Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jaký je ojetý Chevrolet Aveo?

Poradna
František Mašek | 14.10.2016
dalších 59 fotek
foto: Petr Šikl
Ať už jde o sedan, nebo hatchback, za nízkou cenu v bazaru mu musíte odpustit řadu neduhů. Se správnou motorizací se ale dá žít vcelku bez problémů.

Dotaz: Dobrý den, jsme starší manželé a uvažujeme o nějaké laciné náhradě za naši Škodu Favorit. Jako přijatelný se jeví Chevrolet Aveo. Poradíte nám, jestli se na tomto autě něco kazí? Náš rozpočet je do 100 tis. Kč. Děkujeme A. Kolaříková.


ODPOVĚĎ: Dobrý den, dle Vašeho rozpočtu usuzuji, že Váš zájem směřuje na první generaci modelu. Ta se vyráběla od roku 2002 do roku 2011. V nabídce se během let vystřídalo celkem pět benzínových motorů, diesel v nabídce nebyl žádný.

Za uvedenou částku si můžete v inzerci bez problémů vybrat téměř jakýkoli model - právě ty málo jeté z posledních let výroby se dnes nabízejí do 100 tis. Kč. Mou volbou by byl praktičtější hatchback vycházející z Daewoo Kalos s rokem výroby 2010. V té době (konkrétně po faceliftu od roku 2008) se pod kapotu nabízely dva druhy motorů. Silnější 1,4 Ecotec s výkonem 74 kW jede docela svižně, je ale mnohem konstrukčně složitější, než slabší dvanáctistovka S-TEC. Právě tu bych vám s klidným svědomím doporučil. Pokud jste totiž klidní řidiči a preferujete spíše jednodušší a spolehlivější motory, tahle volba bude tou správnou. Motor má řetězový převod, který se dle údajů výrobce mění až po 10 letech (na výměnu tedy máte ještě nějaký ten rok čas). Právě tyto slabší dvanáctistovky s výkonem 62 kW v nabídce ojetin převládají.

Při výběru si ale zjistěte, jakou výbavu dané konkrétní auto má, aby vás při fyzické prohlídce nepřekvapila absence některých, dnes už zcela samozřejmých prvků výbavy (klimatizace, ABS,...). Při prohlídce zkontrolujte stav předních tlumičů, předních kotoučů. U hatchbacku si také musíte zvyknout na menší zavazadelník (220l). Jinak Aveo po roce 2008 žádnými výraznými neduhy netrpí. Je sice znát, že se při výrobě šetřilo, kde to šlo, ale pokud s ním nebouráte (narážím na špatné výsledky nárazových testů Euro NCAP), bude sloužit vcelku spolehlivě řadu let.

Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 23x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Kojot027, 13.10.2016 15:01
Strašný... :) To je asi tak jak bych to rychle zhodnotil z krátké zkušenosti. I když srovnáváte s favoritem asi to určitý posun vpřed/vzhůru je. Pokud máte na auto alespoň 100-120 tis zkuste spíše omrknout Suzuki Swift s 1,6 benzinem nebo Suzuki SX (serviska, historie,krásný stav)s vyšší pozicí pro nastupování. Budete mít max pětileté vozidlo, které bude dalších 10 let jezdit jen za spotřebku. Ale bohužel o výši investice nepíšete, takže jen hádám.
GSX1100G, 18.10.2016 08:17
Suzuki určitě nejsou špatná auta, ale v solidním stavu je rozhodně takto nové do 100.000km neseženete. Osobně než Aveo (bez již oficiálního zastoupení v ČR !!) bych na hrkání po kauflandech mnohem více doporučil málo jetý (celozinkovaný) Renault Thalia 1.2 po roce výroby 2009. Není to žádná hitparáda, ale není problém na to sehnat levně díly, opravuje to každý a po vychytání "much" toto auto může posloužit relativně dobře. Určitě doporučuji verzi se servořízením, klimu dle chutě. Tyto auta se dají skutečně sehnat s malým nájezdem a ve výborném stavu.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů