Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda Octavia RS 2.0 TSI - "Rychlá Škoda" potřetí

Testy
Petr Šikl | 14.04.2014
dalších 29 fotek
foto: autor
O octavii RS jsem nikdy neuvažoval. To se však mění s příchodem třetí generace. Nová octavia RS se s motorem TSI povedla ve všech směrech a může být jasnou volbou pro všechny, kteří uvažují o trojkové octavii. Navíc stojí stejně jako dobře vybavené dieselové verze. Kde je tedy problém?

Po zkušenostech s trojkovou řadou octavií (vyzkoušel jsem jich dost) a po zkušenostech s dvojkovou octavií RS (TSI i TDI) jsem neočekával od nové octavie RS nic nadstandardního. Model RS mě však překvapil hned při přebírání klíčků. Bílá karoserie v reálu působila daleko lépe než na fotografiích. Stejné to bylo i za volantem, ale o tom až později. Na rozdíl od dříve testované 1.8 TSI 4x4 se octavia RS chovala ve všech ohledech daleko lépe. Ač nemám rád univerzální auta, octavia RS umí a plní vše velmi dobře. Dokáže být rychlá, zábavná, komfortní, praktická, dobře vybavená a zároveň i cenově dostupná. Má tedy nějaký problém?

TIP: Škoda Octavia Combi RS - s dieselem dál dojedeš

Karoserie:
Octavia RS vzbudila všude, kam jsem dorazil, velkou vlnu zájmu. Dokonce jsem byl nucen v několika případech dotyčné zájemce kousek provézt. Většinou se jednalo o majitele dvojkových octavií, kteří uvažují o koupi nové octavie a verze RS jim padla prostě do očí. Octavií RS není zatím vidět na silnicích mnoho a díky agresivnějšímu přednímu nárazníku a dalším doplňkům působí velmi zajímavě. Bi-xenonové světlomety s LED prvky dodávají luxusní nádech a dvojitá koncovka výfuku odkazuje na sportovní zaměření.
Z bočního pohledu vynikne silueta karoserie se sníženou světlou výškou. Klíčovým prvkem designu jsou nová hliníková kola o velikosti 17, 18 nebo 19 palců a rudě lakované třmeny brzd. Zádi dominuje mohutný černý difuzor a široké odrazky. K tomu přistupuje ještě zadní spoiler a sériově dodávaná koncová světla využívající světelných diod uspořádaných ve tvaru písmene C.

+ vzhled

Interiér:
Kabina zaujme elegantním provedením v černé barvě, decentním osvětlením madel dveří, novými sportovními sedadly v designu RS a sportovním tříramenným volantem, potaženým perforovanou kůží. Kůží je potažena také hlavice řadicí páky a madlo ruční brzdy, prahové lišty a pedály jsou vyrobeny z ušlechtilé oceli. Sportovní sedadla pro verzi RS se od těch běžných liší integrovanou opěrkou hlavy a výraznějším tvarováním bočnic. Tělo v zatáčkách drží dobře a kupodivu vyhoví i silnějším postavám. Připomínku lze mít jen ke zkrácení délky sedáku, přesto sedadla jsou i po delší cestě pohodlná. Potěší standardně dodávané vyhřívání předních sedadel. Naopak, připlácet je nutné za parkovací senzory (17.400 Kč) nebo za stěrač zadního skla (2.700 Kč). Přístroje v kapličce za volantem dostaly proti běžné octavii výraznější cejchování stupnic a jsou stále skvěle čitelné a přehledné. Aerodynamický hluk od vnějších zrcátek či od odvalujících se pneumatik by mohl být o něco nižší, jeho přítomnost je znát zejména při rychlostech nad 170 km/h.

+ zpracování a výbava
+ zavazadelník, užitečné zatížení
- hlučnější interiér
- kratší zadní sedáky

Motor:
Oproti předchozí octavii RS získal přeplňovaný dvoulitr TSI o 70 Nm více točivého momentu. Ostřejší jsou také reakce na plyn. Zbaven je však výkonnostní špičky. V nižším pásmu otáček umí dvoulitr TSI dát jasně najevo, že mu sílu dává turbodmychadlo, tah čtyřválcového dvoulitru je ale vždy přesvědčivý a téměř okamžitý. Také atak na maximální rychlost probíhá přesvědčivěji než dříve. V praxi lze jezdit při velmi lehké noze za nějakých šest, sedm litrů. Při dálniční stotřicítce pak za osm litrů a při okreskovém dovádění za nějakých třináct. Až doopravdy ostrá jízda znamená odběr 14-17 l/100 km. Pokud budete chtít přelítnout Německo rychlostí kolem 200 km/h, počítejte se spotřebou kolem 18 l/100 km. Spotřeba si zaslouží pochvalu, což nelze říci o malé palivové nádrži. Ta pojme pouze 50 litrů Naturalu.

Před řadicí pákou se zabydlelo tlačítko s logem vRS, kterému se říká Performance Mode Selection. Ve skutečnosti se jedná o tlačítko Driving Mode Selection známé z běžné octavie, přičemž v octavii RS je přidán zesilovač zvuku motoru. Jakmile zapnete režim Sport nebo si v rámci individuálního nastavení přepnete nastavení motoru do sportovního, začnete mít pocit, že pod kapotou máte osmiválec nebo chraplavý boxer. Při prvním kontaktu je tento projev sympatický, ale při dlouhé jízdě unavuje. Jediným řešením je v režimu INVIDUAL vypnout u motoru režim Sport.

+ charakter motoru
+ spotřeba paliva
- objem palivové nádrže
- umělý zvuk motoru

Jízdní vlastnosti: RS = Rychlá Střela

Octavia RS zvládá sprint na stovku za 6,8 sekund a umí jet téměř 250 km/h. Novinka těží z nižší hmotnosti, delšího rozvoru a kratšího předního převisu. Díky tomu zmizely hlavní neduhy předchozí generace. Nové RS zatáčí ochotně a jeho karoserie se nenechá rozkývat v podélném směru. Podvozek octavie sedí oproti běžné verzi o 15 mm níže a nevadí mu ani nekvalitní povrch. O bezchybnou práci se starají kvalitní tlumiče a víceprvková zadní náprava. Zadní kola tak na nerovnostech neodskakují a řidič má vždy vůz plně pod kontrolou. Škodě se podařilo zvolit ideální kompromis mezi poskytovaným komfortem a ovladatelností. Podvozek není příliš tvrdý, díky čemuž poskytuje dobré jízdní vlastnosti a dobrý cestovní komfort i na rozbitých silnicích. V zatáčkách je octavia RS jistá a příliš se nenaklání. O nerovnostech informuje vzdáleně a je příjemně poddajná. V nízkých rychlostech hodně pomáhá systém XDS plus, který v zatáčkách přibržďuje vnitří přední kolo a snaží se simulovat funkci samosvorného diferenciálu. Při výjezdu ze zatáčky tak může jít daleko dříve za plynem. Díky tomuto systému je částečně potlačená vrozená nedotáčivost. Řidič má na výběr jeden ze čtyř jízdních režimů, který volíte tlačítkem za řadicí pákou. Díky tomu můžete ovlivnit chování auta. Režim ECO připraví línější odezvu na plyn, snížení výkonu klimatizace a celkové spoření benzínu v nádrži. Druhý režim NORMAL udělá z octavie RS průměrnou tuctovou octavii. Třetí režim SPORT zapříčiní ztuhnutí posilovače řízení, ostřejší reakci motoru na plynový pedál a také hlasitější zvukový projev motoru, který je uměle produkován do reproduktorů. Poslední možností je režim INVIDUAL, kde si můžete chování vozu nastavit podle vlastního uvážení. Příjemné je, že si vůz pamatuje posledně zvolený režim i po opětovném nastartování (na rozdíl od režimu Start/Stop). Systém ESP nelze úplně vypnout, ale ve stavu ESP Sport je znamenitě vyladěn, takže řidiči dovolí dostatek zábavy i nějaké to vybočení zádě. Jezdit můžete dokonce rozevlátým stylem. A v praxi je jedno, jestli jedete padesát nebo dvěstěpadesát. Octavia RS se chová vždy příkladně.

Řízení vybavené proměnným převodem zaručuje, že se dá volantem točit lehce při nízkých rychlostech a tuhne při vyšších rychlostech. Navíc je citlivé a přesné. Blížící se ztrátu adheze vždy poznáte, což oceníte zejména na mokré vozovce, kdy jsou největší problémy s přenosem vysokého točivého momentu a vůz si hrábne i při přeřazení na trojku. Plyn je navíc dobře dávkovatelný, takže za volantem užijete i dostatek zábavy. Brzdy jsou velmi účinné, jsou skvěle dávkovatelné a fungují znamenitě.


+ jízdní projev a poskytovaný komfort
- brzká ztráta adheze za mokra

Závěr: doporučujeme
Škoda Octavia RS se ve verzi liftback přibližuje ostrým hatchbackům jako je Ford Focus ST, přičemž navíc poskytuje praktickou stránku věci a dokáže být příjemným společníkem i při klidné jízdě. V našich očích oproti hothatchům funguje až příliš snadno a je velmi zdařilým kompromisem. Škoda nenechala nic náhodě a novou octavii RS dostatečně vyladila. Kombinace motoru 2.0 TSI a manuální převodovky je ideální pro zábavu za volantem i rodinné cestování. Cílovou skupinou zákazníků mohou být otcové od rodin, kteří upotřebí vůz pro rodinné využití a zároveň si chtějí za volantem užít. Octavia RS je trefou do černého a za dané peníze neseženete lepší kompromis - RS dokáže být řidičsky uspokojivá i v náročných podmínkách a zároveň maximálně praktická v běžném životě.

Cenový rozdíl mezi octavií 1.8 TSI a octavií RS není tak velký, abyste o RS nemohli uvažovat! Octavia RS přijde na 629.900 Kč, přičemž za případné DSG připlatíte 50.000 Kč a za verzi kombi 40.000 Kč. Z dalších potřebných věcí si můžete připlatit mimo jiné za adaptivní tempomat (+ 17.000 Kč), za vyhřívané čelní sklo (+ 4.900 Kč), za bezklíčkové odemykání a startování KESSY (+ 10.000 Kč) nebo asistenta rozjezdu do kopce (+ 2.000 Kč).

Hodnocení
Brzdy
1
Design
1
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
1
Prostornost
1
Pružnost motoru
2
Řazení
2
Řízení
2
Sedadla
2
Spotřeba
2
Výhled z vozu
2
Zavazadelník
1
Celkové hodnocení - průměr:
1.64
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Technický popis
Karoserie
Typ
Pětidveřová, pětimístná, dvouprostorová
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4685
Šířka (mm)
1814
Výška (mm)
1449
Rozvor (mm)
2680
Rozchod kol vpředu (mm)
1535
Rozchod kol vzadu (mm)
1506
Světlá výška (mm)
128
Maximální hmotnost (kg)
1892
Počet míst (os.)
5
Objem zavazadlového prostoru (l)
590/1580
Motor
Typ
Zážehový přeplňovaný
Počet válců
4
Zdvihový objem (ccm)
1984
Max. výkon kW (k)/ot./min.
162/4500-6200
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
350/1500-4400
Spotřeba
Město
7,7
Mimo město
5,3
Kombinovaná
6,2
CO2 (g/km)
142
Palivová soustava
Palivo
Natural 95
Objem nádrže (l)
50
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
6,8
Max. rychlost (km/h)
248
Převodovka
Typ převodovky
Manuální
Počet rychlostních stupňů
6
Přenos hnací síly
Pohon
Předních kol
Zavěšení kol
Vpředu
McPherson
Vzadu
Víceprvkové
Brzdy
Vpředu
Kotoučové s vnitřním chlazením
Vzadu
Kotoučové
Pneumatiky a ráfky
Pneumatiky
225/45 R17
Ráfky
7,5Jx7
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
334 900
Cena testovaného vozu bez příplatkové výbavy (Kč)
629 900
Hodnocení článku
4.3 z 5 (86%)
Hodnoceno: 10x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů