Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jaké vybrat kombi od Fiatu do 30 tis. Kč?

Poradna
František Mašek | 16.12.2016
foto: TipCars.com
Levné a spolehlivé kombi je snem mnoha řidičů. U Fiatu přicházejí do úvahy modely Palio nebo Marea.

DOTAZ: Dobrý den, chceme koupit druhé auto do rodiny. Měl by to být spolehlivý pracant - kombík na krátké vzdálenosti. Něco benzínového do 30 tis. Kč. Slyšel jsem, že spolehlivé benzíny umí Fiat. Jaký model a motor doporučíte? Pecháček Jan, Broumov


ODPOVĚĎ: Dobrý den, pane Pecháčku. Dle vašeho zadání jsou na trhu ojetin nejrozšířenějšími Fiat Palio a Fiat Marea. Oba jsou v kombíku, oba mají poměrně spolehlivé benzínové motory a oba se vlezou do Vašeho rozpočtu. Nejdříve se zaměřím na menší Fiat Palio. V něm jsou benzínové agregáty 1.2 8v 44kW, 1.2 8v 54kW, 1.2 16v 59 kW, 1.6 16v 74-78kW. S žádným ze jmenovaných motorů chybu neuděláte. Slabší "jednadvojky" jsou určené hlavně pro klidnou jízdu ve městě. Jedna-šestka se u nás neprodávala, ale v autobazarech se přesto vyskytuje. Má větší spotřebu, takže bych ji volil pouze v případě, kdy by bylo toto palio v autobazaru ve výrazně lepším technickém stavu než ostatní modely se slabšími motory.

Palio netrpí žádnými vážnějšími specifickými poruchami, jejich špatná pověst vychází spíše ze špatné image značky Fiat jako celku. Výběr zachovalé ojetiny bude poměrně složitý, výběr je omezený a všechny vozy mají dnes vyšší nájezdy. Navíc patnáctiletá a víceletá auta trápí koroze podvozku. Přesto na hezký kousek můžete natrefit - doporučuji modely po faceliftu od roku 2001. A při hledání se rovnou zaměřte i na mou druhou volbu, kterou by byl Fiat Marea.

Marea se stejně jako Palio prodává v tuzemských autobazarech za velmi slušné peníze. Nejdražší kombík v nabídce je momentálně za 38 tis. Kč. Většina ojetin má ve srovnání s paliem bohatší výbavu. Marea je postavena na podvozkové platformě Fiatů Brava-Bravo. Dokonce s nimi sdílí i motory a interiér. Marea díky tomu neposkytuje dostatek místa na zadních sedadlech. Jízdní vlastnosti jsou dobré, díky menšímu rozvoru se s vozem dobře parkuje, ale odpružení při nízkých rychlostech není příliš komfortní. Z motorů bych zvolil benzínovou šestnáctistovku s výkonem 76 kW. Jde o řadový čtyřválec, má šestnáctiventilový rozvod DOHC, vícebodové elektronické vstřikování paliva (od r.v. 1999 Magnetti Marelli s pokrokovou funkcí Re-Tune). Motor je pružný a výkonný, přitom má i slušnou spotřebu pohybující se mezi 6-7 litry na 100 kilometrů.

Občas mezi ojetinami natrefíte i na 1,8 16V s výkonem 83 kW. Ten je náchylný na kvalitní benzín a pravidelné (po 10 tis. km) výměny motorového oleje - doporučena je polosyntetika 10W40. Rozvody je dle zkušeností záhodno měnit nejpozději po 60 tis. km. Tento motor je opět hezky pružný a má radost z otáček. Při dynamické jízdě si ale vybírá daň v podobě vyšší spotřeby kolem 9-10 l/100km. Cena a dostupnost náhradních dílů je naštěstí velmi příznivá.

Při koupi je nutné zkontrolovat podvozek a řízení, které na naších silnicích trpí. Kontrole by neměly ujít tlumiče, stabilizátory, silentbloky, prachovky a náboje kol. Preventivně bych vyměnil klínový řemen, který dle výrobce vydrží 100 000 km, ale realita je často jiná (50 000-60 000 km). U verze Weekend poskytuje zavazadlový prostor dostatek místa a díky sklopnému zadnímu nárazníku docílíte při nakládání rovné plochy podlahy.

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Roman AX, 12.12.2016 14:50
za bezvadný příspěvek a fotografickou dokumentaci. Lepší než tisíc slintů některých místních "znalců". Kdysi jsem si tohle auto vybral v autobazaru a jezdila s ním přítelkyně. Bylo fajn a teď jsem si ho zase připomněl!
Martin72, 12.12.2016 16:39


Tak já časem něco sesmolím , ale nejdříve si budete muset doplnit modelovou řadu Fiatu, abych mohl zapsat předchozí auto, nějak vám tam vypadl větší bratr Fiatu 124
Franta Sádra, 13.12.2016 09:03
Chci-li auto v ceně do 30 tis. Kč, vůbec bych netrval na Fiatu - zbytečně omezuji i tak malou nabídku. Zaměřil bych se pouze na technický stav (posoudí mechanik co se vyzná), ne na najeté km (v dané kategorii aut nepodstatné) maximálně bych hledal kombi. Opela, Forda, Peugeot, Toyotu nebo cokoliv je to jedno. Pokud natrefíte na slušné auto gratuluji, není to vyloučeno ale bude to těžké.
Bzuk001, 22.12.2016 11:16
Volba Fiat není vůbec špatný nápad, ale už bych volil motor FIRE (při přetržení rozvoďáku se nepotkají ventily s pístem). To by se pak dalo i něco ušetřit na servisu, prodlužováním intervalu výměny, instalaci levnějších dílů, teda pokud by auto jezdilo jen kolem komínu a né do Chorvatska a zpět.
Martin72, 22.12.2016 11:37


Ventily se nepotkají jenom u verze 8V u verze 16V se potkat můžou.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů