Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Životnost motoru 2,5 V6 TDI u Audi

Poradna
Martin Vaculík | 11.10.2005
foto: Auto ESA
V autobazaru jsem si vyhlédl Audi A4, r.v. 2000, s motorem 2,5 V6 TDI (110 kw). Auto má podle serv. knížky najeto cca 148 tkm. Měl bych se koupě v souvislosti s životností motoru, převodovky a popř. přední nápravy něčeho obávat?

Dva podobné dotazy:

Dobrý den,
Chtěl jsem se Vás zeptat, jestli by jste souhlasili s moji volbou
ojetiny. Představoval bych si dobry naftovy motor... Vyhlížel jsem delší
dobu nějakou Audi A6 kombi 2.5 TDI, a chtěl bych se vás zeptat, kolik km
takovýto auta vydrží, a jestli je to vhodný, prostorný rodinný vůz na
delší tratě.

Děkuji moc předem za odpověď
Zdeněk

Dobrý den.

V autobazaru jsem si vyhlédl Audi A4, r.v. 2000, s motorem 2,5 V6 TDI (110 kw) a 6-stupňovou man. převodovkou. Auto má podle serv. knížky najeto cca 148 tkm, rozv. řemen byl podle záznamu měněn při cca 111 tkm. Měl bych se koupě v souvislosti s životností motoru, převodovky a popř. přední nápravy něčeho obávat?

Děkuji za odpověď
Milan



Odpověď

Vážení pánové,

předem své odpovědi musím říci, že Audi 2,5 TDI bývalo nezničitelné vozidlo, ale jako řada 100, později první verze A6, čili v letech 1991 až 1997. Byl to pětiválec, litinový podvozek, vzadu tuhá náprava. 300 tisíc km bez investic. To proto, kdyby chtěl někdo tímto modelem rozporovat moje závěry.

Audi A4, A6, passat, superb používají hliníkovou přední nápravu se čtyřmi rameny na každé straně, které se do roku 2002 vyznačovala velmi krátkou životností (často jen 60 tisíc km). Jedná se o složitý problém, kdy vznik první vůle způsobí násobně vyšší namáhání ostatních dílů, takže celá náprava se rychle změní ve šrot. Pomůže jen kompletní výměna všeho za cenu přes 30 tisíc Kč (druhovýroba). Pokud byla náprava v autorizovaném servise měněna po roce 2002, tak již jde o odolné modernizované díly.

Motor 2,5 TDI V6 (110 kW) je nejhorší TDI, jaké kdy vzniklo. Důvody:


1) Momentová charakteristika. Motor takřka netáhne do 2000 min-1, pak vystřelí. Dost nepříjemná jízda. Pozdější verze 120 a 132 kW jsou daleko lepší, vlastně skvělé. Ale 110 nebo 114 kW nebrat.

2) Hmotnost. U Audi je motor umístěn podélně před přední nápravou, a je-li to dieselový šestiválec, tak jí šeredně zatěžuje. Krom vlivu na životnost je takové auto pak silně nedotáčivé a rychlý vyhýbací manévr s ním neproveditelný.

3) Vstřikovací čerpadlo Bosch VP 44. Toto elektronicky řízené čerpadlo trpí náhlou smrtí své řídicí jednotky, které stojí 9000 Kč + 8000 Kč za práci (rozebrání čerpadla v diesel centru Bosch – odskoušení a nahrání nové kompenzace do jednotky). Dále se zanáší sítko, které je v tělese čerpadla a nelze jej vyměnit ani vyčistit, takže musíte vyměnit celé těleso. To je myslím za 10 tisíc (+ 8 práce, v ní ještě není demontáž a montáž do vozu).


Proto doporučuji 1,9 TDI. Ten je bez popsaných problémů, ve verzi 81 kW však trpí na turbodmychadla Garret VNT 15. Váhy vzduchu Bosch odcházejí u všech TDI.

Vozy Audi TDI jsou mimořádně oblíbené mezi zloději.

TIP: OJETINY: Audi A4 - Funguje, ale vyžaduje drahý servis

Hodnocení článku
3.8 z 5 (76%)
Hodnoceno: 21x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 12.01.2008 21:07
dvaaupula je dobrej motor to rikam ja i kdyz sem tento motor menil ve sve audi

Ono kdyz si koupite A4 2.5 tdi v6 z roku 99 a mate na tacho 150tis tak jen blazen tomu muze verit))) i kdys mate servisku narazitkovanou .
Jen male spocitani
mame to 9let stare auto tyto auta v nemec jezdi stale caa nejmene 50-60 tis to mame 9*50 = 450tis caa pul mega z toho 300 tis je v nemecku kde to bylo servisovane a 150-200 u nas kde na to cech sral protoze kdyz zjistil ze u audi stoji rozvody 50tis vymena oleje 10))) tak to nechal bejt na olej sral taky max tam dal nejakou polosyntu.

A vazne mi chcete tvrdit ze motor bez udrzby ma vydrzet ???

Tento motor je citlivka ale kdys je dobrej a ma pravidelnou vymenu oleje po 12-15 tis, (a neserete na udrzbu) tak vam proste neodejde ani po 500tis. Kdys na to nekdo pred vama sral tak mate holt smulu a platite a platite

110kw se da slusne cipnout ale zde 10x pozor u koho si to nechate!! (osobne neverim nikomu kdo mi pride s pocitacem a kabelem a neco tma nahraje ci odnese RJ nekam do kanclu a napaji tma nejakej cip .....)
132kw a cip to je pak pohadka))))

s tezkou napravou bych to taky neprehanel caa 100tis najede vzdy kdys tam nedate shit ramena za 4tis))

cerpadlo je problem to je pravda... doporucuji kazdemu kdo ma tento motor mejt vzdy neco v nadrzi a nenechavat to dojizdet do sucha az zacne rvat hladove oko

berte moje rady jako muj nazor
avatar
petr, 13.01.2008 10:41
Zdravím všechny a děkuji za jejich názory. Mám v úmyslu koupit Audi A6 avant - quattro 2,5 TDi 132KW rv. cca 2003-2004 za cca 400.000,- Rád bych se vás zeptal zda se dá za tyto peníze pořídit slušný kousek? Ze všech recenzí jsem dostal tak trochu strach, abych pravdu řekl:( Není to mé 1. auto, které kupuji a také to není mé 1. TDi. Mám tyto motory velmi rád. Ročně najezdím přibližně 30000 - 40000 tkm a třeba s octavii 1,9 TDi 81kw jsem měl velmi dobrou zkušenost. Jistě, že se jedná o nesrovnatelný kousek co se týče audi a škoda, ale byl jsem velmi spokojen. S koupí mám již poměrně značné zkušenosti, nenechám se napálit lecjakým chlácholením ze strany bazarů, že auto jezdilo v raichu, měl ho tam starší pár a jezdil s ním jen o víkendu... Neřídím se ani najetými km, které jsou podle mého názoru velmi často zavádějící. Vždy dám na osobní pocit z auta a motoru, podle zvuku, zkrátka celkového vzhledu auta. Podotýkám, že nejsem specialista, ale nejsem ani laik, který ví kudy se tam leje olej...Doufám, že můj kup bude vydařený! Nepohrdnu radou z vaší strany, na co si v tomto specifickém případě dát obzvláště pozor. Děkuji za práci pana Vaculíka (ikdyž si myslím, že je proti koncernu lehce zaujatý)) Děkuji také avatarovi za jeho přízpěvky a názory také v audiklubu. Díky a hezký den. Petr
anonym, 14.01.2008 23:25
ví o tom uplný hovno a něco tu žvatlá... motor 2,5 tdi V6 je výborný!! motor na hovno z něj dělají majitelé kteří se nestarají, a dále longlife servis a hlavně bazarníci..dovezou to z Německa najeto 350 tisic km....stočí to na 120 tis km..a vy se pak divíte že vám ve 200 tisicich odeslo vsechno a tece z toho olej jak z olejnicky- to je to co pověsti jinak velmi dobrých motorů škodí.. je videt ze p. Vaculík s A6kou která má tento motor v životě nejel...nemohl by říct že do A6ky radši 1,9 tdi... 1,9 je pomerně slabá a jízdní vlastnosti 6 válce nejdou srovnat se 4 válcem.. takže ať radši sedí u křesla a nesere se do něčeho čemu nerozumí...
anonym, 01.03.2008 00:07
To ty si prijebkaný. Audi som mal aj 4 aj 6 aj 8 a viem o čom Vaculík hovorí. Sú to citlivky, motoricky aj nápravovo, a jediné štastie som mal, že tá 6-ka bola 1.9 tdi. Všetka 3 som si doviezol sám, žiadne šopy, ale údržba neuveritelne drahá. Skor než niečo napíšeš, aspon si do takého auta sadni, očumovanie v katalogu ti nedáva pravo hodnotit,.
M. Neubauer, 24.08.2012 01:27
Musím se přidat k zástupům zastánců 2,5 TDI V6. Mám už druhou A4 s tímto motorem (nejprv AKE a teď BDH) a myslím že házet tyto motory do jedné škatulky je lehce řečeno přezíravé. To že motory trpěly na vadné jednotky čerpadla VP44 je pravda, ale nějak opomínáte že tyto čerpadla jsou použita i v jiných vozech úplně jiných značek. Další věc je že místo profesionálního slova "jeblo" bych radši zvolil větu že shořel výkonový mosfet tranzistor a to z důvodu špatného chlazení. Pozdější série těchto čerpadel již mají zesílené přívody a tímto neduhem netrpí. Větší problém představují na těchto motorech vačky s vahadly, které se u motorů verze A často vydíraly až do doby kdy vypadla vahadla. Taktéž mnohoktrát zmiňovaná váha vzduchu zlobila u starších verzí a poté byla vyměněna za hitachi, která má lepší životnost, díky odlišné konstrukci. A musím souhlasit i s nedotáčivostí protože motor je opravdu hodně těžký, ovšem pokud máte verzi quattro tak je to o dost lepší. Ještě chci říci, že ani s jedním motorem jsem neměl problém o kterém se mluví. Pouze mi odešel termostat, ale to se stává u každého auta. U nás je všeobecně s těmito motory problém, protože jsou dost choulostivé na zacházení a servis proto doporučuji se po autě s tímto motorem poohlídnout v německu, protože když vidím jak s ním někteří jezdí, tak bych brečel.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů