Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Co pro majitele znamená provozování auta s AdBlue?

Poradna
František Mašek | 25.11.2016
foto: autor
Řada nových osobních automobilů disponuje systémem SCR využívajícím systém močoviny. Co to pro řidiče znamená v praxi?

DOTAZ: Dobrý den, chystáme se ke koupi nové Škody Superb TDI 4x4. Dozvěděli jsme se, že tato verze má nádržku na AdBlue, která se musí doplňovat. Můžete mi poradit, jak s takovým autem jezdit, jak AdBlue doplňovat a kde? Díky za odpověď, Marek Kostka, Děčín


ODPOVĚĎ:

Dobrý den, předně si pojďme ve stručnosti popsat, jak celý systém katalytické redukce funguje. SCR je zkratkou selektivní katalytické redukce, termínu, který označuje redukci škodlivých oxidů dusíku na kombinaci vody a molekulárního dusíku. Tento postup dnes zavádí většina výrobců vznětových motorů. Princip této technologie je jednoduchý. Ve výfukovém traktu je za filtrem pevných částic umístěna tryska vstřikující směs pod obchodním názvem AdBlue, jenž označuje směs močoviny a vody. Tato směs se v horkém plynu přemění na čpavek, který redukuje škodlivé oxidy. Molekulární dusík vylučovaný z výfuku se pak stane součástí atmosféry, která je již beztak tvořena více než třemi čtvrtinami tohoto plynu.

Nyní již k vašemu dotazu. Hned na začátek vás zbavím přílišných obav, provozování nového automobilu se systémem AdBlue pro vás nebude znamenat žádná větší omezení. I když je součástí celého systému nádrž na močovinu (AdBlue), čerpadlo, vyhřívání a senzor hlídající stav močoviny v nádrži, zatím neregistrujeme žádné zásadní technické závady.

Zároveň se nemusíte bát, že byste nebyl v dostatečném předstihu upozorněn na vyčerpání adBlue. Varování společně s dojezdem se vám bude včas zobrazovat přímo v grafickém rozhraní přístrojové desky. Navíc v rámci garančních prohlídek bude stav kapaliny v autorizovaném servisu vždy kontrolován. Jednodušší i levnější je si ale močovinu koupit v plastových barelech (čím větší, tím je lepší cena, pozor ale na životnost, která je 36 měsíců od data výroby) a doplňovat si ji svépomocí. Zcela nejlepší je pak AdBlue doplňovat přímo u stojanů při tankování paliva. Močovinou ve stojanech disponují zatím jen některé čerpací stanice, určitě jich ale bude postupně přibývat. Superb má naštěstí tankovací hrdlo hned vedle otvoru pro doplnění nafty, nemusíte se tak bát potřísnění interiéru vozu a následného zápachu. Pokud máte malý nájezd a spotřeba močoviny nebude veliká, nedoplňujte ji průběžně, ale najednou.


Hodnocení článku
3.3 z 5 (66%)
Hodnoceno: 10x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
David V, 22.11.2016 11:50
Na idnesu je článek o možnosti rakouských policistů ukončit provoz vozidla bez DPF, což sice s AdBlue souvisí jen skrze čištění spalin, ale já tomu docela fandím.
Zajímavé jsou komentáře lidí, kteří říkají, "když na to nemám, tak si nekupuji ojetý diesel", což je parafráze toho, co tvrdím celou dobu já:
Nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit ojetý diesel, ale nejsem tak chudý, abych si nemohl koupit ojetý benzín.
A ještě jednou zopakuju, že posledním motorem s opravdu vyváženým poměrem škodlivin, výkonových ukazatelů, jednoduchosti a spolehlivosti je atmo benzínový motor s nepřímým vstřikem plnící EURO IV. Vše ostatní byly už jen kroky zpět. A o naftě se nemá vůbec smysl bavit, ta 10% úspora CO2 je v porovnání s tím bordelem, co produkuje, neprosto směšná.
rojack, 23.11.2016 16:51
Je to vynález na dvě věci, bohužel nešel koupit tento diesel bez AdBlue. Spotřeba naštěstí malá, asi 0,5l/1000km. Kupuji asi 4litrový kanistr na benzince, nejdřív byl problém ho sehnat, nikde neměli, potom konečně u OMV, kam normálně nejezdím, protože jsou v naší oblasti nejdražší. Nalévací hrdlo hned vedle hrdla na naftu, což je asi nejlepší řešení zcela bez problémů. Na rozdíl o VW.
Vtipná je signalizace zůstatku. Nikde nic, potom se objeví na displeji "dojezd na AdBlue 2000km". Postupně to klesá, člověk je v klidu, však je čas. Až se objeví nápis (něco ve stylu) "dojezd na AdBlue 700km, po vypnutí motoru již nelze nastartovat bez doplnění AdBlue". A poplach.
A smrdí to, když se to vylije v autě.
bobo58, 26.11.2016 21:32
Moje zkušenosti se Superbem 140kW 4x4 po ujetí 15 000km jsou asi takové, že nádrž na ADBlue je sice na 13 litrů, teoretický dojezd počítač ukazuje 14tis km, nicméně v praxi byla výdrž vždy max.6tis km,pak počítač hlásil nutnost doplnění ( stav ADBlue klesl na minimum - ukazoval dojezd max.2400km)tudíž apetit celkem slušný......doplnění nicméně v poho nejlépe na benzince,- je jich sice málo, které mají stojan, ale přibývají a člověk si to může naplánovat...nalévání z kanystrů je vzhledem k balení trošku komplikovanější,ale jako nouzové řešení proč ne.Jinak za mě další ptákovina,která nemusela vůbec být........
pekos, 28.11.2016 10:17
Dobrý den,v praxi to neznamená téměř nic.
Velké benzinky maji už i stojan s tímto s.......
Takže zdržení znamená jednou za 10 000 km přejet od nafty k ad blue stojanu...
Kontrolka vydrží otravovat dokud nedolejete.
Mám Superba se 140kw a 2 jsem tankoval.Nyní mám najeto 21000Km.
Koloss, 29.11.2016 18:34


Je to jenom plácnutí do vody, nebo nějaká zkušenost, která by se dala popsat?
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů