Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jízda s autem ve špatném stavu? Od října přijdete o techničák

Aktuality
Blaháček Marek | 24.01.2015
foto: K. Směšný
Pokud bude novela schválena, od 1. října letošního roku se policii vrátí pravomoc zabavovat na místě tzv. malý technický průkaz (přesněji osvědčení o registraci vozidla - ORV), pokud při silniční kontrole zjistí, že vůz není způsobilý k provozu na pozemních komunikacích.

Převedeno do praxe, pokud pojedete s vozem, u něhož je prasklé čelní sklo, máte sjeté pneumatiky pod míru stanovenou zákonem nebo vám nesvítí brzdová světla, riskujete, že vám při silniční kontrole policie může zabavit osvědčení o jeho registraci.

Následně vás také může poslat přímo na kontrolu STK, a to do osmi kilometrů od místa, kde vás kontroluje. Pokud se na STK ukáže, že podezření na špatný technický stav vozu bylo oprávněné, nejen že technickou kontrolu zaplatíte, ale abyste dostali zpět ORV, musíte nejdříve závady odstranit a prokázat se platnou STK.

Za jízdu bez malého techničáku může být řidiči uloženo pět trestných bodů.

Pravomoc zabavovat ORVpolicie měla, v roce 2001 ji však zákonodárci odebrali. Její znovuzavedení je reakcí na zvyšující se počet dopravních nehod, v nichž hrála roli nějaká technická závada na vozidle. Jen za loňský rok policie v blokovém řízení řešila více než 76 tisíc přestupků v souvislosti s touto problematikou, na pokutách vyinkasovala více než 40 milionů korun.

Od podzimu čeká novinka také na chodce pohybující se po neosvětlené silnici nebo mimo chodníky. Nově budou muset mít na oblečení libovolné reflexní prvky. Za nesplnění této povinnosti jim hrozí sankce až do výše dvou tisíc korun.

Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů