Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Discovery Sport navzdory jménu láká spíš do terénu

Nové modely
iHNED | 28.01.2015
foto: LR official
Auto je vybaveno chytrým systémem pro jízdu mimo asfalt. Prostorným interiérem potěší náročné rodiny - sveze až 7 lidí.

Až dosud byl v nabídce automobilky Land Rover zástupcem kategorie kompaktních SUV model Freelander. Jeho nástupce je ale natolik jiný, že se výrobce rozhodl dokonce změnit jeho jméno. Na svět tak přichází Discovery Sport, který využívá sdílené techniky s luxusním bestsellerem Range Rover Evoque. Nové Disco, jak mu jeho příznivci říkají, testoval TipCars.com v drsné krajině Islandu.

Není divu, že auto dostalo nové jméno. Velikostně je totiž s předchozím Freelanderem nesrovnatelné, protože narostlo v každém směru. Z hlediska designu se pak nechalo inspirovat modelem Evoque, čímž zvedlo svou prestiž na úroveň aut z prémiové kategorie. Nebude se tak už srovnávat třeba s Volkswagenem Tiguan, ale rovnou s Audi Q5 nebo BMW X3. Zástupci značky se také nechali slyšet, že by se jim líbilo odlákat pár klientů švédskému Volvu XC60.

Designová příbuznost s Evoquem je patrná hlavně na velmi podobném pojetí přídě včetně světlometů nebo na některých detailech zadních partií. Uvnitř vozu, ačkoliv je palubní deska naprosto jiná a nová, jsou zase třeba totožné budíky otáčkoměru a rychloměru. Je tu i pár shodných tlačítek nebo dnes už klasický otočný ovladač automatu, který se po nastartování elektricky vysouvá z útrob středového tunelu. Ten ovšem najdeme snad u každého modelu Jaguaru a Land Roveru.

Freelander nechvalně proslul plastovým zpracováním, Disco je na tom opět minimálně stejně dobře jako Evoque. Kůže se objevuje samozřejmě na sedadlech nebo volantu, zdobí ale i palubní desku. Když už narazíme na plast, je dobře zpracovaný a působí hodnotně.

Pro rodinu

Land Rover u tohoto modelu poprvé nasadil nový multimediální systém využívající dotykovou obrazovku o velikosti 8" a soustavu tlačítek po stranách. Nabízí lepší grafiku, snadnější orientaci v dlaždicovém uspořádání, které připomíná operační systém Windows 8, a rychlejší reakce, než tomu bylo dříve. K obratnosti a intuitivnosti zařízení iDrive od BMW má ale ještě poměrně daleko. I tak jde o podstatné vylepšení. Na displeji je kromě navigace nebo rádia možné prohlížet i obraz z kamer obklopujících vůz (pomůžou při parkování nebo pohybu v těžkém terénu) a také vyvolat speciální obrazovku i-4x4 pomáhající při jízdě mimo asfalt. Ukazuje například sepnutí mezinápravové spojky nebo natočení předních kol.

Vzhledem k silné příbuznosti mezi Discem a Evoquem by se mohlo zdát, že si vozy budou vzájemně přetahovat klienty. Po prozkoumání kabiny nového modelu je ale zřejmé, pro koho je který vůz určen. Discovery Sport totiž nabízí podstatně prostornější interiér včetně možnosti zvolit variantu pro sedm cestujících. Výrobce ji raději označuje jako 5+2, aby bylo jasnější, že výklopná sedadla ve třetí řadě jsou určena hlavně pro nejmenší členy rodiny.

Ve druhé řadě je prostoru naopak tolik, že by se dal měřit i s rozmáchlým místem v domácí Škodě Superb. Sedadla zde lze navíc podélně posouvat a tím určovat poměr mezi pohodlím cestujících a objemem kufru. Dá se tak dosáhnout až na velmi pěkných 689 litrů prostoru.

Discovery Sport proto jasně zaznamená úspěch u rodin s dětmi nebo u těch, kteří potřebují jediné praktické auto do rodiny. Evoque je naopak spíš záležitostí individualistů, bezdětných párů nebo domácností, které mají v garáži větší množství aut.

Motory nepřekvapí

Součástí sdílené techniky s Evoquem jsou i pohonné jednotky. Z hlediska motorů proto nové Discovery Sport rozhodně nepřekvapí. V nabídce jsou naftové čtyřválce TD4 (150 k), SD4 (190 k) a také benzínový SI4 s výkonem 240 koní. Naftový šestiválec jako u všech konkurenčních modelů u Land Roveru nenajdeme. To ale nevadí, protože přes své stáří dokázal testovaný SD4 po prvních kilometrech přesvědčit, že do starého železa nepatří. V novém Discu je totiž dobře odhlučněn a výborně spolupracuje také s automatickou devítistupňovou převodovkou. Díky velkému množství převodových stupňů dokáže šetřit i ve vyšších rychlostech. První stovky kilometrů jsme jezdili za 7,6 litru nafty na 100 km. Je ale pravda, že islandský provoz se s tím středoevropským co do hustoty nedá srovnávat.

Na druhou stranu klade jízda na Islandu před řidiče nezvyklé překážky. Vynecháme-li fakt, že se rozednívá až okolo půl dvanácté dopoledne, aby se opět okolo čtvrté krajina ponořila do naprosté tmy, byly místní silnice v době testování vozu pokryté souvislou vrstvou sněhu a místy i ledu.

V tu chvíli se hodil pohon všech kol. Ten je řešen mezinápravovou spojkou Haldex, která spolupracuje s offroadovým systémem Terrain Response. Je tedy patrné, že ani Discovery Sport navzdory svému jménu nepřišlo o pravou DNA terénních vozů. Systém umožňuje řidiči, aby zvolil jeden z jízdních režimů určených do písku, na kamení, nebo trávu, šotolinu a sníh. To pak ovlivní chování elektroniky a ve výsledku by auto mělo být stabilnější a ovladatelnější. To se také při cestě potvrdilo, a řízení proto bylo velmi snadné. Abychom ale Land Rover nepřechválili, je nutné podotknout, že auto bylo vybaveno speciálními pneumatikami s malými kovovými hřeby, které jsou na Islandu na rozdíl od Česka legální.

Discovery ale určitě své schopnosti rádo předvede i v těžších podmínkách. Slušný nájezdový úhel 25 stupňů, zadní 31 stupňů a světlá výška 212 mm znamenají, že by neměl mít větší potíže. A pokud dojde na brod, zvládne překonat až 600 mm hlubokou vodu.

Vzhledem k těmto schopnostem je ho velmi těžké srovnávat s konkurencí, protože soupeři k cestování v terénu přistupují spíš vlažně. Audi, BMW, Mercedes i Volvo mají sice pohon všech kol, na šikovnost Land Roveru ale nedosahují. Otázkou je, pro kolik zákazníků to bude rozhodující faktor. V případě koupě by pak měli počítat s tím, že oproti Freelanderu cena vozu hodně stoupla. Nové Disco si ji ale snadno obhájí.


LR Discovery Sport

Motor

Objem (cm3): 2 179, výkon (kW/k): 140/190, točivý moment (Nm): 420

Rozměry

Délka (mm): 4 590, šířka (mm): 2 173 (včetně zrcátek), výška (mm): 1 689, rozvor náprav (mm): 2 741, objem kufru (l): 479-689/1 689

Ostatní

Zrychlení (0-100 km/h): 8,9 s., max. rychlost (km/h):188, komb. spotřeba (l/100 km): 6,3, hmotnost (kg): 1 755, převodovka: 9stupňová aut., základní cena (Kč): 1.111.264


Plus

Schopnosti v terénu, dobré odhlučnění, prostorná kabina, prémiové provedení

Minus

Vyšší pořizovací cena, média stále pomalá, v nabídce chybí naftový šestiválec

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů