Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda Fabia 1.2 TSI: Špičkové malé auto

Testy
Antonín Imlauf | 01.12.2014
dalších 35 fotek
foto: Antonín Imlauf
Méně a postupem času stále více odhalenými fotografiemi nové fabie jste byli zahlcováni celý uplynulý rok. Teď přichází konečně čas na seznámení v reálném provozu českých silnic.

Životní cyklus tuzemského strojírenského gigantu se právě nachází ve stadiu produktové smršti, která nabývá závratných rozměrů. Letošní rok prostě patří nové fabii, ať se vám to líbí, nebo ne. Ostře sledovaná pokračovatelka rodové linie spartaků, embéček či favoritů si dávala na čas, výsledek ale podle všeho stojí za to více než kdy předtím. Ale nepředbíhejme. Auto velikosti fabie má ve výrobním programu škodovky navzdory vnitropodnikové konkurenci většího rapidu i menšího citigo stále svoje pevné místo – zejména pro Čechy je to srdcová záležitost. Škála nabízených verzí je již od počátku poměrně široká, na výběr je ze tří základních stupňů výbavy a celkem šesti motorů, které pokrývají spektrum od 60 do 110 koní. My jsme pro první test zvolili právě nejsilnější čtyřválec 1.2 TSI v kombinaci s automatickou převodovkou a střední výbavou Ambition.
Když jsem zjara zahlédl jednu z namaskovaných fabií v testovacím provozu na dálnici, přiznám se, že jsem z jejího kamuflovaného vzhledu nebyl příliš uchvácen. Na živo v Paříži už to bylo lepší, a vůbec nejvíce to nové škodovce sekne na živo v ulicích. Na první pohled upoutá větší šířka - menší výška, která auto činí na pohled výrazně subtilnějším a bližším první generaci. Oproti ní však „trojce“ nechybí několik atraktivních detailů, které nenásilně zkrášlují nenápadný základ. Mluvím hlavně o atraktivních předních i zadních světlech, příplatkových litých kolech nebo jinak barevné střeše.

Příjemný kompromis mezi první a druhou generací fabie představuje také interiér novinky – je atraktivnější než u jedničky, ale minimálně vizuálně kvalitnější a hlavně větší než u dvojky. Ve škodovce se dříve často holedbali div ne revolučním užíváním měkkých plastů, je proto trochu ironií, že v nové fabii nic podobného nenajdete, byť na pohled všechno vypadá v nejlepším pořádku. Šetření je patrné i na jiných místech – třeba dvouzónovou klimatizaci byste na rozdíl od takové Toyoty Yaris v ceníku pohledali, u jedničkové fabky jsme byli zvyklí i na pravé kovové vnitřní kliky dveří. To je ale z výtek asi tak všechno. Kromě typického škodováckého přístrojového štítu bez špetky originality je celkové ztvárnění palubní desky moc milým překvapením a troufám si říct, že harmonie estetické a funkční stránky je zde bezkonkurenční. Optimální je umístění 6,5“ velkého barevného displeje systému Bolero, líbila se nám i velká ovládací tlačítka všeho podstatného. Hlavním lákadlem je technologie MirrorLink, která integruje mobilní telefon do palubního infotainmentu. Na to navazuje SmartGate, rozhraní, které přenáší provozní údaje z vozidla do aplikace v telefonu. Plná funkcionalita systému má dva háčky - při cestách v zahraničí to chce mít neomezená data a obecně je nezbytné být vyzbrojen aspoň trochu chytrým telefonem (operační systémy iOS nebo Android). Osvěžením jsou i různé vzory širokého dekoračního pásu. Pocit za volantem je útulný, ale nikoliv stísněný, spousta místa stále zůstává především nad hlavou. Příjemný je také o 2,5 cm nižší základní posed než dříve. Také zadní místa v klidu uvezou dva průměrně rostlé dospěláky, přímo rekordní je ve třídě malých aut velikost kufru na pohled malého hatchbacku. Třešinkou na dortu jsou oblíbená hravá řešení typu škrabky na led umístěné na krytu hrdla nádrže, držáku na parkovací lístek nebo otvorů na 1,5litrové PET lahve v předních dveřích.

(+) design a funkčnost přístrojové desky
(+) dostatek prostoru pro čtyři dospělé a velký kufr
(-) některá levnější řešení

Nabídka pohonů je u nové fabie rozvrstvena mezi šest výkonových specifikací dvou zážehových a jedné vznětové jednotky. Základ obstarává litrový tříválec se 44 kW známý už ze citigo, následovaný svojí výkonnější modifikací s 55 kW. O 16.000 Kč výše stojí v ceníku slabší verze přeplňované čtyřválcové dvanáctistovky (66 kW), naším osudem bylo vrcholné provedení s 81 kW se sedmistupňovým automatem DSG. Zájemci o naftu mohou vybírat mezi dvěma jednačtyřkami TDI (66 a 77 KW). Projev testovaného „téesíčka“ nebyl žádným velkým překvapením – motor je to velice tichý a v lehkém autě vyniká svojí velkou pružností odspodu i samozřejmou chutí do otáček. Převodovka drží při klidném jízdním stylu otáčky motoru co možná nejníže, při zájmu o sport se ale nebojí vytáčení. Změny převodů probíhají většinou rychle a plynule, systému vadí jen nerozhodnost v noze řidiče na plynovém pedálu. U nejsilnější fabky mi trochu chyběl pouze zřetelnější výkonový vrchol, který by jízdě dodal větší šťávu. O tom ale tato generace zjevně tolik není. Sériově se do všech nových fabií dodává systém Start/Stop, i bez něj by ale motor byl dostatečně střídmý. Ve městě se vždy v pohodě vměstnáte do osmi litrů, stotřicítkou budete svištět za 6,9 l, průměrně se v kombinovaném provozu dá při troše snahy jezdit i do šesti litrů.

(+) tichý chod
(+) pružnost motoru a rychlé řazení
(-) velký příplatek za automat (+ 36.000 Kč)

Jistým způsobem představuje symbolický návrat k první generaci také naladění jízdních vlastností. Novinka proto opustila poněkud prkenný a občas nemístně tvrdý projev svojí předchůdkyně a vydává se vstříc širšímu vkusu zájemců o pohodlnější svezení. Markantní je to zejména u místy až skoro houpavé zadní osy, která na druhou stránku vystavuje stopku větším sportovním hrátkám – nová fabia zkrátka moc sportovní není a nejde jen o plánovanou absenci verze RS. Průvodním znakem komfortního naladění jsou i větší náklony v zatáčkách, nižší karoserii navzdory. Přední náprava s integrovaným systémem XDS+ bránícím prokluzu vnitřního kola v zatáčkách nicméně funguje velmi dobře a i díky lehkému turbomotoru zdatně potlačuje vrozené sklony k nedotáčení. Líbilo se nám i přesné, a dokonce i komunikující řízení, které není o moc horší než v případě v tomto směru nedostižné fiesty. Měkčí naladění každopádně oceníte na horších českých cestách a zejména ve městě, kde fabka i s „šestnáctkami“ spolkne s klidem i hodně velké výmoly, v zatáčkách navíc nemá tendence odskakovat. Na poměry malých aut je na vysoké úrovni rovněž odhlučnění podvozku směrem do kabiny. Náš vůz byl vybaven též systémem zabraňujícím čelní srážce známým jinak z mnohem dražších vozů.

(+) pohodlná jízda
(+) znamenité odhlučnění
(-) menší sportovní ambice

Nová fabia představuje oproti předchozí verzi velký mezigenerační skok a ještě lépe než u současné octavie se zde podařilo harmonizovat všechny důležité složky. Tou rozdílovou položku proti oktávce zde představuje bezesporu atraktivnější vzhled, což je věc, která by malou škodovku mohla jako vůbec první mladoboleslavský výrobek přiblížit vstříc prestižnímu titulu evropského auta roku. Líbil se nám velký a esteticky zdařilý interiér, stejně jako pohodové jízdní vlastnosti, jaké žádá většina zákazníků. Méně už potěší některé laciné detaily nebo velké skoky mezi jednotlivými verzemi v aktuálním ceníku.

Hodnocení
Brzdy
1
Design
2
Dílenské zpracování
1
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
1
Prostornost
2
Pružnost motoru
1
Řazení
2
Řízení
2
Sedadla
2
Spotřeba
3
Výhled z vozu
2
Zavazadelník
1
Celkové hodnocení - průměr:
1.71
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Technický popis
Karoserie
Typ
Hatchback
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
3992
Šířka (mm)
1732
Výška (mm)
1467
Rozvor (mm)
2470
Provozní hmotnost (kg)
1154
Maximální hmotnost (kg)
1609
Počet míst (os.)
5
Minimální poloměr otáčení (m)
10,4
Objem zavazadlového prostoru (l)
315/1135
Motor
Typ
Zážehový DOHC uložený vpředu napříč
Počet válců
4
Zdvihový objem (ccm)
1197
Max. výkon kW (k)/ot./min.
81(110k)/4600-5600
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
175/1400-4000
Spotřeba
Město
5,8
Mimo město
4,1
Kombinovaná
4,7
CO2 (g/km)
109
Palivová soustava
Palivo
Benzín
Objem nádrže (l)
45
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
9,4
Max. rychlost (km/h)
196
Převodovka
Typ převodovky
Automatická (DSG)
Počet rychlostních stupňů
7
Přenos hnací síly
Pohon
Přední
Pneumatiky a ráfky
Pneumatiky
215/45 R16
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
234 900
Cena testovaného vozu bez příplatkové výbavy (Kč)
355 900
Celková cena testovaného vozu (Kč)
428 600
Hodnocení článku
3.3 z 5 (66%)
Hodnoceno: 12x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Tycoon, 02.12.2014 17:52
Je jasné, že cena přes 400 tisíc je absolutně mimo. Když si odmyslíme zbytečnosti typu DSG nebo jiný lak střechy, je slušně vybavená Fabia TSI 81 kw za necelých 350 tisíc. Ano, není to málo, ale konkurence nic levnějšího s danou dynamikou (zrychlení z 0 na 100 pod 10 sekund) nenabídne. Jen pro připomenutí, první generace Fabie stávala v obdobné konfiguraci (Elegance 2.0 85 kW) kolem 450 tisíc.
Zvirak, 02.12.2014 18:10
ano, ale spolehlivost 2.0 85kW a 1.2 TSI 81kW bude DIAMETRÁLNĚ odlišná, zvlášť po nějakých 200 tisících...
stréc od piva, 02.12.2014 19:21
430 000kč = tak za tu cenu už je nová Mazda3 Challenge hatchback 76kw/6kvalt

to si opravdu někdo mezi Fabii a Mazdou vybere Fabii????

Tycoon, 02.12.2014 19:37

Ano, pro lidi, co najedou kvanta kilometrů, by byl ten dvoulitr lepší volbou. Ale v Evropě jde koupit už jen do Caddyho Ecofuel. TSíčko si může na opravy vydělat o litr menší spotřebou.
Paul, 03.12.2014 10:49
Mě přijde cenová politika Fabie celkem rozumná, novinářská auta s nesmysly, které bych si do vozidla této kategorie neobjednal nelze brát jako relevantní. Nedávno jsem si jen tak z legrace dělal konfiguraci Fabie combi s 1,2 TSI 81 kW, manuálem a v nejvyšší výbavě (s mými požadavky na vzhled auta by se mi prostřední nevyplatila) a byl jsem poměrně mile překvapen. Za příplatky bych dal nějakých 30 000 vč. metalízy, černých 16" kol, sportovního paketu a style plus (tj. sedačky, kožený paket, blbůstky ale i vyhř. sedačky, sunset a lepší stereo), tj. celkem za auto 360 000 bez slevy vč. zlodějské daně (DPH). S pár procenty dolů a zimními koly jako přídavkem za ťamanských ,,tiťapade'' bych to i bral. V nové krátké Fabii jsem už seděl a líbila se mi, silnější 1,2 TSI znám z oktávky a ani v ní nemá problém, natož ve Fabii. Jestli se po sklopení sedaček vejdou dovnitř 2 nerozložená kola, tak už mi jen vadí nedostatečná image malého auta oproti oktávce. Ale to je můj subjektivní problém.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů