Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Co dělat, pokud natankujete nesprávné palivo?

Aktuality
Karel Směšný | 24.10.2014
foto: David Kšica
Řada motoristů si každý rok zničí motor svého vozu, když natankují špatné palivo.

Pokud se vám při tankování stane, že do hrdla nádrže strčíte jinou pistoli, než na jaké palivo váš automobil jezdí, zachovejte klidnou hlavu. Jedná-li se jen o pár litrů špatného paliva, stačí dotankovat nádrž do plna tím správným a motor by si s tím měl bez problémů poradit.

Když ale natankujete velké množství například benzínu místo nafty a svoji chybu si ihned uvědomíte, nepokoušejte se s vozem odjet. Sice vás nemine odtah do servisu, kde nesprávné palivo vypustí a vyčistí nádrž (náklady cca 2-5 tis. Kč), ale jinak se automobilu nic nestane. Mnohem horší situace nastává, pokud s vozem odjedete. Maximálně po několika kilometrech motor stejně zhasne, ale to už na něm mohou být nevratné škody, jejichž oprava stojí desetitisíce (součásti systému Common-Rail), v extrémních případech může automobil začít i hořet.

Menší riziko natankování nesprávného paliva je u benzínových automobilů. Pistole, ze které teče Natural, má totiž oproti té s naftou menší průměr. Pokud někomu není divné, že pistol nejde zastrčit do hrdla a přesto natankuje, většinou to u benzínového auta odnese jen zničený katalyzátor.

Zejména pokud jezdíte s více automobily na různá paliva, věnujte při tankování pozornost tomu, po jaké pistoli sáhnete.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů