Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Defekt na silnici? Mnozí řidiči zbytečně riskují

Aktuality
Karel Směšný | 21.11.2014
foto: ŘSD
Podle nejnovějšího průzkumu pojišťovny AXA by více než polovina řidičů přeběhla rušnou dálnici, aby se dostala k protější čerpací stanici pro pomoc při výměně kola nebo pokud jim dojde palivo.

Třetina respondentů by potom zůstala sedět v nepojízdném autě v odstavném pruhu, bez ohledu na riziko hrozící srážky s projíždějícími vozy. Podle pojišťovny AXA se jim z vyhřátého auta do podzimního deště nebo zimy nechce. Právě za špatného počasí je ale riziko kolize s projíždějícím vozem kvůli zhoršené viditelnosti nejvyšší. Stát v nepojízdném vozu na dálnici už alespoň jednou zůstal každý pátý oslovený řidič. 51 % řidičů by klidně riskovalo život a přeběhlo dálnici, aby se dostali k čerpací stanici v protisměru. Pouhých 25 % dotázaných řidičů toto na první pohled velmi nebezpečné řešení rezolutně odmítlo.

Pokud jde o závažnější poruchu, se kterou si řidiči neporadí sami, 55 % řidičů se obrací na asistenční službu a 37 % respondentů by si raději zavolalo na pomoc známého nebo příbuzného. Z našeho průzkumu vyplývá, že asistenční služby častěji využívá především mladší generace. Se stoupajícím věkem se lidé při řešení poruch na silnici spoléhají spíše sami na sebe. "Lidé okolo 50 let věku využívají asistenčních služeb jen zhruba ve čtvrtině případů, zatímco mladí řidiči do 26 let skoro dvakrát tak často, tedy ve 44 % z nich,“ uvedl Karel Žyla, manažer PR a interní komunikace finanční skupiny AXA.

Jednodušší poruchy se pak motoristé snaží řešit spíše svépomocí. Výměnu kola by tak zvládlo 55 % řidičů.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
David V, 21.11.2014 16:15
Věřte mi, že ti lidi co se v 50-ti spoléhají sami na sebe třeba u výměny kola, to stejné dokázali i ve svých 26-ti, a ti kterým je dnes 26 a volají asistenci, ji budou volat i ve svých 50-ti.
brin, 21.11.2014 17:08
Mě fascinuje, že mnoho mých vrstevníků (je mi 28) považuje výměnu kola za poměrně složitou akci a na výměnu letních za zimní si sami netroufají a vždy jedou do servisu. A to mají sady kompletních kol. Jako já neřeknu, já si taky nechám gumy nazout v servisu a vyvážit (poslední dobou si to takhle už nechávám posílat), ale co je moc, to je příliš.
Pepe, 21.11.2014 17:43


Souhlas. Mladí jsou čím dál línější (speciálně na ruce). Nevěřím, že by to nezvládli.
stréc od piva, 21.11.2014 23:16
pokud mám v rámci pojistku výměnu kola při defektu zdarma,tak nevidím důvod proč bych např.na dálnici měl šaškovat a riskovat život,když to může udělat asistenčka za mne a ještě bude ráda,že ji to pojištovna zacvaká ?
Pepe, 23.11.2014 15:50


Jasně, ať to smete servisáka, a ne mě . Klidně si na něj hoďku dvě počkám, ne ? Naposledy, když jsem na dálnici prorazil na dodávce pneu, tak jsem (v šeru a za sněhových přeháněk) moc nepřemýšlel, a pod warningama dojel bezpečnou rychlostí cca 2 km na nejbližší pumpu. Guma v háji, to dá rozum, ale nakonec se to ukázalo jako správný. V běhounu zapíchlej makadam cca 8 cm, což by stejně nikdo nespravil, a navíc jsem při snaze povolit kolo ohnul a nakonec zlomil originální klíč. Ne, že bych byl takovej Herkules, ale byl jak z alobalu... Tak jsem v šopu koupil kříž, vyměnil kolo a pokračoval dál...
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů