Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jak Češi vybírají zimní pneumatiky?

Aktuality
František Mašek | 22.10.2016
foto: Michal Štengl
V celkovém žebříčku prodejů podle prodejních statistik vítězí značka Barum. Zbytek tvoří alternativní značky zaštítěné známými výrobci, přičemž si zájemci vlastnosti těchto pneumatik prověřují v nezávislých testech.

Při výběru zimních pneumatik se Češi nijak neukvapují. Vzhledem k tomu, že většina z nich je nakupuje na další tři až čtyři sezony, vybírají pečlivě a zodpovědně a rozhodují se 1-2 měsíce. Nakupující procházejí testy jednotlivých značek a vyhledávají i srovnání konkrétních vlastností. Zajímají se o to, jak se pneumatiky chovají na sněhu, za mokra, jaký mají valivý odpor a jak jsou hlučné. Zimní obutí se ve vztahu k letnímu prodává v poměru 60:40, a jeho výběr není pouze mužskou doménou, dle údajů MALL.CZ ve 40 % případů nakupují zimní pneumatiky ženy. Nicméně tato čísla musíme brát s menší rezervou, přes uživatelské účty žen mohou v některých případech být přihlášeni i muži.

Zatímco před několika lety žebříčkům vévodily s velkým náskokem osvědčené stálice jako Barum či Michelin, v poslední době se stále více prosazují alternativní výrobci jako Nokian, Hankook nebo Nankang. Velkému zájmu se těší také značka Riken, levnější varianta zimního obutí od známého výrobce Michelin. Oblíbenou a stále vyhledávanější značkou je také čínská Ling Long, jejíž pneumatiky v Číně obouvají i vozy Škoda.

Zákonná povinnost stanovuje termín obutí zimních pneumatik od 1. listopadu do 31. března, a to za situace, že se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se tak stane.

Výsledky testu zimních pneumatik rozměru 185/65 R15 T dle ADAC:

1) Goodyear UltraGrip 9

2) Michelin Alpin A4

3) Nokian WR D4

4) Vredestein Snowtrac 5

5) Esa-Tecar Super Grip 9

Výsledky testu zimních pneumatik rozměru 225/45 R17 H dle ADAC:

1) Dunlop Winter Sport 5

2) Pirelli Winter Sottozero 3

3) Firestone Winterhawk 3

4) Goodyear UltraGrip Performance Gen-1

5) Hankook I*cept evo2 W320

Hodnocení článku
3.0 z 5 (60%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Lenka13, 30.10.2016 11:56
Hezký den, děkuji za článek. Co se týče zimních pneumatik, zatím jsem koukala na tyhle stránky: http://www.pneu-kvalitne.cz/continental-contiwintercontact-ts860. Co na ně říkáte? Máte s nimi zkušenosti? Děkuji.
KoobaS, 01.11.2016 12:17
V práci kolegové jezdí na Contikách léto i Zimu a jsou spokojení...
Já si po loňských zkušenostech s Nokian WR D3 chtěl koupit D4. No, po obutí jsem si všiml, že v eshopu mi vydali A4, nicméně jezdí se na nich zatím fajn, uvidím jak to bude na sněhu (tam měly D3 neuvěřitelný grip) a v mokru za nižších teplot... Nicméně hluk a spotřeba se oproti letním ECO michelinům nezměnily
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů