Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Redakční test Škody Fabia 1.6 TDI

Testy
Ladislav Los | 23.11.2010
dalších 40 fotek
foto: Ladislav Los
Tento test bude o kousek kratší. Nemusíme totiž zrovna moc popisovat samotné auto. Tentokrát jde o motor. A ne ledajaký. Jde o první common-railový turbodiesel pod kapotou se znakem okřídleného šípu.

Ale abychom neměli v popisu automobilu manko, přece jen sem něco přidáme.

Úzká, vysoká
Každý zná Škodu Fabia. Kdo ne, ten asi chodí po ulicích s klapkami na očích a čte si jen knihy bez obrázků. Škoda Fabia je u nás takový fenomén, jako v jiných státech třeba Fiat Uno (Itálie), Maluch (Polsko) nebo Fiat Palio (Brazílie). Náš výčet je najednou nějaký dost úzce zaměřený, že? Samé Fiaty nebo jejich odnože. To asi bude proto, že Fiat se vždy snažil na jednotlivých trzích vytvořit zdání, že tohle je domácí model a z lavičky domácích pak diktoval podmínky utkání. Stejně tak diktuje i Škoda Auto svoje podmínky v České republice. Léta se jí dařilo nabízet auta o kousíček dražší a méně vybavená, než měla západní i východní konkurence. Jenže časy se mění a i Škoda se musela přizpůsobit.
Začalo to vlastně faceliftem tohoto modelu. Fabia, které vždy všichni vytýkali, že vypadá vyšší, než širší najednou dostala novou masku chladiče – zdola zploštělou, užší. Také se objevily protáhlé mlhovky a jiná světla. Všechno to přineslo autu víc horizontálních křivek než vertikál, což autu jen a jen prospělo. Zadní partie sice tolik změn nepobraly, ale i tady najdeme jednu horizontálu na nárazníku navíc.
Ale obejdeme si auto kolem dokola. Klasický hatchback s efektní plochou střechou jako má Mini, ale stále s trochu neuměřenými proporcemi. Možná už příští generace bude širší. Doufejme, že ano, pak by mohla i víc konkurovat ve vnitřním prostoru.

+ Klasická designérská koncepce bez výraznějších excesů
+ Facelift se podle nás povedl a povýšil auto o půl třídy
- Stále nepřesvědčivý poměr výška/šířka

Oj, koncerne milovaný
Posaďte se s námi do interiéru. Ano, přesně tak. Koncernová přístrojová deska. Žádná velká extravagance. Všechno přímé, hladké, bez ozdob. Funkční a jaksi statické. Ulpělá představa na „Die Pünktlich Funktionen“ až někdy zaráží. Především třeba pro to, že ostrá hrana vystouplého ostrůvku přístrojovky nad řadicí pákou už léta drásá kolena statisíců řidičů. Ale náprava nikde. Alespoň, že změny poslaly do věčných lovišť hranatou a ostrou řadicí páku a nahradili jí mnohem příjemnější verzí.
V autě je dost místa především v podélném směru na předních sedadlech. I nad hlavou je tu vzdušno. Škoda, že auto je tak úzké konkurence mu v tomhle trochu utíká. O kousek víc místa na lokty a ramena by znamenalo, že do druhé řady sedadel by se také mnohem pohodlněji vešli tři lidé. A nemusí jít zrovna o metrový nárůst. Stačí čtyři centimetry. Takhle je střední sedadlo spíš jen pro okrasu.
V zavazadelníku najdeme místo pro spousty zavazadel. Vážně. Rodině se dvěma dětmi se to možná nebude zdát, ale pokud pojedete na nákup nebo jen ve dvou na výlet, je to pohoda. Moc se nám líbí jednoduchý systém rozdělení prostoru na menší místo pro tašku a drobnosti. Vylisovaný kus plastu, který se jednoduše zasune do děr v podběhu, tomu se říká český „fištrón“. Žádné složité srandičky s posuvnými přepážkami, odklápěcími podlážkami a podobné nesmysly. Jednoduše a levně to jde také.
Ale srovnejme kufr s konkurencí. Takže předně musíme pomluvit škodovku za odstranění rezervního kola. Takovou radost si mohli odpustit. My jsme prostě z té party řidičů, kteří si myslí, že nad plnohodnotné kolo prostě není. Ať si zkusí v zahraničí na dovolené se sadou na opravu pneumatik píchnout někdo ze Škodovky. Pak uvidí, jaké je to peklo najít v Chorvatsku opravnu, kde budou mít zrovna tu správnou velikost a dezén pneumatiky. Pokud to totiž nenajdete, celé se vám to prodraží o druhou gumu i na protilehlé kolo. K čertu s takovou změnou.
Jedinou příjemnou věcí je zvětšení zavazadelníku na 315 l. To 280 l u Volkswagenu Polo už vypadá dost nuzně a 267 l u Peugeotu 207 pak už posílá francouzskou konkurenci do kytek a škodovku na výsluní. A i Renault Clio, Hyundai i20 nebo Ford Fiesta se dívají škodovácké tabulkové hodnotě na záda. Jenže někteří z nich (jako třeba fiesta) se dívají, ale pod podlahou mají plnohodnotnou rezervu.

+ Přehledný a funkční design
- Více invence by neškodilo
- Také pár centimetrů na šířku bychom brali všema deseti
- Škoda chybějící rezervy

To hlavní – 1.6 TDI
Ale pojďme se podívat na hlavní oblast našeho zájmu. Jde o motor. Poprvé se v škodováckých dějinách objevuje turbodiesel se vstřikováním common-rail. Volkswagen se dlouho držel své technologie čerpadlo-tryska a cpal jí kam mohl. Pak přišla Audi s vlastním motorem (common-rail) a ve VW viděli, že to jde. Začal tak mohutný vývoj motorů vonících naftou. Výsledkem je třeba tenhle čtyřválec o objemu 1,6 litru, se vstřikovacím tlakem 1600 barů, šestnácti ventily, piezoelektrickými vstřikovači a filtrem pevných částic. S takovouhle může celý koncern hrdě hlásit, že Euro 5 má splněno.
Náš vůz měl výkon 77 kW. Není to málo. Samotný výkon toho ale moc neřekne. Točivý moment má hodnotu 230 N.m v rozsahu otáček 1500 až 2500 ot./min. To je hodně dobrá hodnota, která značně posunula špičku točivého momentu dolů. Vlastně co to tu plácáme. Žádná špička. Tohle auto má plynulý zátah v celém spektru otáček. Už ve 1300 ot./min táhne velmi pěkně, v patnáctistovce je cítit jen lehoučký nárůst síly a ta pokračuje plynule hodně… hodně…hodně vysoko. Už to není ten kopanec pumpe-düse, kdy najednou došel dech a motor se skoro zastavil. Tady ve čtyřech tisících je cítit pokles síly, ale dá se ještě klidně pokračovat až k 5000 ot./min! To je neskutečně využitelné pole otáček.
A co na to spotřeba? Tak ta se samozřejmě pohybuje podle toho, jak těžkou máte nohu. V průměru asi tak kolem 5,5 l na 100 km. Je tedy o kousíček vyšší, než u starého agregátu. Když se jezdí dlouhé trasy po okreskách, klesne spotřeba pod pět litrů, v opravdu úsporném režimu jsme si dali i 4,5 l na 100 km a krátkodobě ještě o deci snížili. Jenže to je už jízda-nejízda. Možná vás bude zajímat i dálniční režim. Při dodržování limitů a s klidnou muzikou v rádiu jsme si dali dálnici Praha – Hradec Králové – Praha za 6,5 l na 100 km.
A jak se nám motor jevil subjektivně? Především se nám nejdřív zdálo, že chrochtá jako stará devatenáctistovka. Jenže to je jen v té chvíli, kdy je studený. Pak se zahřeje a umlkne. Motor jinak příjemně táhne a jedinou vadu na síle spřežení vidíme v namapování řídící jednotky. Aby motor splňoval emisní normy, občas se mu do otáček nechce a raději se spoléhá na svoje nuly a jedničky. I oznámení o potřebě změně převodů jsou leckdy trochu předčasná, ale těch si všímat nemusíte.
Když už jsme u převodovky – škoda, že sem nedali konstruktéři šestistupňovou skříň. To by se na dálnici jinak jelo a i spotřeba by dost spadla. Tohle je ale zase daň ceně.

+ Příjemný plynulý zátah
+ Tichý chod po zahřátí
- Vyšší spotřeba než u starého motoru

Škoda lásky … vlastně ceny
Kdo chce šetřit, asi si tenhle motor nepořídí. Proč? No protože je drahý. Pekelně drahý. Ne ani tak proti konkurenci z ostatních značek, ale proti vlastnímu sourozenci. No vezměte si motor 1.2 TSI. Ten dnes jen chválíme a i on může jezdit celkem úsporně. A to mu nepřekáží FAP, který by musel po sto tisících vyměnit. Tenhle motor je v krátké fabii ve stejné výbavě za 284 900 korun. To nafťák s tímhle výkonem vyjde na 365 900 Kč! A za ten rozdíl zaplatíte tolik benzínu, že s ním budete moci jezdit na dovolenou do Chorvatska a zpátky třeba každý měsíc.

Hodnocení
Brzdy
1
Design
2
Dílenské zpracování
1
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
2
Prostornost
2
Pružnost motoru
1
Řazení
2
Řízení
2
Sedadla
2
Spotřeba
2
Výhled z vozu
2
Zavazadelník
1
Celkové hodnocení - průměr:
1.71
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Technický popis
Karoserie
Typ
Hatchback
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4 000
Šířka (mm)
1 642
Výška (mm)
1 498
Rozvor (mm)
2 451
Provozní hmotnost (kg)
1 219
Maximální hmotnost (kg)
1 674
Počet míst (os.)
5
Objem zavazadlového prostoru (l)
315/1180
Motor
Typ
Vznětový
Počet válců
4
Zdvihový objem (ccm)
1 598
Max. výkon kW (k)/ot./min.
77 / 4 300
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
250/1500
Spotřeba
Město
5,1
Mimo město
3,6
Kombinovaná
4,2
CO2 (g/km)
109
Palivová soustava
Palivo
Nafta
Objem nádrže (l)
45
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
10,9
Max. rychlost (km/h)
188
Převodovka
Typ převodovky
Manuální
Počet rychlostních stupňů
5
Přenos hnací síly
Pohon
Přední
Pneumatiky a ráfky
Pneumatiky
205/40 R17
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
199.900
Cena testovaného vozu bez příplatkové výbavy (Kč)
405.900
Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 9x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Pepe, 25.11.2010 19:28
Vysvětluj to osobám zodpovědným za nákup fleetových vozů. Já osobně to taky považuju za úlet, ale právě taková kombinace vozu x motoru je snad 2. nejčastější - 1. je fabia s HTP. Potěš koště. Onen obchoďák bude s takovým dělem jezdit jako prase za 7, s HTP za 8 a s FSI za 10.

Pro mě je podstatnější jakýs takýs komfort, proto jezdím s onou 406 2,2 HDI. Za 7 - 7,5, s podobně výkonným benzínem jsem jezdil za 10-11. Cca 40 tkm/rok. Takže nepotřebuju logaritmický pravítko, abych si to spočítal. Jasně, s O2 TDI bych jezdil za 6-6,5, ale zas až tak spořivej nejsem...
Pepe, 25.11.2010 19:39
Už jsem to tu psal, jen to zopakuju. Filozofické založení těhle lidí jsem nestudoval, ale určitý poznatek mám.

Koupit si nový auto je RADOST, kupovat obden pohonné hmoty je PAKÁRNA.
Asi by ses divil, jakýma autama jezdí největší kolenovrti. No nic...
Petr S, 25.11.2010 21:03
Kdo fasuje s benzínem obden by s nafťákem fasoval cca ob 2,5 dne. Zas tak tragicky se spotřebou na tom benzíny snad nejsou ne?
Joska, 27.11.2010 10:39
S těmi geny je to myšleno tak, polopaticky řečeno, že pokud měla rakovinu vaše babička a vaše matka, tak ji nejspíš (je velká pravděpodobnost) dostanete taky. Ale je to diskuze na hodně dlouho a o " ho*nu ". Můžeme se bavit o tom, že rakovina vlastně není nemoc, ale zhoubné -nekontrolovatelné- bujení vašich vlastních buněk a vědci sami dodnes přesně neví, co je jejím spouštěčem a čím ji účině léčit-apropo naši vědci jsou ve výzkumu asi nejdále, ale taková diskuze sem dle mne skutečně nepatří. Někdy mi příjde, že si zde jen určití lidé musí sami sobě odůvodnit, proč si diesel nekoupili a ještě se tady sami pochválit...:) Já mám dvě naftová auta, dvě benzínová a jedno na LPG a ani s jedním problém nemám, ani "motorický", ani "myšlenkový"...nafťák je ÚSPORNÝ a vhodný na PRÁCI, pokud někdo našourá 10tis. km za rok a jezdí EKOrally, ať si koupí klidně 2,5 -3 -4 litr v benzínu a napíše nám sem, že jezdí za 8-9-10 l/100km, a že teda neví, k čemu ty diesly vlastně jsou dobré a na víc jsou tak poruchové a zdraví škodlivé, protože mu to říkal Venda od vedle a taky to někde četl na netu...diskuze je vcelku o ničem, stejně se tu opakují dokola ty samé věci, ti samí lidé (mne nevyjímaje) :))) ... staří pardálové sem již nechodí, buď změnili nicky a nebo vědí proč:). Tak si jen budu přát, aby mne ze silnice nesestřelil nějaký ekologický benzíňák, až vyjedu dnes odpoledne se svým lidmi nenáviděným tfujchrochťákem:)))) Hezký den všem a jezděte opatrně. jh
Kojot027, 02.01.2011 22:12
Fakt to čtu a jen čumim. :) Jak již někdo poznamenal je to od zdi ke zdi. Místo zkušeností je tu zas "válka" nafta/benzin. Jezdím už ve třetí služební fábii. Nájezdy za 5 let kolem 130-140tis km. Byly to diesely, SDI a TDI. Krom podvozku ani na jednom krom pravidelného servisu naprosto nic. Teď mám kombika 1,2TSI 77kW v eleganci. (prostě cenově muj firemní limit už nedosahne na TDI/CR) Papírová spotřeba je naprosto nereálná. Průměr 5,4 na sto, jde dosáhnout pouze trvalou jízdou z kopce v délce 100 km a do max 80 km/h jak spustí turbo u tohoto prťavýho motoru cca 1.500 ot/min tak spotřeba od 2.000 ot/min letí nahoru. Ano auto umí upalovat i tachometrových 210, ale na počitači se zjevují čísla aktuální spotřeby kolem 36,6L. Což mi v této rychlosti neukazuje ani kamarádův Jeep 4,7 V8. Nehledě na komfort, prostor, pojetí jízdy atd.. Když jsem "reklamoval" u prodejce po 1.000 km spotřebu, že se prostě nedostanu při zajíždění pod průměrných 7,5 na sto, a to jsem se sakra snažil, bylo mi sděleno, že se musí najet nejméně 5.000 km, aby si to sedlo. A pak prý to pujde o litr dolů. No po ca 5.500 km si fakt auto řeklo, že mě trápit nebude a spotřeba klesla k 6,7. Což je stále o litr a něco víc než uvádí prospekty. Dále pomohla nečekaně zima, protože místo pneu 195 jsem nasadil 185 a spotřeba padla na na 6,4. A to se snažím řadit tak jak napovídá počítač. Nu a otáčky nepřelezou 2.500 . Což už je aspoň vzhledem k papírovým hodnotám akceptovatelné. I když bych spíše bral 6. Ale pořád se nejezdí po okreskách a sám jako řidič. Jakmile to naložim rodinou a výbavou na hory spotřeba jde na cestě o délce 130km okresky, dálnice okresky s kopcema..k hodnotě 7 litrů. A povolené limity nepřekračuji. No a konečně se dostávám k tomu 1,6 TDI/CR. Vlastní ho kolega v te samé výbavě a jedíme v podstatě totožné trasy a na některých mu mu to ukazuje o 3 litry méně. Nejnižší spotřebu má 3,8 na 100km. Dlouhodobý průměr je po 19.000 km 5,1 což je v podstatě to co píšou papíry. Jo a jinak těch 1,2 TSI motorů máme ve firmě už asi 20 a všichni jsou na tom stejně. V podstatě jsem druhý nejůspornější řidič. První je,ale kolega s 1,2TSI 63kW variantou motoru a nálepkou eko na čele jezdící max do stovky. Ten jezdí za nějakých 6,1 dlohodobě. Jinak musím potvrdit, že nynější auto jede lehce (benzinově měkkce) je prostornější něž předchozí verze v rámci paketu Dynamic a výbavě Elegance je i komfortní na svou kategorii. Ale zas za cenu 410 tis to není to co bych si soukromě představoval.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů