Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Honda Civic 1.8 Sport

Testy
Petr Šikl | 22.05.2006
dalších 64 fotek
foto: autor
Hondu Civic není třeba detailně představovat. Při vyslovení jména Civic si většina znalým motoristů vybaví sportovně střižený hatchback. Ti, kterým automobilové srdce nezaplesá radostí, si určitě vybaví vůz, kterým jezdil primář Blažej v kultovním seriálu Nemocnice na kraji města. Stříbrná Honda nebyla tehdy v komunistickém Československu k dostání, přesto patřila k populárním.

Historie Hondy Civic sahá až do roku 1972, kdy z výrobních pásů japonské automobilky začaly sjíždět vozy první generace. Civic prožíval během své dosavadní výroby velice úspěšná i krizová období. Napříč generacemi byl koncipován sportovně, ale i usedle. Současná osmá generace navazuje svým sportovním střihem na úspěšná léta modelů se sportovními ambicemi. Díky futuristickým tvarům se pyšní vlastní identitou. Ani naprostý laik si nesplete nový Civic s jiným vozem.

Tabulka konkurentů

 Honda Civic 1.8 Sport BMW 116i Opel Astra 1,8 Sport Mazda3 

Motor

 
Zážehový 1.8Zážehový 1.6iZážehový 1.8Zážehový 1.6

Max. výkon (kW (k)/ot./min)

 
103/630085/600092/5600 77/6000

Max. točivý moment (Nm/ot./min)

 
174/4300150/4300170/3800145/4000

Zrychlení 0-100km/h (s)

 
8,610,811,311

Max. rychlost (km/h)

 
207200198182

Průměrná spotřeba (l)

 
6,47,57,87,2

Zavazadlový prostor (l)

 
415330350360
     

Karoserie


Maska je z čirého plastu, stejně jako reflektory.
Při prvním pohledu na Hondu Civic se radostí rozbuší srdce řidičů se sportovním duchem. Až při dalším a dalším podrobném ohlížení ostře řezaných tvarů karoserie odhalíte extravagantní prvky a detaily. Nový model můžeme nazvat vozem mnoha tváří a kontrastů. Prosklená příď vozu vypadá více než zajímavě, z boku nadchnout ladné křivky karoserie připomínající sportovní kupátko a naprosto zaujme odlišně tvarovaná zakulacená záď na které nelze přehlédnou trojúhelníkově řešené koncovky výfuku.



Ani zezadu není civic tuctové auto: dvě koncovky výfuku, jednolitý pás zadních světel a okno rozdělené spoilerem.
V běžném provozu oceníte ostré tvary karoserie, které přispívají k čistotě vozu. Ze stran dochází k zašpinění vozu pouze do úrovně první hrany dveří. Bohužel zadní partie vozu si naopak na nedostatek nečistot nemůže stěžovat. Spodní hrana pátých dveří je položena velmi nízko, což oceníte při nakládání, ovšem při vyklopení budete právě tuto hranu zatracovat. Při dešti z ní kapou nečistoty přímo za krk. Zadnímu sklu navíc chybí stěrač, což při blátivém počasí stěžuje výhled vzad

V posledních několika letech automobilky své modely od generace ke generaci stále nafukují a zvětšují. Civic osmé generace se ovšem vydal cestou opačnou, přesto si udržel dostatek vnitřního prostoru.

(+) povedený extravagantní design

Interiér


Nový civic je menší než jeho předchůdce, uvnitř ale nabízí více místa.
Civic se může chlubit nejen originálním exteriérem, ale také zejména interiérem. Palubní deska je plná extravagance a originality. Svým atypickým řešením patří k naprosto jedinečným a odlišuje se od konkurence. Přesto, že prostor před řidičem působí jako ze seriálu Star Trek, konkurence by mohla puknout závistí nad výborně zvládnutou ergonomií. Ta patří k naprosto špičkovým. Během chvilky řidič vše intuitivně ovládá a může se věnovat plně řízení. Palubní i přístrojová deska spolu se „středovým“ panelem jsou převážně orientovány na řidiče. Skvělý přehled o základních informacích poskytuje několik displejů umístěných v zorném poli řidičova oka. Páka šestistupňové převodovky je umístěna na vyvýšeném místě přechodu mezi středovým tunelem a přístrojovou deskou.

Posádka vozu nalezne na všech místech dostatek prostoru. Zavazadlový prostor o objemu 415 litrů zaručí přepravu zavazadel celé rodiny.

(+) design interiéru

(+) vnitřní prostor

(+) ergonomie

(-) zhoršený výhled vzad při špatném počasí

Motor:

Nastartování šestnácti-ventilové jedna-osmičky probíhá stisknutím tlačítka. Následuje bleskové naskočení s odhlučněnou zvukovou kulisou v podobě mírného vrčení. Při sešlápnutí plynového pedálu končí klidný zvukový projev. Motor SOHC s proměnlivým časováním sacích ventilů poskytuje 103 kW při 6000 otáčkách a točivý moment 174 Nm v 4300 ot./min. V praxi uvedené parametry se projevují rychlým vytáčením a bleskovým zrychlením. Při běžných cestách využíváte motor nejčastěji v rozmezí 2000-4000 otáčkách. Vychutnáváte si však sportovní styl jízdy a vytáčíte motor k 6500 otáčkám, poznáte to nejen vy, ale i Vaše peněženka. S rychlostí a dravostí se zvyšuje adrenalin, ale i apetit motoru doprovázený skvělým zvukem.

Motor si přesto za dobu testování řekl v průměru o 7,5 litrů benzínu na sto kilometrů a to i včetně dynamický zkoušek.

(+) motor

(+) spotřeba

Jízdní vlastnosti:

Příjemně tvrdý podvozek, avšak komfortně naladěný dává jistotu v téměř každém okamžiku. Na kvalitních silnicích dokážete překonat vlastní pud sebezáchovy. Abnormálně rychlé průjezdy ostrými zatáčkami na kvalitním asfaltu Civicu vyhovují a cítí se v nich jako doma. Na silnicích s horším povrchem je nutné ostrou jízdu nepřehánět. Civic se na nich necítí stoprocentně a projevu se např. větší náchylností na vyjeté koleje, nebo poskakování na nerovnostech. Vše je ovšem dobře korigovatelné a výše zmíněné neduhy lze pocítit jen při extrémnější jízdě. Přesto nový Civic poskytuje dostatečnou míru komfortu a nelze ho označit za vůz s čistě sportovními ambicemi, jak by podvědomí fandů o Civicu hlásalo.

Výborné brzdy lze snadno dávkovat a ani při opakovaném brždění nemají tendenci vadnout.

(+) přesné řazení

(+) brzdy

(-) jízdní vlastnosti v extrému

Nový Civic patří k originálním vozům, jak designem exteriéru, tak interiéru. Koupí tohoto modelu získáte jedinečný vůz po stránce designu a techniky. Dostane se Vám perfektního svezení díky špičkovému motoru, bohaté výbavy a v neposlední vysoké užitné hodnoty za velmi rozumnou cenu..

Sériová výbava

- ABS

 
- mlhovky- výškově a podélně stavitelný volant
- ESP (značené jako VSA)- automatická klimatizace- výškově nastavitelné sedadlo řidiče
- přední boční a hlavové airbagy- dešťový a světelný senzor- kožený volant a řadicí páka
- centrální dálkové zamykání s imobilizérem- palubní počítač- mlhovky
- alarm- autorádio s CD a MP3 s ovládáním na volantu- kotoučové brzdy na všech kolech
- elektricky ovládaná zrcátka- tempomat- elektricky ovládaná přední i zadní okna

Technický popis
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4245
Šířka (mm)
1765
Výška (mm)
1460
Rozvor (mm)
2620
Provozní hmotnost (kg)
1265
Minimální poloměr otáčení (m)
5,9
Objem zavazadlového prostoru (l)
415-1352
Motor
Typ
Řadový zážehový
Počet válců
4
Zdvihový objem (ccm)
1799
Max. výkon kW (k)/ot./min.
103(140)/6300
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
174/4300
Spotřeba
Město
8,4
Mimo město
5,5
Kombinovaná
6,6
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
8,9
Max. rychlost (km/h)
205
Převodovka
Typ převodovky
Šestistupňová převodovka, manuální
Počet rychlostních stupňů
6
Přenos hnací síly
Pohon
Pohon předních kol
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
469000
Cena testovaného vozu bez příplatkové výbavy (Kč)
549000
Cena příplatkové výbavy (Kč)
43122
Celková cena testovaného vozu (Kč)
592122
Příplatková výbava
Textilní koberce s logem
1544
Modré osvětlení podlahy interiéru
6805
Ochranné lišty nárazníků přední
6805
Ochranné lišty nárazníků zadní
6805
Ochranné lišty dveří boční
14570
Lišty prahů dveří nerezové
6593
Hodnocení článku
4.5 z 5 (90%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
milan, 25.05.2006 22:13
http://auto.sme.sk/clanok.asp?cl=2727502,tu je video k testu Octavie RS- to len na margo toho aka tu bola battle ked sa niekomu nepacilo ako tu testuju auta
Viliam Tell, 26.05.2006 00:10
Čo tým chcel básnik řict??
Videl som Civica naživo, krasavec. Nemá chybu. Fakt zaujímave auto. Je však jasné že tomu komu sa páči taký typ áut ako Ochcáva sa Civic páčiť nebude. Veď on aj pre takých ľudí nie je určený. Je pre tých, ktorý už zistili, že Octáva nie je nadpozemská bytosť a za tú cenu sa dá kúpiť spusta iných rovnako a lepšie vybavených áut. Myslím že aj ten motor 1.8 v Civicu bude vyborny. V nedávnom teste spotreby to dokázal, keď dosiahol na svoj výkon priam neuveriteľnú spotrebu.
Viliam Tell, 26.05.2006 00:12
Všimnite si, na benzín fakt veľmi dobra spotreba. Skoro ako diesel ale s poriadným výkonom a bez DDDDD.
milan, 26.05.2006 10:01
Ja proti civicu nic nemam, prave naopak, dost som uvazoval o kupe 1.6ky v o 2 generacie starsom voze. Tym linkom som len chcel len ukazat ze auta sa daju testovat aj ostrejsie ako ich testuju na tip-cars- a to uz neviem co by tu pisali typci co sa pohorsovali uz nad tip-cars metodami. Co sa tyka noveho Civicu, osobne sa mi pacila skor 3 dverova predposledna verzia, tento novy ma podla mna az velmi sci-fi dizajn, bojim sa ze rychlo zostarne a bude posobit divne (asi ako stare Tipo s digi palubovkou-sorry za prirovnanie). Ale trojdverova verzia bez toho plexiskloveho pasu s normalnou mriezkou co som videl niekde na nete je fakt dobra.
theo, 29.05.2006 13:48
Mě se na fotkách tento Civic líbil, ale v reálu mi přišel jako lacinej plastikáč z číny, hlavně ten předek interier se mi líbí, ale nevím jak je to s prostorem ( měřím 1,94 m) motor je podle všeho dost dobrej - sečteno podtrženo asi docela dobrý auto.
Mimochodem proč sorry za přirovnání k Tipu - ta palubka se mi móc líbila ( na svoji dobu )
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů