Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Honda Civic 1.8 sedan - úplně jiný Civic

Testy
Petr Šikl | 06.11.2006
dalších 44 fotek
foto: Petr Šikl
Pětidvéřový Civic připomínající UFO prošel nedávno naším redakčním testem. A dnes se podíváme jak je na tom civilnější verze tohoto modelu v provedení sedan.

Po pětidvéřovém silně futuristicky pojatém Civicu na trh přichází umírněná čtyřdvéřová verze. Tento model se má zaměřit na úplně odlišnou cílovou skupinu potencionálních zákazníků. Civic sedan konkuruje Fordu Focus nebo Volkswagenu Jetta.

Civic sedan můžete dostat ve dvou stupních výbavy. Základní označená písmeny LS je k mání za cenu 539.000 Kč a vyšší stupeň výbavy je označován ES, který přijde na 599.000. Zákazníci toužící po automatické pětirychlostní převodovce si musí připlatit a počítat s částkou 629.000 Kč. O pohon se výhradně stará benzínová čtyřválcová osmnáctistovka se systémem i-VTEC. Výkon na vozovku je přenášen pomocí přední nápravy.

TIP: TEST - Honda Civic 2,2 i-CTDi Executive

Základní výbava LS obsahuje: manuální převodovka (6 rychlostní), ABS+EBD, airbag na straně řidiče a spolujezdce, boční airbagy, hlavové airbagy po celé délce kabiny, upozornění na nezapnuté bezpečnostní pásy vpředu, dvojité předpínání předních bezp. pásů, přední aktivní opěrky hlavy, zadní bezpečnostní opěrky hlavy, kotoučové brzdy s posilovačem, elektický posilovač řízení, vyhřívana vnější zpětná zrcátka, třetí brzdové světlo, dálkově ovládané centrální zamykání, ECU imobilizér, alarm, elektricky ovládaný posuv všech oken, elektricky ovládaná vnější zpětná zrcátka, nastavení volantu ve 2 osách, výškově nastavitelné sedadlo řidiče, sklopné opěradlo zadního sedadla dělené v poměru 3:2, ISOFIX, přední i zadní loketní opěrka, kapsy na zadní straně předních sedadel, zrcátka ve slunečních clonách, multifunkční display, ukazatel vnější teploty, čtecí lampičk, automatická klimatizace, pylový mikrofiltr, elektricky sklopná vnější zpětná zrcátka, nárazníky a boční lišty spolu se zrcátky v barvě vozu, směrová světla ve zpětných zrcátkách, 15" palcová kola, vnější kliky dveří v barvě vozu, dvojitý výfuk, autorádio s CD a MP3 přehrávačem, anténa v zadním okně a 4 zabudované reproduktory.

Výbava ES obsahuje navíc oproti výbavě LS: přední mlhová světla, střešní okno, osvětlení zdířky zapalování, modré ambientní osvětlení interiéru, tempomat, kůží potažený volant, chromové kliky dveří (vnitřní), 16" palcová litá kola, vnější kliky v provedení chrom, audiopřehrávač s 6CD, dálkové ovládání audiosoustavy na volantu, šest zabudovaných reproduktorů.

TIP: TEST - Honda Civic 1.8 Sport

Karoserie:
Tříprostorové karoserii vévodí konvenční tvary narozdíl od "ulítlé" pětidvéřové verze. Nutno uznat, že Hondě se Civic v provedení sedan povedl. Přilepený kufr zde nenajdete. Honda vůz přepracovala od základu. A výsledek stojí za to. Stejně dobře můžeme hodnotit například tříprostorovou verzi Meganu, který se velmi dobře prodává nebo Ford Focus. Honda své zkušenosti mohla čerpat z předchozí verze Civicu sedan, která byla však příliš konzervativní.

Při čelním pohledu se dostaví tradiční tvary chromované mřížky spolu se dvěma protáhlými světlomety v krajích. Přední nárazník vypadá trochu agresivně, za delší kapotou se tyčí vzpříměnější čelní sklo. Z bočního pohledu si zajisté všimnete pomalu klesající střechy, což zajišťuje dostatek prostoru i na zadních sedadlech. Pozornosti neujdou ani 16-ti palcová litá kola, která Civicu sluší. Záď vozu zdobí světlomety připomínající německého konkurenta mezi kterými je víko zavazadlového prostoru poskytující objem 375 litrů pro Vaše zavazadla. Není to příliš, když vezmeme v potaz u sedanů tradičně hůře využitelný objem skrz malý vstupní otvor. Hondě musím vytknout i samotné otevírání víka kufru. Provádí se totiž pomocí klíčku, nebo páčkou z interiéru. Naopak pochvalu zaslouží plnohodnotné rezervní kolo díky kterému je nakládací hrana vyšší.

(-) otevírání kufru pouze klíčkem
(-) hůře využitelný již průměrný zavazadlový prostor

Interiér:
Interiér Honda pojala opět po svém. Není sice šokojící jako v pětidvéřové verzi, avšak i v sedanu interiér umí zaujmout. Některé ovládací prvky byly zvětšeny a přemístěny a po stránce ergonomie není sedanu co vytknout. Uspořádání ovládacích prvků klimatizace i audiosystému je přehledné a hlavně logické. Změny se bohužel dotkly i kvality použitých materiálů. Jelikož je čtyřdvéřová verze Civica určena zejména pro zámořský trh, kde tamní zákazník není tolik náročný na kvalitu použitých materiálů, Honda použila v kabině vozu převážně tvrdé plasty. Slícování je sice přesné, ale na měkčené plasty prostě nemají. Jediné výplně dveří jsou na dotek příjemné.

Sedadla patří k povedeným. Jejich bočnice dokáží výborně podržet tělo v zatáčkách. Dlouhé sedáky podpírají stehna a cestování i na delší vzdálenosti se stává příjemným. Na zadních sedadlech se pohodlně usadí osoby vysocí 182 cm, vyšší osoby budou mít problémy v oblasti hlavy. V podélném směru je místa dostatek. Odkládacích ploch naleznete v sedanu méně než u hatchbacku ze kterého zůstal sportovní tříramenný volant. Věnec je akorát tlustý, uvítal jsem i menší průměr volantu a dobře umístěná tlačítka.

(+) sedadla
(+) ergonomie
(+) menší volant
(-) kvalita použitých plastů

Motor:
Verze sedan se v Česku prodává výhradně s benzínovým motorem 1.8 i-VTEC s výkonem 103 kW při 6300 otáčkách a točivým momentem gradujícím v 4300 otáčkách hodnotou 174 Nm. Stejný agregát naleznete i v pětidvéřové verzi, kterou jsme také testovali zde. V sedanu je projev motoru utlumený a ve vyšších otáčkách dokonce příjemným doplňkem. Při stání na červenou o pohonné jednotce vůbec nevíte, že běží zjistíte jen pomocí otáčkoměru. Žádné vibrace se do interieru nepřenášejí.

Osmnáctistovka táhne pěkně od nízkých otáček. Pořádnou porci výkonu však získáte až při vyšších otáčkách. Je jasné, že motor v sedanu je mírnějšího charakteru, přesto si sním sportovnější jízdu užijete. K rychlému předjíždění je dobré motor držet ve vysokých otáčkách a bez prodlevy řadit. Za dynamickou jízdu však budete platit v podobě zvýšené spotřeby (klidně 11 litrů). Avšak tento sedan není určen ke sportování a při rozumné jízdě s ním budete jako já jezdit v průměru za 7,2 litrů paliva za celý redakční test včetně dynamických zkoušek.

Systém i-VTEC ovládá časování ventilů při rozjezdu a akceleraci, aby bylo dosaženo co nejvyššího výkonu a točivého momentu. Při konstantní rychlosti se zpožďuje okamžik uzavření sacích ventilů, což vede ke snížení spotřeby benzínu. Oproti běžným motorům systém i-VTEC uzavírá sací ventily později, což umožňuje nechat škrtící klapku zcela otevřenou. Výsledkem je snížení sacích ztrát motoru až o 16%. Dalším použitým systémem je přesné elektronické ovládání škrtící klapky (DBW), které zajišťuje plynulé změny výkonu bez kolísání točivého momentu. Zajímavostí jistě také bude, že agregát je montován v Turecku z japonských dílů.

(+) dynamika
(+) odhlučnění motoru (při volnoběžných otáčkách není vůbec slyšet)
(+) spotřeba
(-) pouze jediný motor v nabídce
(-) absence ukazatele aktuální spotřeby

Jízdní vlastnosti:
Komfortní houpavá jízda, plutí v zatáčkách s výrazným bočním náklonem, slabý motor spolu s nevýrazným projevem brzd u tohoto vozu nečekejte. Kontruktérům se povedl zvolit slušný kompromis v nastavení a pojetí celého vozu. Výkonné srdce vozu dovoluje bezproblémové předjíždění, brzdy motoru skvěle sekundují a posádce je dopřáno komfortu doslova limuzíny. Tlumení nerovností je příkladné a dokonce i pražská dlažba se stává pro posádku příjemnou. O větších výmolech jste informováni jen tlumenými zvuky. Řízení spolu s posilovačem patří k bezproblémovým. Řazení je sice přesné, avšak občas je samotné řazení doprovázeno nelichotivou zvukovou kulisou. V ostřejších zatáčkách se Civic sice naklání za čímž stojí měkčí naladění podvozku. I přesto zvolenou stopu drží bravurně. Přední kola se starají o přenos síly na vozovku. Avšak v našem případě Civic zejména na mokré vozovce ztrácel adhezi a kola se bezúčinně protáčela. Na pražské dlažbě nedokázaly obuté pneumatiky přenést požadovaný výkon na vozovku a protáčely se jako na zledovatělé vozovce. Chvilkami jsem nabýval dojmu, že motor není uložen nad přední nápravou, nýbrž nad zadní. Příď vozu jakoby se odhlehčovala. Pohled na pneumatiky prozradil nejspíše hlavní příčinu celého problému. Přibližně třímilimetrový vzorek je nedostatečný.

(+) zvukový projev motoru
(+) brzdy
(+) přesné řízení
(-) řazení
(-) častá ztráta adheze (prokluz)
(-) náklony v zatáčkách


Závěr:
Sedan je od svého pětidvéřového, resp. třídvéřového bratříčka naprosto odlišný. A je to dobře. Honda skvěle zamíříla na skupinu zákazníků vyznávající sedany. Civic bude zejména ve Spojených státech velmi žádaným vozem. Ani evropský zákazník novému Civicu toho nemůže moc vytknout. Dobrý motor s adekvátní spotřebou paliva, neúnavné brzdy a komfort jsou hlavními přednostmi tohoto vozu. Jen ty tvrdé plasty a vyšší pořizovací cena ...

Hodnocení
Brzdy
1
Design
2
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
1
Ovladatelnost
1
Prostornost
2
Pružnost motoru
1
Řazení
2
Řízení
1
Sedadla
1
Spotřeba
1
Výhled z vozu
3
Zavazadelník
3
Celkové hodnocení - průměr:
1.64
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Technický popis
Karoserie
Typ
Sedan
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4545
Šířka (mm)
2013
Výška (mm)
1435
Rozvor (mm)
2700
Rozchod kol vpředu (mm)
1505
Rozchod kol vzadu (mm)
1545
Světlá výška (mm)
154
Provozní hmotnost (kg)
1269
Maximální hmotnost (kg)
1675
Počet míst (os.)
5
Minimální poloměr otáčení (m)
5,8
Objem zavazadlového prostoru (l)
375
Motor
Typ
SOHC i-VTEC
Počet válců
4
Zdvihový objem (ccm)
1799
Vrtání x zdvih (mm)
81 x 87,3
Kompresní poměr
10,5 : 1
Max. výkon kW (k)/ot./min.
103 (140) / 6300
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
174 / 43000
Spotřeba
Město
8,7
Mimo město
5,5
Kombinovaná
6,6
CO2 (g/km)
156
Palivová soustava
Palivo
BA95
Objem nádrže (l)
50
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
9,0
Max. rychlost (km/h)
200
Převodovka
Typ převodovky
Manuální
Počet rychlostních stupňů
6
Přenos hnací síly
Převodovka
6 MT
Pohon
Předních kol
Řízení
Typ
Hřebenové s elektrický posilovačem
Zavěšení kol
Vpředu
McPherson s příčným stabilizátorem
Vzadu
Dvojitý lichoběžník s příčným stabilizátorem
Brzdy
Vpředu
Kotoučové s vnitřním chlazením (282 mm)
Vzadu
Hydraulické kotoučové (260 mm)
Pneumatiky a ráfky
Pneumatiky
205/55 R16 91V
Ráfky
16 x 6 1/2J
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
539.000
Celková cena testovaného vozu (Kč)
599.000
Hodnocení článku
4.2 z 5 (84%)
Hodnoceno: 5x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
lojza, 06.11.2006 01:34
jo do toho bych hned sedl a odjel...................................
Tonny, 06.11.2006 06:59
Jo,jo,Honda,měl jsem Civic 1,8 V-tec aerodeck v plné výbavě, super auto,měnil jsem jen olej,svíčky,filtry,destičky a při 180tis. jsem udělal rozvody,prostě běžná údržba,jinak vše ok a bez poruchy.Teď to auto máme ve firmě na pojížďky,má přes 300tis. a jezdí pořád byl to rok výroby 2001.Jestli někdo shání kvalitní auto,tak je to Honda,sice dražší nákup,ale rozhodně dobrá investice a náhradní díly se už dají koupit i v náhradách.
Kolega zo Slovenska, 06.11.2006 09:42
Veľmi podarené auto. Hlavne motoricky. Na svoj výkon krásna spotreba. A podľa mňa ani cena nie je premrštená, stačí sa pozrieť na výbavu a porovnať ceny s konkurenciou.
monis, 31.01.2010 17:29
Ten sedan je super,vypadá jako malý accordek.....podařilo se mi jej koupit za super cenu......a jsem s ním mooc spokojená......
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů