Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Peugeot 308 SW vs 307 SW - v čem se mezigeneračně liší?

Testy
Slavomír Stýblo | 07.10.2011
dalších 52 fotek
foto: Petr Šikl
Oba modely se díky líbivému vzhledu a příznivé ceně těší v ČR veliké oblibě. Rozhodli jsme se je tedy mezigeneračně srovnat v oblasti použité techniky.

V roce 2001 se objevil v nižší střední třídě Peugeot 307 jako nástupce populární 306ky. Oproti líbivému, ale konstrukčně konzervativnímu předchůdci přinesla 307 svěží vítr především rozměrnou, netradičně vysokou karosérií, která nabízela do té doby neobvyklý štědrý prostor pro cestující. Navíc Peugeot tradičně zabodoval elegantním vzhledem a výsledek se ihned dostavil v podobě vítězství v prestižní anketě Automobil roku. V roce 2002 se navíc představila další karosářská verze kombi, a to hned pod dvěma jmény, jednak jako tradiční Break, ale také pod nově zavedeným označením SW. Zatímco levnější Break byl klasicky uspořádané, pětimístné kombi, dražší a lépe vybavené SW se pohybovalo na hranici kombi a MPV. Nabízelo oddělená sedadla cestujících ve druhé řadě, ale též možnost umístění jednoho až dvou sedadel do kufru a mohlo tak být až sedmimístné.

Po čtyřech letech přišel facelift, který připodobnil design typu 308 většímu modelu 407. Ale došlo též ke změnám nabízených pohonných jednotek nebo jednotlivých výbav.

V roce 2007 se objevil pokračovatel Peugeot 308, samozřejmě též ve verzi kombi. Tentokrát však Peugeot nechal zemřít označení Break a kombi se prodává jen jako SW. Fakticky je však základní výbava tohoto SW na úrovni předchozího Breaku. Jestliže mezi modely 306 a 307 udělali vývojáři takřka revoluční krok, přechod z modelu 307 na 308 je pouhou evolucí, což nijak nepřekvapuje ve světle prodejních úspěchů modelu 307.

Karosérie

Verze SW je jak u starší 307 tak i u novější 308 odvozena z hatchbacku, se kterým má společné karosářské díly až po B sloupek. Dále ale oba kombíky těží z prodloužené platformy s rozvorem delším oproti hatchbachu o celých 100 mm. Jak to tak bývá, novější vůz o něco povyrostl, a to do délky díky větším převisům karosérie, ale také do šířky. Naopak výška karosérie je o 13 mm nižší u novější verze a zároveň se o něco snížila pozice sedáků. Obojí vedlo ke snížení těžiště vozu o podstatných 10 mm.

Zatímco první 307 SW je vzhledově elegantní a nekonfliktní, po faceliftu v roce 2005 získala příď agresivnější vzhled s rozměrnou maskou a protáhlými světlomety, inspirovanou větší čtyřistasedmičkou. I když je novější 308 postavena na stejném základu jako starší model, design je mnohem odvážnější, ale již ne tak elegantní. Příď dostala kapotu tvarovanou do V a výrazný, vpřed mířící čumák. Ještě odvážnější je záď, u které byla evidentně upřednostněna praktičnost před estetičnem. Také 308 už má za sebou omlazovací kůru, která proběhla letos. Přinesla menší přední světlomety, ale také umravněnou a stylisticky čistší masku.

 307sw 308sw Rozdíl 
celková délka 4429 4500 71 
šířka (bez zrcátek) 1762 1815 53 
Rozvor 2708 2708 0 
Výška (při pohotovostní hmotnosti) 1568 1555 -13 
přední/zadní převis 888/833 926/866 38/33 
přední/zadní rozchod (15" kola) 1505/1510 1536/1531 31/21 
Cx 0,32 0,31   
SCx  0,736 0,728   
Zavazadlový prostor po roletu zadní sedadla posunuta vpřed/vzad (VDA) 520 508/573   
Zavazadlový prostor po strop zadní sedadla posunuta vpřed/vzad (VDA)   657/720   
Zavazadlový prostor po výšku opěradla při složených zadních sedadlech (VDA)   1140   
Zavazadlový prostor po strop při složených zadních sedadlech (VDA) 1875 1736  

Interiér

Verze 307 Break a základní verze 308 SW nabízejí klasické uspořádání pětimístné kabiny se zadní lavicí dělenou v poměru 1/2. Vyšší verze pak excelují modularitou vnitřního prostoru, neboť cestující ve druhé řadě mají každý k dispozici samostatné sedadlo. To je možno individuálně posouvat a měnit tak velikost prostoru pro kolena ale také objem kufru. U 307 je prostřední sedadlo druhé řady o něco užší, zatímco 308 má všechna tři sedadla plnohodnotná. Kdo potřebuje přepravovat více pasažérů, ten má možnost přikoupit jedno až dvě sedadla do třetí řady. I když sezení ve třetí řadě je spíše nouzové, pro kratší cesty je to použitelná alternativa. Všechna sedadla pasažérů jsou plně sklopná a snadno vyjímatelná. Ve třistaosmičce však nejsou záměnná sedadla druhé a třetí řady.

Chloubou modelů SW je prosklená panoramatická střecha. Ta se u 308 prodloužila, neboť se klene až nad třetí řadu sedadel a dosahuje úctyhodné plochy 1,68 m2. Kromě lepšího prosvětlení interiéru laminované sklo zvyšuje tuhost karoserie v krutu.

Kufr

Zavazadelník obou modelů poskytuje obrovský objem a skvělou skladnost díky nekomplikovanému tvaru. Nakládací hrana je pouhých 548 mm nad zemí. Třistasedmička nabízí díky vyšší střeše o něco větší prostor při plném zaplnění interiéru. Třistaosmička naproti tomu boduje výklopným panoramatickým oknem v pátých dveřích, které umožňuje nakládku menších předmětů.

Podvozek

Podvozek obou vozidel využívá v dané třídě klasické uspořádání se vzpěrami Mc Pherson vpředu a vlečenými nápravami vzadu. Třistasedmička zaskočila milovníky francouzsky měkkých podvozků, když nabídla spíše tvrdší naladění bližší německým vozům. I když vozidlo není určeno k razantní jízdě, jeho tuhost určitě prospěla pocitu jistoty. Se sníženým těžištěm a rozšířeným předním i zadním rozchodem šla třistaosmička ještě o kousek dále. Oproti hatchbackům je zadní odpružení kombi ještě o něco tužší, což poněkud limituje komfort nezatíženého vozu, ale ani tak není tento Peugeot žádný kostitřas.

Benzínové motory

Co se týče zážehových agregátů, přechod mezi 307 a 308 znamenal doslova zemětřesení. Starší vůz byl vybaven motory o objemu 1,4 až 2,0 litrů. Prapůvodní osmiventilová 1,4 s výkonem pouhých 55kW neměla v třistasedmičce dlouhý život a vystřídala jí výkonnější, šestnáctiventilová jedna-čtyřka silnější o 10kW. Poněkud živěji se jevila jedna-šestka s 80-ti kW. Vrcholem benzínové nabídky byly dva dvoulitry s výkonem 103 a 130 kW. Tyto motory však trpěly zvýšenou spotřebou paliva i oleje a v nižších otáčkách zrovna nepřekypovaly sílou.

S přechodem na model 308 Peugeot opustil zastarávající portfolio benzínových motorů a uzavřel spolupráci o vývoji a dodávkách motorů s BMW. Rázem se tak ocitl na technologické špičce. V nabídce jsou motory s objemem 1,4 a 1,6 litru a označením VTi, vybavené variabilním zdvihem sacích ventilů, které nabízejí výkon 70 až 103 kW. Vrcholem nabídky jsou dvě jedna-šestky s označením THP (Turbo High Pressure). Ty se pyšní přímým vstřikem paliva do válce a přeplňováním prostřednictvím moderního „Twin-Scroll“ turbodmychadla. Toto turbodmychadlo lépe zužitkovává pulzace ve výfukovém traktu, jelikož do turbíny jsou přiváděny výfukové plyny z prvního a čtvrtého válce odděleně od výfuku z druhého a čtvrtého válce.

Naftové motory

Jak starší třistasedmička, tak její mladší sestra nabízí vznětovou jedna-šestku a dvoulitr. Menší z motorů pak ve dvou výkonových variantách. Devadesátikoňovou verzi přeplňuje turbodmychadlo s pevnými rozváděcími lopatkami, zatímco stodesetin koňovou variantu dopuje turbodmychadlo s variabilní geometrií. Slabší motor není tak pružný, ale jeho turbodmychadlo je spolehlivější. Obě jedna-šestky nabízejí dostatečnou sílu a jsou také příkladně hospodárné. Větší dvoulitr je žravější a jeho projev s nástupem emisních norem Euro 4 a 5 otupěl a s autem již necvičí tak, jako to dovedl se starou 306kou.

Převodovky

U modelu 307 jste mohli získat pětistupňový manuál a pouze silnější benzínová jedna šestka či dvoulitr mohly být vybaveny čtyřstupňovým automatem. Nový model 308 nabízí silnější motory s převodovkou šestistupňovou a automat spolupracuje i s nejvýkonnějším dieselem. U manuálních převodovek Peugeot zapracoval na kvalitě řazení, především u nové šestistupňové převodovky MCD. Řazení už není katastrofálně nepřesné, ale za konkurencí stále zaostává.

Spolehlivost

Model 307 byl v mnohém revoluční, ale výrazné změny v konstrukci se bohužel projevily množstvím dětských nemocí. Především elektroinstalace trpěla poruchovostí, takže přístrojové desky, elektrické nastavování zrcátek nebo automatické stěrače často žili vlastním životem. Motory 1,6 trpěly problémem s přidírajícími se ventily, což se v záruce řešilo výměnou hlavy. Ve statistikách TUV získala třistasedmička nelichotivé 99 místo ze 113 sledovaných vozů se stářím 2-3 roky (rok 2007). Nadstandardní vzhled a velká praktičnost vozu zajistila Peugeotu přízeň zákazníků i přes tyto nemalé problémy.

Mladší s obou vozů zatím ve statistikách TUV nefiguruje. Jelikož se jedná konstrukčně spíše o evoluci, dá se předpokládat, že mnohé poruchy již byly vychytány. Bohužel moderní benzínové motory ze spolupráce s BMW trpí nadměrným zakarbonováním. Také jejich rozvodové řetězy se často nadměrně vytahují a občas dochází k rozčasování variabilního rozvodového mechanismu.

Novější lepší?

Oba vozy nabízejí téměř identický vnitřní prostor a variabilitu interiéru. Novější 308 představuje pár užitečných maličkostí, jako třeba výklopné okno v pátých dveřích nebo plnohodnotné sedadlo uprostřed druhé řady sedadel. Kromě toho je zde širší nabídka motorů a převodovek, lepší jízdní vlastnosti a v neposlední řadě nápaditější design. Zážehové motory jsou na výši doby, výkonné a hospodárné, ale vznáší se nad nimi mračno nejistoty ohledně jejich spolehlivosti. Naproti tomu dieselové agregáty jsou osvědčené a dobře známé.

Jak si vedla 308 SW 1,6 HDI v našem dlouhodobém testu? Prověřili jsme lehce jetý vůz z programu Peugeot Vyzkoušené Vozy.

Technický popis
Karoserie
Typ
Kombi
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4500
Šířka (mm)
1815
Výška (mm)
1566
Rozvor (mm)
2708
Provozní hmotnost (kg)
1576
Maximální hmotnost (kg)
2100
Počet míst (os.)
5
Objem zavazadlového prostoru (l)
674
Motor
Typ
Vznětový
Počet válců
4
Zdvihový objem (ccm)
1560
Max. výkon kW (k)/ot./min.
68 (92)
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
230
Spotřeba
Město
5,3
Mimo město
4
Kombinovaná
4,5
Palivová soustava
Palivo
Diesel
Objem nádrže (l)
60
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
13,6
Max. rychlost (km/h)
176
Převodovka
Typ převodovky
Manuální
Počet rychlostních stupňů
5 st
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
363900
Příplatková výbava
Tempomat
9700
Metalický lak
13995
Přední loketní středová opěrka
3 samostatná a vyjímatelná sedadla ve druhé řadě
Podélné střešní nosiče
Prosklená střecha s elektrickou clonou
Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 6x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Aleš, 04.10.2011 09:10
Mám 307 SW 2.0 HDi z roku 2004. Mám ji 5 let a jediné co se kazí je elektrika. Konkrétně motor topení a jeho ovládání, různé čidla (v nádrži, teploty interieru)žárovky apod. Proto bych šel do novější 308 byt nemá co měla 307. Pravidelný tvar kufru a možnost prohazovat sedadla z druhé řady do třetí.Jinak co do jízdních vlastností a pohodlí a prostornosti to je stejné. Novější je lepší a že to bude mít víc km najeto nevadí hlavně, že nebude stočené. Ale pozor 308 je těžké auto s 1,6 to nebude sprinter. Na tahaní karavanu zapomente.
gonza99, 05.10.2011 11:30
Mám 307 2.0hdi již 6 let, prakticky jen chvála. Jediné co občas zlobí, je elektronika - praskání žárovek. To je vše. Ale určitě lepší je jít do 308, což já už mám také v plánu :)
Rover623, 07.10.2011 09:38
Jen připomenu to co už asi tazatel ví, francouzká auta jsou noční můrou elektrikářů (hlavně ta novější). První slabinou je hlavní vedení, tedy svazek drátů (50-80, podle typu) vedený přímo pod chladičem (obvykle), který vlastně při jakékoli menší nehodě na předek podléhá okamžitě destrukci. Další věcí je fakt, ře francouzi si až nemístně libují v tom, veškerou elektriku v autě nějak zakrývat, budiž příkladem některé modely Renaultu, kde musíte kvůli výměně žárovky sundat kolo a vyndat kryt v podběhu. Co se týče samotného porovnání 307/308, doporučuji spíše 308, model 307 měl při uvedení mnoho dětských nemocí a některé bohužel přetrvaly. Nemožnost vytáhnout si okénko v létě při náhlém dešti nebo stěrače stírající jako šílené úplně suché okno jsou některé maličkosti kterými vás může i poslední ročník 307 "potěšit".
tomaskrtek, 07.10.2011 10:14
s tou elektrikou souhlasím, měl jsem Renault Vel Satis a kvůli výměně parkovačky musel dolů přední nárazník. fatální potíže s elektrikou nastaly když si tchán, kterému jsem auto přenechal, dal namontovat tažné od nějakého garážisty. ten idiot mu nacvakal elektriku rychlospojkama na stávající vedení. od té doby konec, všechno začalo jít do kytek vč. vstřikování, pořád nějaké chybové hlášky, nešlo startovat, neodblokovala se ručka apod.
Abík, 09.10.2011 21:43
M.j. vlastníme také P 307HB 1,6/16V v provedení Executive. Zakoupen a r.v. 2007. V současné době najeto 49 t. km. Zatím bez závad. Ovšem po zkušenostech a varování jiných, je elektrika noční můrou. Praskání žárovek v hl. světlech leze až na nervy. Při montáži LED světel pro denní svícení (náhrada za mlhovky), mě doslova vyděsil proud vody, který vytekl z opanceřování kabelu. A tak je to pomalu v celém autě. Každý prověšený svazek v husím krku, zejména v motorovém prostoru obsahuje vodu. Myslím si, že to u starších aut může být zdrojem potíží. Voda se tam dostává pravděpodobně při mytí v myčkách. Jinak auto je na jízdu příjemné, až na to dupání kol. Na 16 s 205/55 dost výraznější. Porovnávám s Fabiíí II combi 1,9 TDI, Oct.II 2,0TDI , Oct III 1,6 TDI, Toyota Corolla. Je to proti nim úplný komfortní tichošlápek. Vzhledově vně i uvnitř 1.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů