Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda Octavia Combi 4x4 – zimní král

Testy
Michal Žďárský | 24.04.2006
dalších 36 fotek
foto: Autor
Naším testem prošla jedna z nejvyšších verzí Škody Octavie s bohatou doplňkovou výbavou, pohonem 4x4 a s benzínovým motorem s přímým vstřikováním paliva FSI. Základní cena 689 900 Kč poskočila téměř k milionové hranici a my vám povíme, zda to za to stojí.

Škoda Octavia má na našem území výsostnou pozici. Velký kus z prodejního koláče ukusuje i její prodloužená verze a specifické postavení si buduje i verze s pohonem 4x4. S Octavií označovanou římskou II přichází u čtyřkolky nová generace spojky Haldex, která by měla nabídnout ihned několik vylepšení. Mezi ty základní patří větší odolnost při extrémním zatížení, ale především stálé posílání zlomku výkonu na zadní nápravu a menší zástavbová výška, která ponechá Octavii Combi královský objem zavazadlového prostoru.

Škodu Octavia Combi 4x4 je možné pořídit ve dvou motorových verzích. A to buď s dvoulitrovým zážehovým agregátem FSI s přímým vstřikem paliva nebo se vznětovým motorem 1.9 TDI PD s výkonem 105 koní (77 kW). Ačkoliv lze předpokládat větší oblibu dieselové varianty, my jsme v testu prověřili silnější benzínovou verzi, která nabízí výkon 150 koní (110 kW) a maximální kroutící moment 200 Nm. Octavia Combi s pohonem 4x4 je v nabídkovém katalogu Škody pouze v jedné výbavě, kterou je možné si libovolně upravovat a doplňovat. Cena s motorem FSI začíná na 689 900 Kč, dieselová varianta na hodnotě 659 900 Kč. Jak již jsem naťukl v úvodu, vůz který jsme měli k dispozici nabízel vysokou úroveň pohodlí a byl prošpikován nejrůznějšími lahůdkami usnadňujícími a zpříjemňujícími cestování. Z tohoto důvodu vzrostla jeho cena na rovných 944 300 Kč, za kterou byl vůz vybaven například 4 hlavovými airbagy a bočními airbagy vpředu, dvouzónovou klimatizací s elektronickou regulací Climatronic s pachovým filtrem, příplatkovou ochranou pohonné jednotky a podvozku, koženými sedadly či xenonovými světlomety. V neposlední řadě nesmím zapomenout na radionavigační systém v hodnotě 55 000 Kč.

ModelŠkoda Octavia Combi 2.0 FSI 4x4 Audi A4 Avant 2.0 TFSI Quattro Volkswagen Passat Variant 2.0 FSI 4Motion Citroen C5 Break 2.0i 
Rozměry (d/š/v) [mm]4572/1769/14684586/1772/14274774/1820/15174839/1780/1511
Rozvor [mm]2578264827092750
Objem zavaz. prostoru [l]580/1620442/1184513/1641563/1658
Objem motoru [ccm]1984198419841997
Výkon [kW (PS)/ot./min] 110 (150)/6000147 (200)/5100110 (150)/6000103 (140)/6000
Točivý moment [N.m] při ot./min200 při 3500280 při 1800200 při 3500200 při 4000
Maximální rychlost [km/h]202233206205
Zrychlení 0-100 km/h [s]9,77,510,211,1
Kombinovaná spotřeba [l/100 km]8,46,69,08,0
Základní cena [Kč]689 9001 124 900845 000729 000

Karoserie

Při hodnocení karoserie musíme logicky vyjít ze standardní prodloužené verze. V současné době již asi nemá význam hodnotit vzhled nové Octavie. Komu se druhá generace Octavií líbí, tomu se líbí i kombi. A komu se líbí kombi, bude se mu líbit i verze 4x4, především proto, že se od standardní verze liší pouze minimálně. Mě osobně se testovaný kousek líbil hodně, čemuž přispěla i zvolená tmavě zelená metalíza, kterou naleznete v objednávkovém katalogu pod názvem Highland Green. Octavia Combi 4x4 s ní působí hodně luxusním dojmem, který podtrhují i šestnáctipalcová litá kola a funkčnost s elegancí spojující střešní lišty.

Pokud by se vám zdál interiér mírně zatmavený, není to zatmavovacími fóliemi, nýbrž příplatkovými clonami, které jsou k dispozici na zadních sedadlech i u pátých dveří zavazadlového prostoru. Tomuto praktickému nápadu vyslovuji chválu, nicméně zejména právě clona na zadních dveřích zhoršuje výhled z vozu při pohledu do zpětného zrcátka. Pokud se pokusíme odlišit vůz s pohonem 4x4 od standardní prodloužené verze, budeme se muset omezit na pár spíše detailních prvků a jeden hlavní a podstatný. Tím je zvětšená světlá výška, která narostla z původních 138 mm na milimetrů 163. Tento rozdíl je viditelný na první pohled a zejména při pohledu zboku mi Octavia 4x4 připomínala Citroen C5 Break při využití nejvyššího stupně vzduchového odpružení.

K zmiňovaným detailům je třeba zmínit logo či popisku 4x4 u označení vozu v zadní části a stejné logo na ozdobných prahových lištách. To samé nalezneme i uvnitř vozu na řadící páce. Jsou to sice detaily, ale jejich přítomnost vás neustále upozorňuje na specifikum tohoto vozu. A nutno podotknout, že vypadají vcelku solidně. Stejně jako celá Škoda Octavia Combi 4x4. K zajímavým detailům exteriéru snad ještě zmínka o sice menších, ale elegantních zpětných zrcátkách s integrovaným blinkrem a zajímavé dvojité koncovce výfuku, která produkuje až překvapivě sympatický zvuk.

+ zvýšený podvozek
+ elegantní a hodnotný vzhled
+ detaily připomínající verzi 4x4
+ příplatkové clony
- malá zpětná zrcátka s integrovanými blinkry vypadají dobře, ale nenabízejí tolik komfortní výhled jako konkurence

Interiér

Pokud se jen těžko hledají chyby na exteriéru vozu, ještě těžší je to u interiéru. Ten byl u testovaného vozu vyveden v kombinaci tmavé a béžové se světle béžovými koženými sedačkami. Takto vyvedený interiér působí hodně luxusně a hodnotně (vždyť také je, cena příplatkových sedaček je 46 500 Kč) a díky chytrému řešení již zmíněné barevné kombinace netrpí ani přílišnou nepraktičností při blátivých dnech. Interiér nabízí i vysokou dávku pohodlí. Cestující na předních sedadlech zapadnou do středně tvrdých sedadel s odpovídajícím bočním vedením. Možnosti nastavení té správné polohy jsou více než dostačující, k čemuž se v případě řidiče připojí i ve dvou směrech stavitelný volant. Ten je obšitý kůží s velice příjemným povrchem, avšak vytknout mu musím jeho slabší věnec. K tomuto ještě nepříjemná zmínka o neustálém vrzání volantu, které bylo přítomno při každém otočení. Toto bylo velice nepříjemné, nicméně s jistotou můžu tvrdit, že to byl problém našeho kousku, který navíc zřejmě nebude problém odstranit.

Po usazení za volant vozu máte bezproblémový výhled na přehlednou přístrojovku, která se skládá z dvou kruhových ukazatelů. Tradičně je tvoří rychloměr a otáčkoměr ocejchovaný do sedmi tisíc otáček. Uprostřed se nachází displej palubního počítače, který ukazuje všechny potřebné údaje od aktuální a průměrné spotřeby až po průměrnou rychlost a venkovní teplotu. Uprostřed středové konzole je velký displej radionavigačního systému. Pokud si zvolíte a zapnete navigaci, nejdůležitější informace se vám budou promítat i na zmíněný displej palubního počítače, kde se dozvíte přibližný čas dojetí a zbylou vzdálenost. Samozřejmostí jsou šipky vlastní navigace. Všechny tyto hodnoty se zobrazují i na velkém displeji vlastní navigace a instrukce jsou doplněny zvukovým projevem, jehož řeč je možno si zvolit z bohaté nabídky.

Ovládání navigace, stejně tak jako rádia je velice intuitivní a po krátkém sblížení jsou vám dostupné všechny informace. Navigace rychle reaguje na aktuální změny a vaše případné chyby ve sledování kurzu a pracuje bezchybně. Případná odbočení hlásí včas, k čemuž ještě přidává vzdálenost k bodu odbočení. Během mého testování samotné navigace mě tento systém sice jednou dostal do úzkých, nicméně je to případ značně výjimečný. Zcela pochopitelným faktem ale je, že nad zkušenosti a znalost terénu není a například při pohybu po Praze se znalý řidič bude navigovat lépe. Pokud se ale ocitnete v neznalém prostředí, navigace vás spolehlivě dovede z bodu A do bodu B.

Ale zpět k interiéru jako takovému. Pod displejem sdružené radionavigace nalezneme ovládání dvouzónové klimatizace, pod kterou jsou ještě tlačítka pro vypnutí ESP a kontrolu tlaku v pneumatikách. Všechny ovládací prvky jsou přehledně uspořádané a dosažitelné. Prostoru na předních sedadlech je k dispozici dostatek a stěžovat by si neměli ani pasažéři vzadu. Pro ty je zde na vůz nižší střední třídy prostoru maximum, a to jak co se místa v oblasti kolen týče, tak i v prostoru do výšky. Dobrá situace panuje i pokud bude řeč o odkládacích prostorech. K dispozici je velká schránka u kolen řidiče a dobrý dojem na mě udělaly velké výplně ve dveřích s oddělenou pozicí pro nápoje. Ledacos je možné si odložit i do prostoru, který skrývá loketní opěrka a další nápoje je možné odložit do míst vedle ruční brzdy. Před tou je umístěna kratší řadící páka s velkou hlavicí s logem 4x4, která náramně padne do ruky.

Velice dobře je na tom u Octavie Combi 4x4 i zavazadlový prostor. S tím bývaly u předchozích generací vozů s pohonem 4x4 problémy, nicméně díky spojce Haldex nové generace zůstává velký zavazadlový prostor Octavie Combi 4x4 nedotčen. V základu nabídne objem 580 litrů, který se po sklopení zadních sedadel zvětší na úctyhodných 1620 litrů. K pohodlnému nakládání poslouží i nízká nákladová hrana a vysoko se otevírající páté dveře. K tomu je třeba ještě připočíst fakt, že pod dnem kufru je uložená ještě plnohodnotná rezerva! A jedno mínus na konec. To se týká stěračů a jejich automatické funkce, která spočívá v tom, že po ostřiku následuje čtvero otření. Po něm zůstane dříve špinavé sklo příkladně očištěno, nicméně po asi 5 vteřinách následuje ještě jedno setření, které rozmázne zbylou nečistotu znovu po celém skle. Tuto funkci nelze zrušit a její podstata mi zjevně unikla. Toto vede k častému a preciznímu očišťování skla. Pokud připočteme k slušné dávce ostřiku i ostřik předních světlometů, následek tohoto nešvaru je evidentní. Velice časté doplňování vody do ostřikovače!

+ interiér dobře vypadá a nabízí příkladný komfort i prostor
+ radionavigační systém pracuje na jedničku
- nevychytaný systém stírání
- detaily jako tenký věnec volantu či horší výhled skrze clony

Motor

Jak již bylo napsáno na začátku, Škoda Octavia Combi 4x4 je na výběr ve dvou motorových variantách. My jsme testovali verzi s dvoulitrovým benzínovým agregátem s přímým vstřikem paliva. Motor disponuje maximálním výkonem 150 koní (110 kW), kterého dosahuje při 6000 ot./min a maximálním točivým momentem 200 Nm při 3500 ot./min. Motor spolupracuje s manuální šestistupňovou převodovkou a mé pocity z něho jsou více než uspokojující. Dle výrobce dosahuje spotřeba hodnot 11,6 l/100 km ve městě, 6,6 l mimo město a 8,4 l/100 km v kombinaci. Maximální rychlost činí 202 km/h a sprint z nuly na sto zvládne nová Octavia Combi 4x4 za 9,7 s. Díky nepatrně vyšší spotřebě oproti kombíkum s tradičním pohonem navíc verze 4x4 obdržela větší, 60ti litrovou nádrž.

S prací moderního benzínového agregátu FSI jsem byl naprosto spokojen. Motor vyniká výjimečně kultivovaným a lineárním chodem, příkladnou pružností a slušným výkonem. Agregát zatahuje v jakémkoliv otáčkovém pásmu a dokáže udržet plynulý nárůst až k samé špici, kde ho vysoko v sedmi tisících otáčkách kultivovaně zastaví omezovač. Motor plynule zrychluje na každý převodový stupeň a až překvapivě brzo lze řadit za šest! V poklidném tempu vám tam šestý převodový stupeň zapadne vždy již před 100 km/h a pokud nebudete nikam spěchat a pojedete na spotřebu, lze ho řadit ještě výrazně dříve. Přitom ale upozorňuji na stále uspokojivou akceleraci i v tomto režimu a musím říci, že jsem často řadil ze čtyrky rovnou na šestý převodový stupeň.

Díky šestistupňové převodovce a již zmíněné možnosti řazení úsporného šestého převodového stupně lze při klidném tempu udržet nízko i průměrnou spotřebu. Hodnoty od výrobce jsem již k dispozici dal, nyní jen ve zkratce k námi naměřeným údajům. O těch se podrobně rozepisuji v předchozím článku, věnujícím se pouze spotřebě Octavie Combi 4x4, který naleznete ZDE! Po celém testu, kdy jsme s Octávií najeli něco kolem 1000 km ukazovalo počítadlo průměrné spotřeby hodnotu 10 l/100 km. Při jízdě po městě jsem dosáhl hodnoty 11,4 l/100 km. Pokud jsem se snažil udržet spotřebu na co nejnižší hladině, dosáhl sem výsledku 7,4 l, nicméně tento výsledek byl ovlivněn dálničním úsekem. Bez něho by bylo možné jet s průměrem okolo 6,8 l/100 km. Pokud nebudete Oktávku s pohonem 4x4 šetřit, lze počítat s hodnotami 12,2 l/100 km a vyššími.

+ maximálně kultivovaný chod a pružnost motoru
+ tichý chod motoru
+ přiměřená spotřeba, která lze při ekonomické jízdě udržet na solidní úrovni

Jízda

A nyní se již dostaneme k podstatě testovaného vozu. Tedy k pohonu 4x4, který je u Škody Octavie Combi 4x4 řešen pomocí již zmiňované spojky Haldex. Teorie praví, že podstatou tohoto švédského licencovaného produktu je elektronicky řízená spojka v rozdělovací převodovce. Ta je umístěná těsně u zadní rozvodovky a podle aktuálních podmínek rozděluje elektronická řídící jednotka výkon mezi přední a zadní nápravu. Za normálních podmínek proudí 98% výkonu na přední kola, ale v extrémní situaci je systém schopen poslat až 98% výkonu na kola zadní. O výhodách nové generace Haldexu jsem již psal, ale patří k nim i rychlost reakce, která se oproti předchůdci značně zkrátila. Elektronický systém vychází z informací pořizovanými čidly systému ESP a podle aktuálního natočení kol, polohy plynového pedálu a dalších rozděluje výkon mnohem dříve, než to stihne zaznamenat řidič. Alespoň tak zní ideální stav a nutno říci, že systém takto i funguje a musím mu vyslovit pochvalu.

Náš test probíhal v zimním období, kdy jsme měli tu možnost pohon 4x4 vyzkoušet v podmínkách, kvůli kterým si bude běžný uživatel tuto čtyřkolku kupovat. Tedy spousta sněhu, led, kluzká vozovka aj. Zatímco v běžných podmínkách pohon 4x4 více či méně neodhalíte, právě při snížených adhezních podmínkách lze studovat jeho reakce. V kombinaci se zimními pneumatikami Continental ContiWintercontack zdolala Octavia i velmi těžko sjízdné vozovky takřka bez problému. K tomu přispěje i systém ESP a protiprokluzový elektronický systém. Obdiv sklízí Haldex za své rychlé reakce, ale především za jeho vlastnost, kdy přesouvání výkonu nepoznáte. Vše funguje naprosto hladce a v tichu, takže nějakou změnu vůbec nepocítíte. Pouze oceníte fakt, že se vám jen opravdu zřídka podaří přistihnout přední kola při prokluzu. V tom ční velká výhoda spojky Haldex. Při rychlém cestování po běžných komunikacích je vůz poháněn pouze přední nápravou, pohon 4x4 by zde stejně pozbýval významu a pouze zvyšoval spotřebu. Pokud ale vjedete do hor na zasněžené a uklouzané vozovky, oceníte vylepšený pohon 4x4.

Co se týče zvětšení světlé výšky, to přijde vhod zejména při jízdě po lesních cestách či členitém terénu, do kterého se můžete občas dostat. K tomuto přispívá i možnost vybavení vozu ochranou spodní části podvozku, kterým disponoval i náš testovací vůz. Chování vozu není vyšší výškou výrazně ovlivněno. Vůz se chová velice jistě a podvozek je pohodlný. Automobil drží směr a zvolenou stopu takřka beze změn, nicméně větší náklony jsou znatelnější. Ale opravdu jen trochu. Spíše si jich všimnete při intenzivním brzdění či akceleraci. Možným plusem je jízda po rozbitých vozovkách či po městě, kdy se podvozek chová hodně sebejistě a pohodlně.

Jízda s Octavií Combi 4x4 s motorm 2.0 FSI je maximálně pohodlná. Motor vyniká kromě jiného i příkladným odhlučněním, stejně tak jako celý interiér. Takže ani při vyšších rychlostech kolem 160 km/h nejste rušeni nepříjemnými či aerodynamickými hluky. Řízení byť netrpí přeposilováním vám sice neposkytuje 100% informací o aktuálním dění, ale nejedná se o nic závažného. Dobrý pocit jsem měl z výkonných brzd s pozvolným ale výrazným účinkem a problém není ani u přesného a lehkého řazení. Celkově se Octávia chová velice vypočítavě, i když spíše trochu přetáčivě. To vám ale jistě společně s pohonem 4x4 poslouží k příjemným chvílím stráveným na kluzkém povrchu.

+ velice komfortní jízda
+ průchodnost terénem za snížených adhezních podmínek
+ odhlučnění na vysoké úrovni

Celkové hodnocení

Suma sumárum považuji Škodu Octavii Combi 4x4 za velice povedené auto, stejně tak jako její sestřičku bez pohonu všech kol. K tomu se přidává velice povedený motor FSI, jehož chod ve mě zanechal velmi dobrý pocit a s kterým lze při poklidní jízdě dosáhnout i slušné spotřeby. Užitná hodnota této čtyřkolky je na hodně vysoké úrovni a jen těžko se hledají výraznější zápory. Cena začíná na hranici 689 900 Kč, což je oproti konkurenci hodně slušná hodnota. Pokud budeme Octavii hodnotit jako člena nižší střední třídy, jen velice těžko budeme hledat rovnocenné soupeře, kteří jen poskrovnu nabízejí takto kvalitní čtyřkolky. Rámec nadstandardní výbavy je pouze na zákazníkovi, nicméně takto vyšperkovaný vůz je radost řídit.

Hodnocení
Brzdy
2
Design
2
Dílenské zpracování
1
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
1
Prostornost
1
Pružnost motoru
1
Řazení
2
Řízení
2
Sedadla
2
Spotřeba
2
Výhled z vozu
3
Zavazadelník
1
Celkové hodnocení - průměr:
1.71
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Technický popis
Karoserie
Typ
Kombi
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4572
Šířka (mm)
1769
Výška (mm)
1468
Rozvor (mm)
2578
Rozchod kol vpředu (mm)
1533
Rozchod kol vzadu (mm)
1522
Světlá výška (mm)
163
Provozní hmotnost (kg)
1505
Maximální hmotnost (kg)
2090
Počet míst (os.)
5
Objem zavazadlového prostoru (l)
580/1620
Motor
Typ
Zážehový, přímé vstřikování paliva
Počet válců
4
Zdvihový objem (ccm)
1984
Vrtání x zdvih (mm)
82,5 x 92,8
Max. výkon kW (k)/ot./min.
110 (150)/6000
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
200/3500
Spotřeba
Spotřeba paliva l/100 km
8,4
Město
11,6
Mimo město
6,6
Kombinovaná
8,4
CO2 (g/km)
202
Palivová soustava
Palivo
Natural 98 (95)
Objem nádrže (l)
60
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
9,7
Max. rychlost (km/h)
202
Převodovka
Typ převodovky
Manuální
Počet rychlostních stupňů
6
Přenos hnací síly
Spojka
Hydraulicky ovládaná, jednokotoučová; vícelamelová spojka Haldex mezi přední a zadní nápravou
Převodovka
Mechanická šestistupňová, plně synchronizovaná
Zavěšení kol
Vpředu
Zavěšení McPherson se spodními trojúhelníkovými rameny a příčným zkrutným stabilizátorem
Vzadu
Víceprvkové zavěšení s podélným a příčnými rameny a příčným zkrutným stabilizátorem
Brzdy
Vpředu
Kotoučové, s kotouči s vnitřním chlazením a jednopístovými plovoucími třmeny
Vzadu
Kotoučové
Cena
Cena testovaného vozu bez příplatkové výbavy (Kč)
689 900
Cena příplatkové výbavy (Kč)
254 400
Celková cena testovaného vozu (Kč)
944 300
Hodnocení článku
4.5 z 5 (90%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Martin, 02.05.2006 09:43
Čau Anonyme, ve kterém čísle Autu Tipu vyšel ten článek? Prohrabal jsem pár starších čísel Auto Tipu, ale nenašel jsem ho.
Dík.
azrael, 05.05.2006 09:28
Aj autor clanku to spominal, ale ja si to dovolim ešte pritvrdiť...automaticke stierače na ochcafke je to najhoršie, s čim som sa zatiaľ u automatiky stretol. nepochopim, ako možu nefungujucu automatiku vobec do auta dať. bežne sú situácie, že na sklo vám dopadajú tri kvapky za minútu, ale stierač valí v kuse, rovnako je bežné, že idete za kamiónom v daždi, od ktorého sa len tak valí voda, a stierače tíško spia, a ani raz okno nepretrú. automatiku som preto radšej prestal používať.
Jazdil som zatial na cca 3 kusoch novej ochcafky kombi, a a na všetkých vrzgali spolujazdcove dvere za jazdy, a trošku klepalo vo vodičových (na predchádzajúcom modeli to boli dvere za spolujadcom, ktorá pravidelne na kombíkoch klepali)..
anonym, 07.05.2006 15:20
fuuck youu haldex only torseeeen
anonym, 30.08.2007 18:16
Ahoj trumpeto, myslím, že jsi musel trefit nějakej rozbořenej kus, kterej jste pak podomácku na Slovensku splácali dokupy. Já mám čtyřkolku rok najeto kolem 128 000 km a v autě se chová vše jak má. Bydlím v Krkonoších horské silnice v zimním období jsou mou zálibou, prostě to auto šlape. Tak už přestaň urážet a nahrň nějaké argumenty ať má diskuse spád.......tohle plácání slámy je hodné školáka 4 třídy základní školy. Díky za pochopení
anonym, 13.11.2007 14:38
Tak vazeni, mam co k tomu rici nebot posledni mesic jsem svedl lity boj s tim jestli koupit Subaru nebo Oktavku. Zkousel jsem oboji a musim rict ze podstatne lepe jsem se citil za volantem Subaru, nicmene zvitezila prakticka stranka a nakonec jsem koupil Octavku II 4x4 1.9 Tdi. Ceny Octavie 4x4 se drzi i po letech a jsou vyhledavanou komoditou (staci mrknout tady na serveru) cili je to investice, ktera nedevalvuje tak rychle, provozni naklady a dily jsou podstatne levnejsi a ten kufr... Takze sice Subaru je krasne svezeni se sportovnim duchem ale jelikoz potrebuji auto pro rodinu a na dovolene zvitezila prakticnost.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů