Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Subaru Impreza STi vs. Škoda Octravia RS? (foto z okruhu)

Testy
Jakub Rejlek | 09.05.2006
dalších 121 fotek
foto: autor
Chci sportovní auto, v kapse jedné mám 800 tis. a v druhé o dalších 500 tis. navíc. Kolik sportu si za to můžu pořídit? Na závodním okruhu jsme proti sobě postavili novou Octavii RS a nabroušené Subaru Impreza WRX STi.

Při výběru sportovního vozu nehleďte pouze na design a výkony, pátrejte po schopnostech, které vysněný vůz nabízí. Na začátku však mějte jasnou představu o tom, po čem toužíte. Neméně důležité je porovnání schopností a finanční stránky vozu. Příkladem rozdílnosti je právě kategorie sportovních vozů. Množství sportovního náboje se odvíjí především od množství financí, které hodláte utratit. Hned vás musím však upozornit, že dražší neznamená vždycky zbytečný či nevýhodný. Srovnejme si hezký páreček sportovních sedanů, Škoda Octavia RS a Subaru Impreza WRX STI, který je zářným příkladem.

Rozdílné pohlaví

Jestliže se máme dostat k odpovědi na otázku v úvodu, musíme jít od samého začátku. Oba vozy se tváří sportovně, ale každý úplně jinak. Jejich základní myšlenky jsou si na hony vzdálené. Škoda Octavia RS vychází z běžného rodinného liftbacku, který byl stavěn se smyslem maximálně vyhovět rodinným potřebám. Subaru Impreza WRX STI je naproti tomu odkojeno závodním speciálem WRC. Již od svého zrodu má v sobě implantováno poselství, poskytnout každému řidiči maximální zážitek z jízdy, co nejvíce ho přiblížit k pocitům pravého závodníka a dopřát mu pořádně si užívat síly a nekompromisních vlastností. Hlavním rozdílem je tedy míra sportovní noty, kterou v sobě oba vozy skrývají. Impreza WRX STI tíhne k závodům, Škoda Octavia ve verzi RS se špetkou sportovního střihu zase k rodině. To však k rozhodnutí nestačí.

TABULKA VÝKONŮ

Vůz Subaru Impreza WRX STI Škoda Octavia RS 
Motor

Boxer, 4-válec, 4-takt,
vodou chlazený, turbo benzínový

 

čtyř válcový zážehový motor uložený vpředu napříč

 
Výkon (kW/min-1)206/5600

147/5100–6000

 
Točivý moment (N.m/min-1)392/400

280/1800–5000

 
Pohotovostní hmotnost (kg) 14951400

Spotřeba paliva (l/100 km)

(město/mimo město/kombinace)
15,3/8,3/10,910,9/6,0/7,8
Zrychlení z klidu na 100 km/h (s)NA7,3
Nejvyšší rychlost (km/h)255240

Na vzhledu záleží

Tady v obou případech nemůžete šlápnout vedle. I běžné provedení Škody Octavie II vypadá velmi dobře. Škodovka má ostře řezané tvary, pusobící velmi dynamickým dojmem. I v základní verzi ji nechybí mírný sportovní nádech. Verzi RS ještě vylepšuje několik vychytávek. Záď zdobí decentní křídlo a hranatá chromovaná koncovka výfuku. RS stojí na 17palcových litých kolech a při pohledu zepředu vás upoutá pozměněný přední nárazník s větším nasávacím otvorem. Rozhodně laciným kouskem jsou však dozelena lakované brzdiče, připomínající domácí garážový tuning favoritu a stodvacítek. Není to málo ani moc, Octavia RS je atraktivní, ale jasně dává najevo, že není typickým sporťákem. Proto musí být plná kompromisů. Rozdíly se ještě prohloubí, když se „ereso“ postaví na fotografování vedle Subaru.

Není se čemu divit, Impreza STI je naopak extrémně nekompromisní, představuje pravý sportovní automobil ostrého ražení. Imprezu WRX STI charakterizuje výstřednost, spoilery, velká křídla a také výrazná modrá barva v kombinaci se zlatými koly. Můžu vás ujistit, že v Impreze vás na rozdíl od Octavie RS nikdo nepřehlédne. Subaru se také kvůli tomu víc než kdy jindy věnovalo, u letošního provedení „estéíčka“, designu a aerodynamice. Viditelné je to na každičkém kousíčku, stačí se zblízka podívat třeba na střešní spoiler, který elegantně kopíruje zaoblení zadního skla. Právě detaily, dělají z Imprezy vynikající a jedinečný originál. Emoce a sportovní nadšení z Imprezy jen čiší. Po stránce vzhledové, je právě ona tím pravým sportovním autem. Pokud přemýšlíte o koupi opravdového sporťáku, tak má Subaru Impreza WRX STI první plusový bod.

TIP: TEST: EVO, STI nebo Delta HF Integrale - kdo je lepší?

Otázka priorit

V interiéru našich obou vyvolených již takový rozdíl není. Záleží, co vám je bližší, jestli pohodlí, prostornost a luxusnější výbava nebo strohost a funkčnost. Začnu opět u Octavie, která nabízí vše pro každodenní pohodlné ježdění. Ve standardní výbavě má úplně všechno, airbagy, klimatizaci, dokonce i navigaci a také okázalou nabídku prostoru. Jestliže máte rozvětvenou rodinu, s povděkem využijete 560 l zavazadlového prostoru. Po usednutí za volant vás uvítají rozměrná sedadla s vynikajícím bočním vedením a také volant, nastavitelný v obou osách. Za volantem Octavie RS si najde ideální pozici každý. Místem nebudete trpět ani vzadu. Vybrání sportovních sedadel a prostorný interiér umožní bezproblémové cestování pěti dospělým osobám. Interiér Škody Octavie RS překypuje výbavou, chlubí se špičkovým zpracováním a stydět se nemusí ani za decentní sportovní pojetí. Sice je hodně podobný základnímu modelu, ale skvěle se umí vypořádat i s agresivním stylem jízdy.

Impreza WRX STI pokračuje v exteriérem nastoleném stylu. Uvnitř najdete strohost, jednoduchost a prostou funkčnost. Impreza je silně zacílena na řidiče. U sportovního vozu to je tak správně, ale v dnešní době chce většina řidičů i trošku toho pohodlí. Interiér Imprezy charakterizuje sladěnost s vnějším vzhledem, uvnitř všechny vítá jemná modř v kombinaci s červenou, černou a šedivou. Přední sedadla jsou špičková, Recaro, ale tříramenný volant lze nastavit pouze výškově, takže někomu se pozice za volantem bude hledat těžko. Vzadu je trošku těsněji, místa zde je maximálně pro dva dospělé, ale i tady si zaslouží pochvalu zavazadlový prostor 395 l. Při hodnocení se musím na Octavii RS a Imprezu WRX STI dívat ze dvou úhlů. Pokud bych hledal sportovní auto jako mladý svobodný, získala by si mě Impreza, ale z pohledu rodiny to vyhrává Octavia RS.

Tažné koně

Tady se těžko srovnává, rozdíl téměř 100 koní a 120 Nm. je moc velký. Octavia RS disponuje stejnou koncernovou pohonnou jednotkou jako Golf V GTI, ale díky vyšší hmotnosti poskytuje Octavia o něco horší dynamické vlastnosti. Moderní technologií protkaný přeplňovaný dvoulitr dodává na přední kola 200 koní. Jeho velikou výhodou je přímé vstřikování benzínu, které zajišťuje i při agresivním stylu jízdy nízkou spotřebu. V klidu jezdíte za sedm, po sešlápnutí plynu maximálně za deset. Limitujícím faktorem motoru je přenos výkonu pouze na dvě kola, na kluzkém povrchu hodně prokluzují a to si pak moc neužijete. Příjemně je odstupňovaná šestistupňová manuální převodovka s jemným chodem řadící páky. Škoda Octavia RS předvádí na své rodinné zaměření velmi dobré výkony.

Ale co je to proti divokému boxeru Imprezy. Plochý čtyřválec získal letos ještě o půl litru v objemu navíc, lehce se zklidnil, ale přitom zůstal stále dostatečně agresivní. Magických 400 Nm. spolu s pohonem všech kol odsouvají Octavii RS do role statisty. U Imprezy je vše syrové, ovládání spojky, řadící páky nebo samotný motor. Proto taky tolik miluje ostřejší zacházení, úplně lační po sešlápnutí plynu až na podlahu. Stejne tak ale lační nádrž po benzínu, pokud vám vychladne hlava jezdíte za dvanáct. Když se vydáte na okruh, počítejte minimálně s pětadvaceti. Impreza je impozantní. Jestliže máte dostatečně nabitou peněženku, stojí zato ji kvůli tomu motoru mít.

TIP: TEST: Audi A3 2,0 T FSI S-Line vs. Renault Mégane 2,0 Turbo Sport

Jenom jeden může všude

V jízdních vlastnostech je to stejně jednoznačné jako v případě pohonných jednotek. Žádná dvoukolka se čtyřkolce rovnat nemůže. Horší trakce, neschopnost využívat plného výkonu a rychlejší ztráta adheze, to je jen pár nešvarů Octavie RS s pohonem předních kol. Octavia RS vás velmi dobře povozí na kvalitních silničkách. V zatáčkách toho zvládne hodně, charakteristickým rysem je nedotáčivost. Oproti běžné Octavii má nižší podvozek a tužší pérování, přesto se ale trochu naklání a nemá rádá nerovnosti.

Subaru je opakem, miluje rozbité cesty, šotolinu nebo sníh. Trakce pohonu čtyř kol je extrémní, zvláště doporučuji vyzkoušet rozjezd na asfaltu.Uvidíte s jakou radostí se do něho zakousnou všechna čtyři kola. A to ani nemluvím o aktivním diferenciálu, který vám dopřává maximum zábavy. Každý den si můžete vybírat, zdali si z Imprezy uděláte nedotáčivou, neutrální nebo silně přetáčivou čtyřkolku. Tam kde se Octavia RS zastaví, Impreza se teprve začíná pořádně rozjíždět. Hodnotit jízdní vlastnosti je zbytečné, ať máte či nemáte rodinu, čtyřkolka je prostě čtyřkolka.

Nebojte se investovat

Každý z vás již netrpělivě čeká na to, jaké bude hodnocení. Může být úplně jednoduché. Chceteli opravdu sportovní auto tělem i duší, kupte si Imprezu WRX STI. Když vezmete rozdíl pouhých 500 tisíc a to, co Impreza nabízí, nemá cenu kupovat polovičního sporťáka. Na druhou stranu vždy záleží na potřebách kupujícího. Pokud máte to štěstí a vaše rodina sdílí vaše nadšení pro sportovní jízdu, běžte do Imprezy WRX STI. Za ty peníze je to dobrá investice, podobné auto tady není. Pokud však chcete dát přednost rodině, ušetřit rodinný rozpočet a zároveň vám jde o pohodlí všech cestujících, kupte si s klidem Octavii RS. Jede skvěle, má výkonný motor a úžasné zpracování, ale nezůstane vám v hlavě, nevyvolá takové emoce jako Subaru Impreza STI. Rozdíl mezi těmito dvěma vozy je způsoben jinym základním pojetím. Jestliže mám uvažovat opravdu pouze o sportovnu, je až fascinující jak malý finanční rozdíl je mezi božským Subaru a ostatními „rádoby sportovci“.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
DodoSTI, 27.03.2007 17:56
fagin to vystihol..... vieš čo vôbec znamená Prodrive?
anonym, 13.12.2007 16:57
Prosímvás pěkněpokud nemáte o čem psát chápu to, ale jinak nemůžete přece srovnávat tyhle dvě auta, jsou obě velmi dobrá, ale je to o jízdních vlastnostech a ne o tom mvšem co ste tady vjmenovali. Zkuste si jen vyjet na sníh a nepotřebujete nic psát pane redaktore
anonym, 13.12.2007 17:03
není to o tom zastávat názor techniky je to o tom přiznat že ta technika je krapet někde jinde, nevím proč srovnávají tyhle dvě tak rozdílné auta co se týká jízdních vlastností. kupte si pane třeba i M6 nic vám nepomůže, jednou se svezte ve čtyřkolce a budete náš věřte (((-:
anonym, 13.12.2007 17:08
jo jo chce to ty lidičky povouzit a sami uvidí jak to vlastně je a tihle pisálci, musí se něčím živit, nechte je žít
anonym, 19.06.2008 15:41
No, to urcite.Jeste neco tady vypotis hodnotneho???
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů