Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Když potřebujete převézt fůru písku, aneb jak si půjčit nákladní auto

Aktuality
Michal Štengl | 16.01.2017
foto: Michal Štengl
Asi každý z nás občas zažil situaci, kdy potřeboval převézt něco většího, co se nevejde do osobního auta nebo dodávky, a zná i někoho s papíry, ale nemá to v čem převézt. Jednou z možností jsou půjčovny. Není to nijak složité a ani drahé.

Půjčování aut není v Česku stále ještě tak rozšířené jako v západní Evropě. U nás to stále ještě většinou řešíme přes kamarády, kteří mají buď papíry a v ideálním případě i náklaďák. Jenže ne každý takové přátele má, natož s nákladním autem. A převést něco těžšího či většího potřebuje občas každý z nás a platit na to firmu bývá poměrně drahé a často i zdlouhavé. Pokud však znáte někoho s papíry nebo je máte sami, ale nevyužíváte je, máme pro vás tip na řešení.

Je z čeho vybírat
Pokud se rozhodnete si půjčit nákladní automobil, stačí zadat toto heslo do vyhledávače a vyjede vám překvapivě hodně odkazů po celé České republice. AC Tir, AR Car, Rent Car Service, Maxi auta, Tirpůjčovna. Nákladní auta sice půjčují i velké nadnárodní půjčovny, jako jsou Hertz či Sixt, většina odkazů však patří lokálním subjektům. Vybrat si můžete firmy po celé České republice, takže nemusíte nikam pro auto cestovat. Vedle specializovaných firem ale nákladní auta často půjčují i prodejci nových nákladních aut.

Jeden den, ale i rok
Půjčovny samozřejmě auto nejraději půjčují na delší dobu, obvykle to bývá na jeden rok, po té se smlouva obnovuje. Na tak dlouhou dobu si ale auta půjčují většinou firmy, které ho potřebují k podnikání. „Běžní zájemci si nákladní auto obvykle půjčují na den, maximálně na víkend,“ vypočítává Matěj Masaryk z půjčovny Financial System, která sídlí na chlumecké ulici na Černém mostě v Praze, která půjčuje nákladní vozy různých kategorií a typů, ale také dodávky. Jak nám Matěj Masaryk vysvětluje, obecně největší zájem mezi běžnými lidmi je o nákladní vozy od 7,5 do 12 tun se skříňovou nástavbou, což jsou tzv. rozvážkové vozy. „Nejčastěji jsou to vozy Iveco Eurocargo, Mercedes-Benz Atego nebo MAN TGL,“ vypočítává, co si lze půjčit. Velká poptávka je také po valnících, sklápěčkách nebo po vozech vybavených hákovým nosičem kontejnerů, které jsou obvykle na vozech Avia.

Od 4000 Kč
Každého asi pochopitelně zajímá, na kolik takové zapůjčení vyjde. Pokud se člověk podívá na webové stránky, ceny se pohybují od čtyř tisíc korun výš za den. Na webových stránkách jsou ceny obvykle uváděny za jeden týden a většinou bez DPH. Pokud plánujete zápůjčku na čtyři a více dní, obvykle se vyplatí týdenní zápůjčka. „Ta začíná na cca 15 000 Kč bez DPH za sedmiapůltunu, za měsíční zápůjčku účtujeme cca od 30 000 Kč,” vypočítává další ceny Matěj Masaryk z půjčovny Financial System.

Mějte připravenou hotovost
Stejně jako u osobních aut i při vypůjčení nákladního vozu po vás budou chtít kauci, která se odvíjí od délky zápůjčky. Obvykle je to 5000 až 10 000 korun. Tu vám ale po odečtení sazby za vypůjčení nevrátí hned po vrácení vozu, ale až po dvou až třech týdnech. „Kauci si ponecháváme při případ, že by po nějaké době přišla třeba upomínka za rychlost, špatně parkování či špatně zaplacené mýto,“ vysvětluje Matěj Masaryk. To se pak totiž z lidí velmi špatně dostává.

Mýto si musíte zajistit sami
Zatímco osobní auto z půjčovny má obvykle dálniční známku, v případě nákladního vozu si většinou musíte zajistit předplacenou krabičku Premid na úhradu mýta, tedy pokud pojedete někam po dálnici či zpoplatněné silnici I. třídy. Alespoň tak to probíhá v případě půjčovny Financial Services. Krabičku doporučujeme sehnat ještě dopředu, abyste ji při půjčení vozu měli už u sebe. Dají se sehnat po zaplacení vratné zálohy (1550 Kč) na cca 250 místech (obvykle na větších čerpacích stanicích), bližší informace o mýtu i seznam distribučních míst najdete na www.mytocz.eu . S tím také velmi úzce souvisí, jaké auto si půjčíte, resp. jakou emisní normu plní jeho motor. Sazba za ujetý kilometr se totiž odvíjí od normy Euro - čím novější, tím méně zaplatíte za mýto.

Pečlivě zkontrolujte
Pokud si na webu konkrétní půjčovny vyberete nějaké auto, vřele doporučujeme do půjčovny nejprve zavolat, zda to auto skutečně mají. „Na přebírání vozu si vyhraďte dost času, největší pozornost věnujte vyplnění předávacího protokolu,“ radí Matěj Masaryk. Ten obsahuje podrobný popis stavu vozidla, jako je množství nafty a AdBlue v nádrži (u vozů Euro 6), stav pneumatik (velmi důležité) nebo poškození. Auto se obvykle půjčuje s plnou nádrží a s plnou se i vrací. Slušná autopůjčovna samozřejmě nebazíruje na kdejakém škrábanečku, raději se ale na všechno ptejte, i na sebemenší škrábanec. Předejdete tak nepříjemnostem při vracení vozu.

Máte i vy nějaké zkušenosti s půjčením nákladního auta? Pokud ano, napište nám o nich. A doporučili byste čtenářům nějakou konkrétní půjčovnu?


Hodnocení článku
4.3 z 5 (86%)
Hodnoceno: 3x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů