Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Kia zmodernizovala cee´d, je tišší a úspornější

Aktuality
Karel Směšný | 01.07.2015
Kia odstartovala výrobu modernizovaného cee’du. Plánované zahájení prodeje v České republice je stanoveno na září letošního roku. Vůz přijede s motory plnícími normu Euro 6, drobnými retušemi designu a tišší kabinou.

Změny se dotkly všech provedení modelové řady cee’d, do které nyní spadá pětidveřový hatchback cee’d, karosářské provedení kombi a třídveřová verze pro_cee’d. Mezi úpravy patrné na první pohled patří ostřejší tvary širšího nárazníku, včetně chromových dekorů kolem mlhových světel, a dále nový oválný rastr masky chladiče.

Jinak tvarovaný je také zadní nárazník a výrobce použil nová LED světla. Modernizovaný cee´d ale láká hlavně lepším akustickým komfortem v kabině, podlaha a soustava ventilace jsou prý opatřeny dalšími akusticky pohltivými materiály a přístrojová deska je nyní izolovaná dvojnásobným množstvím tlumicí pěny. Tlumicí hmota byla použita také u všech naftových motorů, a to v místě bloku motoru, olejové vany a filtru pevných částic.

Jednotka 1,6 CRDi potom dostala přepracované vstřikování paliva a olejové čerpadlo se spojitou regulací tlaku. Inženýři naladili její výkonnější variantu na 136 koní a točivý moment dosahuje 280 Nm.
Kia cee’d se bude i nadále nabízet se zážehovými jednotkami 1,6l GDI 135 k a 1,4l CVVT 100 k, stejně tak jako s oblíbeným motorem 1,4l CRDi. Všechny uvedené agregáty přešly na normu Euro 6.

Na své si přijdou zájemci o automatické převodovky, Kia nabízí novou sedmistupňovou dvouspojkovou převodovku DCT, která nahrazuje v současnosti používaný šestistupňový automat s měničem točivého momentu. Dostupná je prozatím pouze pro nejsilnější diesel, s nímž cee´d vypouští jen 109 g oxidu uhličitého na kilometr jízdy.

Mírné zlepšení se dotklo i charakteristiky hluku, vibrací a chvění u zavěšení kol, které nyní používá duté tyče stabilizátorů nahrazující dřívější plné tyče v zájmu potlačení hluku přenášeného od vozovky.

Do výbavy vozu přibyla funkce SLIF (zkr. Speed Limit Information Function, informace o rychlostních omezeních), která pomocí kamery rozpoznává dopravní značky s rychlostními omezeními a zobrazuje je vedle tachometru a na displeji navigace. Volitelná výbava zahrnuje i sledování slepého úhlu BSD (Blind Spot Detection) a upozorňování na křižující vozidla vzadu RCTA (Rear Cross Traffic Alert) se senzory, které detekují jiná vozidla jedoucí po boku v mrtvých úhlech výhledu řidiče – ten je následně na možné nebezpečí upozorněn pomocí akustického i optického signálu.

Systém SPAS (Smart Parking Assist System) ulehčí zase parkování. Parkovací asistent SPAS využívá boční ultrazvukové senzory společně s předními i zadními parkovacími senzory k určení vhodného parkovacího místa; ve spolupráci s elektrickým posilovačem řízení je pak schopen vůz automaticky zaparkovat.

Kia cee’d pro modelový rok 2016 bude na českém trhu k dispozici od letošního září, v květnu tohoto roku korejská automobilka oslavila miliontý vyrobený cee’d, první spatřil světlo světa před devíti lety.

Kia Cee´d 2016

• Úspornější motory
• Lehké změny exteriéru a komfortnější interiér
• Nová automatická převodovka

• prozatím není známá cena, aktuálně prodávaný cee´d stojí nejméně 309 900 Kč

Konkurence

Hyundai i30

+líbivější design
+bohatší výbava
-základní cena od 319 900 Kč

Ford Focus

+lepší jízdní vlastnosti
+bohatší nabídka motorů
-základní cena od 339 900 Kč

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů