Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda Fabia Combi - jaká je s dieselovým motorem?

Testy
Petr Šikl | 09.04.2008
dalších 60 fotek
foto: Petr Šikl
Jedni ji zatracují, druzí vynášejí do nebes. Jedněm se libí, druzí ji považují za vrchol nevkusu. Pod kapotou má dobré, horší i špatné motory, přičemž nepatří zrovna k nejlevnějším. O kom může být řeč?

Asi se ptáte proč testujeme znovu novou Škodu Fabii v provedení Combi? Odpověď je jednoduchá. Před pár týdny testované kombi poháněné zážehovou čtrnáctistovkou neuspokojilo naše touhy. Nedokázalo nás oslnit svým projevem ani spotřebou. Proto jsme dnes sáhli po vznětovém tříválci, který slibuje příznivější spotřebu. Obě pohonné jednotky nezapomeneme porovnat závěrem testu a řekneme si, zda do Fabie volit raději benzín nebo naftu. A teď rovnou přeskočíme dvě klasické kapitoly (interiér, exteriér) a vrhneme se rovnou na slavný diesel TDI-PD.

TIP: Nová Škoda Fabia Combi se v Česku neztratí 

Motor: úsporný ale ...

Vznětový tříválec je pro Fabii dostupný ve dvou výkonnostních verzích (51 kW a 59 kW). My měli "štěstí" a k testu dostali silnější variantu. Ta dosahuje udávaného maxima při 4000 otáčkách a nejvyšší točivý moment vrcholí hodnotou 195 Nm při 2200 otáčkách. Tyto parametry stačí na zdolání stokilometrové rychlosti za 13,7 s a dosažení maximální rychlosti 173 km/h, přičemž výrobce slibuje kombinovanou spotřebu 4,6 l/100 km. Po otočení klíčku se Fabie vydatně otřepe jako filmový oslíček a za doprovodu traktorového zvuku motor vydatně informuje o své přítomnosti pod kapotou. Tříválec vznikl odebráním jednoho válce z devatenáctistovky, která již sama o sobě nepatří mezi příliš kultivované motory. Proto se ani při jízdě klapot neodporoučí do povzdálí a poslech poddimenzovaného a ukřičeného rádia v běžných cestovních rychlostech je vcelku nemožný. Motor je téměř do dvou tisíc otáček mrtvý, až poté razantněji nabírá síly. Přísun výkonu netrvá dlouho a při dosažení 4000 otáček následuje strmý výkonnostní propad. Včasné přeřazení je proto nutností.

Tříválec pro běžné popojíždky stačí. Dokonce i na okresce neni Fabie 1.4 TDI-PD výraznější brzdou. Udržet na dálnici za plného obsazení stotřicítku může být problém, často si tříválec žádá o podřazení na čtvrtý rychlostní stupeň. Na pětku motor točí při 130 km/h rovné tři tisíce otáček. Dosáhnout maximální udávané rychlosti vyžaduje na německé dálnici trpělivost. Ve středních otáčkách motor vydává divné zvuky (chrochtá, sýpe atd.), produkuje vibrace a rezonuje. Tento motor považuji v současné době za podprůměrný agregát. A to se již dostáváme ke spotřebě, které jsme se věnovali zde.

(+) spotřeba
(-) nekultivovaný chod
(-) vibrace
(-) hluk

Jízdní vlastnosti: hluk a málo komfortu

U Fabie vybavené zážehovou čtrnáctistovkou jsem si ztěžoval na její letargický projev. To jsem netušil, co bude následovat po převzetí klíčků od vznětové verze. Rachotu od přední kapoty jsem nebyl ušetřen ani při jízdě konstantní rychlostí. Navíc samotná jízda s tímto motorem vyžaduje svá specifika (alá dodávka). Jízdní vlastnosti Fabie nejsou špatné, přesto si testovanou Fabii neumím představit jako rodinný dopravní prostředek. U malého rodinného kombi bych očekával komfortněji nastavený podvozek, který lépe pohlcuje četné nerovnosti českých komunikací. Nastavení je příliš tvrdé a na nerovném povrchu prodloužená záď odskakuje, což není zrovna příliš příjemné. Po zdolání obvyklé testovací trasy dlouhé 200 km jsem vystoupil z Fabie celý roztřesený a vyklepaný (např. Peugeot 207 SW nebo i dokonce Mazda2 nabízejí o mnoho vyšší komfort !!!). Prostě a jednoduše, Fabie první generace dovedla poskytnou v oblasti komfortu o mnoho více.

Při řízení mi vadilo několik věcí. Za prvé to byla loketní opěrka, kterou lze využít doopravdy jen při jízdách po dálnici, kde není nutné příliš řadit (jinak překáží). Další protivnou věcí bylo umístění pedálů spojky a brzdy. Ty jsou příliš blízko u sebe. Akustickou pohodu v interiéru se mi nedařilo nastolit ani se špunty v uších. Dále bych u nového vozu nečekal drnčení obložení "áčkového" sloupku, který se pravidelně rozdrnčel při zhruba 2500 otáčkách. Pro předjíždění je nutné počítat s delším časovým úsekem a rychlým řazením.

(+) řízení
(+) řazení
(+) dovednosti podvozku na kvalitním rovném podkladu
(-) příliš tvrdé nastavení podvozku
(-) brzdy

Srovnání: 1.4i vs. 1.4 TDI, aneb co doporučit?

Benzínová čtrnáctistovka byla alespoň kultivovaná. Nevynikala uchu lahodícím zvukem, přesto oproti vznětovému tříválci byla balzámem pro duši, resp. pro uši. Benzínovému motoru jsem v minulém testu vytýkal jeho letargický projev a nechuť jít do otáček spolu s vysokou spotřebou. To u tříválce nehrozí, přesto spektrum využitelných otáček se snížilo na necelé dva tisíce. A to je pro běžnou pohodovou jízdu málo. Proto počítejte s nutností velmi častého řazení. Jízda po městě na řtvrtý rychlostní stupeň připomíná útopický sen, motor je podtočený a žádá si svým zvukovým projevem a rozklepáním o podřazení na "trojku". Na druhou stranu umí být v běžném provozu celkem úsporný. Osobně bych nevolil ani jednu čtrvnáctistovku. Méně náročným řidičům s omezenými financemi bych doporučil silnější zážehovou dvanáctistovku HTP a těm movitějším benzínovou šestnáctistovku, která je výkonnostně optimální pohonnou jednotkou.

Závěr: ten motor ...

Za volantem vznětové Fabie jsem strávil rovný týden. Často jsem se za doprovodu klapotu tříválce sám sebe ptal, kdo si tento automobil může koupit? Začal jsem tedy hledat pozitiva. Fabia je především ve své třídě prostorným vozem, který nabízí úctyhodný zavazadlový prostor, solidní zpracování a především relativně úsporný provoz. Také nabízí bohatou příplatkovou výbavu a možnost individualizace. Pokud patříte mezi ty, co preferují velký kufr a každou jízdu se pokoušejí o zlomení rekordu v dosažené spotřebě za doprovodu vydatné zvukové kulisy, kupte si dnes testovanou Fabii Combi. Požadujete-li po Fabii solidní výkon spolu s tichým provozem, sáhněte po benzínové jedna-šestce. Pokud se Vám Fabie nelíbí a vyžaduje komfortněji nastavený podvozek, sáhněte po větší ojetině nebo se obraťte ke srovnatelné konkurenci.

Hodnocení
Brzdy
3
Design
2
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
3
Jízdní komfort
3
Ovladatelnost
1
Prostornost
1
Pružnost motoru
2
Řazení
2
Řízení
2
Sedadla
2
Spotřeba
1
Výhled z vozu
2
Zavazadelník
1
Celkové hodnocení - průměr:
1.93
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Technický popis
Karoserie
Typ
Kombi
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4 239
Šířka (mm)
1 642
Výška (mm)
1 498
Rozvor (mm)
2 462
Rozchod kol vpředu (mm)
1 436
Rozchod kol vzadu (mm)
1 426
Světlá výška (mm)
135
Maximální hmotnost (kg)
1 665
Počet míst (os.)
5
Objem zavazadlového prostoru (l)
480 / 1 460
Motor
Typ
Vznětový
Počet válců
3
Zdvihový objem (ccm)
1 422
Vrtání x zdvih (mm)
79,5 x 95,5
Max. výkon kW (k)/ot./min.
59 / 4 000
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
195 / 2 200
Spotřeba
Město
5,7
Mimo město
4,0
Kombinovaná
4,6
CO2 (g/km)
120
Palivová soustava
Palivo
Motorová nafta
Objem nádrže (l)
45
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
13,7
Max. rychlost (km/h)
173
Převodovka
Typ převodovky
Manuální
Počet rychlostních stupňů
5
Přenos hnací síly
Spojka
Třecí suchá, hydraulicky ovládaná, jednokotoučová
Převodovka
Mechanická, plně synchronizovaná
Pohon
Předních kol
Řízení
Typ
Hřebenové přímočinné s elektrohydraulickým posilovačem
Zavěšení kol
Vpředu
McPherson
Vzadu
Kliková s vlečenými rameny
Brzdy
Vpředu
Kotoučové s vnitřním chlazením
Vzadu
Bubnové
Pneumatiky a ráfky
Pneumatiky
195 / 55 R15
Ráfky
6J x 15
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
285.900 (Classic 1.2 HTP)
Cena testovaného vozu bez příplatkové výbavy (Kč)
397.900 (Classic)
Celková cena testovaného vozu (Kč)
451.900 (Sport)
Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 11.04.2008 13:49
u Forda tomu tak nebude? Tak nevím, ale Focus je podle mně hodně žádaná ojetina. A Kia? No po třech letech jí bude zbývat ještě 2 roky garance (+2 další na podvozek nebo jak je to).
Kup si co chceš, je to tvoje věc. Mně ale argumenty, že radši si koupí holou podmotorovanou Fabii, protože jí za 5 let bez problémů prodám, připadají trošku podivné...
Radši si za tu samou cenu koupím větší, pohodlnější auto, se slušným motorem, které pak taky prodám bez větších problémů.
anonym, 20.04.2008 11:38
Není to tak velký problém, stačí se podívat na internet. Třeba na eu-flanze.de a zjistíte že to tak je. Počítal jsem si u nich octavii II RS TDI a vycházela na 650 000 při kurzu 26,50 za euro - a pak se podívejte do ceníku škodovky v česku......
Kimo, 28.05.2008 21:47
Jestli chceš jít do Prasata, tak se zkus svézt v C5 abys věděl co je t pohodlí
anonym, 13.06.2008 10:35
Mě by pouze zajímal životopis tohoto redaktura. U nás je holt každý odborník!!
joshua69, 20.06.2011 21:41
Dobře jsi mu to nandal, trotlovi
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů