Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ferrari 488 GTB Spider: 200 km/h za 8,7 sekundy

Aktuality
Karel Směšný | 03.08.2015
Nedávno představený pokračovatel Italie se nyní ukázal také v otevřeném provedení. Roadster má přeplňovaný motor, s nímž je dosažení dvoustovky otázkou 8,7 sekundy.

Na místo původního modelu 458 Italia, který měl pod kapotou atmosférický osmiválec o objemu 4,5 litru, Ferrari představilo model 488 GTB. Svou premiéru zažil při březnové Ženevě a už tehdy bylo téměř jasné, že příchod otevřené verze Spider bude následovat velmi brzy. A taky že ano, sporťák shodil střechu, trochu „přibral“ a výsledkem je 1 420 kilogramů vážící roadster, podle samotného výrobce prý nejrychlejší, jaký kdy z Maranella vyjel.

Dědictví původní „Italie“ je v novém modelu patrné na několika místech, nejvíce podobné si jsou asi zadní partie obou vozů, starší model měl výfuk s třemi koncovkami, kdežto 488 GTB i otevřený Spider má o jednu méně. O co více jsou si podobné zvenčí, o to více se liší použitou technikou.

Lepší ovladatelnost ve vysokých rychlostech mají zajistit nové aerodynamické prvky, mezi něž patří speciální spoiler a krytý podvozek. Zvláštní péče byla věnována také šasi – jelikož chybějící střecha automobil oslabí, inženýři použili 11 různých hliníkových slitin, aby byla zachována stejná torzní tuhost jako u uzavřené verze.

Hlavní změnou je použití přeplňovaného motoru namísto atmosférické velkoobjemové jednotky, které byly dříve nejen u Ferrari tradicí. Zachován byl počet válců, zdvihový objem se ale zmenšil na 3,9 litru a k maximálnímu výkonu 670 koní při 8 000 otáčkách a točivému momentu 760 Nm pohonné jednotce pomáhají dvě turbodmychadla. Motor spolupracuje s automatickou dvouspojkovou převodovkou s možností řazení pádly pod volantem. Všechna síla putuje stejně jako u předchůdce na kola zadní nápravy. Pokud by to někoho náhodou zajímalo, Ferrari uvádí spotřebu paliva v kombinovaném jízdním cyklu 11,4 litru benzínu na 100 kilometrů.

Zrychlení z 0 na 200 km/h je pro nové Ferrari 488 GTB Spider otázkou necelých devíti sekund. Na běžně měřený sprint na stovku mu potom stačí rovné tři sekundy. Síly je skutečně více než dostatek - tachometr při dostatečně dlouhé dráze ukáže maximálních 330 km/h. Svoji světovou premiéru si novinka odbude v září na autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem, který se pomalu, ale jistě blíží.

Ferrari 488 GTB Spider

  • Otevřená verze modelu 488 GTB – nástupce legendární Italie
  • Osmiválec se dvěma turby dává 670 koní
  • Dokáže uhánět až 330 km/h

Konkurence:

McLaren 650 S
-Osmiválec 3,8 litru, 650 koní
-Maximální rychlost 333 km/h
-Zrychlení 0-100 km/h za 3 sekundy

Lamborghini Huracan

-Desetiválcový motor o objemu 5,2 litru
-Výkon 610 koní
-Zrychlení 0-100 km/h za 3,2 s

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů