Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Lexus GS – potěší majitele ojetiny?

Poradna
Blaháček Marek | 22.05.2015
foto: Lexus
Lexus GS je na našich silnicích spíše výjimkou. I když jde o prémiové auto s důrazem na pohodlí, většina zájemců dává přednost německé konkurenci, která nabízí i vznětové motorizace.

DOTAZ: Prosím o odpověď na můj dotaz. Myslím si, že lexusy jsou kvalitní auta s dlouhou životností. Přesto velmi rychle ztrácí na hodnotě. Takový model GS z roku 2006 se dnes dá koupit třeba i za 360 tis. Kč. a to si netroufám odhadovat, kolik mohla být před devíti lety jeho pořizovací hodnota. Myslíte si, že je můj odhad správný a nákup ojetiny by mohl být dobrou volbou? Křižický, Ostrava


ODPOVĚĎ: Máte pravdu, to nejdražší při vlastnění jakéhokoli auta je jeho pokles hodnoty a právě vozy pro relativně malý okruh zákazníků s objemnými motory jsou adepty na největší pokles ceny vozu v čase. Lexus má navíc tu smůlu, že jeho image není v tuzemsku tak vysoká, jako německá konkurence. Speciálně u GS však není pokles hodnoty tak markantní, jako například u RX. Ve svém dotazu jste neupřesnil, jakou maximální částku chcete za ojetý model GS vydat, proto se zaměřím na vybrané motorizace s odhadovanou cenou cca 500 tis. Kč.

Fakt, že Lexus GS u nás není příliš rozšířený, nejlépe demonstruje jeho zastoupení na našem inzertním serveru. Celkem jsem jich ke dni vytvoření tohoto článku napočítal 17 a pokud omezím rok výroby na poptávanou generaci S190, dostanu se jen na 4 kusy. U těchto aut zas tolik nerozhoduje nájezd, protože velkoobjemové zážehové motory vydrží opravdu hodně.

Pokud bych si měl vybrat, sám za sebe bych volil GS 450h, což je v překladu tříapůl litrová V6 (218 kW) ve spojení s hybridní soustavou. Ta napomáhá celkově o dost nižší spotřebě než u ostatních verzí se zážehovými motory. Dle zkušeností ostatních řidičů se dá s tímhle autem jezdit kolem 8 l/100 km a to nebudete brzdou provozu. Samozřejmě by mne lákala i varianta GS 460 (4.6 V8 s výkonem 255 kW), ale vzhledem ke spotřebě nad 12 litrů na 100 km raději nechám v hledáčku výše uvedený hybrid. Samozřejmě ale záleží také na ročním nájezdu a dalších faktorech. Pokud budete mít možnost, rozhodně se projeďte i s osmiválcem, ať máte možnost srovnání. Nejslabší model GS 300 má pod kapotou šestiválcový třílitr s výkonem 183 kW. Kdo nikam nespěchá, může zvolit i tuhle motorizaci, opět netrpí žádnými závažnými problémy a lze doporučit.

Všechny motory mají řetězové rozvody, olej se mění obligátně po 15 tis. km. Nevýhodou vlastnictví staršího Lexusu může být snad jen fakt, že docela dost dílů neseženete z druhovýroby, ceny za servis jsou ale v rozumné výši. Celkově je GS spolehlivým vozem s nadstandardní výbavou, řidičsky však není zas tak zábavný, jako jeho konkurence.

Hodnocení článku
4.8 z 5 (96%)
Hodnoceno: 4x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
, 29.05.2015 08:11


Zkuste své postřehy rozepsat zde: http://www.tipcars.com/#vlozit-zkusenost
*autofans*, 29.05.2015 13:08
Tak jsem se celý týden těšil co se nedozvím, ale i po několikerém přečtení textu pana Blaháčka vím pořád kulový. Pokud 3.0 kombinuje přímé a nepřímé vstřikování, jakého oktanového čísla chce benzin ? Jaké je slabé místo auta (ani toyotí produkty nejsou absolutně bez závad) ? Kolik stojí např. brzdy, jak je to se svíčkama (obvykle cenové překvápko u japonců), kontroluje se po X-kilometrech ventilové vůle tak jako u VVTi čtyřválců ? Co klasická toyotí bolístka v podobě hučících ložisek kol nebo bezúdržbové rozvody s tekoucí vodní pumpou ? Čekal bych, že se mrknete na nějaké zahraniční fórum nebo vyzpovídáte nějakého technika v autorizáku, ale seznam nabízených motorů, počet aut v inzerci a jejich výkony se dají vyčíst i z inzerátu....
jareg, 29.05.2015 15:37


Tohle jsou "první dojmy" Měnil jsem vozový park nedávno, zatím najeto Camry hybrid cca 10tis, GS430 cca 5tis. Při mém nájezdu nebude dlouho trvat pár desítek tkm (btw jsem před pár lety popisoval jedno z aut popsal http://www.tipcars.com/magazin-toyota-avensis-prehled-nakladu-za-deset-let-provozu-3475.html).
tomaskrtek, 31.05.2015 10:57


kdyby jsi chtěl srovnávat 3.7 a 5.0 třeba v FX37 a FX50S tak je to ještě markantnější, 50S jsem měl možnost projet a to není auto ale raketa. ale naprostá špička od Infi je M56, sedan který se u nás prodává bohužel jen jako 35h hybrid 30d nafta a klasika 37, 56 se bohužel do Evropy nevozí.
, 01.06.2015 05:59


OK, tak se budu těšit
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů