Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Peugeot 308 1.6 HDI - pokračovatel řady

Testy
Petr Šikl | 17.01.2008
dalších 79 fotek
foto: Petr Šikl
Před pětidveřovým Citroënem jsme se rozhodli proklepnout bratříčka v podobě Peugeotu 308. Dostavil se ve stejné karosářské verzi, jen mu pod kapotou tepala vznětová šestnáctistovka HDI.

Nižší střední třídu v posledních měsících zasáhla nejedna změna. Invaze korejských automobilek zamíchala pořadím a řada automobilek těžících ze zvučného jména se musí mít na paměti. Proto dochází ke zlepšením a inovacím. Díky tomu zájemci o nový vůz mají na výběr nepřeberné množství kvalitních automobilů. Jedním takovým může být i dnes testovaný Peugeot 308, který nahrazuje oblíbenou 307. Peugeot vsadil na zaběhnutý design a příliš designerům neuvolnil fantazii.

Karoserie: šarmantní frantík

Již nějakou dobu platí, že každá nová generace modelu je větší. Letos se objevily první vyjímky (v podobě Mazdy 2). Peugeot šel však vyšlapanou cestou, a tak 308 je postavena stejném rozvoru (2608 mm) a povyrostla na délku (+74 mm) i šířku (+85 mm). Jedině na výšku je oproti 307 nový model nižší (-12 mm). Rozchod předních kol zvětšil o 20 mm a zadních o 16 mm. Při navrhování karoserie se v francouzské automobilce krotili. Žádné výstřední tvary, žádné odvážné řešení. Designově 308 vychází z modelu 207.

(-) extrémní náchylnost zadního okna k zašpinění

Interiér: šarm, elegance, kvalita

Po otevření dveří mě překvapil interiér. Ten v tři-sta-osmě vyniká kvalitními materiály a dobrým dílenským zpracováním. Dokonce i v oblasti ergonomie nemám žádnou připomínku. Sladění jednotlivých prvků působí celkově harmonicky. Nejen za volantem vyzařuje z interiéru pohoda společně s elegancí. Jako celek kabina působí velmi příjemně. Volant lze nastavit výškově i podélně, a tak nalezení správné pozice se stane otázkou chvilky. Sedadla vynikají dobrým bočním vedením, dostatečným dimenzováním a příjemnou tuhostí. Na nedostatek místa si čtyři dospělí cestující nemohou ztěžovat.

Středovému panelu dominuje trojice kruhových výdechů klimatizace s ozdobným kovovým lemem. Pod ním najdete přehledné uspořádání ovladačů audiosoustavy a poté hned klimatizace. Panel je řešen přehledně a kvalitně. Provedení přístrojového štítu je elegantní a působí dojmem automobilu o třídu výše.

Zavazadlový prostor nabízí průměrných 348 litrů. Není to mnoho, přesto svá zavazadla do "kufru" překvapivě jednoduše poskládáte díky pravidelnému tvaru zavazadelníku ve kterém navíc oceníte praktickou síťku zamezující pohybu zavazadel. Pod podlahou se skrývá plnohodnotná rezerva. Nepotěší výše položená nakládací hrana a sklápění zadních opěradel. Těmi sice zvětšíte využitelný objem na potěšujících 1200 litrů. Bohužel nevznikne rovná ložná plocha.

(+) plnohodnotná rezerva
(+) dobře využitelný tvar zavazadelníku a síťka
(+) kvalita použitých materiálů
(-) nemožnost sklopit opěradla zadních sedadel do roviny
(-) horší výhled šikmo vpřed (A sloupky)
(-) vyšší nakládací hrana

Motor: HlaDce a spořI

Vznětová šestnáctistovka poskytuje výkon 110 koní dostupných při 4000 otáčkách a maximální točivý moment 260 Nm již při 1750 ot./min. Tyto hodnoty stačí u 1397 kg těžkého vozu k dosažení maximální rychlosti 191 km/h a zrychlení z nuly na stovku za 11,3 sekundy. Jeden kilometr s pevným startem zvládne 308 za 32,7 sekundy. Agregát po otočení klíčku ochotně a bez vibrací naskočí. Dieselový projev budete vnímat pouze do doby, než se zahřeje na provozní teplotu. Poté je v běžně využitelných otáčkách tichým společníkem a chová se vzorně. Více o spotřebě paliva se dočtete v předešlém testu spotřeby.

(+) spotřeba

Jízdní vlastnosti: ladně a komfortně

Pokud s tři-sta-osmičkou pojedete rozvážně, nebudete překračovat rychlostní limity a doslova řezat zatáčky, dostane se Vám komfortu o třídu výše. Peugeot 308 je stavěn pro klidné řidiče. V záplavě příliš tvrdých podvozků toto nastavení vítám. Je měkčí než sourozenecká C4 a stejná podvozková platforma se pozná pouze při přejezdu nerovností. Přejetí příčného zpomalovacího prahu dvacetikilometrovou rychlostí není zrovna příjemný zážitek. Navíc na nerovnostech zadní náprava doslova bouchá, a to přestože vůz měl v době týdenního testu najeto rovných šest tisíc kilometrů. Tři-sta-osma je dobrým společníkem při jízdách po městě i mimo něj a neztratí se i na dálnici, kde se stotřicítka stává příjemnou cestovní rychlostí. Na kvalitním povrchu podvozek dokáže posádku doslova rozmazlovat pohodlím a tichem.

Pokud začnete na 308 tlačit a plynový pedál držet na podlaze, budete vytrestáni. Zacházet s francouzským šarmem jako se sportovním náčiním se doopravdy nehodí. Konstrukci tuhé zadní nápravy poznáte hned v první rychleji projeté zatáčce. Zadní kola nespolupracují jako u multilinku a prostě se jen vlečou. Přidá-li se k tomu nekvalitní povrch nebo boční vítr, začne 308 nervóznět. Na dálnici při vysokých rychlostech začíná být problém vůz udržet ve svém pruhu. To samé platí o ostrém průjezdu zatáčkou, kde se projevuje nedotáčivost.

Spojení motoru s pětistupňovou manuálně řazenou převodovkou oceníte zejména po městě a příměstských cestách. Krátce poskládané rychlostní stupně dovolují mrštnost při proplétání se městskými komunikacemi. Oproti tomu na dálnici by se hodil šestý rychlostní stupeň. Pětka není příliš dlouhá a jízda stotřicítkou je stále ještě únosná (motor točí kolem 3000 otáček). Poté však do vozu začíná pronikat více hluku a spotřeba začíná dramaticky stoupat. Cestování stopadesátkou znamená čtyři tisíce otáček a spotřebu kolem 9 litrů.

Řazení. Ach to řazení. Před testem C4 jsem se těšil, že konečně přinesu v oblasti řazení pozitivní zprávu. Po pěti minutách za volantem bylo jasné, že i tentokrát budu muset kritizovat. No nic, nevěšel jsem hlavu a vzhlížel k dalšímu týdnu, kdy mě čekala tři-sta-osmička. U novinky bych očekával nápravu. Bohužel se tak nestalo a teď to schytá i za Citroëna. Dlouhé dráhy s podivnou kulisou připomínající vůle navíc často doprovázené kovovými zvuky se odstranit nepodařilo. Napadá mě, že se konstruktéři touto problematikou ani nezabývali. Jinak si to vysvětlit neumím. Vždyť korejské vozy jsou na tom mnohem lépe. U nového modelu Peugeotu proto musím konstatovat, že řazení je vzpomínkou na minulé desetiletí.

Řízení postrádá cit a o dění pod předními koly můžete jen spekulovat. V případě 308 mi to nijak zvlášť nevadí a spíše hraje do karet komfortnímu charakteru podvozku. Brzdy přes vlažný nástup odvádějí svojí práci dobře.

(+) komfortní nastavení podvozku
(-) absence šestého rychlostního stupně
(-) řazení

Závěr: elegancí zastíní mouchy

Ano. Peugeot převedl v interiéru velkou snahu získat si klienta příjemnými materiály a elegantním provedením. Komfortní charakter podvozku je v dnešní době vítanou změnou a věřím, že ho ocení 90% zákazníků. Peugeot 308 vybavený vznětovým agregátem je příjemným společníkem pro nespěchající řidiče. Tři-sta-osmička si svou elegancí a pohlednou karoserií získá nejednoho příznivce. Na druhou stranu nastává otázka, zda zájemci o 308 nesáhnou v záplavě korejské invaze po mnohem levnějších konkurenčních modelech a oželí ladné křivky a elegantní interiér.

Hodnocení
Brzdy
2
Design
2
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
3
Jízdní komfort
1
Ovladatelnost
1
Prostornost
1
Pružnost motoru
2
Řazení
3
Řízení
3
Sedadla
1
Spotřeba
2
Výhled z vozu
3
Zavazadelník
2
Celkové hodnocení - průměr:
2
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Technický popis
Karoserie
Typ
Hatchback
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4 276
Šířka (mm)
1 815
Výška (mm)
1 519
Rozvor (mm)
2 608
Provozní hmotnost (kg)
1 397
Maximální hmotnost (kg)
1 850
Počet míst (os.)
5
Objem zavazadlového prostoru (l)
442 - 1 398
Motor
Typ
Vznětový
Počet válců
4
Zdvihový objem (ccm)
1 560
Max. výkon kW (k)/ot./min.
80 (110) / 4 000
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
260 / 1 750
Spotřeba
Město
6,2
Mimo město
4,1
Kombinovaná
4,9
CO2 (g/km)
165/109/130
Palivová soustava
Palivo
Motorová nafta
Objem nádrže (l)
60
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
11,3
Max. rychlost (km/h)
191
Převodovka
Typ převodovky
Manuální
Počet rychlostních stupňů
5
Přenos hnací síly
Převodovka
Manuální
Pohon
Předních kol
Brzdy
Vpředu
Kotoučové
Vzadu
Kotoučové
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
434.900
Cena testovaného vozu bez příplatkové výbavy (Kč)
588.900
Cena příplatkové výbavy (Kč)
12.000
Celková cena testovaného vozu (Kč)
600.900
Příplatková výbava
Metalický lak
12.000
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 20.01.2008 15:05
Měl jsem ve firmě 2x berlingo 1,9d, spokojenost maximální. Držák. Jenže už taky najeto ke 300t, takže nutná obnova. Logický krok byl nákup stejného auta v novém provedení. 1,9d v nabídce už nebyla, jako náhrada mi byl doporučen motor 1,6HDI. V obou autech, koupených 3 měsíce po sobě, po půl roce začaly problemy, a ne malé. Všechno jen kolem motoru, hlavně elektronika. V servisu neochota a liknavost. Nakonec jsou provozní náklady vyšší než VW Transporter co je sice 2x dražší, ale bez poruch a 1,9tdi spotřeba jen o litr vyšší. Vzhledem k tomu že stejnou zkušenost mám i s rendlem , tak frantíka už si nikdy nekoupim, natož tenhle předražený paskvil.
anonym, 20.01.2008 19:07
Tak a jsme zase u toho. Řešil jsem taky koupi auta v tomto segmentu a naprosto nechápu, jak můžete napsat, že s Aurisem je stejné svezení, jako 308 a dokonce trochu lepší s 308? Ten Auris ji naopak válcuje zcela ve všem-motor, kvalita zpracování, sedačky, tuhost karoserie. Jediné, co je na tom Aurisu sporné je design. Mně se ovšem líbí a dnes po půl roce a několika testovacích jídách s oběma vozy jsem šťastný, že jsem zvolil Toyotu! Mates
anonym, 21.01.2008 20:40
Nedovedu pochopit, proč zde na stránkách, stále haníte řazení u 307. Vlastním 307,1,6 HB executive, r.v. 2006. Najeto přes 23 t. km.. To řazení je prostě paráda. Řadící páku lehce přesunuji třemi prsty kam chci v krátkých drahách. Před domem parkují také Focus II, Octavia II, Corolla 1,4. a mohu porovnat se řadou jiných předchůdců i luxusnějších.
Prostě ovládání faceliftové 307 je opravdu skvělé. Elektrohydraulické degresivní řízení, no to je prostě paráda. I přitroublí Oktávkáři, vlastnící 2 generaci, museli s pokorou uznat, že moje 307 se skvěle vede po silnici a ovládá. A ty komfortní sedačky u executive. Z auta se nechce ani ven.
anonym, 23.01.2008 23:56
Projel jsem toho vice a u techto aut proste rozdily vidim. Motor - 1.6 benziny jsou hodne vyrovnane, oba az na 5st prevodovky skvele, tady proste o valcovani nemuze byt rec. Nafta 1.4 v Aurisu byla hodne divna, ale 90k HDI jsem nejel. Interier - ze 308 ma lepsi materialy musi byt evidentni uplne kazdemu, kdo v tom sedel. Ergonomie - Auris tady totalne propada, vzdyt to nema funkcni loketni operky (ve dverich ani stredovou), sedi se zbytecne vysoko, ovladani PP na pristrojovem stitu. Sedadla - opet o valcovani nemuze byt rec. Tuhost karoserie - hm, to jsem netestoval :). Odhlucneni - Auris ma odflakle odkucneni podvozku, u 308 jsem toto nepozoroval. Ale ja jsem projel obe auta NEZ jsem cokoli kupoval. Vy jste ale evidentne napred koupil Auris a pak az sel projizdet 308 (pul roku zpet se jeste snad ani nevyrabel).
anonym, 24.01.2008 00:02
Souhlasim, v 308 1.6 benzin jsem s razenim nemel problem. Drahy delsi to ano, ale jinak na pohodovou jizdu ok.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů