Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Test: Honda CR-V 2.0 – takové normální SUV

Testy
Petr Šikl | 16.02.2015
dalších 16 fotek
foto: autor
Honda čtvrtou generaci modelu CR-V dovedla téměř k dokonalosti a po zkušenostech s vrcholným dieselem 2.2 i-DTEC a úspornou 1.6 i-DTEC nastává otázka, jak si pod kapotou povede atmosférický dvoulitr i-VTEC ve spojení s pohonem všech kol.

Ne každý „lítá“ po dálnicích, aby využil vrcholný diesel 2.2 i-DTEC, a ne každému je po chuti vznětová úsporná šestnáctistovka, která se dodává jen s pohonem přední nápravy. Pokud tedy potřebujete pohon všech kol, nejezdíte desetitisíce kilometrů a máte omezený rozpočet, je ideální volbou atmosférický dvoulitr i-VTEC, který je možné kombinovat s pohonem předních i všech kol, manuální šestistupňovou i automatickou pětirychlostní převodovkou. Navíc v základní výbavě s pohonem přední nápravy pořídíte Hondu CR-V s tímto motorem již od 534 900 Kč.

Čtvrtá v pořadí
Nová generace Hondy CR-V přišla s nezměněnou koncepcí a zaměřila se na zachování nadprůměrné prostornosti, zlepšení aerodynamiky a snížení spotřeby paliva. Karoserie je oproti předchůdci nižší o 30 mm, přičemž délka, šířka i rozvor zůstaly zachovány. Tvary karoserie jsou nyní výraznější, avšak méně problematické. Příď zdobí třídílná horizontální mřížka chladiče s hluboko vsazenými světlomety, vytáhlejší jsou lemy blatníků a celkově vůz působí dynamičtěji. Větší je také prosklená plocha. Přední i zadní obrysová světla dostala LED technologii. Světlá výška dosahuje hodnoty 165 mm, což tento model předurčuje zejména na silnice. Nově je možné sklápět zpětná zrcátka pomocí dálkového ovladače (po zavření vozu stačí použít tlačítko "uzamčení"). Pomocí ovladače je také možné otevírat a zavírat boční okénka pomocí delšího přidržení tlačítek "odemčení" a "uzamčení" vozu.

Mezigenerační novinkou v kabině je posunuté čelní sklo vpřed, celkově nižší posed, větší možnosti nastavení volantu, jednodušší sklápění zadních sedadel jedním pohybem, aktivní posilovač řízení nebo hlasové ovládání. Nové je také autorádio s příjmem digitálního vysílání DAB, které lze zvolit tlačítkem Source. Praktickou novinkou je automatické přepínání dálkových světel (to se aktivuje spínačem světel v pozici AUTO, po manuálním přepnutí na dálková světla nebo po použití světelné houkačky se musí automatické přepínání znovu aktivovat krátkým přitažením páčky - světelné houkačky). Zavazadelník pojme o 65 litrů více zavazadel (až 589 litrů), po sklopení zadních sedadel pak 1 669 litrů. Mezi podběhy dosahuje šířka 105 cm, využitelná délka je 91 cm a výška 60 cm. Ideálně je řešené sklápění zadních dělených sedadel, stačí zatáhnout za páčku na boku kufru a sedák i s opěradlem se sám sklopí. Tím vzniká prostor s téměř rovnou ložnou plochou pro převoz rozměrných nákladů.

+ prostornost a variabilita
+ dobrý výhled z vozu
+ odhlučnění
+ tvrdé, ale kvalitní materiály
- kratší přední sedáky
- nedostatečně vysoko se vyklápějící páté dveře

Benzín nebo diesel
Aktuálně je Honda CR-V dostupná s trojicí pohonných jednotek (benzínovým dvoulitrem i-VTEC, vznětovou 1.6 nebo 2.2 i-DTEC) a dvojicí převodovek (v nabídce nalezneme manuální šestirychlostní a automatickou pětistupňovou převodovku). U námi testovaného zážehového dvoulitru mezigeneračně vzrostl výkon z 110 kW na 114 kW a spotřeba poklesla u verze s manuální převodovkou a pohonem všech kol z 8,2 l/100 km na 7,4 l/100 km, což jsme se snažili ověřit v běžném provozu.

V praxi se spotřeba dvoulitru ustálila po téměř tisícovce najetých kilometrů na hodnotě 8,2 l, což považujeme za skvělý výsledek vzhledem k tomu, že stejnou trasu (Praha – Tábor – České Budějovice – Praha – Mladá Boleslav – Jičín - Nová Paka - Vrchlabí a zpět do Prahy) jsme s vrcholným dieselem 2.2 i-DTEC absolvovali před rokem za 7,6 litru. Přestože s dieselem lze v průměru jezdit za necelých sedm litrů, je rozdíl ve spotřebě vzhledem k pořizovací ceně téměř zanedbatelný. Diesel uspoří v běžném provozu pouze 0,6 litru na každých sto kilometrů, rozdíl v pořizovací ceně však tvoří 65 000 Kč. Tím nikoho nechceme odradit od povedeného dieselu, jen se nehodí pro každého. Ocení ho zejména řidiči, kteří zdolávají dlouhé trasy a lépe využijí poskytovanou dynamiku většího dieselu.

Ale zpět k benzínovému dvoulitru. Předjíždění s ním si je potřeba dobře rozmyslet a vždy rázně podřadit, klidně o tři rychlostní stupně. Jedině tak z čtyřválce dostanete potřebný výkon pro předjíždějící manévr. Při devadesáti kilometrové rychlosti doporučujeme z šestého rychlostního stupně podřadit rovnou na třetí. To vůz alespoň trochu rozhýbe, přesto jsou chybějící newtonmetry znát. Pokud však jezdíte předpisově a nemáte potřebu si užívat rychlou jízdu, je dvoulitrové CR-V tím pravým strojem. Benzínový čtyřválec je nadmíru kultivovaný, při klidné jízdě tichý a akustická pohoda na palubě doslova výtečná. Stejně tak cestovní komfort je na vysoké úrovni. Pochválit je nutné šestirychlostní manuální převodovku, ta je přesná a dráhy krátké.

+ tichý a kultivovaný projev dvoulitru
- reálná spotřeba vyšší o 0,6 l/100 km
- občas nedostatek výkonu

Tiché, komfortní a nenásilné
Změnou prošel systém pohonu všech kol. Původní, hydraulicky aktivovaný systém s dvojicí čerpadel fungující čistě na mechanické bázi byl nahrazen s příchodem čtvrté generace elektricky ovládaným systémem Real Time AWD (mezi hnacím hřídelem a zadním diferenciálem je lamelová spojka spínaná elektronicky ovládaným elektromotorem). Nový systém Real Time AWD přináší lepší reakční dobu a možnost spolupráce s ostatními elektronickými systémy. Při rozjezdu je navíc vždy aktivován systém pohonu všech kol, aby nedocházelo k prokluzu. Nový pohon všech kol v praxi funguje znamenitě a vše se odehrává bez povšimnutí řidiče. Potěší plně vypínatelná stabilizace, asistent pro rozjíždění do kopce, adaptivní tempomat nebo samočinná aktivace směrových světel při nouzovém brždění v rychlostech nad 60 km/h. Nová Honda CR-V jezdí nenásilně a velmi lehce. V reálném provozu se chová jako běžné kombi. Vyšší stavbu karoserie pocítíte až při větších rychlostech na německých dálnicích (nad 160 km/h) a v prudce projížděných zatáčkách, kdy se nezapře vyšší těžiště. Podvozek žehlí většinu nerovností nadprůměrně kvalitně. Řízení i brzdy plně odpovídají charakteru vozu.

+ cestovní komfort
+ jízdní vlastnosti
+ řazení, řízení, brzdy
+ ideální silniční SUV
- nehodí se do terénu

Rodinný ideál
Jestliže předchozí generace byla povedeným automobilem, čtvrtá je ještě lepší. A to po všech stránkách. Japonská automobilka si dala záležet na důležitých faktorech ovlivňujících cestovní komfort a nasadila laťku velmi vysoko. Testované CR-V je ideálním vozem pro rodiny, nespěchající řidiče a všechny, kteří nelítají po německých dálnicích. Dokáže nabídnout dostatečnou pohodu na palubě za všech okolností a za rozumné peníze přináší vše potřebné.

Hodnocení
Brzdy
1
Design
2
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
3
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
1
Prostornost
2
Pružnost motoru
3
Řazení
1
Řízení
2
Sedadla
2
Spotřeba
2
Výhled z vozu
1
Zavazadelník
1
Celkové hodnocení - průměr:
1.79
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Technický popis
Karoserie
Typ
SUV
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4570
Šířka (mm)
1820
Výška (mm)
1685
Rozvor (mm)
2630
Světlá výška (mm)
165
Maximální hmotnost (kg)
275
Počet míst (os.)
5
Objem zavazadlového prostoru (l)
589
Motor
Typ
Zážehový
Počet válců
4
Zdvihový objem (ccm)
1997
Max. výkon kW (k)/ot./min.
114/6500
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
192/4300
Spotřeba
Město
9,3
Mimo město
6,3
Kombinovaná
7,3
CO2 (g/km)
173
Palivová soustava
Palivo
Natural 95
Objem nádrže (l)
58
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
10,2
Max. rychlost (km/h)
190
Převodovka
Typ převodovky
Manuální
Počet rychlostních stupňů
6
Přenos hnací síly
Pohon
4x4
Pneumatiky a ráfky
Pneumatiky
225/65 R17
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
534.900 (2.0 i-VTEC, 2WD, výbava S)
Cena testovaného vozu bez příplatkové výbavy (Kč)
654.900 (2.0 i-VTEC, 4WD, Elegance)
Hodnocení článku
4.4 z 5 (88%)
Hodnoceno: 14x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Petr - TipCars.com, 18.02.2015 09:31
Skvělý postřeh, doopravdy se mi tam vloudila fotečka z dříve testované vznětové verze. Fotky odstraněny.
Petr - TipCars.com, 18.02.2015 09:33
Hoďte mi prosím Vaše poznatky s problémy pohonu 4x4 u CR-V do emailu (focus@seznam.cz), děkuji. U předchozí generace jsem při testování narazil na jednu zvláštní zkutečnost.
*autofans*, 18.02.2015 11:15
Můj postřeh u předposlední generace byl takový, že sepnutí zadní nápravy bylo dost skokové - neplynulé a pokud se to stalo např. na asfaltu pokrytém vrstvou jemného štěrku tak připojení zadní nápravy bylo doprovázeno rázným škubnutím a ranou od podvozku
Kohout Pavel, 18.02.2015 17:51
Zdeny60 asi narážel na test provedený ve Švédsku. Viz http://www.autoforum.cz/zajimavosti/honda-cr-v-neni-tak-uplne-ctyrkolka-konstatuje-svedsky-test/
Zdeny60, 22.02.2015 07:32
Ano anebyl jen tento test. Na US forech je toho dost, dokonce i na ruských, kdy CR-V nezvládlo to, co zvládly ostatní 4x4 a pak se s tím roztrhl pytel. 4x4 prostě je nefunkční a bojím se, že to je i u nového CR-V. Díky tomuto "jevu" u mě CR-V vypdalo z výběru, jinak bych ji s největší pravděpodobností koupil. A pochybui, že dealre by mi ji půjčil, abych s ní někde rajtoval na rozmoklém polygonu a testoval, zdali 4x4 funguje, či ne.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů