Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Kupujeme Toyotu RAV4 II. generace

Poradna
František Mašek | 26.08.2016
RAV4 se v této generaci blýskl spolehlivostí, ale jak už to u japonských výrobců bývá zvykem, dražší je jejich případný servis i ceny ojetin.

DOTAZ: Dobrý den, jsem majitelem starší Corolly, která pomalu dosluhuje. Budu se koukat po něčem vyšším, jsem už starší člověk. Protože jsem se stávajícím vozem spokojen, rád bych zůstal u stejné značky. Jaká je prosím RAV4 z roku 2005?


ODPOVĚĎ: Dobrý den, model vstoupil na trh v roce 2000 a to pouze s benzínovým dvoulitrem o výkonu 110 kW (motory 1,8 VVTi (96 kW) mají pouze přední pohon a pocházejí z dovozu, tento motor se u nás oficiálně nenabízel a na rozdíl od silnějšího dvoulitru je poruchovější). O rok později pak Toyota nabídla také vznětový motor 2,0 D-4D s výkonem 85 kW. Facelift druhou generaci čekal v roce 2003, nebylo to však nic zásadního. Ukončení výroby, resp. nahrazení třetí generací proběhlo v roce 2005.

Na trhu ojetin je dnes zhruba padesát nabídek modelu RAV4 druhé generace. Ceny se pohybují od 70 do 170 tis. Kč. Asi ze dvou třetin převládá nabídka dieselových variant. Osobně bych se zaměřil na benzínové modely po faceliftu (po 2003) s cenami 120-150 tis. Kč. Spolehlivý motor je totiž spojen se čtyřkolkou, což v reálu znamená mezinápravový diferenciál s viskózní lamelovou spojkou. Výkon z motoru je rozdělován na přední i zadní nápravu v poměru 50/50 a v případě prokluzu se výkon pošle na kola s větší adhezí. Čtyřkolka vám sice v terénu nebo v zimě ušetří nějaké ty vrásky, ale přináší s sebou i jednu starost - tou je potřeba u zadního diferenciálu měnit pravidelně po dvou letech olej. Některé benzínové dvoulitry jsou spřaženy se čtyřstupňovou automatickou převodovkou ECT. U té není známo, že by se nějak zásadně kazila, ale auto s ní bude mít o něco větší spotřebu, nebude tak svižné a když se převodovce něco stane, bude to ukrutně drahá oprava. Volil bych tedy manuál.

Ještě něco k dieselu - jak je obecně známo, dieselové motory mají řadu rizikových dílů, které dovedou prvotní zamýšlenou úsporu na palivu pěkně prodražit. Ne jinak je tomu i u 2,0 D4-D, kde je třeba si dát pozor na stav vstřikovacího čerpadla, dvouhmotového setrvačníku, nebo spojky. Ozubený řemen se mění po 15 tis. km.

Hodnocení článku
4.3 z 5 (86%)
Hodnoceno: 3x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
semi, 30.08.2016 08:16
Opravdu po 15 tis. km ?
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů