Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Dalibor Gondík - všude si doběhnu

Naše téma
František Mašek | 08.10.2015
Herec, moderátor a zpěvák Dalibor Gondík si za svůj život vyzkoušel tolik aut, že by klidně mohl prodávat v autobazaru…

Jaký jste řidič?
Po letech bláznění, ježdění na motorce a nadávání je všechno jinak. A děkuju andělům, že stáli při mně... Né, vážně. Vždycky jsem se snažil a snažím věnovat se na 100 % řízení vozidla. To je to nejdůležitější, dívat se kolem sebe, hlavně do zrcátek, dávat včas blinkry, vždy myslet na ostatní a nedělat nepředvítalné manévry, nezastavovat z ničeho nic... Prostě myslet jen a jen na řízení. Za tímto názorem si stojím. To je ten náš "český" problém, nejsme horší řidiči, jen se nevěnujeme jízdě. V Itálii, v Turecku, ve Španělsku a všude v tom "šíleném" světě, jak často říkáme, se věnují řízení všichni naplno. Ono jim totiž nic jiného nezbývá.

Co vás za volantem nejvíce rozčilovalo?
Neohleduplnost. Vztyčený, speciálně český, prostředníček řidičů. Nedávání blinkrů. Machrování. Ten prostředníček asi nejvíc. Svědčí totiž o všem. O myšlení daného řidiče, o jeho povaze a o způsobu řízení.

V kolika letech jste si udělal řidičský průkaz?
Hned v osmnácti letech. Navštěvoval jsem střešovickou autoškolu naproti vozovně. Papíry mám na všechno, kromě autobusu a tanku.

Kolik aut jste za svůj život vyměnil?
První byla Jawa 350, kterou jsem si mohl půjčovat od svého strýce Milana. V 9 letech mě na ni posadil, pak seskočil a já musel jet. Další byla Škoda 100, kterou mi otec dovoloval řídit už v deseti letech. Na šachtě v Sokolově jsem řídil Avii A30, Tatru 148, bagr na traktoru KSH a Pragu v3S. Sám jsem si pak pořídil a postupně měnil Škodu 120L modrou, Ford Sierra 2.3D Combi modrou metalízu, žlutý Mercedes 207D, žlutý Ford Tranzit 2.5D (1992), modrou metalízu VW Vento 1.9 TD, hnědou Mazdu 323 F, šedého Renaulta Scénic 1.6, modrého Peugeota 406, zlatou Hyundai Coupé 3.2, stříbrný Rover 45, Subaru Forester 2, Peugeot 206, bílý VW Touran 2.0 TDI, AUDI A3 1.6 a bílou Škodu Superb 2.0 TDI. Pak jsem měl ještě pár aut půjčených od sponzora na testy: VW Golf V, Škoda Roomster, Audi A4, VW JETTA, Porsche 911, Cayman, VW Caravelle a závodní vozy: hlavně fabia TDI, pak občas Mitsubishi IX, Subaru STi a pak rallykrosový Peugeot 206 2000 - to byla paráda!

A z motocyklů?
Už jsem zmiňoval Jawu 350, ale pak jsem si pořídil motorky značek Yamaha XJR 1200, Cagiva Canyon, Yamaha Fazer 600 a pak už jen samé buelly. Aktuálně a už navždycky Buell 1125 CR. Podle mě je to nejlepší stroj na světě. Bohužel už se od roku 2008 nevyrábí, takže miláček.

Jak jse se dostal k závodění?
Začali jsme na motokárách, kdy mě oslovil Martin Slavík z Litomyšle, a začal jsem trénovat dokonce na mistrovské závodní motokáře. Já, úplná nula! Ale po malých krůčcích se to zlepšovalo a začalo mě to fakt hodně bavit a přestal jsem se bát... Zároveň jsem dostal jako na "potvoru" nabídku sednout si na sedadlo spolujezdce k Jirkovi Volfovi do vrcholné octavie WRC. A byl jsem "chycen". No a dál to už to šlo ráz na ráz, až jsem skončil na sedadle řidiče. Ťulda Brousek jako navigátor! A tak mě to chytlo, že vlastně bez toho nemůžu být. A úspěchy? Vždy jsem se vrátil domů. To je ten největší úspěch. Nejsem soutěživý typ. Nemám na to ani vlastnosti, ani schopnosti. Bylo to vždy o radosti z jízdy.

Kam nejdál jste se autem podíval?
Do Dánska hned po revoluci. Do Finska pojedu letos. Také jsem byl v Británii a podnikl desítky cest po USA. Jezdím všude, kde to jde.

Potkala vás někdy na cestách nějaká závada?
Naštěstí ne. Kromě defektů na závodech. Ale tam si člověk poradit musí.

Za co nejčastěji platíte pokutu?
Už jezdím absolutně podle předpisů. Všichni se mi smějí. Taky je to možná tím, že jsem byl dlouho "řidičem" herců našeho divadla. A dovézt všechny ve zdraví domů byla moje absolutní povinnost.

Boural jste někdy?
Naštěstí ne. Až na jeden pád z motorky, kdy mě srazila paní jedoucí na červenou, která už docela dlouho svítila…

Máte nějaký sen, kam byste se jako řidič ještě rád podíval?
Na Island, Aljašku, do Austrálie.

Jakou značku auta máte teď?
Žádné auto nemám. Na natáčení pořadu Gondíci s. r. o. jezdím "sponzorským" Mercedesem V. Autům jsem si za poslední čas docela odvykl, protože jsem kvůli zdravotním komplikacím nemohl řídit. Naučil jsem se jezdit vlakem, autobusy a hlavně chodit pěšky. A po Praze? Všude si doběhnu. Je to v zácpách absolutně nejrychlejší. Vážně. Můžeme si to vyzkoušet. Takový test: kdo kde bude na určeném místě dřív, co říkáte?

Vizitka:
-Dalibor Gondík se narodil 14. března 1970 v Sokolově.
-Vystudoval Státní konzervatoř v Praze, obor hudebně-dramatický.
-Se sestrou Adélou má vlastní pořad Gondíci s. r. o. na TV Prima, slyšet ho můžete na Českém rozhlase Dvojka, kde má denní vysílání ráno od 5 do 8.30 hodin. Dále vystupuje v Divadle Kalich, ve skupině Můj BigBand pod vedením Miroslava Surky a v jazzovém kvintetu JAZZ-G.
-S manželkou Markétou vychovává šestnáctiletého syna Theodora.

Foto: FTV Prima a Český rozhlas

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Nejčtenější články předchozích 7 dnů