Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Honda: první sériový airbag pro motocykl!

Aktuality
Michal Žďárský | 09.09.2005
dalších 8 fotek
foto: Honda
Honda oznámila úspěšné zavedení airbagu do svých motocyklů. Jak si to představuje v praxi a jak celý systém funguje se dočtete v následujícím článku. Bude tento systém úspěšný? Je opravdu bezpečný a pomůže snížit úmrtnost či zranění na motocyklech?

Společnost Honda Motor Co., Ltd. oznámila úspěšné zavedení airbagu do svých motocyklů. Jak si to představuje v praxi a jak celý systém funguje se dočtete v následujícím článku. Bude tento systém úspěšný? Je opravdu bezpečný a pomůže snížit úmrtnost či zranění na motocyklech?

FAKTA

Honda se tímto počinem stává světově prvním výrobcem, který zavede airbag do sériově vyráběných motocyklů. Stane se tak zřejmě zcela logicky u Hondy GoldWing, kde by se měly první airbagy objevit již v půlce příštího roku. Nový airbag systém by měl pomoci při snížení závažnosti zranění při čelních srážkách. Tento systém se skládá z jednotky airbagu, která obsahuje bezpečnostní vak, vyvíječ plynu a senzory nárazu, které monitorují změny rychlosti. Dále spolupracuje s jednotkou ECU (řídící jednotka motoru), která provádí výpočty k okamžitému vyhodnocení případné havárie. V případě silného čelního nárazu změří čtyři senzory umístěné na přední vidlici změnu rychlosti zapříčiněnou nárazem a předají tyto informace do jednotky ECU, která rozhodne zda se jedná o kolizi a zda je nafouknutí airbagu nezbytné či nikoli. V případě, že jednotka ECU vyhodnotí situaci jako nezbytnou k aktivaci airbagu, pošle elektronický signál do jednotky vyvíječe plynu, který okamžitě reaguje nafouknutím airbagu. Díky okamžitému nafouknutím může airbag absorbovat část setrvační energie jezdce, zpomaluje jeho pohyb a snižuje případná zranění způsobená nárazem do vozidla či kontaktem s vozovkou.

Jednotlivé části airbag systému si lze prohlédnout na přiložených obrázcích, kde je také zachyceno umístění a aktivace airbagu. Pro úspěch airbagu u motocyklu nahromadila Honda širokou škálu údajů o chování motocyklů při nehodách, které poté důkladně analyzovala. V souvislosti s tím byla provedena řada nárazových testů a využito pokrokové technologie počítačové simulace. Zavedeny byly zároveň i testovací figuríny pro motocykly a Honda rovněž maximálně využila zkušenosti z vývoje airbagů z automobilové divize.

ZAMYŠLENÍ

Otázkou zůstává, zda-li je tento systém u motocyklů vskutku bezpečný a zda-li může fungovat. Z předložených faktů snad lze Hondě důvěřovat, avšak moje otázky směřují na fakt, že při naprosto drtivé většině havárií opouští jezdec svůj motocykl a putuje do přilehlého okolí, v kterém ho airbag na motocyklu příliš neochrání. A to i v případě čelních srážek, kdy by možná mohl pomoci jakýsi bezpečnostní pás, který je však u motocyklu zřejmě velmi nebezpečným prvkem. S tím se pojí i přítomnost airbagu bez onoho pásu, což jak víme z automobilového odvětví nikdy nedělá dobrotu. Spíše naopak. U motocyklu je tento fakt navíc podpořen i absencí opory v zádech, kdy náraz airbagu může znovu ohrožovat jezdce. Co si o tom myslíte vy? Já věřím, že na všechna tato fakta u Hondy mysleli, avšak nejsem si schopen tento systém v praxi představit. Faktem je, že pokud by to mělo alespoň malou měrou vést ke snížení úmrtnosti a vážných zraněních na motocyklu, bude tento systém úspěšný a jeho vývoj chvályhodný.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 09.09.2005 12:59
)) no před čelním nárazem se můžeš odrazit a přeletět auto ve zdraví (pokud to není Tatra).
Jarek, 11.09.2005 20:11
Nepochybně bude mít plnění jinou charakteristiku než v autě, kde airbag chytá hlavu připoutaného. Proto je v autě průšvih nebýt připoután. Spíš by mě zajímalo jak se vyrovnají s tím, zda je jezdec napřímený, nebo leží...
kamil, 23.09.2005 00:11
no nemyslim si ze airbag im pomoze na motorke lebo ekd sa vysype tka hned paden dolu z motorky nie ze sa nalepi na masku ako v aute :( zbytocnost
anonym, 24.09.2005 11:44
To je vidět, že jsi ještě do žádného mauta nenarazil, myslím, že je to pěknej nesmysl-ten odraz!! Sled událostí při nehodě je strašně rychlý, ve vzduchu jsi dřív než tě napadne o něčem přemýšlet - odrazit se můžeš v případě, že plánuješ náraz-to kdybys byl kaskadér a s nárazem počítal, ale při nehodě buď zareagovat nestihneš, protože to nečekáš a pokud máš čas, snažíš se nárazu do poslední chvíle zabránit náklonem, brzděním nebo jiným únikem ze silnice, pokud to okolí vozovky dovolí. Věř mi, že bez kaskaderského tréninku, který mj. znamená podraženou přední vidlici (o zlomenině ruky nebo klíční kosti ani nemluvím) nemáš nárok. Taky záleží na jak těžkém stroji sedíš-jak je to ovladatelné. Vyskočit z motorky máš šanci při pádu na bok po smyku, když si s mašinou prostě "lehneš", pak je to to nejrozumnější, co můžeš udělat-a i to je kumšt, protože přirozená reakce ve stresu (a tím nehoda je) je držet se čehokoliv zuby-nehty. Takže bez tréninku při jízdě plavmo na boku odkopne motorku jen frajer s dobrou duchapřítomností.
Sláva, 11.07.2006 04:21
..proto je taky ten airbag zatim jen v GoldWingu,nejen kvůli ceně,ale i proto,že se tam neleží...si myslim..
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů