Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Čím dál lepší, ale stále ne dost dobré

Aktuality
Michal Štengl | 14.10.2016
foto: Michal Štengl
Organizace ADAC vedle klasických zimních plášťů otestovala i celoroční pláště o rozměru 205/55 R16 V. Tyto univerzální pláště si i kvůli mírným zimám získávají na čím dál větší oblibě. Jak ale ukázaly výsledky, jejich kvalita se sice zlepšuje, pořád je to ale kompromis.

Otázka používání celoročních pneumatik v poslední době rezonuje čím dál víc. Mírné zimy v našich zeměpisných oblastech nutí spotřebitele uvažovat, zda má vůbec cenu si kupovat dvě sady pneumatik. Hlavně na auta, se kterými jezdí po městě. Přestože výrobci tento trend nevidí úplně rádi, žádný z těch významných si nedovolí tento segment opomenout. Například Peugeot u modelu 2008 dokonce se systéme Grip Control, což je specificky naladěný protiprokluzový systém, doporučuje používat celoroční pneumatiky.

ADAC letos vyzkoušel celkem sedm celoročních pneumatik a ve srovnání s rokem 2014 zaznamenal určité zlepšení. Zatímco tehdy všechny pláště propadly, letos dosáhly výrobky Michelin CrossClimate a Vredestein Quatrac 5 na hodnocení Doporučeníhodné, a to za známku 3,4. Zatímco Michelin zaznamenal až na sněhu ve všech disciplínách výkonový posun směrem nahoru, Vredesteiny naopak moc nepřesvědčily na suchu ani na mokru. Nokiany Weatherproof XL, Goodyear vector 4Season G2 XL a Pirelli Cinturato All Season dostaly čtyřku, tedy Dostatečné, Bridgestone A001 a Hankook Kinergy 4S H740 XL propadly a z testu odešly s výsledkem nedostatečné.

Celoroční pláště ale nesoupeřily jen mezi sebou, technici ADAC je porovnali i s průměrnými letním a zimním pláštěm a ani v ní neuspěly. Byla to pro ně náročná zkouška, kterou žádný celoroční typ nezvládl bez potíží. Pořád tak platí, že na sněhu jsou skutečně lepší klasické zimní pláště a v horkém období pořád lépe fungují letní pláště. Nicméně znovu se dere otázka, kdy naposledy jsme jezdili v zimě na sněhu. V tomto ohledu se tedy jako zajímavá alternativa opravdu jeví pláště Michelin CrossClimate, které velmi dobře fungují na mokru a suchu v létě i v zimě.

A co vy? Přezouváte pravidelně? Uvažujete o celoročních pláštích? A pokud už na nich jezdíte, jaké s nimi máte zkušenosti z hlediska jízdních vlastností, nebo spotřeby? Budeme rádi, když se s námi podělíte o svůj názor i zkušenost.


Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Kojot027, 17.10.2016 09:50
Doby kdy jsem jezdil na celoročních pneu jsou asi 20 let pryč, od té doby jsem to nezkoušel. Pneu se v létě "žvejkaly" a auto nedrželo stopu. (i když to byl Forman) V zimě na suchu to bylo v pořádku, ale mokro byl dost zapeklitý stav. Klouzalo to jak na ledě. Sníh to bylo dobré jen první zimu, druhou zimu už to bylo výrazně horší i proto že přes léto zmizel vzorek asi 3 - 4 mm na každé pneu. Najelo se na nich max 25.000 km a třetí zimu by nedaly. Od té doby to považuji za vyhozené peníze a pravidelně měním zimní letní. Ne proto že to někdo přikazuje, ale pro svůj pocit, že pro sebe udělám to nejlepší. Ale jezdím po větší části Evropy, a nemám čas zkoumat jestli je zrovna v Itálii sníh. Prostě podle "selského rozumu" je zima blíží se hnusný počasí = přezuju. To samý když přichází léto..
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů