Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda Octavia Scout 2.0 TDI (hladovější, než RS) - test spotřeby

Testy
Petr Šikl | 25.06.2007
dalších 83 fotek
foto: Petr Šikl
Oplastovat karoserii, zvýšit světlou výšku a přidat připojitelný pohon 4x4. Tímto automobilky řeší zvýšenou poptávku po vozidlech do lehkého terénu. I v Mladé Boleslavi šli stejnou cestou a na trhu se objevila Octavia přídomkem Scout.

Škoda Octavia Scout vycházení z provedení Octavie 4x4. Hlavní změny se odehrály na karoserii. Optické úpravy zahrnují nelakované části modifikovaných nárazníků, plastové lemy blatníků a také prahové nástavce. Scout vypadá svěže a originálně. Mohou za to především atraktivní sedmnáctipalcová kola. Světlá výška se povyhoupla na rovných 18 cm (z 16,3 cm) oproti verzi 4x4. Motor i převodovka jsou chráněny krytem. V interiéru se žádné podstatné změny neodehrály. Za kolik Scout jezdí?

zdvihový objem motoru (ccm3)

1968

 
maximální výkon motoru (kW (k) / ot./min.)

103 (140) / 4000

 
točivý moment motoru (Nm. / ot./min.)

320 / 1750

 
délka (mm)

4581

 
šířka (mm)

1784

 
výška (mm)

1533

 
rozvor (mm)

2578

 
pohotovostní / celková hmotnost (kg)

1530 / 2190

 
zrychlení 0-100 (s)

10,2

 
maximální rychlost (km/h)

197

 
objem zavazadlového prostoru (l)

580 - 1620

 
objem palivové nádrže (l)

60

 

Podmínky testu: Ve voze cestoval pouze řidič. Teplota vzduchu se pohybovala v rozmezí 28-32°C a doprava v hlavním městě i mimo něj byla celkem plynulá. Na dálnici panoval řídký provoz. Vůz měl v době testu najeto mírně přes deset tisíc kilometrů a tankovaným palivem byla motorová nafta. Tankování probíhalo u stejného stojanu na stejné čerpací stanice, vždy až po okraj nádrže. (Naměřené údaje porovnám závěrem testu s údaji palubního počítače).

TIP: TEST SPOTŘEBY: Škoda Octavia RS 2.0 TDI

Popis trasy: trasa začíná u čerpací stanice na Plzeňské ulici směrem do centra. Po úplném dotankování palivové nádrže trasa pokračuje cca 500 metrů dále směrem do centra, kde na světelné křižovatce odbočuji doprava do Jinonické ulice. Následuje Klikatá, Karlštejnská, Řeporyjská. To se již dostávám na Jeremiášovou ulici, ze které zanedlouho odbočuji ulicí Smíchovská do městské části Řeporyje. Odtud "frčím" Dalejskou pod železniční viadukt směrem na obec Zadní Kopanina před kterou opět odbočuji prudce doprava a směřuji na obec Ořech. Následuje Chýnice, Kuchař, Vysoký Újezd, Lužce a konečně v Loděnicích najíždím na dálnici D5 po které pokračuji až na její konec, kde sjíždím Bucharovou ulicí zpět do Motola na Plzeňskou a posléze končím na místě výjezdu.

Celý okruh měří 47-48,2 km. Podíl dálnice, obce a komunikace mimo obce je vždy zastoupen přibližně třetinovým podílem.

Okruh I. aneb ekonomicky a komfortně - po dotankování nádrže po samé hrdlo vyrážím od čerpací stanice směrem do centra. Díky silnějšímu provozu mi trvá cesta na okraj Prahy déle o celé tři minuty než je běžné při dodržování maximální povolené rychlosti. Po výjezdu z města provoz řídne a komunikacích mimo obce využívám setrvačnosti před dojezdem do další obytné zóny. Od opuštění hlavní města spotřeba stále příjemně klesá. Po nájezdu na dálnici D5 tomu není jinak. Snažím se udržovat hodnoty aktuální spotřeby na hranici pěti litrů a celou trasu dokončuji za 48 minut průměrnou rychlostí 57 km/h. Displej palubního počítače vykazuje průměrnou spotřebu 5,9 litru, což je zajisté velmi příjemné z počátečních osmi litrů od opuštění hranic matičky Prahy.

Škoda Octavia Scout

 

průměrná spotřeba na 100 km dle PP (l)

 

cena paliva na 100 km (Kč)*

 
okruh I.

5,9

 

171,10

 
okruh II.

9,8

 

284,20

 
rozdíl: 

- 3,9

 

-113,10

 

* - v přepočtu 29,00 Kč za litr (cena v době testu)

Okruh II. aneb podruhé o něco svižněji - po dotankování usedám opět za volant a vyrážím na druhé kolečko. Tentokrát svižněji za častějšího využívání veškerého výkonu motoru. Na semaforech praktikuji rychlé rozjezdy na předepsanou rychlost. Nástup výkonu se dostavuje jakmile ručička otáčkoměru atakuje hranici 2000 ot./min. a polevuje za hranicí čtyřech tisíc. Od semaforu k semaforu řadím vždy jedničku, rychle dvojku a při padesátce trojku. Vyšší rychlostí stupeň neřadím až po výjezd z hlavního města. Za obcí Ořech dojíždím kombi o třídu výše. Když jeho řidič zpozoruje Scouta ve zpětném zrcátku prudce akceleruje dávno za hranici rychlostních limitů. Naštěstí provoz je velmi řídký. I mně se ručička tachometru rázem ocitá v zakázaném poli a krajina kolem velmi rychle ubývá. Rychlým pohledem na časomíru kontroluji mezičas na kterém jsem v polovině okruhu rychlejší o celých pět minut. Před nájezdem na dálnici ukazuje palubní počítač průměrnou spotřebu 12,5 litru na sto kilometrů. Po dojezdu k čerpací stanici tato hodnota klesá na přijatelnějších 9,8 l. Trasu dokončuji za 40 minut průměrnou rychlostní 69 km/h.

TIP: TEST SPOTŘEBY: Škoda Fabia 1.2 HTP 12V

A v další tabulce se podíváme na odchylku průměrné spotřeby naměřené palubním počítačem ve srovnání s námi naměřenou spotřebou pomocí dotankování do úplně plné nádrže.

odchylka palubního počítače:

 

okruh I.

 

okruh II.

 
průměrná spotřeba dle PP (l/100 km)

5,9

 

9,8

 
průměrná spotřeba dle dotankování (l/ 100km)

6,2

 

10,2

 
rozdíl hodnot (l/100 km) 

+ 0,3

 

+ 0,4

 

Z tabulky je patrný téměř stejný zanedbatelný rozdíl naměřených výsledných hodnot v prvním i druhém případě. Palubní počítač v prvním případě naměřil pouze o 0,3 litru menší spotřebu, resp. o 0,4 litru v druhém případě než já formou dotankování.

dosažené jízdní výkony dle PP

 

okruh I.

 

okruh II.

 
čas (min.)

48

 

40

 
průměrná rychlost (km/h)

57

 

69

 

Zajímavostí zajisté bude porovnání naftové Octavie RS s dnes testovaným Scoutem. Srovnání považuji za objektivní, jelikož test spotřeby se u obou vozů uskutečnil téměř za identických podmínek (pouze teplota vzduchu byla rozdílná). Oba vozy měly v době testu najeto mírně přes 10 tisíc kilometrů. Dokonce i dojezdové časy jsou na minutu stejné. U "er-e-sa" jsem dosáhl po zajetí obou okruhů vždy nepatrně lepšího výsledku průměrné spotřeby (hodnoty dle PP), což je dáno především rozdílným pohonem kol a mírně zvýšenou hmotností. Své zajisté hraje i jiné karosářské provedení.

Srovnání Scout x RS

 

Octavia Scout

 

Octavia RS

 

rozdíl

 

okruh I.

 

5,9

 

5,7

 

- 0,2

 

okruh II.

 

9,8

 

9,7

 

- 0,1

 

V předposlední tabulce porovnám jednotlivé údaje průměrné spotřeby prezentované výrobcem s mnou naměřenými hodnotami průměrné spotřeby dle palubního počítače. Ve městě jsem se Scoutem jezdil v průměru za 8,5 litru, mimo něj za 6,0 a v kombinovaném provozu většinou za 7,3 l/100 km.

TIP: TEST SPOTŘEBY: Škoda Roomster 1.4 16V

Škoda Octavia Scout

 

hodnoty udávané výrobcem:

 

hodnoty naměřené dle PP:

 

rozdíl:

 

město: (l/100 km)

 

8,0

 

8,5

 

+ 0,5

 

mimo město: (l/100 km)

 

5,4

 

6,0

 

+ 0,6

 

kombinace: (l/100km)

 

6,4

 

7,3

 

+ 0,9

 

Závěr:

Škoda Octavia Scout s dieselovým motorem pod kapotou není tak úsporná, jak bych si představoval ve srovnání s benzínovým agregátem 2.0 TSFI. Při častém využívání velké části výkonu spotřeba rapidně roste směrem nahoru. Údaje průměrné kombinované spotřeby prezentované výrobcem jsou pro Scouta téměř o litr nadsazené. Můžeme však předpokládat, že s větší porcí najetých kilometrů budou hodnoty průměrné spotřeby pozvolna klesat.

Hodnocení článku
4.2 z 5 (84%)
Hodnoceno: 17x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 26.06.2007 15:36
kdo si koupý takové auto jako je octavia scout tak asi už moc spotřeba toho auta pro něj není důležitá
Pepe, 26.06.2007 16:46
Se teda hodně pleteš, cca 95% majitelů TDI hlídá spotřebu na cl. Stačí prolítnout pár diskuzí.... Je to prostě alfa a omega....
anonym, 26.06.2007 17:48
Náhodou tak hrozný po stránce designu to auto zas není koneckonců je to záležitost vkusu a nikdo vám to nenutí jen ta cena je přemrštěná ostatně jako u všech škod. Co se týče křížení tak po takových testech to bude asi celkem rozvrzaný to je fakt přece jen je to auto na cesty a ne na takový blbnutí.
anonym, 26.06.2007 20:20
toto co ma znamenat
anonym, 26.06.2007 21:47
Kámoš jezdí s TDIčkem za 5,2l/100, ale jezdí jak s hnojem, když jsem to řídil já a jel normálně, tak tam bylo hnedle 6,5, takže to zase takový zázrak není.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů