Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Subaru Forester – lesník opět v kondici

Testy
Jiří Duchoň | 17.10.2005
dalších 35 fotek
foto: autor
Forester, reprezentant značky Subaru ve třídě SUV, byl pro letošní rok modernizován. Vylepšen byl zejména exteriér vozu, ale výraznou modernizací prošel především dvoulitrový motor s protiběžnými písty. Testovali jsme pro vás nový Forester se motorem 2,0.
Japonský koncern Fuji Heavy Industries je největším výrobcem osobních automobilů s pohonem všech kol na světě. Již od sedmdesátých let minulého století pohonem všech kol vybavuje prakticky všechny své vozy. Značka Subaru je také průkopníkem kategorie SUV, tedy sportovně laděných vozů pro využívání volného času. V roce 1996 se proto objevila upravená verze modelu Legacy pojmenovaná Outback, jíž vzápětí následovalo zrození modelu Forester

Jak Forester psal dějiny

Předobrazem Foresteru, česky „lesníka“, byla studie Streega, jež se představila v roce 1995 na autosalonech ve Frankfurtu a Tokiu. Frankfurt nad Mohanem se stal také místem uvedení sériového provedení prvního Forestera, to bylo v roce 1997. Subaru Forester logicky zapadl v evropské nabídce značky mezi modely Impreza a Legacy. Sdílí s nimi kromě již zmíněného pohonu všech kol také jejich nezávislé zavěšení, motory s protiběžnými písty, ale také třeba bezrámová okna v bočních dveřích. K dílčím modernizacím Foresteru došlo v letech 2001 a 2003, v tuto chvíli vám mezi vůbec prvními u nás nabízíme seznámení s horkou novinkou: Foresterem, který letos prošel nejvýraznější modernizací za dobu své existence!

Srovnání s konkurenty
model

Subaru Forester 2.0 X

 

Suzuki Vitara 2.0

 

Honda CR - V 2.0 ES

 

Jeep Grand Cherokee 3.0 CRD V6

 
zdvihový objem (ccm)

1994

 

1995

 

1998

 

2987

 
počet válců/ventilů

4/16

 

4/16

 

4/16

 

6/-

 
max. výkon (kW)/ot./min.

116/6400

 

103/6000

 

110/6500

 

160/4000

 
max. točivý moment (Nm)/ot./min.

186/3200

 

183/4000

 

192/4000

 

510/1600-2800

 
max. rychlost

189 km/h

 

175 km/h

 

177 km/h

 

200 km/h

 
hmotnost (kg)

1390

 

2070

 

1990

 

2210

 

rozměry (d/š/v) mm

 

4485/1735/1590

 

4470/1810/1695

 

4635/1785/1710

 

470/1870/1740

 
zavazadlový prostor

387 l

 

398 l

 

628 l

 

978 l

 
základní cena

678 800 Kč

 

569 900 Kč

 

809 000 Kč

 

1 340 000 Kč

 


Karosérie

Naším testem prošel vůz Subaru Forester se základním motorem 2,0 v provedení X Active WinterPack. Hned na první pohled se jedná o robustní sedan s výklopnou zádí, spojující v sobě prvky vozů kombi, off-road a MPV. Teprve současná, nejnovější verze vtiskla Foresteru konečně výraznější tvář, předchozí generace byly často kritizovány za své příliš nenápadné tvary. Díky nim však základní rysy, dnes staré již osm let, neztratily nic na své eleganci a funkčnosti.
Srovnejme si nový Forester s tím předposledním. Zepředu ihned zaujmou rozměrné hlavní světlomety, jež dostaly dvojitou optiku se zvláštními parabolami pro pomocná dálková světla a parkovací světla v pásu nad nimi. Maska chladiče je sice výraznější, ale ne každému se musí líbit její „americký“ nádech. Mlhovky ve spodní části nárazníku lakovaného v barvě vozu jsou menší. Z bočního pohledu vynikají rozšířené blatníky, propojené ve spodní polovině dveří robustním prolisem. Vnější zpětná zrcátka jsou ve srovnání s předchozí generací výrazně větší a umožňují s přehledem kontrolovat prostředí okolo vozu. Při jejich správném nastavení řidič vidí nejen okolní auta, ale při parkování také obrubníky. Do spodní části krytu zrcátek se bohužel z předních blatníků přemístily boční blinkry. Ačkoliv je jejich světlo o něco viditelnější, v případě poškození zrcátek nebude zřejmě majitel nad účtem ze servisu věřit svým očím.
Zadní sdružené světlomety jsou účinné a elegantní, vzhůru výklopné dveře jsou široké a sahají až ke spodní hraně zavazadlového prostoru.


Klady

- snadné a pohodlné nastupování

- nadčasově elegantní vzhled

Zápory

- pro někoho až příliš usedlý design

- zranitelné blinkry v zrcátcích

Interiér

Vnitřek auta je znamenitě přístupný, a to nejen díky velkým a doširoka se otevírajícím dveřím, ale především vyšší stavbě karosérie. Vše, nač se v interiéru podíváte, budí dojem kvality a precizního zpracování. Přístrojový štít je osazen kompletní škálou informačních přístrojů a kontrolek, sdružených ve třech kruhových výsečích. Lehce sportovní švih dává interiéru také tříramenný volant ideálních rozměrů a středový panel vyvedený v imitaci hliníku. Použité materiály jsou velice kvalitní, ale přitom jsou navrženy tak, aby snesly i nešetrné zacházení. Například látkové potahy sedadel jsou voděvzdorné. Páčkou pod volantem, která se otáčí spolu s ním, se ovládá tempomat. Řidič zde má zkrátka vše ve snadném dosahu, protože většina hlavních ovládacích prvků je soustředěna na středovém panelu, v páčkách pod volantem a v přední části levé loketní opěrky. Na středovém panelu je vestavěné rádio značky Subaru s přehrávačem CD. Toto rádio však u zkoušeného vozu zklamalo slabým příjmem radiových vln. Hned pod ním je pod výklopným víčkem jedna z mnoha odkládacích schránek. Další lze nalézt například na horní části palubní desky, před spolujezdcem, ve dveřích, ale i v důmyslné výklopné loketní opěře, jež může v případě potřeby sloužit i jako držák dvou nápojů pro cestující vzadu.

Pod ovladači rádia jsou tři otočné regulátory klimatizace, jíž lze při troše dobré vůle považovat za automatickou, přestože klimatizační jednotka se nepřipojuje automaticky a jednotlivé ovladače je třeba do polohy Auto přesunovat každý zvlášť. Výdechy na středu palubní desky lze sice usměrňovat, ale nikoli zcela uzavřít. Interiér je velmi bohatě vybaven, jak se ostatně dočtete v přehledné tabulce. Zkoušený stupeň WinterPack sice není stupněm v nabídce nejvyšším, přesto však disponuje předními mlhovkami, vyhříváním předních sedadel či rozmrazováním stěračů předního okna.

Na všech sedadlech je nadbytek místa, zvláště nad hlavami. Sedadla jsou pohodlná, ačkoli postrádají regulaci tuhosti bederních opěrek. Zadní opěradla jsou dělena v poměru 60/40 a sklápějí se na sedák. Vytvoří tak rovnou podlahu, jež je však díky zadní rozvodovce poměrně vysoko nad zemí.
O jisté letitosti základního konceptu auta svědčí palubní elektronika. Ani za příplatek nedostanete například palubní počítač nebo ovládání rádia na volantu. Okenní skla se spouštějí elektricky, ale jednodotekové ovládání má pouze okno řidičovo.


Klady

- kvalitní materiály a znamenité zpracování

- pohodlná sedadla

- výborný výhled všemi směry

Zápory

- méně místa pro kolena cestujících vzadu

- nepřítomnost bederní opěrky na předních sedadlech

Motor a jízdní vlastnosti

Forester by nebyl Subaru, kdyby neměl motor s protiběžnými písty zvaný „boxer“. Pro nový Forester bylo jeho dvoulitrové provedení zcela přepracováno. Díky použití variabilního časování ventilů vzrostl jeho nejvyšší výkon na nadprůměrných 116 kW, ovšem při zachování typického hlubokého zvuku. Ten je však velmi dobře tlumen, takže do interiéru téměř neprostupuje. Ačkoli měl zkoušený vůz na počátku testu najeto jen necelých 200 km, byl motor nečekaně kultivovaný, ačkoli kýžený točivý moment přicházel teprve od 2 500 ot./min., po překročení této hranice však byl motor dostatečně dynamický. O syrovosti vozu vypovídala i převodovka, jež chvílemi vyžadovala při řazení poněkud více pozornosti.

Samostatnou kapitolou jsou jízdní vlastnosti nového Foresteru. Žádný jiný automobil nekombinuje tak geniálním způsobem pohodlí a stabilitu na silnici se suverénností při pohybu v lehčím terénu. Snaha inženýrů značky Subaru o maximální snížení těžiště neskončila jen u zástavby ležatého motoru, ale pokračovala v použití bezrámových oken a hliníkových plechů na střeše a kapotě. Forester je vybaven mimořádně vyspělým stálým pohonem všech kol. Ten přijde vhod nejen v terénu, ale i na silnici. V zatáčce se díky němu totiž auto chová za všech podmínek zcela neutrálně a jízdní vlastnosti na běžných silnicích jsou znamenité, u zkoušeného vozu limitované pouze ne zcela optimálními pneumatikami Yokohama. Interiér je perfektně odhlučněn a ovládání vozu je mimořádně přesné a snadné, zdánlivě jediným rozdílem oproti běžným vozů kombi tak je pouze vyšší posaz pasažérů.

Pohyb mimo silnice usnadňuje nejen zmíněný stálý pohon všech kol se samosvorným diferenciálem na zadní nápravě, ale také redukční převodovka řazená pákou vedle ruční brzdy a zařízení bránící zpětnému rozjetí automobilu při rozjezdu do kopce. Standardně je montován čtyřsenzorový protiblokovací systém brzd ABS, doplněný o rozdělovač brzdného účinku na jednotlivá kola.

Forester je k dispozici také s přeplňovaným motorem o objemu 2,5 l a s výkonem až 169 kW při 5 600 ot./min. Oba motory jsou navíc k dispozici i s automatickými převodovkami.


Klady

- kultivovanost motoru

- výborné odhlučnění interiéru

- jisté jízdní vlastnosti

Zápory

- horší tah do 2 500 ot./min.

- trakce sériových pneumatik

Závěrem

Ačkoli není model Forester na evropských trzích žádným nováčkem, jeho průběžné modernizace z něj dělají po všech stránkách moderní automobil. Zcela neopakovatelným způsobem v sobě kloubí vlastnosti prostorného silničního kombíku s kultivovaným off-roadem, dobře vybaveným pro pohyb v lehkém až středním terénu. Vyznavači svérázu vozů Subaru jsou trochu zklamáni příliš konvenčním designem, který však podle mého názoru stále dostatečně odráží výlučnost značky Subaru. Mezi nevýhody zkoušeného Foresteru patří vyšší pořizovací cena, již je třeba za zmíněnou výlučnost zaplatit, v jistých ohledech zastarávající palubní elektronika a nabídka pouhých dvou motorů, navíc s absencí vznětové verze. Za volantem zkoušeného Subaru Forester se základním motorem 2,0 v provedení X Active WinterPack jsem absolvoval téměř 600 km s průměrnou spotřebou přijatelných 9,5 l/100 km.

Klady

- vyspělé pohonné ústrojí

- osobitost

- komfort na silnici, průjezdnost terénem

Zápory

- málo motorů na výběr, žádná vznětová verze

- vyšší cena

- pokulhávající palubní elektronika

Prognóza vývoje ceny u testovaného automobilu

Subaru Forester 2.0 je určený pro příznivce populární kategorie „SUV“ , kteří chtějí spolehlivý, technicky vysoce vyspělý automobil a nechtějí budit příliš pozornosti. Na trhu ojetých automobilů můžeme očekávat průměrnou amortizaci ve srovnání s konkurenčními vozy „SUV“. Po 1 / 3 letech s 20 000 / 60 000 km pořídíte tento zajímavý vůz za cca 490 000 / 350 000 Kč.


Zdroj: Tomáš Majer, EUROTAX

Hodnocení
Brzdy
2
Design
2
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
3
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
1
Prostornost
1
Pružnost motoru
2
Řazení
3
Řízení
2
Sedadla
2
Spotřeba
3
Výhled z vozu
1
Zavazadelník
2
Celkové hodnocení - průměr:
2
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Technický popis
Karoserie
Typ
Teréní SUV
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4485
Šířka (mm)
1735
Výška (mm)
1590
Rozvor (mm)
2525
Světlá výška (mm)
205
Provozní hmotnost (kg)
1390
Počet míst (os.)
5
Minimální poloměr otáčení (m)
5,3
Objem zavazadlového prostoru (l)
387
Motor
Typ
Čtyřválcový šestnáctiventilový s protibežnými písty
Počet válců
4
Zdvihový objem (ccm)
1994
Max. výkon kW (k)/ot./min.
116 (158)/6400
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
186/3200
Spotřeba
Město
12,3
Mimo město
7,5
Kombinovaná
9,3
CO2 (g/km)
220
Palivová soustava
Objem nádrže (l)
60
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
9,7
Max. rychlost (km/h)
189
Převodovka
Typ převodovky
Manual
Počet rychlostních stupňů
5
Brzdy
Vpředu
Kotoučové s vnitřním chlazením
Vzadu
Bubnové
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
678 800
Celková cena testovaného vozu (Kč)
755 800
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 3x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
subi, 20.10.2005 18:23
Chyba není jen ve srovnávací tabulce, ale i v samostatné tabulce technických údajů, jde o technické údaje předchozího modelu.
jakub - TipCars.com, 20.10.2005 19:04
http://www.subaru.cz/docs/forester_20_X.pdf
watak, 26.10.2005 15:50
prosim na stranky importera www.subaru.cz se nedivejte, informace skutecne nejsou aktualni. kouknete na www.ck-subaru.cz, jejichz je i testovane auto. Tam je to OK
Jakub - TipCars.com, 26.10.2005 22:41
panove omlouvam se vsem!! je to skutecne tak. na www.subaru.cz jsou informace neaktualni a vyse uvedeny link je na starsiho Forestera. diky za podnety
anonym, 17.03.2008 18:07
Nepochopil jsem, proč se v tabulce srovnává Forester s Jeepem Grand Cherokee ?
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů