Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda Octavia Scout 2.0 TDI - vzhled zaujme, technika zůstává

Testy
Petr Šikl | 29.06.2007
dalších 83 fotek
foto: Petr Šikl
Zvýšit světlou výšku, oplastovat karoserii, přidat prahové lišty a za jménem vytvořit přídomek. Tak bychom mohli shrnout stručný recept na výrobu allroadu. Škoda se ho chytla a z Octavie 4x4 vytvořila Scout, který prošel redakčním testem.

Škodě Octavii současné modelové řady se na trhu daří. V Mladé Boleslavi byla závěrem letošního dubna vyrobena půlmiliontá Octavie. Ta je v současné podobě na trhu od jara roku 2004. Na podzim téhož roku se přidala verze Combi a také Combi s pohonem 4x4. O rok později přibyla sportovně laděná Octavia RS v obou karosářských provedeních. A letos na trh vplula verze pro volný čas - Octavia Scout.

Co je nového?

Nový Scout vychází z modelu Octavia Combi 4x4. Převzat je i samotný systém pohonu všech kol s mezinápravovou lamelovou spojkou Haldex. Karoserie doznala změn v oplastování. Nový je přední nárazník s integrovanými kulatými mlhovkami. Zadní nárazník dostal rozměrné odrazky, podběhy kol jsou oplastované a přibyl přední i zadní nájezdový kryt chránící spodní část vozu před poškozením při jízdě po nezpevněném povrchu. Nová je ozdobná koncovka výfuku, přibyly ozdobné prahové lišty s emblémem Scout a v interiéru madlo před spolujezdcem. Scoutu sluší zejména nová sedmnáctipalcová kola z lehké slitiny.

Karoserie:

Octavii 4x4 považuji díky svému designu spíše za spotřební zboží. Prostě za vůz, kterým se jezdí do práce a s rodinnou na hory nebo na chalupu. Nic víc - nic míň. Když jsem dostal první informaci o možnosti testovat Octavii v provedení Scout, nezajásal jsem zrovna radostí. Nejsem příznivcem oplastovaných kombíků u kterých automobilky tvrdí, že jsou vhodné do lehčího terénu. Olepení karoserie plasty považuji za dočasnou módu a velmi dobrou marketingovou strategii na kterou zákazníci (zatím) slyší.


dvojité dno podlahy zavazadlového prostoru je praktické pro převoz menších věcí, ocenil jsem také bezchybné fungování krycí roletky a schránky po stranách
Při prvním setkání s testovaným Scoutem jsem však musel změnit názor. Červená barva "Corrida" v kombinaci s šedými plasty Scoutu sekne. A to hodně. Z nevýrazné panenky se přes noc stala doslova princezna. Sedmnáctipalcová kola z lehké slitiny navíc skvěle vyplňují blatníky. Vůz v kombinaci s příplatkovými xenonovými světly vypadá velmi atraktivně a kosmetické změny provedené v automobilce mohu označit za podařené.


šedý plast je náchylný na poškrábání
Zklamání přišlo při focení karoserie. Šedé plastové ochranné prvky jsou totiž velmi náchylné na poškrábání. Například do šedého ochranného plastu lze nehtem na ruce vyrýt rýhu, která na kráse zrovna nepřidá. A to už nemluvím o jízdě po polní cestě, kdy se při nájezdu na svah lehký kontakt s hliněným povrchem projevil nevzhlednými škrábanci.

(+) atraktivní vizáž
(-) ochranné plasty náchylné k poškrábání

Interiér:

Změny v interiéru neprodělal Scout téměř žádné. Mimo v úvodu zmíněného madla před spolujezdcem a nových prahových lišt nebo odlišného čalounění, se žádné razantní změny neudály. Octavia se i v tomto provedení může pochlubit skvělým zpracováním celého interiéru a dobrou kvalitou použitým materiálů. Přední sedadla oceníte při cestování na delší vzdálenosti. Během cesty se nemusíte obávat únavy ani bolesti zad. Prostoru na zadních sedadlech je oproti první generaci také dostatek.


v testovaném kousku jsme narazili na nepřesný palivoměr, i po uplném dotankování stále ukazoval 3/4 objemu nádrže
K samotnému interiéru nemám větších připomínek. Jen mi stále dělal problém ovládání středového panelu, přesněji řečeno navigace a audiosoustavy. Bohužel jsem zhýčkaný dotykovými displeji a tlačítka vedle displeje se pro mě stávají méně přehlednými, ale tato výtka je pouze o návyku. S navigací, například ve Volvu S80, C30, Hondě Legend, Subaru Legacy, popř. v Lexusu jsem se vždy seznámil hned. Ale u Octavie mi to trvalo poměrně dlouho. Naopak preciznost zpracovaní a promyšlenost naleznete v zavazadlovém prostoru ke kterému nemám sebemenší výtku.

(+) pohodlná sedadla
(+) prostornost
(+) objem a řešení zavazadlového prostoru
(-) ovládání navigace a audiosystému
(-) nepřesný palivoměr (u testovaného exempláře ručička při plné nádrži ukazovala 3/4)

Motor:

Pod kapotou Scouta můžete mít (zatím) buď zážehový čtyřválec 2.0 FSI nebo vznětový dvoulitr TDI PD s výkonem 103 kW při 4000 otáčkách. A právě ten poháněl testovaný vůz. Maximální točivý moment dosahuje hodnoty 320 Nm při 1750 ot./min. Dieselový agregát s filtrem pevných částic dokáže Scoutu udělit maximální rychlost 197 km/h a stovku zvládnout za 10,2 s. Motor se po nastartování projeví chraptivým zvukem, který se po chvíli odmlčí do povzdálí. Tím však zvukový projev nekončí. Celou dobu jízdy jste doprovázeni přítomností hluku od motoru (v některých fázích i dunivým projevem). Snad proto, abyste nezapomněli, že stále jedete. Dvoulitr s výkonem 103 kW ve Scoutu mi přišel subjektivně lépe naladěn než dvoulitr s 123 kW v dříve testované Octavii RS. U "er-e-sa" mi vadil omezený využitelný tah a neustálá nutnost řadit při svižnější jízdě. Oproti tomu motor ve Scoutu je na tom z tohoto pohledu o něco lépe. Papírové hodnoty průměrné spotřeby vypadají velmi dobře. V reálném provozu však musíte počítat s hodnotami vyššími (viz test spotřeby).

Časem se v nabídce zajisté objeví benzínový přeplňovaný čtyřválec 1,8 TFSI s výkonem 118 kW.

(-) zvukový projev
(-) vyšší spotřeba

Jízdní vlastnosti:

Podvozek je u Scouta stejný jako u Octavie 4x4. Přední vzpěry McPherson a zadní víceprvková náprava ve spojení s pohonem všech kol mají největší vliv na velmi dobrých jízdních vlastnostech Octavie. Scout má ve srovnání s Octavií s pohonem pouze předních kol o 40 mm větší světlou výšku, tedy 180 mm. Tím se zvětšily nájezdové úhly (16,3 °vpředu a 16,9 °C vzadu). Vícelamelová spojka Haldex stojí za přídavným pohonem zadních kol. Točivý moment motoru se přenáší na kola přední nápravy a přes dvoudílný kardanový hřídel k zadní nápravě. Haldex a rozvodovka jsou uloženy na pomocném rámu.

Rozdíl oproti běžné Octavii je v mnohem pohodlnější a vyrovnanější jízdě. Scout se hravě přenáší přes nerovnosti, příliš se nenaklání a výtluky zvládá s noblesou. Řízení je přesné, a do volantu se přenáší dostatek informací o dění pod koly. Řazení musím také pochválit, dráhy mají přesný a krátký chod. Scout jezdí prostě velmi dobře. Turbodiesel pod kapotou není zrovna nejlehčí a při ostřejším průjezdu zatáčkou se zhoršenými adhezními podmínkami vede až k nedotáčivému smyku. Po polní cestě lze frčet slušně rychle, a přitom relativně pohodlně. Na nějaké zdolávání terénů rovnou zapomeňte. Překážkou bude zejména převodovka s odstupňováním vhodným zejména na silnici. Pomalá jízda je možná pouze za cenu decimace spojky. Scout je ideálním společníkem při jízdě na horskou chalupu ke které vede alespoň trochu zpevněná cesta. I větší stoupání nebude díky pohonu všech kol problémem, pokud nebude pršet (zde pak limitním bodem jsou pneumatiky).

(+) komfortní zdolávání nerovností
(+) řízení a řazení
(+) ovladatelnost
(+) jízdní vlastnosti
(+) šestistupňová převodovka
(-) brzdy

Závěr:

Najít k modelu Scout přímého konkurenta není příliš lehké. Například Volvo XC70, Audi A6 Allroad, Subaru Legacy Outback, nebo Forester jsou z jiné třídy. Přímým konkurentem může být Alfa Romeo Crosswagon Q4, která se již neprodává. Budu-li v hledání pokračovat, narazím na Nissan QashQai. Ten však přímým protivníkem nebude. Můžeme očekávat, že Scout bude soupeřit o přízeň potencionálních kupců především s Octavií 4x4. Scout sice vyplňuje mezeru absence automobilu do lehkého terénu (před příchodem modelu Yeti), a na druhou stranu Scout ubere zákazníky Octavii 4x4. Osobně bych se tak rozhodl. Scout je výraznější a dokáže překvapit i jízdními vlastnostmi.

Hodnocení
Brzdy
2
Design
1
Dílenské zpracování
1
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
1
Ovladatelnost
1
Prostornost
1
Pružnost motoru
2
Řazení
1
Řízení
1
Sedadla
1
Spotřeba
2
Výhled z vozu
1
Zavazadelník
1
Celkové hodnocení - průměr:
1.29
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Technický popis
Karoserie
Typ
Combi, pětidvéřová dvouprostorová karoserie
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4581
Šířka (mm)
1784
Výška (mm)
1533
Rozvor (mm)
2578
Rozchod kol vpředu (mm)
1534
Rozchod kol vzadu (mm)
1515
Světlá výška (mm)
180
Provozní hmotnost (kg)
1530
Maximální hmotnost (kg)
2190
Počet míst (os.)
5
Minimální poloměr otáčení (m)
10,2
Objem zavazadlového prostoru (l)
580/1620
Motor
Typ
Vznětový přeplňovaný
Počet válců
4
Zdvihový objem (ccm)
1968
Vrtání x zdvih (mm)
81,0 x 95,5
Kompresní poměr
18,5:1
Max. výkon kW (k)/ot./min.
103 / 4000
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
320 / 1750
Spotřeba
Město
8,0
Mimo město
5,4
Kombinovaná
6,4
CO2 (g/km)
173
Palivová soustava
Palivo
Motorová nafta
Objem nádrže (l)
60
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
10,2
Max. rychlost (km/h)
197
Převodovka
Typ převodovky
Manuální
Počet rychlostních stupňů
5
Přenos hnací síly
Převodovka
Mechanická 6stupňová plně synchronizovaná
Pohon
4x4 (Haldex)
Řízení
Typ
Hřebenové přímočinné s elektromechanickým posilovačem
Zavěšení kol
Vpředu
McPherson se spodními trojúhelníkovými rameny a příčným zkrutným stabilizátorem
Vzadu
Víceprvkové zavěšení s podélným a příčnými rameny a příčným zkrutným stabilizátorem
Brzdy
Vpředu
Kotoučové s vnitřním chlazením
Vzadu
Kotoučové
Pneumatiky a ráfky
Pneumatiky
225/50 R17
Ráfky
7,0J x 17
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
734.900
Cena testovaného vozu bez příplatkové výbavy (Kč)
780.900
Celková cena testovaného vozu (Kč)
924.600
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 29.06.2007 21:43
A jste si, pane redaktore jist, ze nadrz byla plna? Me se ji u jedne severoceske "Agipky" podarilo naplnit pouze do 3/4. Jednalo se o vuz Octavia II. Nepomohla ani povytazena pistole. Od prvniho vypnuti stale vypinala. Po osmem pokusu jsem to vzdal. Po prvnim vyskoceni do nadrze natekly maximalne dva litry. Merak se zastavil podobne, jako na vasi fotografii. Nad pricinou jsem dale nepatral, ale jedno bylo jasne: nafta (otazka, zda to opravdu byla nafta ) nadmiru penila. Do Octavie II se u jinych cerpadel da po povytazeni pistole bezproblemu docepovat po hrdlo.
anonym, 29.06.2007 21:46
Ano třeba i v Norsku tam pořád letí škodavka ikdyž pro Nory je to jen kvalitní pracovní auto! A tak že se tady tomu věc věnujeme v diskuzích a srevrech je asi normální je to naše značka (ikdyž už nám nepatří). Ale taky souhlasím, že by se mohl udělat jeden test se vším všudy.Libor
anonym, 30.06.2007 09:13
Allroad s profilem gum 50?
To musí být člověk teda pěkně vyklepanej, pokud by se s tím někdy odvážil sjet z asfaltky....
anonym, 30.06.2007 17:26
---
anonym, 02.07.2007 09:55
Jiste - a do servisu budu jezdit padesat kilometru. Skodovackejch profi servisu mam na vyber jen u nas asi pet..
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů