Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Hyundai Sonata je nyní k dispozici i v hybridním provedení

Aktuality
Karel Směšný | 19.12.2014
Poslední generace Sonaty, představená na jaře letošního roku, nyní dostala hybridní pohonné ústrojí. K vidění bude na motorshow v Detroitu v lednu 2015.

Nedávno představený sedan střední třídy používá upravenou podvozkovou platformu Hyundai, oproti minulé generaci došlo ke zvýšení torzní tuhosti o 41 % a tuhosti v ohybu o 35 %. Vůz je o 35 milimetrů delší a o 30 milimetrů širší než sonata předchozí generace.  Přepracován byl podvozek, kdy přední osa používá vzpěry MacPherson a kola zadní nápravy jsou zavěšena nezávisle (každé kolo je vedeno dvojicí spodních ramen).

Pod kapotou lze vybírat z benzínových motorů MPi a GDi, pro domácí korejský trh jsou k dispozici motorizace 2.0 CVVL, 2.4 GDi a 2.0 LPi. Pohonné jednotky spolupracují se šestistupňovými manuálními nebo automatickými převodovkami.

Čerstvou novinkou je provedení Sonata Hybrid s dvoulitrovým čtyřválcem Nu GDI o výkonu 115 kW a elektromotorem o výkonu 38 kW. Energie pro elektromotor je uložena v lithium-iontovém akumulátoru s kapacitou 1,62 kWh. Výrobce u tohoto provedené láká na uváděnou kombinovanou spotřebu 5,5 litru paliva na 100 km.

O bezpečí posádky se starají technologie, jako například systém sledování slepého úhlu, asistent pro jízdu v jízdním pruhu a adaptivní tempomat. Nechybí parkovací senzory, vyhřívaná sedadla čalouněná kůží nebo multimediální a zábavní systémy. Čeští zájemci o tento model mají alespoň prozatím smůlu, jelikož se sonata v Česku neprodává a nic nenaznačuje tomu, že by se situace měla změnit.

 

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů