Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Zima a auto: jak řešit krizové situace? (2. díl)

Naše téma
František Mašek | 21.12.2016
foto: tipcars
Na zimní dovolené si můžete odpočinout, a nebo se taky pěkně zapotit. Třeba když vám vykradou auto, přejede ho rolba, nebo na něj sjede sníh ze střechy. Jak tyhle situace řešit?

Jedním z nejčastějších komplikací na zimní dovolené bývá vykradení vozidla. Před odjezdem na hory si zkontrolujte krytí vaší havarijní pojistky a případně si připojistěte zavazadla, čímž máme na mysli zejména kompletní lyžařské vybavení. Připojištění zavazadel je většinou volitelným doplňkem cestovního pojištění a nemusí být nijak drahé. Pozor však na limity pojištěných věcí, někdy nebývají příliš vysoké. Porovnejte je tedy s hodnotou zavazadel, která budete v autě na zimní dovolenou převážet. Pojistka se vztahuje pouze na věci, které jsou v kufru vozu nebo střešním boxu uzamčeny.

Pokud Vám ukradnou lyže z nosiče, nebo věci z interiéru automobilu, pojištění se na ně nevztahuje, protože předměty byly viditelné. U některých pojišťoven je krytí poskytováno pouze při odcizení během dne, nikoli v noci. Stejně tak vybrané pojišťovny uznávají pojištění pouze vašich, nikoli firemních nebo zapůjčených předmětů (vybavení z půjčovny lyží, atd...). Neproplácí se ani krádež hotovosti, elektroniky, šperků a dalších věcí. Prostudujte si tedy vždy pečlivě pojistné podmínky. Škodu je samozřejmě vždy nutno nahlásit na policii i pojišťovně a pořídit fotodokumentaci. Připravte si také účetní doklady od odcizených věcí, které slouží pojišťovně jako doklad, že vám konkrétní věc patřila.

Další poměrně často se vyskytující událostí je poničení vozu od sněhu či ledu, který spadl z nemovitosti, u které dotyčný parkuje. V takovém případě je nutné kontaktovat majitele předmětné nemovitosti (pomůže katastr nemovitostí) a informovat jej o vzniku škody. Vlastník nemovitosti musí pak pojišťovně nahlásit škodnou událost, protože z jeho pojistky bude (v případě prokázání odpovědnosti za škodu) plněno. Na podobné situace se ale vztahuje i havarijní pojištění poškozeného vozu. Pokud je tedy vůz takto pojištěn, je nutno postupovat stejně jako při jakékoli jiné dopravní nehodě.

Pokud se na zimní dovolené zraníte a jste hospitalizováni, často je třeba vyřešit, co bude s automobilem parkujícím například u sjezdovky nebo hotelu. Vůz si můžete samozřejmě nechat odtáhnout specializovanou odtahovou službou. Jenže to bude na vaše vlastní náklady. Žádné pojištění na tuto situaci totiž nepamatuje. Nejvýhodnějším řešením je tak o převoz vozidla poprosit někoho z rodiny či známých.

A na závěr spíše pikantní možnost, že vaše auto poškodí sněžný skútr nebo rolba. Nebojte se, i když se pohybují jen po sjezdovkách, jsou to motorová vozidla s uzavřeným povinným ručením. Případná škoda se tedy hradí přímo z něj.


Hodnocení článku
1.0 z 5 (20%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů