Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Test spotřeby Peugeotu 208 1.4 HDi

Testy
František Mašek | 06.04.2015
Náš dlouhodobý test začal tím, že jsme vyzkoušeli auto na tradičním okruhu pro měření reálné spotřeby. Jak to dopadlo? Docela překvapivě.

Test vozu jste si už mohli přečíst zde. Auto mělo najeto 17 500 km, takže se nejednalo o žádnou oskákanou ojetinu. Autíčko bylo prakticky nové, vždyť také fungovalo jako předváděčka a my jej dostali od Peugeotu z jeho programu „Vyzkoušené vozy“.

Podmínky testu: Ve voze cestoval pouze řidič. Teplota vzduchu se pohybovala v rozmezí 7-9 °C a doprava v hlavním městě i mimo něj byla celkem plynulá. Na dálnici panoval řídký provoz. Tankování probíhalo u stejného stojanu na stejné čerpací stanici, vždy až po okraj nádrže (naměřené údaje porovnám závěrem testu s údaji palubního počítače). Oba okruhy byly najety s manuální pětistupňovou převodovkou a se stejnými zapnutými přístroji – rádiem a klimatizací.

Popis trasy: Trasa začíná u čerpací stanice na Plzeňské ulici směrem do centra Prahy. Po úplném dotankování palivové nádrže trasa pokračuje cca 500 metrů dále směrem do centra, kde na světelné křižovatce odbočuji doprava do Jinonické ulice. Následuje Klikatá, Karlštejnská, Řeporyjská. To se již dostávám na Jeremiášovu ulici, ze které zanedlouho odbočuji Smíchovskou ulicí do městské části Řeporyje. Odtud se jede Dalejskou pod železniční viadukt na obec Zadní Kopanina, před kterou opět odbočuji prudce doprava a směřuji na obec Ořech. Následuje Chýnice, Kuchař, Vysoký Újezd, Lužce a konečně v Loděnici najíždím na dálnici D5, po které pokračuji až na její konec, kde sjíždím Bucharovou ulicí zpět do Motola na Plzeňskou a posléze končím na místě výjezdu.
Celý okruh měří 48 km. Podíl dálnice, obce a komunikace mimo obce je vždy zastoupen přibližně třetinovým podílem.

Okruh I.: Ekonomicky

Odjíždím od pumpy a zjišťuji, že provoz je velmi plynulý. U dealerství Porsche se svižně zařadím před autobus, takže mě nebrzdí ani při výjezdu do prudkého kopce. Auto se řídí příjemně, motor je ve městě k vozu tak akorát. Po šesti kilometrech je průměrná spotřeba podle palubního počítače (dál vždy jen PP) 4,8 l na 100 km. Kolem Jinonic až na Řeporyje se projevuje můj standardní problém – chytám červenou vlnu. Ale nejde o nic dramatického. Výjezd z města ukazuje na PP stále 4,8 l. Víc mě překvapuje, že klikatá silnice mimo obce znamená šplhání spotřeby výš. Čím to je? Zapínám počítač okamžité spotřeby a zjišťuji, že daná trasa s úzkými klikatými silnicemi, kde před každou zatáčkou je třeba trochu přibrzdit a s každým výjezdem trochu přišlápnout, spotřebě nesvědčí. Držím se zkrátka a snažím se o co nejplynulejší jízdu. Po 27 km vyskakuje spotřeba na 5,0 l na 100 km. Sjezd z velkého kopce do Loděnice pak o jednu desetinu spotřebu sráží. Okamžitá spotřeba na dálnici při 130 km/h na rovině (motor točí 2 700 ot./min) je 6,1 l na 100 km.

Dlouhá „cílová rovinka“ v podobě Rozvadovské spojky a sjezdu z kopce kolem motolské nemocnice nakonec vyšije výslednou PP spotřebu na 4,9 l na 100 km.

Okruh II.: Svižně

Doprava je stále celkem plynulá. Ve stoupání klikatou ulicí ale chytám autobus, který se bohužel tady předjet nedá. Takže pomalý výjezd do kopce na Nové Butovice dost nudný. Pak se rozjíždím a už se snažím za to trochu zatahat, jako bych někam pospíchal. A je to znát. PP hlásí při výjezdu z Prahy kousek od Ořechu spotřebu 6,3 l. Jedu postupně dál. V cestě ale chytám žlutou Škodu Fabia s ukrajinskou poznávací značkou. Táhnu se za nimi neuvěřitelně dlouho, protože jedou prostě jen o kousek pomaleji, než je zdrávo a na klikaté cestě nemám se svým motorem dostatek výkonu pod zadkem na předjetí. Konečně se před obcí Lužce dostávám před ně a pospíchám dál. Bohužel ne na dlouho. Zastavím se těsně před obcí Loděnice. Tady už to na dlouho je. Čekám na přejezdu na průjezd vlaku. Po asi minutě raději vypínám motor a dobře dělám. Celkem tu strávím víc než pět minut. Vlak přijíždí rychlostí, že i můj 2,5letý syn by ho předešel.

V cíli pak PP hlásí průměrnou spotřebu 5,5 l na 100 km.

odchylka palubního počítače: okruh I. okruh II. 
průměrná spotřeba dle PP (l/100 km)4,95,5
průměrná spotřeba dle dotankování (l/100 km)5,96,2
rozdíl hodnot (l/100 km)  +1,0 +0,7 

Z tabulky je patrný rozdíl hodnot naměřený podle palubního počítače a mnou dle dotankování. Následující tabulka pak ukazuje, že smůla na loudaly mi i přes veškerou snahu o dynamickou jízdu překazila celý test. Do cíle jsem dojel jen o minutu rychleji s průměrnou rychlostí jen o jeden km/h vyšší.

dosažené jízdní výkony dle PP okruh I. okruh II. 
čas (min)5655
průměrná rychlost (km/h)5354

Peugeot 208 1.4 HDi  hodnoty udávané výrobcem: hodnoty naměřené dle PP:  rozdíl: 
Město: (l/100 km)4,54,7 +0,2
mimo město: (l/100 km)3,5 4,9+1,4
kombinace: (l/100 km)3,8 4,9 +1,1

Závěr:

Bohužel smůla na pomalu jedoucí vozy přede mnou způsobila, že druhý okruh jsem nemohl zajet tak dynamicky, jak jsem potřeboval. Přesto se ukázalo, že vůz je prostě citlivý na akceleraci, a to i dynamickou. Je znát, že síla motoru není tou úplně silnou stránkou motoru. Očekával jsem, že výkon 50 kW a točivý moment 160 Nm si s vozem pohrají lépe. Je znát, že motoru při sundání nohy z plynu rychle padají otáčky a nahoru je musí zase pracně dostávat. Průměrná spotřeba vyšší o zhruba pětinu proti palubnímu počítači pak v celé nahotě ukazují hlavně na nesmyslné testovací protokoly pro měření spotřeby v EU.
Průměrná spotřeba 5,9 l na 100 km podle mého dotankování v prvním okruhu ukázala, že tohle autíčko bude asi nejlepší kamarád na dojíždění ze satelitního městečka do práce pěkně po rovné, dlouhé silnici. Pak jsem ochotný věřit, že spotřeba bude někde blíž k hranici udávané výrobcem.

Testovaný vůz byl zapůjčen z programu Peugeot Vyzkoušené Vozy


Technický popis
Karoserie
Typ
Hatchback
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
3962
Šířka (mm)
1739
Výška (mm)
1471
Rozvor (mm)
2538
Provozní hmotnost (kg)
1205
Maximální hmotnost (kg)
1580
Počet míst (os.)
5
Objem zavazadlového prostoru (l)
285/1152
Motor
Typ
Vznětový
Počet válců
4
Zdvihový objem (ccm)
1398
Max. výkon kW (k)/ot./min.
50(68)/4000
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
160/1750
Spotřeba
Město
4,5
Mimo město
3,5
Kombinovaná
3,8
Palivová soustava
Palivo
Nafta
Objem nádrže (l)
50
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
13,5
Max. rychlost (km/h)
163
Převodovka
Typ převodovky
Manuální
Počet rychlostních stupňů
5
Přenos hnací síly
Pohon
Přední
Pneumatiky a ráfky
Pneumatiky
185/65 R15
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
PetrT, 07.04.2015 23:32
Kolega má u Pola 1,2 tdi za více jak 3 roky průměr 3,7l. Dle dotankování. Většina dálnice při dojíždění do práce, ideálně prý kolem 120km/h na tachometru. Jelo by to i víc ale nemá to cenu trápit.
Vzhledem k tomu že předtím dojížděl multivanem s desetilitrovou spotřebou je auto už zaplacené.
*autofans*, 08.04.2015 09:02
S uvedenou motorizací jsem s 208 půl roku jezdil kolem 4,5 litru dle dotankování i počítače. Auto žralo stejně i na dálnic na tempomatových 135 a to ve třech lidech. Nevím kam na ty spotřeby novináři neustále chodí. Jistou roli může hrát rozdíl ve spotřebě před regenerací FAPu a po ní, což při krátkodobé zápůjčce novinář nikdy neví v které je fázi zaplnění filtru. Průměr na spritmonitor je 4,8
Srovnávat spotřebu s ukecaným koncernovým palubákem (mě u Fábie ukazoval o půl litr míň) a s čoudící motorizací která je o dvě generace emisní normy starší je trošku mimo. Na pohádky už jsem velký, s Leonem 1.gen TDI 81kW jsem na stejné trase jezdil kolem 6,3 dle dotankování, takže zázračné 4 l spotřeby jenž dosahují milovníci TDI jednou za rok s řízkama do Chorvatska mě nezajímají.
stanikk, 29.04.2015 15:53
Je opravdu smutné, že co se týče reálné spotřeby, tak se za poslední dobu zas tak moc nepokročilo. Stará dobrá Škoda |Octavia 1,9 TDI umí bez problémů jezdit za skutečně reálných pět litrů nafty. Každopádně testování spotřeby dle dotankování by mělo být standardem každého testu automobilu.
vena, 01.11.2015 20:23
Jezdím s tímhle motorem 2 roky a 100 000km.Pod 3.5l se rozumně nejde dostat,nad 5l taky ne,a to ani když jedu doslova jako prase.Měřeno trvale dle dotankování.Mimochodem spotřeba dle počítače sedí na desetinu přesně.
danet - redakce TipCars, 02.11.2015 14:58


Dobrý den, máte-li chuť rozepsat se o svém Peugeotu 207, vložte prosím vlastní recenzi zde: http://www.tipcars.com/#vlozit-zkusenost Budeme potěšeni.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů