Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Honda Civic TYPE-R - test spotřeby

Testy
Petr Šikl | 08.10.2007
dalších 50 fotek
foto: autor
Hodně tvrdý podvozek, komunikativní řízení, výkonný vysokootáčkový dvoulitr a šestistupňová převodovka. To zní dobře. A ještě lépe v podání Hondy u třídveřového "ostrého" modelu Type-R. Může být tento Civic při nesportování vůbec úsporný?

Honda každou generaci Civicu postaví úplně jinou. Předposlední byla střízlivá s důrazem na prostor, ta současná nabízí pohledný sedan, kosmický pětidvéřový hatchback a třídveřový model. Tentokrát se v našem hledáčku objevila jeho ostrá verze Type-R produkující 201 koňských sil spolu se slibným točivým momentem vrcholícím hodnotou 193 Nm při 5600 otáčkách. Tyto parametry zaručují lehkému vozu adrenalinové zážitky čemuž sekunduje i nastavení podvozku. Zajímalo nás, za kolik tento Civic umí sportovat, a zda svému majiteli nezruinuje díky návykové závislosti bankovní konto. Také nebude od věci si říct, za kolik se lze pohybovat s Type-Rem při splynutí s běžným provozem.

zdvihový objem motoru (ccm3)

1 998

 
maximální výkon motoru (kW (k) / ot./min.)

148 (201) / 7800

 
točivý moment motoru (Nm. / ot./min.)

193 / 5600

 
délka (mm)

4 270

 
šířka (mm)

1 785

 
výška (mm)

1 445

 
rozvor (mm)

2 620

 
provozní / celková hmotnost (kg)

1338 / 1700

 
zrychlení 0-100 km/h (s)

6,6

 
maximální rychlost (km/h)

235

 
objem zavazadlového prostoru (l)

415 / 1352

 
objem palivové nádrže (l)

50

 

Podmínky testu: Ve voze cestoval pouze řidič. Teplota zářijového vzduchu se pohybovala v rozmezí 13-15°C a doprava v hlavním městě i mimo něj byla celkem plynulá. Na dálnici panovala zvýšená hustota provozu. Vůz měl v době testu najeto mírně přes 21 000 kilometrů a tankovaným palivem se stal Natural 95. Tankování probíhalo u stejného stojanu na stejné čerpací stanici, vždy až po okraj nádrže. (Naměřené údaje porovnám závěrem testu s údaji palubního počítače).

TIP: TEST SPOTŘEBY: Volvo C30 T5

Popis trasy: trasa začíná u čerpací stanice na Plzeňské ulici směrem do centra. Po úplném dotankování palivové nádrže trasa pokračuje cca 500 metrů dále směrem do centra, kde na světelné křižovatce odbočuji doprava do Jinonické ulice. Následuje Klikatá, Karlštejnská, Řeporyjská. To se již dostávám na Jeremiášovou ulici, ze které na křižovatce u AuTecu odbočuji do městské části Řeporyje. Odtud "frčím" Dalejskou pod železniční viadukt směrem na obec Zadní Kopanina před kterou opět odbočuji prudce doprava a směřuji na obec Ořech. Následuje Chýnice, Kuchař, Vysoký Újezd, Lužce a konečně v Loděnicích najíždím na dálnici D5 po které pokračuji až na její konec, kde sjíždím Bucharovou ulicí zpět do Motola na Plzeňskou a posléze končím na místě výjezdu.

Celý okruh měří 47-48,2 km. Podíl dálnice, obce a komunikace mimo obce je vždy zastoupen přibližně třetinovým podílem.

Okruh I. aneb ekonomicky a komfortně - po dotankování nádrže po samé hrdlo vyrážím s lehkou nohou na plynovém pedálu do víru velkoměsta. Na třetí světelné křižovatce odbočuji do klidnější části. Trasa je vedena četnými zatáčkami do stoupání. Dodržování padesátky představuje nepříliš plynulou jízdu. Lépe se v Civicu cítím až po výjezdu z města, kdy mohu zařadit čtyřku, pětku a na rovných úsecích dokonce šestku. Rychlostní limity striktně dodržuji, dbám na setrvačnost a zbytečně nebrzdím. Dálniční stoupání zvládám na pětku a až na rovině řadím šestý rychlostní stupeň. Okruh dokončuji klidným tempem za 51 minut průměrnou rychlostí 53 km/h a spotřebou 8,2 l / 100 km.

Honda Civic Type-R

 

průměrná spotřeba na 100 km dle PP (l)

 

cena paliva na 100 km (Kč)*

 
okruh I.

8,2

 

258,30

 
okruh II.

12,2

 

384,30

 
rozdíl: 

- 4,0

 

-126,00

 

* - v přepočtu 31,50 Kč za litr (cena v době testu)

Okruh II. aneb podruhé o něco svižněji - po dotankování opět usedám za volant a vyrážím na druhé kolečko za doprovodu stálého deště. Na předepsanou rychlost se Type-R dostává velmi rychle. Stačí tři, čtyři vteřiny a vůz se pohybuje nad městským rychlostním limitem. Rychlé rozjezdy a o dost svižnější tempo znamená při výjezdu z města o pět litrů vyšší spotřebu než v prvním případě. Po výjezdu z města zrychluji. Dvojku točím téměř k omezovači. Na kluzkém povrchu přeřazení na trojku znamená protočení předních kol. Do každé zatáčky mezi vesnicemi najíždím s velkou opatrností, jelikož některé jsou doslova zablácené ornicí z polí. Přesto se Type-R v čistých zatáčkách chová jako motokára. Na nerovném povrchu sebou několikrát zašije, ale zvolený směr udrží. Přesto kluzký povrch nedovoluje sáhnout na limity podvozku a okruh dokončuji za průměrných 47 minut průměrnou rychlostí 60 km/h a závěrečnou spotřebou 12,2 litru. I přesto, že dojezdový čas byl zklamáním, jízdu jsem si skvěle užil (ještě teď mi hučí v hlavě libový zvuk dvoulitru).

V další tabulce se podíváme na odchylku průměrné spotřeby naměřené palubním počítačem ve srovnání s námi naměřenou spotřebou pomocí dotankování do úplně plné nádrže.

odchylka palubního počítače:

 

okruh I.

 

okruh II.

 
průměrná spotřeba dle PP (l/100 km)

8,2

 

12,2

 
průměrná spotřeba dle dotankování (l/100km)

8,7

 

12,7

 
rozdíl hodnot (l/100 km) 

+0,5

 

+0,5

 

Z tabulky je patrný shodný rozdíl naměřených hodnot v obou případech (o 0,5 litru).

dosažené jízdní výkony dle PP

 

okruh I.

 

okruh II.

 
čas (min.)

51

 

47

 
průměrná rychlost (km/h)

53

 

60

 

V poslední tabulce porovnám jednotlivé údaje průměrné spotřeby prezentované výrobcem s mnou naměřenými hodnotami průměrné spotřeby na základě palubního počítače. Ve městě s Type-R lze jezdit za dvanáct až patnáct litrů, mimo město za osm a v kombinaci si lze udržet na hranici 11 litrů. Apetit motoru je závislý na náročnosti řidiče, a tak není problém jezdit za 7, ale také za 18 litrů. Průměrná spotřeba po týdenním testu se zastavila na 11,4 litrech.

Honda Type-R

 

hodnoty udávané výrobcem:

 

hodnoty naměřené dle PP:

 

rozdíl:

 

město: (l/100 km)

 

12,7

 

13,5

 

+ 0,8

 

mimo město: (l/100 km)

 

7,0

 

8,0

 

+ 1,0

 

kombinace: (l/100km)

 

9,1

 

11,0

 

+1,9

 

Závěr:

Honda již po několikáté dokázala, že motory umí. Type-R se odvděčí klidnějším řidičům příjemnou spotřebou a ty agresivnější bude často brzdit prázdnou palivovou nádrží. Někomu vystačí padesát litrů Naturalu na 600 kilometrů, někomu pouze na 250 km. Rozdíl více než velký. Přesto věřte, že kdo si Type-R koupí, nebude s ním jezdit na spotřebu. Náš test jasně ukazuje, že i se sportovním vozem lze každý den dojíždět do práce s rozumným apetitem motoru. A o víkendu brzy ráno hurá na okresky za doprovodu průvanu v nádrži (pokud tedy nebude pršet ...).

Hodnocení článku
4.2 z 5 (84%)
Hodnoceno: 6x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 08.10.2007 08:06
S Accordem Type R (objem 2.2 litru, r.v. 1999) mam dnes po ujeti cca. 200 tis. km prumernou spotrebu kolem 12 l / 100 km. Je ale pravda, ze VTEC spoustim docela casto. Jedu-li vylozene na spotrebu, vejdu se do 10 l / 100 km, coz je v pohode. Do techto motoru doporucuji tankovat "plnotucny benzin", nejlepe V-Power Racing nebo jiny 100 oktanovy benzin, zazitek z jizdy je tim jeste umocnen
Borik2, 08.10.2007 19:56
Konkrétně tuhle Hondu, kdyby mi ji někdo daroval, vůbec bych se nezlobil.
To je moje srdeční záležitost. Oturbit motor není takový problém, ale tohle je nádhera. I designově.
anonym, 09.10.2007 02:07
nadherny auto a skvele motory!!! skoda ze uz se nedava zadni viceprvkova naprava i do tech zakladnich verzi jako to bejvavalo u vsech civicu.. Jinak ta vaha skoro 1400kg to uz taky neni jako kdyz jsem mel civica 5generaci s vahou do 1tuny..A ta spotreba tam byla lepsí ikdyz zase jsem nemel 200koniku :))))
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů