Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Digitální nomád a rodina

Blog
Víťa Válka | 19.10.2016
foto: Víťa Válka
Rodina, práce, karavan a já. Aneb co se stane, když sbalíte rodinu a vyrazíte karavanem do světa?

Děti rostou rychle a já bych si rád užil jejich mládí stejně jako jim pomohl nasměrovat dospívání. Ne každý má tu možnost, a tak ji nechci jen tak zahodit. Chci trávit spoustu času se svou úžasnou ženou a tak nějak si užívat každého dne.

Mnoho lidí se obává, že s dětmi se těžko cestuje. Ale zlaté pravidlo praví: "Kdo chce, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod." Karavan je totiž na cestování s dětmi ideální. Všechno, co děti potřebují, si vozíte - hračky, vanička, sušák, plínky, lahvičky, termosky, nafukovací loď i odrážedlo. A hlavně uvaříte jídlo třeba v zatáčce, když to na děti přijde.



Zpomalíte
Nejzásadnější věc, kterou člověka karavan donutí udělat, je zpomalení života a zesílení jeho intenzity. S maximální rychlostí 80 km/h a průměrnou lehce nad 50 km/h snadno přejdete z plánování v hodinách na denní rytmus. Když pak přijedete do cíle v plánovaný den, jste na místě včas. No a nebudu tvrdit, že se mi to nezalíbilo.


Některé obavy trvají
Kempy jsou přece jen místa s koncentrací lidí. Můžou být hlučné a jinak nekomfortní. Můžou být drahé či přeplněné. Ale to se dá, až děti budou starší, řešit kempováním na divoko. Které v Chorvatsku povolené není, ale Francie a Španělsko to dovolují.

Může také nastat problém neschopnosti soustředit se v novém prostředí na práci a nebo dokonce hrozí ponorková nemoc. Ale pokud už nyní pracujete občas z domu, není se čeho bát.

Taky v karavanu (až na výjimky ↓) není vana - můj nejoblíbenější relaxační nástroj. V kempech zpravidla používáte společné toalety a sprchy (pokud vás ovšem nebaví přinášení a vynášení tekutin z a do karavanu). Také tam nechci mít televizi, která je časožrout. A nakonec, stejně jako u pronájmu, peníze za kemp nejdou „do vašeho“.

Ale hlavně je potřeba mít na paměti, že děti půjdou do školky a žena nebude na mateřské věčně. Takže je teď vlastně jedinečná příležitost. Takové tříleté okno. - Ber, a nebo nech bejt.

Co nás tedy v karavanu čeká
opravdový nášup cestování
výhled na hory, moře, města, cesty...
chata kdekoliv a kdykoliv
hravé prostředí pro děti v kempech
kafčo Nespresso, tak jako doma
práce zábavněji


Už jen vyladit poslední detail
No a co se k takovému typu cestování hodí zejména, je masivní pasivní příjem. O něm, nebo třeba o nějaké konkrétní cestě do ciziny zase příště....



Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 4x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
brin, 19.10.2016 14:35
Škoda, že se autor nerozepsal, protože jako překladatel přesně o něčem podobném uvažuji. Manželka je na mateřské, máme dvojčata a k tomu ideální auto na tahání karavanu.
KLR, 20.10.2016 08:12


mam pocit, ze tohle bude dlouhodobejsi blog, kde bude popisovat prave jednotlive body, zazitky atd...
figo, 25.10.2016 10:29
Tak do toho běžte, od léta máme obytné auto, 23 let starou paštiku a přesto to stojí za to, vřele doporučuji (3x děti 2 a 5 a 8 let) nemusíte se táhnout kvůli zážitkům přes půl evropy, nevím kam se lidi pořád ženou, tento víkend jsme byli 30 km od domu (Brdy) a neskutečná divočina, celý víkend mě stál pár litrů nafty a jídlo, které bysme doma vařili tak jako tak. Akorát varuji, že tento způsob trávení času... způsobuje závislost...
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů