Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda Fabia 1,4 MPi/44 kW Classic - test spotřeby

Testy
Jiří Duchoň | 01.11.2005
dalších 8 fotek
foto: autor
Teprve když jsem si z autobazaru odvážel k testu ojetou Fabii, uvědomil jsem si, kolik těchto aut na našich silnicích jezdí. Ve svém testu jsem se proto nesnažil pouze zjistit spotřebu Fabie, ale také najít odpovědi na další otázky.
Teprve když jsem si z autobazaru odvážel k testu ojetou Fabii, uvědomil jsem si, kolik těchto aut na našich silnicích jezdí. Ve svém testu jsem se proto nesnažil pouze zjistit spotřebu Fabie, ale také najít odpovědi na další otázky.



Jde samozřejmě o to, že se jedná o tuzemskou značku Škoda. Její hlavní devizou donedávna byla nízká cena, dnes však boduje i dalšími vlastnostmi: spolehlivostí, bezpečností a vysokou užitnou hodnotou. Protože snad každý z nás již měl s Fabií co dočinění, nehodlám se zde podrobně rozepisovat o jednotlivých skupinách vozu. Chtěl bych jen stručně shrnout své bezprostřední dojmy.

Parametry zkoušeného vozu
Motor 1,4 l, zážehový
Výkon [kW/ot./min] 44 kW/4 500 ot./min
Točivý moment [N.m] při ot./min 118 N.m/2 600 ot./min
Maximální rychlost [km/h] 157 km/h
Zrychlení 0-100 km/h [s] 16,5 s
Objem palivové nádrže 45 l
Předepsané palivo Natural 95., resp. 91
Hmotnost pohotovostní 1 065 kg
Hmotnost užitečná 515 kg
Cena 199 000 Kč
Rok výroby* 2001
Najeto 17 000 km
Výbava centrální zamykání, servo, 1x airbag, construct, tónovaná okna

Udávaná spotřeba:
Město 9,6 l/100 km
Mimo město 5,5 l/100 km
Kombinovaná 7,0 l/100 km

*koupeno nové v ČR, 1. majitel, servisní knížka



Exteriér
Vzhled vozu splňuje i šest let po svém uvedení na trh základní měřítka pro moderní vůz. Dvojité světlomety s čirou optikou jsou osazeny žárovkami H7, které se ve srovnání s obvyklejšími žárovkami H4 vyznačují vyšší svítivostí, ale bohužel pouze minimální životností. Příplatková šedá metalíza vozu velice sluší a propůjčuje mu důstojný vzhled. K tomu přispívají i nárazníky lakované v barvě karosérie. Karosérie je dostatečně prostorná a je do ní po všech stránkách pohodlný přístup. Výhled z vozu znesnadňuje pouze nesmyslně malé pravé vnější zpětné zrcátko.



TIP: TEST SPOTŘEBY: Škoda Fabia 1.2 HTP 12V


Interiér
Zkoušená Fabia byla v provedení Classic, což napovídá, že výbava není nikterak rozsáhlá. Přesto vůz disponuje alespoň centrálním zamykáním, tónovanými okny, otáčkoměrem, posilovačem řízení či asymetricky dělenými a sklopnými zadními sedadly. Na všech místech je až nečekaně dost místa, zvláště na těch předních. Sedadla vpředu jsou navíc dostatečně tuhá a cestující z nich vstávají i po delší jízdě nerozlámaní. Škoda Fabia je v testované úrovni výbavy vhodná pro nenáročné uživatele, kteří si však potrpí na solidnost a prostor.



Jízda
Za pozornost stojí přesné řízení s dobře tvarovaným volantem a elektrickým posilovačem. Ten však ve zkoušeném voze chvílemi zlobil, vydával zvláštní zvuky a chvílemi měl tendenci se s řidičem přetahovat. Řazení je ve Fabii příslovečně krátké a přesné, totéž lze říci o pedálech. Tyto vlastnosti spolu s výše zmíněným dobrým výhledem z vozu dělají z Fabie auto vhodné i pro řidičky.

Pod kapotou zkoušené Fabie trůnil čtyřválec s objemem 44 kW a ventilovým rozvodem OHV, který má své kořeny v hliníkovém agregátu zkonstruovaném v Mladé Boleslavi v šedesátých letech pro model 1000MB. I přes osazení motoru elektronickými systémy řízení stále patří mezi jeho nevýhody nekultivovaný chod (zvláště na volnoběh) a vyšší spotřeba, mezi klady je však třeba zmínit jeho pružnost a tah od nízkých otáček. Vždyť otáčky, při kterých vrcholí jeho výkon a točivý moment, jsou srovnatelné se vznětovým motorem!

Zkoušený motor 1,4 MPI/44 kW hrál ve Fabii zpočátku roli základního motoru (nepočítáme-li vyloženě nepovedený agregát 1,0 MPI/37 kW), ale záhy byl nahrazen moderním mladoboleslavským tříválcem 1,2 HTP s výkonem 40, nebo 47 kW. Právě s těmito agregáty, s nimiž se však u ojetých Fabií můžete setkat častěji, lze testovaný motor srovnávat. Z tohoto porovnání vyplývá, že motor 1,4 MPI poskytuje o něco lepší dynamiku, ale o rovný jeden litr vyšší kombinovanou spotřebu paliva. O jízdních vlastnostech Fabie lze hovořit jen v dobrém. Stabilita vozu v zatáčkách je v dané třídě neobvykle dobrá.



Jaké motory se ve Fabii prodávají a za jakou základní cenu?
Motor Cena v nejlevnější výbavě
1.2 40 kW 224 900 Kč
1.2 47 kW 277 900 Kč
1.4 16V 55 kW aut. 357 900 Kč
1.4 16V 55 kW 307 900 Kč
1.4 16V 74 kW 353 900 Kč
2.0 85 kW 388 900 Kč
1.9 SDI 47 kW 337 900 Kč
1.4 TDI PD 55 kW 357 900 Kč
1.9 TDI PD 74 kW 413 900 Kč
1.9 TDI PD 96 kW 6-stupňová 495 900 Kč


Test spotřeby
Ideální metodou měření spotřeby paliva je měření „od plné do plné“. Po úplném natankování se vynuluje počítač kilometrů, po ujetí určité trasy se dotankuje znovu do plna a zjistí se, kolik litrů paliva vůz na dané trase spotřeboval. Tato metoda je velmi přesná a může ji používat každý řidič, protože nevyžaduje žádné speciální přístroje. Popsanou metodu jsem použil při svém testu také.

Hlavní měření spotřeby na testované Fabii proběhlo na trase dlouhé 186 km. Ta byla projeta svižným tempem, ale v rámci platných předpisů, a s obsazením třemi osobami včetně řidiče. Většinu tvořila jízda hustým provozem po centru Brna, následovala zhruba 20 km dlouhá vyjížďka do Kuřimi a po dalším průjezdu Brna asi 80 km dlouhá cesta po dálnici do Olomouce. Na jejím předměstí proběhlo dotankování. Nádrž Fabie byla doplněna až po své hrdlo, vešlo se do ní 14,3 l naturalu. Průměrná spotřeba na zkušebním úseku byla tedy stanovena na 7,68 l/100 km.



TIP: OJETINY: Škoda Fabia - Odolná masovka


Provozní podmínky a spotřeba
Podobnou metodikou bylo provedeno ještě měření spotřeby v závislosti na stylu jízdy a provozních podmínkách. To bylo provedeno dvěma jízdami na stejné trase, ale za zcela odlišných podmínek. Trasa byla v obou případech dlouhá 32 km, z čehož vedlo zhruba 10 km ulicemi centra Brna, dalších 10 km po dálnici na Prahu a po sjezdu na Rosice ještě dalších 12 km až do města Oslavan. Vozidlo bylo obsazeno celkem dvěma osobami.
První jízda na této trase startovala v 15:30 v páteční dopravní špičce a v Oslavanech bylo dotankováno 2,75 l naturalu. Cesta trvala vzhledem k velmi hustému provozu v Brně i na dálnici celkem 42 min. a průměrná spotřeba při této jízdě byla vypočtena na 8,59 l/100 km.
Nutno dodat, že stanovený úsek byl projet v časové tísni, tedy často stylem „brzda-plyn“.

Druhá jízda na téže trase Brno – Oslavany byla zahájena hned druhý den, tedy v sobotu, ve 23:15. Většina semaforů je v tuto dobu již vypnuta a provoz ve městě i na dálnici je zanedbatelný. Tyto podmínky umožňovaly jet „vlastním tempem“ a s důrazem na co nejmenší spotřebu paliva. Důraz byl zejména kladen na včasné řazení, plynulou akceleraci a minimální brždění.
A ejhle: cesta tentokrát trvala pouze 35 min. a zkoušená Fabia během ní spotřebovala jen 2,02 l benzínu. Průměrná spotřeba paliva při druhé jízdě tedy byla 6,31 l/100 km.
Na daném úseku dlouhém 32 km tedy Fabia 1,4 MPI spotřebovala při úsporném stylu jízdy o 0,73 l benzínu méně.
Výraznou roli zde hrál kromě stylu jízdy také okolní provoz. Při ceně jednoho litru benzínu Natural 95 30,90 Kč byly náklady na první jízdu 85 Kč, kdežto na druhou jen 62,40 Kč, rozdíl tedy činil celých 22,60 Kč. Jakkoli se může zdát tento rozdíl zanedbatelný, jedná se o čtvrtinovou úsporu nákladů. To by si měli uvědomit zvláště ti, kteří tuto trasu z Oslavan do Brna jezdí každý den.


Závěrem
Ačkoli není motor 1,4 MPI vyloženě špatnou volbou, lze doporučit spíše některý z uvedených moderních tříválců, které jsou výrazně úspornější. Nehledě na to, že motor s objemem 1,4 l již spadá do vyšší sféry povinného ručení. Testovaná Fabia neprojevovala kromě zlobícího posilovače řízení žádné nedostatky a s 17 000 km na tachometru představuje ideální variantu pro nenáročného automobilistu a jeho rodinu.


Hodnocení Fabie


PLUSY
+ tuhá a bezpečná karosérie

+ rozměrné sedačky

+ vynikající jízdní vlastnosti

+ mnoho moderních prvků příplatkové výbavy

+ přesné řazení

+ lehce jdoucí elektrohydraulický posilovač řízení

+ velmi účinné světlomety



MÍNUSY
- strohý design vně i uvnitř

- hranatá hlavice řadicí páky

- malý zavazadlový prostor základní verze

- motory 1,4 MPI s neklidným chodem a vyšší spotřebou paliva

- hlučné tříválce

- verze 40 kW bez dynamických rezerv

- velmi ošizená verze Junior

Hodnocení článku
3.8 z 5 (76%)
Hodnoceno: 48x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
EKKAR, 27.03.2006 11:32
Přesně tak, měřím 185cm, vážím pár kil přes 100, a ve Fabii si sednu trochu pohodlně jen na místě předního spolujezdce. Za volantem se kopu koleny do volantové konzoly, do lýtka pravé nohy mne tlačí středová konzole rádoby klimatizace, poloha této nohy na plynovém pedálu je nepřirozená, mezi plynovým a brzdovým pedálem je malá mezera, která sice zrychluje případné rychlé přešlápnutí z plynu na brzdu, ale u lidí s širší nohou to vede při nouzovém brždění i k přidupnutí plynu vnějším okrajem boty - takže kdo si nevykopne při brždění i spojku a chce využít brzdného efektu motoru, může se ošklivě spálit. Po 150km jsem rád, když můžu zajet mimo silnici a dát si "oraz". A to nemluvím o sezení vzadu - tam si nesedám, ale zašprajcovávám se mezi sedačku a strop, a to i v "kombíku" - tam je přírůstek místa nad hlavou takový, že při drncání na českých silnicích si hlavu permanentně neotlačuji, ale do rytmu s rygoly otloukám, a pokud vpředu nesedí člověk s méně než 160cm výšky, musím si poskládat i kolena až málem pod bradu. Nic moc na tomto faktu nezměnila ani novější verze předních sedadel s vybráním v zadní ploše, prostě Fabia a vnitřní prostor, to je jako nebe a dudy!!!
bbj, 31.03.2006 16:53
Přesně tak, Fabia je jedno z mála mnou testovaných aut, do kterých se v pohodě vejdu (193 cm). Podmínkou je nastavitelná výška sedačky a polohovatelný volant. Nedávno jsem chtěl kupoval Land Rover Discovery minule generace a prekvapive jsem se za jeho volant nevesel - totez plati i pro mnoha dalsi "velka" auta.
Petr, 21.09.2006 22:41
Tak jezdi žebřiňákem.
Jarda, 19.04.2007 10:45
Naše přidělená služební fabča s motorem 1.4 MPI 50 kW střídá několik řidičů a stylů. Přesto zatím před drobné odřeniny drží. Jízdní vlastnosti, převodovka a řazení super. Ani v plném obsazení (4 osooby) není brdou provozu a akceleruje celekm svižně.

Překvapila mě výtka k nekutlivovanosti motoru. I u studeného motoru ihned po rozjezdu se otáčky stabilizují a motor je tak tichý, že musím přidat plyn, abych se přesvědčil sluchem, že se vůbec točí.
Potvrzuji, že auto dobře svítí a odcházející žárovky H7 patří k ojedinělým slabinám. Celkové resumé: S tímto motorem výborné auto pro běžného nenáročného užovatele,který nepotřebuje oblbovat, reprezentovat ani se předvádět na silnici a před sousedy.
anonym, 30.08.2007 23:05
Měřím 191cm a když jsem seděl ve fabii na zadních sedadlech musel jsem mít ohnutou hlavu-katstrofa. Na předním sedadle výška již stačila. Felicie je mnohem prostornější. Bohužel se auta dělají asi pro 170cm lidičky.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů