Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Octavia Scout vs. Roomster Scout

Testy
TZS | 06.06.2007
dalších 56 fotek
foto: Redakce
Zatímco však Octavia Scout může směle vyrazit i do lehčího terénu, plasty stejnojmenného roomsteru jsou pouze pro parádu.

Oplastovaná auta mají podobný osud, jako kalhoty se střihem do zvonu. Čas od času přijdou do módy a pak se po nich slehne zem, aby za čas opět oslovily novou generaci. Bohaté plastování měl koncem 70. let už Renault 5 GTL nebo faceliftovaný Fiat 127, nenalakované nárazníky byly ještě před pár lety běžnou součástí levných verzí.
Jenže doba pokročila a nárazníky s jinou barvou, než má karosérie, se u osobních aut stávají raritou. Pěkně vyhlížející šedé plasty škodováckých skautů pak rozhodně nepřipomínají ty z chudičké Fabie Junior. Ozdobné plechy pod oběma nárazníky a zvýrazněné lemy kol navíc dodávají verzi Scout offroadovské vzezření. U octavie má své opodstatnění, v případě roomsteru nikoliv.

TIP: Škoda Octavia Scout živě - první dojmy

Český allroad
Kdo si chce pořídit nejterénnější škodovku současnosti a netouží přitom po octavii v úpravě pro lesníky a myslivce, je u verze Scout na správné adrese. Díky sériovým sedmnáctipalcovým kolům je její podvozek 18 centimetrů nad zemí, což je ve srovnání s modelem 4x4 o 17 milimetrů výš. Motor i převodovku chrání přídavné plechy a také tvar předního nárazníku dovoluje větší nájezdové úhly. Pohon zadních kol se připojuje automaticky podle jízdní situace pomocí mezinápravové spojky Haldex.
Tím terénní výbava skautské octavie víceméně končí. Na polní cesty nebo zasněžené horské silnice je tedy připravena dostatečně, zábavné vyjížďky na speciální offroadovské dráhy by si ale měla odpustit.
Zatímco vnější odlišnosti scoutu jsou patrné na první pohled, interiér dostal navíc jen madlo na přístrojové desce před spolujezdcem. Přesto řidič okamžitě pozná, že nesedí za volantem běžné octavie. Výše posazená karoserie mu umožňuje lepší přehled o dění na silnici a podvozek se citelně lépe vyrovnává s většinou defektů našich silnic: plavně zvládá prolákliny, dokáže bezvadně vyžehlit pražskou dlažbu a pokud má někde rezervy, tak jen v komfortním zdolávání příčných nerovností. Zjevná výhoda čtyřkolového pohonu na špatných nebo klouzavých cestách má však i svou odvrácenou tvář. Testovaný stočtyřicetikoňový turbodiesel působí ve scoutu přece jen méně agilně než ve škodovkách s předním pohonem, ani spotřeba není tak omračující, jak to volkswagenovské motory obvykle umějí. Průměrných 8,1 litru nafty na sto kilometrů, o které si scout řekl během redakčního testu, je o 1,7 litru víc, než pro tento model udává výrobce.
Rozložení plastů na Octavii Scout nezapře inspiraci první generací Audi Allroad, konkurentem by teoreticky mohlo být i Volvo Cross Country. I když ve srovnání s německým a švédským modelem je octavia výrazně levnější, přesto nelze v žádném případě mluvit o "lidovém" autě. V dubnu ohlášenou cenu 780 900 korun pro testovanou verzi s dvoulitrovým turbodieselem stačil výrobce už o měsíc později zvednout o dalších 35 tisíc v rámci modelového roku 2008, který přinesl rozšíření základní výbavy. Přesto, že mladoboleslavská automobilka nemá nejmenší důvod ke skromnosti, vydat přes 800 000 za rodinnou škodovku nebude pro našince jednoduché rozhodnutí. A to ani tehdy, když zvolí alternativu v podobě benzinového dvoulitru s výkonem 150 koní. Ten vyjde jen o něco levněji, bez stokoruny na 770 000.


 
Na vlně offroadovské módy se kromě mladoboleslavské Škody veze i mateřská značka Volkswagen. Recept je přitom podobný - s minimem nákladů postavit auto s výrazem terénního krále. Němečtí "scouti" nesou označení Cross a mají bez výjimky poháněnou přední nápravu.
Nejmenším modelem této řady je příbuzný naší fabie - Cross Polo. Od běžných verzí se kromě nezbytných plastů liší 17" koly a barevnějším interiérem. Do rodiny Cross patří i Golf Plus, který má být podle výrobce kombinací kategorií MPV a SUV. Konstruktéři mu namíchali podobné ingredience jako v případě pola - barevnější interiér a větší kola, k tomu přidali zesílený a výše posazený podvozek.
Označení Cross nese trochu překvapivě i velkoprostorový Touran. Ten se kromě jiného chlubí i širším rozchodem kol. Opět nechybí sedmnáctipalcová kola, barevný interiér s koženými a hliníkovými doplňky.


Drsný jen naoko
Do terénu se jistě může vydat i Roomster Scout, nebude tu ale o mnoho úspěšnější než kterákoliv jiná verze tohoto vozu. Oproti běžnému typu je skautský roomster kolem dokola bohatě oplastován a získal také imitaci ochranných plechů pod zadním nárazníkem. Jezdí i na větších, standardně šestnáctipalcových kolech, za příplatek lze dokonce koupit sedmnáctipalcové. A jestliže octavia dostala uvnitř alespoň madlo spolujezdce, roomster se v interiéru nezměnil vůbec. Vybrat si roomster ve verzi Scout je tedy pouze a jen otázkou vkusu. Široké plasty na bocích jistě poskytují lepší ochranu dveří při parkování a větší kola propůjčují baculaté karoserii vznosnější figuru, to je však maximum výhod, co lze očekávat.
Ani Roomster Scout není modelem, který by se měl v českém prostředí stát masovou záležitostí. Levným benzinovým tříválcům se tohle provedení vyhýbá a roli základního motoru tak sehrává šestaosmdesátikoňová čtrnáctistovka, se kterou scout pořídíte za 429 900 korun. Nejlevnější naftová verze jezdí s testovaným motorem 1,4 TDI a dá se koupit za necelých půl milionu.

TIP: PŘEDSTAVUJEME: Škoda Roomster Scout

Naftový tříválec se vstřikováním systémem čerpadlo-tryska je v roomsteru o poznání hlučnější než jeho větší čtyřválcový sourozenec v octavii. A také pod dvěma tisíci otáčkami rychleji ztrácí dech. Kdo by u dieselu čekal, že pro rozjezd z pomalé jízdy v koloně stačí téměř vždy řadit dvojku, musí v roomsteru často vzít zavděk jedničkou. Než sepne turbo, není s tříválcem žádná řeč, jeho otáčkový repertoár navíc končí poměrně brzy - maximum leží na hranici čtyř tisíc. Trefit se do optimálního pásma pak vyžaduje od řidiče používat páku pětistupňové převodovky častěji, než by možná čekal. A výhody dieselu? Tradičně je to zátah motoru, daný velkým točivým momentem. A pak také spotřeba, která se během testu usadila pod šesti litry.

Klady a zápory

Octavia Scout Roomster Scout 
+ jízdní vlastnosti+ variabilita a prostornost interiéru
+ užitečná hmotnost+ jízdní vlastnosti
+ velký kufr+ neotřelý design
- omezený komfort na příčných nerovnostech- hlučný a v nízkých otáčkách nepružný motor
- vysoká cena- vyšší cena dieselových verzí

Technické údaje
Model auta Škoda Roomster Scout 1,4 TDIŠkoda Octavia Scout 2,0 TDI
Druh motoru/počet válců/ventilů řadový vznětový 3/2řadový vznětový 4/4
Objem cm3 14221968
Max. výkon (kW/k) při otáčkách (ot./min.) 59/80/4000103/140/4000
Max. točivý moment (Nm) při otáčkách 195/2200320/1750
Provozní hmotnost/užitečné zatížení (kg) 1245/5151530/660
Délka/šířka/výška (mm) 4219/1695/16504581/1784/1533
Rozvor náprav (mm) 26172578
Průměr otáčení (m) 10,510,9
Objem kufru (l) 450 - 1780580 - 1620
Převod hnací síly pohon předních kol, pětistupňová mechanická převodovkapohon předních kol, přiřaditelný pohon zadních kol, šestistupňová mechanická převodovka
Zrychlení z 0 - 100 km/h (s) 14,710,2
Max. rychlost (km/h) 165197
Spotřeba paliva město/mimo město/kombinace 6,3/4,4/5,18,0/5,4/6,4
Základní cena (Kč) 494 900815 900
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 16.06.2007 08:16
předražený,nespolehlivý...bla,bla,bla. Kup si Logana ,což je hnus maximální,po třech letech ho prodej v bazíku za 80.000kč a budeš spokojený. Já ve Scoutu Octavii najel kolem 3000km a je to paráda!!! V případě,že 2.0 motor v max výbavě tady někdo haní a těší se na Logana může být akorád péro co má doma Trabanta!
anonym, 16.06.2007 11:39
Tak já jsém péro co má A6 Allroad 2.5 TDi a kdyz jsem jel v tom "zazraku" 2.0 benzín, tak jsem se z toho krámu připosral...
anonym, 16.06.2007 11:39
Tak já jsém péro co má A6 Allroad 2.5 TDi a kdyz jsem jel v tom "zazraku" 2.0 benzín, tak jsem se z toho krámu připosral...
anonym, 11.11.2007 09:17
... se díváte na TV, kde dávají jakýsi Anglický dokument o těžkém životě pracovníků energetiky. Pracovník tam říká, potřebuji být v neustálé pohotovosti a dostupný kažkou minutu. K tomu potřebuji spolehlivý vůz. A jako pracovní náčiní mu slouží Škoda Octavia Scout 4x4, kterou kamera švenkuje včetně vnitřku. To říká anglán, kde nic cizího neuznávali.
anonym, 05.05.2008 21:42
Ta oktávka se mi fakt začíná líbit, škoda jen té ceny. Jinak roomsterem sem jezdil a dokáže to docela překvapit, jak to drží v zatáčkách... ale nechtěl bych to.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů