Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Octavia Scout: pohodlí i styl do lehkého terénu

Testy
iHNED | 31.07.2014
dalších 7 fotek
foto: škoda-auto
Další speciální verzi má mladoboleslavský bestseller octavia. Po loňské premiéře ostrého modelu Octavia RS se závodnickými geny vyjíždí na silnice Octavia Scout. Ta zapadá do segmentu takzvaných allroadů, kombíků se zvýšeným podvozkem a plastovou ochranou do lehkého terénu.

Scout vychází z běžné verze Combi, jeho terénní zaměření je ale patrné na první pohled. Zvýšení podvozku o celých 31 mm je jasně viditelné. Řada vozů této kategorie oproti standardním variantám zvyšuje spíše méně, třeba jen o 10 mm. Ostatně už i samotná kola v nápadném designu na sebe upoutávají pozornost. Pohledné disky z lehké slitiny jsou v základní výbavě dodávané ve velikosti 17 palců.

Dalším charakteristickým znakem modelu scout jsou plastové lemy blatníků. Ty mají chránit karoserii proti nechtěným škrábancům od větví nebo poletujícího štěrku. Podobnou funkci mají i kryty ze světlého plastu pod předním a zadním nárazníkem. Auto je navíc vybaveno praktickými ližinami na střeše a dostalo do vínku také hned několik křiklavých barev laku, třeba výraznou bleděmodrou. Dá se tedy předpokládat, že se řada zákazníků rozhodne pro tento model spíše z estetických než z praktických důvodů.

To podtrhuje i zpracování interiéru. V decentní kabině jsou nové dekory, přibyly i nápisy SCOUT třeba na hlavici řadicí páky nebo na spodním rameni volantu. Plast, který kryje velkou část palubní desky, je nově zbarven do hněda, speciální jsou i potahy sedadel s tímtéž nápisem. Vylepšené detaily kabině bezesporu prospěly, posádka bude mít dojem bohatěji propracovaného vozu.

Prostor na prvním místě

Jinak je scout shodný s kombíkem a to znamená hlavně spoustu místa v kabině s délkou interiéru 1 782 mm. Na předních místech potěší pohodlné sedačky s dlouhým podsedákem i dostatek prostoru nad hlavou. Přes přítomnost rozměrného střešního okna zbývá dost místa i 190 cm vysokému řidiči. Podobně pozitivní je situace i na zadních sedadlech, která k tomu přidávají až rozmáchlý prostor před koleny. Za něj by se nestyděly ani větší vozy vyšších kategorií.

Do kufru s kapacitou 610 litrů se přistupuje elektricky otevíratelnými pátými dveřmi, tuto funkci ale nelze očekávat v základní výbavě. Dělená zadní sedadla se dají sklopit, nicméně se pohybuje jen jejich opěrkami, nikoliv sedákem. Výsledkem je tak 1 740 litrů kapacity, bohužel však se schodem a šikmou plochou.

Škoda pro scouta připravila balíček drobností, který souzní s jejím sloganem "simply clever" (jednoduše chytré). Kufr je tak vybaven sadou sítěk, které mají zabránit drobným předmětům, aby za jízdy putovaly po prostoru. Praktická je také oboustranná podložka, která má kobercový a gumový povrch pro špinavý náklad. Ve víku nádrže jsme našli obligátní škrabku na led, ve výplni dveří zase odnímatelný koš na odpadky a gumové pouzdro na větší mobilní telefon.

Elektronika na úrovni

Testovaný vůz se předvedl "v plné palbě". Kompletní výbava znamenala sice velké množství příplatků (třeba za top navigaci Columbus se platí přes 30 tisíc korun), ale na druhou stranu i možnost jejího vyzkoušení. Právě dotyková obrazovka s pohlednou a jemnou grafikou je dobrým společníkem na cesty. Výhrady máme jen k občasným nepřesnostem v navigování (systém se na moment zasekl, mapa naváděla neexistující ulicí). Méně příjemný je také umělý ženský hlas. Rychlost reakcí na dotyk, přehrávání médií nebo nastavování parametrů vozu ale rozhodně patří k těm lepším na trhu.

Na palubě se také představilo několik bezpečnostních asistentů. Hned na začátku testu jsme ocenili systém bránící střetu s jiným vozidlem v nízkých rychlostech. Ten dobře vyhodnotil prudce brzdící odbočující auto před námi a zabránil tak pochroumaným plechům.

Ve výbavě pak nechyběl ani na dálnici praktický adaptivní tempomat schopný nastavovat rychlost podle provozu nebo aktivní systém pro jízdu v pruzích, který je auto do jisté míry schopen směrovat. Ruce z volantu ale nespouštějte, zařízení to pozná a samo se z bezpečnostních důvodů odpojí.

I benzín dává smysl

Z motorů vybrali Mladoboleslavští pro scout to nejlepší, co měli, včetně turbodieselu 2.0 TDI s výkonem 184 koní, který je známý ze sportovní verze RS. Nejprodávanější ale bude bezesporu základní 2.0 TDI, i ten nabízí slušnou porci 150 koní. Scout se může do provozu vydat také s benzínovou jednotkou. Přeplňovaný čtyřválec 1.8 TSI má 180 koní výkonu. Vyzkoušeli jsme ho v kombinaci s dvouspojkovým automatem DSG se šesti stupni. Povedený motor dokazuje, že benzínu ještě neodzvonilo. Má totiž oproti dieselu sametový chod a maximální točivý moment 280 Nm dostupný už od nízkých 1 350 otáček. Udrží se až do 4 500, kde ho následuje výkonnostní špička. Výsledkem je silný tah napříč celým spektrem, což přináší řidičskou jistotu třeba při předjíždění nebo najíždění na dálnici. Akceleraci 7,8 sekundy na 100 km/h má společnou s vrcholným TDI. Jen spotřeba je vyšší. Naměřili jsme 9 litrů benzínu na 100 km, nicméně auto jsme na cestě příliš nešetřili.

Na dlouhé cesty

Zvýšený podvozek a pohon všech kol se spojkou Haldex vybízí k výletům mimo asfalt. Přes absenci pokročilejších systémů, jakým by mohl být například asistent pro sjíždění kopců, se scout v lehkém terénu neztratí. Komfortní podvozek z přejíždění kamenů nebo nerovností udělá snadnou záležitost i díky modernímu víceprvkovému zavěšení zadní nápravy. Takové nastavení se pozitivně projevuje i na silnici. Octavia je velmi pohodlná a dobře filtruje i silnice s nekvalitním povrchem, což se při cestování v Česku bude určitě hodit.

Naopak výše umístěné těžiště je znát v zatáčkách. Ty scout projíždí s větším náklonem než běžná octavia, sportovní ambice řidiče zkrotí i striktně zasahující stabilizace a poněkud odtažitější řízení. Takové nastavení ale není na škodu. Zejména v době, kdy má řidič na výběr mezi sportovní Octavií RS a pohodlnou Octavií Scout.

Plus

- Atraktivní design

- Komfortní podvozek

- Schopnosti v terénu

Mínus

- Nepřesná navigace

- Větší náklony v zatáčkách

Technický popis
Karoserie
Typ
Kombi
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4685
Šířka (mm)
1814
Výška (mm)
1531
Rozvor (mm)
2679
Provozní hmotnost (kg)
1522
Počet míst (os.)
5
Objem zavazadlového prostoru (l)
610/1740
Motor
Typ
Přeplňovaný zážehový
Počet válců
4
Zdvihový objem (ccm)
1798
Max. výkon kW (k)/ot./min.
132 (180)
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
280
Spotřeba
Spotřeba paliva l/100 km
6,9
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
7,8
Max. rychlost (km/h)
216
Převodovka
Typ převodovky
Automatická
Počet rychlostních stupňů
6
Cena
Cena testovaného vozu bez příplatkové výbavy (Kč)
694900
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů