaku uz ta ctyrkolka zacina byt nutnost jinak ty zadni gumy dostavaji opravdu do tela (pokud so to ovsem nekoupi nekdo,kdo bude jezdit porad na ctvrt plynu
T.J., 07.02.2009 22:43
Auto je to skvělé, měl jsem tu čest a na konci dne jsem se jen velmi nerad loučil. Design BMW se mě vždy vyloženě líbil, včetně interiérů. Ovšem od uvedení předchozí sedmičky a "přivařením" druhé kapličky uprostřed desky se mě "palubky" velmi, ale velmi velmi nelíbí. Chci se zeptat, zda jsem v tom sám?
TOM, 08.02.2009 12:05
Mně se ta přístrojovka v předchozí sedmě taky nelíbí-vypadá jak stará komoda po babičce.
Ale v nový pětce a trojce už je to lepší a dvě kapličky mi vůbec nevadí. Naopak mi připadá zvláštní a chudě základní verze trojky bez ní.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů