Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jaký je Peugeot 407?

Poradna
Tomáš Dusil | 23.05.2008
další 4 fotky
foto: TipCars.com
Dotaz

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat na poruchovost Peugeotu 407 nejspíš s motorem 2,0 HDi. Koukám na auta okolo 350 tic Kč. V tuto chvíli vlastním Citroen C5 2,2 HDi z roku 2001.

Zajímalo by mě porovnání komfortu těchto vozů, prostornosti a té poruchovosti. C5 nezlobí, ale je stará a bere si okolo osmi litrů což se mi zdá dost. Popřípadě jaké jiné auto za podobnou cenu byste mi doporučil. Ještě uvažuji také o novější C5 2,0 hdi ale Peugeot je krasavec.

 

Za odpověď předem

Děkuji


Dotaz

Peugeot 407 nahradil v roce 2004 populární a dosti nadčasovou 406. Ta si dodnes udržuje renomé vozu s dobrou prostorností, vysokým komfortem, solidními jízdními vlastnostmi a hlavně spolehlivostí. Některé vlastnosti 407 zdědila, jiných však pozbyla. Třeba onen zmiňovaný komfort jízdy. Píšete, že v současné době používáte Citroën C5, který je z hlediska pohodlí na nerovné silnici jedním z nejlepších vozů současnosti a to včetně luxusních limuzín. Nic takového 407 nenabízí. Francouzské vozy sice v minulosti vynikaly pohodlným odpružením, avšak tomu se 407 jednoduše zpronevěřila. Jestliže hledáte hlavně komfort, tento vůz vás nejspíše nezaujme.

Oproti C5 se podvozek 407 vyznačuje nadmíru složitou konstrukcí. Vpředu je originálně pojatá lichoběžníková náprava odvozená ze závodních peugeotů, vzadu je modifikovaný víceprvkový závěs, známý už ze 406. Hlavním materiálem je lehký hliník z něhož jsou vyrobeny, světe div se, i těhlice přední nápravy a nápravnice té zadní. Na pohled choulostivé řešení není ve skutečnosti na štíru se životností. Pouze čep spodního ramene přední nápravy vykazuje vůle poněkud dříve než by bylo milé. Měnit jej lze samostatně, což citelně snižuje náklady.

Komfort na nerovnostech je sice velmi omezený, zato jízdní vlastnosti zejména v zatáčkách berou dech. Skoro bych řekl, že teď po ukončení výroby Mazdy 6 první generace a Hondy Accord 7. generace, je 407 předokolkou s nejlepším chováním. Opravdu, kam namíříte volant, tam vůz jede a to tak, jako by byl veden kolejnicemi. I při hodně rychlé jízdě vůz zatáčí s grácií a když už to přeženete, dostaví se pouze lehká neotáčivost. Žádné nezbednosti v podobě náhlého vybočení zádě, či prudké změny chování vůz nezná. Řízení je velmi přesné, skvěle vyvážené, avšak mohlo by být o něco komunikativnější. I přes tvrdé odpružení se vůz na nerovnostech a výmolech nijak nevlní a hlavně mu v zatáčce na příčné spáře neodskakuje záď. Pro nadšeného řidiče tedy 407 je, ale jak je na tom s prostorem?

Ten je bohužel velkou slabinou, neboť si místem na zadních sedadlech nezadá s většinou kupé své třídy. Dokonce se odvážím tvrdit, že některá mají prostoru i více. A to jak podélném, tak svislém směru. Vzadu tak mohou pohodlně sedět nanejvýš osoby do 170 cm výšky a to ještě nesmí být příliš obézní. Ani zavazadelník velikostí neoslní, když disponuje trochu symbolicky 407 litry v základním uspořádán. Abychom však pouze nekritizovali, tak prostor na předních sedadlech je zcela dostatečný a to ve všech směrech. Skvělá je pozice za dvousměrně a ve velkém rozsahu stavitelným volantem a to i proto, že sedadla jsou v nejnižší poloze příjemně nízko.

Motor o němž uvažujete, je nástupcem původního 2,0 HDI s konce devadesátých let. Nová je hlava válců se dvěma vačkovými hřídeli a 16 ventily a Common Rail Delphi, který nahradil původní Bosch, případně Siemens. Zachovány zůstaly rozvody poháněné řemenem a hydraulická zdvihátka vymezující ventilovou vůli. Výkonem 100 kW se přesně vyrovná tomu, jež trůní pod kapotou Vaši C5. Navíc však disponuje funkcí Overboost, která při plném plynu dokáže krátkodobě zvýšit točivý moment o 20 N.m. To se může docela hodit při podcenění předjížděcího manévru.

Příkladné je sladění turbodmychadla VGT s motorem. Díky tomu je nárust tahu krásně vyhlazený, téměř bez připomínek. Osobně se mi ale zdál motor slabší, než by odpovídalo udávaným parametrům. To platí i ve srovnání s Vaší 2,2, která, ač výkonově shodná, působí o špetku silnějším dojmem. Možná je to zapříčiněno výraznějším turboefektem, přičemž své dělá i větší zdvihový objem.

Sériová šestistupňová převodovka má dobře zvolené převody, ale úroveň řazení je v duchu současných vozů od PSA. Dráhy jsou delší, přesnost jen průměrná. Kdo je však zvyklý na francouzská auta, tomuto to nijak vadit nebude.

Peugeot 407 je dalším velmi moderním vozem napěchovaným elektronikou. Ta bohužel nefunguje vždy bez výhrad a výsledkem jsou občasná chybová hlášení všeho druhu. Občas se stane, že na pokyn ovladače daná funkce nereaguje. V praxi tak můžete mačkat tlačítko elektrického okna, jež se ani nehne. Pak stačí vypnout motor, znovu nastartovat a ejhle, vše je zase OK. Řešením elektronických problémů bývá přeprogramování řídící jednotky, což není nijak drahé, avšak podmínkou je návštěva značkového servisu. Mechanicky je ale 407 veskrze solidní, a tak si dejte pozor hlavně na úniky oleje z posilovače řízení. Motor na sebe zatím upozornil vadnou sérií EGR ventilů, což mnohým znemožnilo pokračovat v jízdě.

Hodnocení článku
3.0 z 5 (60%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 25.05.2008 11:10
A v kolika NOVÝCH 407 si jel ty? S čím srovnáváš tu svou Vectru ty?
Myslím,že redaktor má sakra větší zkušenosti s novými auty než ty. Takže si může dovolit říct. to co řekl.
anonym, 25.05.2008 17:40
Mám 405 taky, z roku 94. Osmnáctikilo bene, koupeno od strejca z Norymberku po prej prvdivých 18O litrech. Najel sem s ní kolem 200 lirů a pořád šlape jako kráva! Nežere to snad ani kapku oleje, bene tak kolem sedmičky. Prostě paráda. Nemíním se s nikým hádat, tak prosím žádný dementní odpovědi. Jen sem chtěl přidat svoje zkušenosti s pažouty. Jo a stará má 309 v naftě, sice najede celkem hovno, ale všechno po práglu a pořád ok! Otec mněl kdysi po 89 P205 litr bene, a co já vím, tak jen lil benál a to bylo vše. Teď má drákulu, a nestačí se divit. Hold se mi nějak nechce věřit, že sou ty pažouty takový zmrdy.
anonym, 25.05.2008 22:44
Bohužel jo a nechápu to, po prostorné 406 je v 407 opravdu místa jak v o třídu menším autě...
anonym, 26.05.2008 08:42
Teda to je nareci :) V mluvene forme to clovek slysi casteji, ale v psane forme to je rarita :)
anonym, 25.07.2008 22:23
Já s tím už chvíli po Evropě jezdím a na výpověď to zatím není, uchycení přední nápravy je dokonce par exelance, snad úplně nejlepší možný. Řeči o francouzské nebo německé či jiné kvalitě jsou blbost. Stejnej díl co se vyrábí v Jihlavě se vozí do Švédska, Francie i Německa atd. Buď máš Porsche, a jestli klumpr od VW, Peugeotu nebo Volva je spíš o náhodu, konkrétní kus, nebo konkrétní model. Domněnka že VW je desetrát lepší a spolehlivější než nějakej Peugeot je stejně naivní jako že je Volvo desetrkát bezpečnější. Možná to tak kdysi dávno bejvalo, ale dávno tomu ... asi globalizace, nebo co, ale tak to prostě je.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů