Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jak na rychlý nákup ojetého auta před dovolenou?

Poradna
František Mašek | 01.07.2016
foto: Petr Šikl
Každý rok se statisíce Čechů vydají na dovolenou do ciziny vlastním autem. Řada z nich však nechává koupi vozu na poslední chvíli. Jak v těchto případech postupovat a jak se vyhnout největším rizikům?

DOTAZ: Dobrý den, s manželkou jsme se rozhodli, že letos vyrazíme na delší dovolenou k moři. Bude to naše první cesta. Rozhodli jsme se, že k tomuto účelu koupíme nějaké starší auto. Jak prosím nákup uskutečnit co nejrychleji a přitom dobře koupit? Taky nevím, kolik času mi zabere převod auta na mne jako na majitele. Děkuji Vojta


ODPOVĚĎ: Pokud na nákup ojetého auta spěcháte, je dobré si přizvat odborníka, který se postará o komplexní servisní prohlídku automobilu v den koupě. Obratem se tak dozvíte, v jakém je auto technickém stavu a zda ještě před cestou potřebuje nějakou opravu nebo servisní zásah.
Problém totiž může nastat v situaci, kdy je sice vůz za normálních okolností bez časového tlaku koupitelný, ale potřebuje opravit či vyměnit méně standardní součástku, bez které nebude fungovat spolehlivě. Příkladem může být například nutnost výměny spojkové sady nebo diagnostika/opravení hlučné převodovky. V kvalitních servisech bývají přitom speciálně v době před dovolenými, typicky ke konci června, objednací lhůty minimálně týden, někdy i delší. Proto je zásadní před koupí vozu na poslední chvíli přesně vědět, jaký servis bude auto po koupi potřebovat, aby mohlo spolehlivě delší cestu zvládnout.
Po koupi staršího auta nejčastěji bývá potřeba vyměnit motorový olej a filtry, což lze v případě časového presu obvykle realizovat na počkání v některém z rychloservisů, které se na tyto rychlé výměny specializují. Pokud je potřeba obměnit například brzdové obložení nebo kotouče, i na to dnes existují specializovaná brzdová centra s krátkými objednacími lhůtami.

I nákup ojetiny se dá zvládnout rychle

A jak to tedy dnes může v praxi s nákupem ojetiny „narychlo“ vypadat? Výběr vozu a realizace jeho prohlídky v bazaru může být záležitostí jednoho, maximálně 2-3 dnů, pokud je na trhu ve zvolených parametrech z čeho vybírat. Vlastní realizace koupě je možná v den návštěvy bazaru, kdy je obvykle možné s autem po zaplacení kupní ceny obratem odjet. Komplikace přinesla nová zákonná úprava, týkající se registrací vozidel, platná od 1. 1. 2015. Od té doby je zrušený systém tzv. odhlášek/přihlášek a ojetá auta se registrují v jednom kroku. To vypadá jako zjednodušení celého procesu, je zde ovšem jedno podstatné „ale“. Převod je možné uskutečnit pouze na registru vozidel v místě bydliště nebo sídla firmy prodávajícího. Přitom je zároveň potřeba buďto osobní přítomnost prodávajícího i kupujícího, nebo plná moc s ověřeným podpisem a zejména evidenční kontrola vozidla z STK, která nesmí být starší 10 dní a je k ní potřeba auto se všemi doklady. To v praxi znamená, že když s autem z bazaru odjedete, musíte dojet na STK, zde udělat evidenční kontrolu, pak dojít na poštu, nechat ověřit svůj podpis na plnou moc a poté všechny doklady předat nebo poslat poštou prodávajícímu, který půjde automobil na registr vozidel přepsat na vás. Díky tomuto nastavení je někdy velmi obtížné zvládnout celý proces, byť třeba za týden. V ideálním případě, kdy všichni aktivně spolupracují a jsou například z jednoho města, se dá vše udělat i během 2-3 dnů, ale před rozhodnutím o nákupu je potřeba tohle všechno znát a dobře zvážit, zda je reálné to stihnout. S nepřihlášeným autem na vaše jméno byste do zahraničí správně vyjíždět neměli.
Pokud se pro tuto variantu rozhodnete, je potřeba mít s sebou všechny doklady od koupě a věřit, že to při případné silniční kontrole bude stačit.

Rychlý nákup ojetého auta
Výběr vozu a jeho servisní prohlídka: 1-3 dny
Evidenční kontrola a přihlášení na nového majitele: 2-3 dny
Základní servis po koupi: 1-2 dny

Optimální nákup ojetého auta
Výběr vozu a jeho servisní prohlídka: 2-10 dnů
Evidenční kontrola a přihlášení na nového majitele: 5-10 dnů
Základní servis po koupi: 7-14 dnů


Rychlý nákup ojetého auta lze při troše štěstí zvládnout za 4-8 pracovních dnů. Ze zkušeností ale doporučujeme řešit nákup vozu před letní dovolenou s předstihem minimálně 3 týdny až měsíc, v optimálním případě 5-6 týdnů. Získáte tak dostatek času na všechny fáze nákupu ojetiny, kterými jsou důkladný výběr, prověření údajů uváděných o vozidle v inzerci, důkladná kontrola technického stavu vozidla před koupí, formality spojené s přihlášením po koupi a zajištění případného potřebného servisu vozu po jeho zakoupení.

Pět rad, jak se připravit na rychlý nákup ojetého vozu

1) Předem si ujasněte, jaké auto chcete a jakým rozpočtem disponujete
2) V záloze si ponechejte cca 10-20 % (obvykle cca 15-40 tis. Kč) z ceny vozidla na případný servis po koupi
3) Nechte odborníka provést předvýběr a fyzickou kontrolu vozidla u prodejce
4) Vyhraďte si čas na STK a přepis vozu
5) Po koupi proveďte základní servisní úkony dle doporučení odborníka.

Hodnocení článku
1.0 z 5 (20%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Petr S, 25.06.2016 00:52
jj, honem koupit ojetinu a jet na vysněnou dovolenou k moři do Chorvatska. Doporučil bych ale radši sjednat pojistku co kryje odtah 1500 km ze zahraničí.

Úplně nejideálnější je takové auto koupit ve stresu v áčkách na výhodný úvěr a ve finále přeplatit 100 tisíc.
Muroň, 27.06.2016 12:54
Vojto, v dotazu píšete, že chcete jet s manželkou. Takže ženichem jste jednou už byl a snad jste se poučil. Pro bazarníky je vdavekchtivý ženich ideálním kupcem.
Driver79, 28.06.2016 10:15
"Stréc od Piva" a "Muroň" - LIKE.

Nicméně je vidět, že jsme všichni moc skeptičtí a máme špatné zkušenosti.
Při opravdu rozumném výběru a nákupu prověřené ojetiny s radou někoho kdo do toho vidí, tak aby to mělo hlavu a patu se tazatel může pustit i na dovolenou.
Arthuro, 30.06.2016 12:06
Ponechám stranou stav potenciální ojetiny, spíše mě zarazilo, že tazatel si teprve hodlá koupit auto a následně s ním vyrazit k moři . Tomu říkám odvaha...
Pokud neměl šanci získat jisté zkušenosti např. se služebním autem a hodlá jet cca. 1000km jedním směrem v cizí zemi, v neznámemém prostředí, asi bych si s ním do toho auta nesedl....

Ale jinak hezkou dovolenou a hlavně bezpečný návrat zpět.

Ciao,

Arthuro
skýn, 02.07.2016 11:28
Pro dovolenou vřele doporučuji auto půjčit a nákup pak řešit bez stresu. Pokud tedy nekupujete auto skoro nové s jasnou servisní historií a z naprosto důvěryhodného zdroje. Myslím, že v článku uvedená doba pro výběr vozu je pořád nedostatečná, měsíc jen na výběr mi připadá jako šibeniční termín. Pak je taky dobré auto nějakou dobu používat a vychytat mouchy, na které se při prohlídce nepřijde. Ani dobrý mechanik není jasnovidec. Až pak bych s autem jel do zahraničí. Nebo pořídit skutečně štědré pojištění s odtahem domů v případě poruchy a ne jen nehody.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů