Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Lexus LS - jaká je třetí generace jako ojetina?

Poradna
Blaháček Marek | 04.12.2015
foto: Lexus media
Vlajková loď automobilky Lexus se ve třetí generaci vyráběla od roku 2000 do roku 2006. Jak se od té doby tento nenápadný model profiloval na trhu ojetin?

DOTAZ: Dobrý den, rád bych koupil spolehlivého japonce, s kterým bude radost cestovat na delší vzdálenosti, nekrade se a nebude klesat na hodnotě v čase. Mezi největšího favorita musím zařadit hlavně ojetý Lexus LS. Na auto mám vyhrazenu částku 300 tis. Kč. Můžete mi prosím napsat doporučení, po jakých motorizacích se koukat? Děkuji Luděk. M.


ODPOVĚĎ: Dobrý den, váš výběr je mi osobně hodně sympatický. Vůz s kódovým označením XF30 se vyráběl v letech 2000-2006 (s faceliftem v roce 2003). Jde o sedan vyšší střední třídy, při jehož návrhu i výrobě nebylo nic podceněno. Japonci se snažili překonat německé prémiové značky, takže výsledkem je kvalitně vyrobené auto. V dnešní době už ale mají nejstarší ročníky 15 let, a tak je třeba vybírat zachovalé kousky, kterých u nás není mnoho. V naší inzerci k datu přípravy tohoto článku najdete jen jeden kousek LS 430. Právě tento osmiválec 4,3 VVT-i nebude vůbec špatnou volbou. Má proměnné časování ventilů, rozvod DOHC a při klidné jízdě i rozumnou spotřebu pohybující se kolem dvanácti litrů na 100 km, ve městě počítejte se spotřebou kolem 15 litrů na 100 km. Model LS má ve většině verzí pohodlné pneumatické odpružení s elektronicky stavitelnými tlumiči. To pokud funguje, je skvělé. V opačném případě z důvodu netěsnosti se připravte na investici kolem 30 tis. Kč, což je cena měchu s tlumičem. Pokud při svém hledání narazíte na model po faceliftu, automatická převodovka bude mít 6 stupňů, což pomůže spotřebě. Do faceliftu to byl pouze pětistupňový automat Super ECT (Electronically Controlled Transmission) bez možnosti sekvenčního řazení. Motor má sílu na rozdávání, z 0 na 100 km/h zrychlí za 6,7 sekundy, maximální rychlost je 250 km/hod.

Hlavními přednostmi modelu LS jsou jeho spolehlivost, komfortní tichá jízda a skvělá protikorozní úprava karoserie. Uvnitř je spousta místa i na delší cestování, však má auto rozměry 5005x1830x1470 (délka, šířka, výška v mm). Osobně se mi hodně líbí automatické odsouvání volantu při vypnutí motoru - pro lepší nastupování a vystupování. Při jeho provozu však musíte počítat s nedostupností některých dílů (z druhovýroby nejsou téměř žádné), nebo jejich vyššími cenami. Při opravách se také budete muset pravděpodobně spolehnout na autorizovaný servis, neznačkoví opravci nemají s vozy Lexus téměř žádné zkušenosti. Auto lze servisovat jak u Toyoty, tak u Lexusu. Každopádně do vašeho limitu se při nákupu vejdete, počítejte ale s vyšší částkou na prvotní i pravidelný servis. Přeci jen nelze opomenout fakt, že tento model se na tuzemském trhu prodával ve své době za částky kolem tří milionů korun. Jak správně poznamenal náš čtenář v diskusi pod tímto článkem, například vyhřívané čelní sklo stojí 40 tis. Kč. Stejně tak lze souhlasit s tvrzením, že u tohoto modelu lze čekat další pokles hodnoty v čase. Na tento fakt Vás upozorňuji, protože jste ve svém dotazu zdůraznil opak.

Hodnocení článku
4.7 z 5 (94%)
Hodnoceno: 7x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Reno, 04.12.2015 12:40


To byl jenom takový příklad. Nikdy jsem to prakticky neřešil, takže nevím, kdo to dělá.
westeros, 04.12.2015 13:02


Co jsem poznal ja, tak bohati lide naopak umi setrit mnohem lepe, nez chudi. Mozna ze prave diky tomu se bohatymi stali. Clovek vidi, jak si chuda rodina vezme pujcku na velkou TV, bez ktere se obejdou, zatimco bohatsi jezdi v X6 do Lidlu pro levne obleceni.

Takze si treba koupi 7er, ale dva roky starou a v dieslu a za rok ji prodaji s minimalnim poklesem ceny. Maji na to koupit novou a jezdit na benzin, ale radeji ty penize daji nekam jinam. Nekteri treba i na charitu.

Dalibor Dedek ma majetek 4.9 mld a jezdi v Skode Yeti. Nepodarilo se mi dohledat, jestli je to diesel. Postavil napr. nocleharnu pro bezdomovce.


Reno, 04.12.2015 13:58


Jejda prosím tě to jsou historky z podsvětí... kup si dvouletou sedmu a prodej ji za rok bez ztráty, navrhnu tě na Nobelovu cenu za ekonomii. Ne, to se opravdu nedá. Tyhle krámy ztrácejí cenu rychlostí sto tisíc měsíčně...
Nevím, kdo je Dalibor Dědek, ale je to vrcholně individuální, někoho auta berou někoho ne. Třeba má jiný koníček, za který utrácí. Jsou majitelé sbírky obrazů za milióny, co jezdí MHD.

Petr S, 04.12.2015 22:30


Za bohatého považuju např. člověka, co má takové příjmy že si na to X6 našetří dejme tomu za max. půl roku, protože ví že auto je špatná investice (pokud ho přímo neživí) a investuje do něj jen zlomek příjmů, zbytek investuje lépe. Nevím jestli někdo takový má potřebu se oblékat v Lidlu kde si to oblečení není ani kde vyzkoušet. Proč by někdo kupoval pohodlné auto za 2M a pak si koupil nepohodlné a nepadnoucí kalhoty, jen aby ušetřil pár tisíc?

Jinak jo, jsou extrémně bohatí lidé a zároveň skromní. Majitel Ikea údajně jezdil v 15 let starém Volvu, ale většinou MHD. V hotelu údajně to co vypije z pokojového baru, pak dokoupí v supermarketu a vrátí do lednice. Ale to už je možná pomluva :) U Dalibora Dědka tomu věřím že je skromný, kdysi jsem na VŠ absolvoval volitelné školení od Jablotronu, kde on tehdy sám osobně školil a bylo vidět, že to je fajn chlap.
Reno, 05.12.2015 09:26


To není skromnost, to je nemoc. Znám poměrně velmi bohatého developpera, který potkal na lyžích známé, vnutil se jim na přistýlku a chodil s nima jíst načerno a zadarmo. Normálně bych tomu nevěřil, kdyby mi to někdo vykládal, ale vzhledem k tomu, že mi dluží 6 stovek už asi tři roky a první rok se mi vyhýbal, aby mi je nemusel dát a další dva si myslí, že jsem zapomněl:) A to je prosím člověk, který teď staví velké administrativní centrum s byty za stamilióny...

vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů