Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jak jezdí Seat Leon X-Perience?

Nové modely
iHNED | 20.11.2014
dalších 10 fotek
Auto je vybaveno pohonem všech kol a silným dieselem. Dokoupit lze množství příslušenství pro outdoorové nadšence.

Kategorie takzvaných allroadů, tedy kombíků se zvednutým podvozkem připravených vyjet i na prašné cesty, je stále oblíbenější. Líbí se zejména vyznavačům aktivního životního stylu, kteří takovým vozem podtrhují své nadšení pro vysokohorské túry nebo divokou jízdu na kole. Domácí Škoda proto před nedávnem odstartovala prodej modelu Octavia Scout, nyní se o slovo hlásí jeho sourozenci stojící na stejné platformě MQB. V Paříži se ukázaly Volkswagen Golf Alltrack a Seat Leon X-Perience. Druhý zmiňovaný model vyzkoušely HN v okolí jeho rodného Martorellu, který leží nedaleko Barcelony.

Leon X-Perience vychází z běžné verze kombi, inženýři ale zvýšili podvozek o 27 milimetrů. Auto dostalo také patřičnou plastovou ochranu, která má zabránit drobným oděrkám při jízdě po kamenitých cestách. A navíc i zvyšuje image vozu. Je nutno podotknout, že outdoorové provedení Seatu sluší. O to víc, že má na rozdíl od Volkswagenu a Škody ve výbavě i full-LED světlomety, tedy takové, které používají diody i pro potkávací a dálková světla. Je za ně nutné připlatit 30 tisíc korun, ale auto s nimi dostane ještě stylovější nádech. Provedení X-Perience má v základu řadu prvků z vyšších výbav běžného leonu. Například jsou v ceně litá kola velikosti 17 palců, připlácí se za osmnáctky. Auto je k dostání v decentních metalízách, jako je například bronzová na přiložených snímcích. Tomu pak může odpovídat i vzezření interiéru, který nabízí možnost výběru mezi látkovým provedením, kombinací látky a alcantary, nebo kůží. Na výplních dveří se tak objevuje nový alcantarový dekor v hnědém provedení.

Stísněněji, ale příjemně

Vzhledem k tomu, že Seat využívá stejného základu jako Škoda Octavia a Volkswagen Golf, je i kabina podobně rozměrná. Například na šířku v leonu naměříte stejně jako v octavii. Přesto prostor pro posádku působí o něco stísněnějším dojmem. Je to dáno ostřejším sklonem čelního skla a také jiným tvarem palubní desky, která má tendenci obklopovat řidiče. Na druhou stranu je toto obklopení příjemné, protože díky lehce nakloněnému panelu jsou všechny ovladače snadno na dosah.

Na zadních sedadlech je dostatek místa pro dva dospělé cestující, díky zvýšenému podvozku se lépe usedá, prostoru je dost i nad hlavou. Páté dveře nemají možnost elektrického ovládání, což například v octavii nechybí. Zavazadlový prostor je ale bohatě dimenzovaný. Pojme 587 litrů nákladu, po sklopení zadních sedaček až 1 470 litrů. To by mělo stačit i na snadný převoz složeného kola. Pokud je ale potřeba, Seat k modelu X-Perience nabízí bohatou doplňkovou výbavu včetně originálních nosičů, gumových chráničů do kufru a dalších outdoorových věcí.

V případě modelu X-Perience se palubní deska vyvarovala nehezkého plastového vzhledu, který se objevuje u méně vybavených standardních verzí leonu. Zdobí ji třeba kožený volant se čtyřmi rameny, kontrastním prošíváním červenou nití, ovladači a logem X-Perience. Tu a tam se objeví chromová lišta, třeba v okolí automatické převodovky, kde logo 4Drive označuje verzi vybavenou pohonem všech kol.

Podobně jako do octavie je i do leonu možné zvolit jeden ze dvou navigačních systémů. Testovali jsme ten základní s obrazovkou o úhlopříčce 5,8 palce, za který je nutné připlatit 22 tisíc korun. Displej má ovšem poměrně hrubou grafiku a reakce systému na dotyk jsou velmi opožděné. Zadání cílové adresy je nepříjemně zdlouhavá záležitost. Možností je zvolit lepší model s úhlopříčkou 6,5 palce, který má o poznání lepší rozlišení a stejně tak reaguje rychleji. Bohužel je už ale hůř dostupný, za cenu 46 tisíc korun dá řada zákazníků raději přednost přenosnému systému od třetí strany za pár tisícikorun.

Do leonu je možné dokoupit i moderní prvky výbavy, jako například za rozumných 13 tisíc korun adaptivní tempomat s funkcí front assist, která v případě hrozícího střetu aktivuje nouzové brzdění, a pokusí se tak zabránit nehodě. Je ale škoda, že Seat nabízí parkovací asistent se senzory, ale už není vybaven parkovací kamerou. Je tedy nutné se spolehnout na grafické znázornění překážek na displeji navigace nebo obyčejné varovné pípání senzorů.

Větší výběr motorů i pohonů

V nabídce Leonu X-Perience figurují shodné pohonné jednotky jako v případě Octavie Scout. Jde o benzínový čtyřválec 1.8 TSI s dvouspojkovým automatem DSG a výkonem 180 koní. Nejprodávanější jednotkou ovšem bude naftový dvoulitr s manuální převodovkou a výkonem 150 koní. Vrcholem je pak 2.0 TDI s výkonem 184 koní, doplněný o automat. Jde o stejný motor, jaký je k dostání ve sportovní Octavii RS. Leon ale navíc nabízí možnost pořídit si i jednotku 1.6 TDI (110 koní), zaměřenou na úsporu, která by měla v průměru spotřebovat 4,8 litru nafty na 100 km. V příštím roce se toto provedení objeví i s pohonem pouze předních kol, čímž by mělo vykazovat ještě nižší spotřebu a samozřejmě také nižší pořizovací cenu.

Pro testování na katalánských silnicích dodal Seat vrcholnou 2.0 TDI. Motor má kromě vysokého výkonu i silný točivý moment o hodnotě 380 Nm, který nastupuje zhruba v 1 750 otáčkách za minutu. Zátah je to velmi příjemný a z předjíždění udělá chvilkovou záležitost. Při jízdách jsme se ale nemohli zbavit pocitu, že Seat mohl ještě víc zapracovat na odhlučnění jednotky. Při akceleraci totiž o sobě dává pořádně znát. Při klidné jízdě má někdy automat tendenci řadit příliš vysoký stupeň a motor se podtáčí. V takovém momentu se zase objevily jasně patrné vibrace.

Dodávaný automat má jen šest rychlostních stupňů, ty jsou ale nastaveny tak, že i při dálničním limitu jednotka točí nízko a tím šetří. Během testu jsme nezaznamenali škubání, kterým je DSG známý. Se silným motorem se tedy sžil dobře. Pokud řidiči nevyhovuje nechat řazení na automatu, má ještě možnost řadit plastovými páčkami pod volantem. Převodovka reaguje hbitě a zařazené stupně se zobrazují na displeji palubního počítače. Výsledná spotřeba je závislá na stylu jízdy. V případě sportovnějšího cestování auto konzumuje okolo 8 litrů nafty na 100 km, dlouhodobě se ale dá cestovat s odběrem 6,5 litru. Ve městě pomáhá systém Start/Stop.

Zaměřeno na komfort

Podobně jako v případě Octavie Scout jsou tlumiče Leonu X-Perience nastaveny na měkčí svezení. To má sice za následek výraznější náklony do zatáček, na druhou stranu zpříjemní každodenní cestování nebo výlety na delší vzdálenosti. Řidič si může vybrat z úsporného, normálního nebo sportovního jízdního režimu. Jednotlivé volby upravují reakce plynu nebo převodovky. Škoda, že je jejich výběr poměrně nepohodlný. Je potřeba stisknout tlačítko a pak ještě volbu potvrdit na dotykové obrazovce. Přitom by stačilo, kdyby se nastavení měnilo postupně opakovaným stiskem tlačítka, tak jako třeba u Audi.

Pohon všech kol se hodí na výlety mimo zpevněné cesty. S autem jsme překonali několik kamenitých úvozů a složitější výjezd po strmé prašné cestě. Vůz se dokázal dokonce v půlce kopce zastavit a pak znovu rozjet bez většího zaváhání. Systém s mezinápravovou spojkou Haldex poslední generace je ale dobrým pomocníkem i při svižnější jízdě. Pokud projedete zatáčku pod plynem, jasně cítíte, jak se zapojují zadní kola a pomáhají s vykroužením zvolené stopy.

Leon je tak v zákrutách neutrální a snadno ovladatelný, pozitivní vliv na to má i moderní víceprvkové zavěšení zadní nápravy. I to z Leonu X-Perience dělá nejlepší verzi, jakou si od tohoto španělského vozu lze pořídit.


Seat Leon X-Perience 2.0 TDI DSG 4WD

Plus

Dynamika
Komfortní podvozek
Užitečný pohon všech kol

Minus

Hlučnější motor
Slabá navigace
Chybí některé prvky výbavy

Rozměry

Délka (mm) - 4 543
Šířka (mm) - 1 816
Výška (mm) - 1 481
Rozvor náprav (mm) - 2 630
Objem kufru (l) - 587/1 470

Motor

Objem (cm) - 1 968
Výkon (kW/k) - 135/184
Točivý moment (Nm) - 380

Ostatní

Zrychlení (0-100 km/h) - 7,1 s
Max. rychlost (km/h) - 224
Komb. spotřeba (l/100 km) - 4,9
Hmotnost (kg) - 1 529
Převodovka - 6stupňová aut.
Základní cena (Kč) - 718.900

Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 4x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
, 21.11.2014 14:01
Fuj, to je škaredy auto.
Zdeny60, 25.11.2014 08:17
Hovoří za vše. po přečtení ceny jsem si sáhnul na hlavu, jestli mi na ní nepučí rohy
Nebo, že by lidé ztráceli soudnost? 3/4 mega za Seata, resp. převlečenou Oktávku nebo Golfa???

Good joke, boys.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů