Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Citroen Xsara - Pohodlí v elegantním kompaktu

Odborné recenze
Martin Vaculík | 28.11.2005
další 4 fotky
foto: TipCars.com
Citroen Xsara je typickým vozem nižší střední třídy, schopným již v základní variantě liftback uspokojit rodinné nároky. Rozumná cenová politika výrobce a vnitřní prostornost z něj vždy činily atraktivní nabídku.

Citroen Xsara je typickým vozem nižší střední třídy, schopným již v základní variantě liftback uspokojit rodinné nároky. Rozumná cenová politika výrobce a vnitřní prostornost z něj vždy činily atraktivní nabídku.

To platí i na prodejních plochách autobazarů, zvlášť když byl nedávno nahrazen modelem C4. Průměrného kupujícího ojetin nemusí zajímat, že jízdní vlastnosti Xsary byly v posledních letech již považovány za nevyhovující, co se aktivní bezpečnosti týká.

Jako nástupce známého typu ZX se Xsara představila v roce 1997. Zaujala líbivými tvary a prostorností karosérie. Zklamala však jízdními vlastnostmi. Předchozí model ZX totiž v první polovině devadesátých let minulého století platil v tomto směru za etalon v oblastí, což se o Xsaře říci nelze. Tlumení nerovností je i přes použití jen normálního ocelového odpružení na skutečně citroenovské úrovni, chování v kritických situacích má však k dokonalosti daleko. V rychle projížděných táhlých zatáčkách se vůz vlní a při náhlé změně směru má jeho neklidná záď tendence vybočovat. Při rychlé jízdě po dálnici máte co dělat, abyste se udrželi ve svém jízdním pruhu. To u ZX nebylo.

Součtem svých vlastností je tak Xsara v našich podmínkách ideálním kandidátem na rodinný vůz, vždyť s dětmi na zadních sedačkách se přeci nezávodí. I přes ve své třídě podprůměrný rozvor náprav 2540 mm nabízí velmi dobrou prostornost, a to i na zadních sedadlech. Zavazadlový prostor je s objemem 408 litrů dostatečný již u základního tří či pětidvéřového modelu se splývavou zádí, skutečným tipem na rodinný stěhovák je kombi se 517 litry pro zavazadla v zádi, které do nabídky přišlo v roce 1998. Svým odhlučněním, komfortem a prostorností Xsara nezklame ani při dlouhých cestách na dovolenou, mnohým mohou vadit jen u „francouzů“ tradičně příliš měkká sedadla. Na tuto letitou výtku značka konečně zareagovala v rámci face-liftu pro modelový roku 2001. Nové vozy tak již mají sedadla o něco lepší. Opravdu povedené motory přinesl až čas. V roce 1999 tak přišel tichounký a kultivovaný turbodiesel 2,0 HDI (o výkonu 66 kW), který má přímé vstřikování nafty systémem Common-Rail. Pro svůj kultivovaný chod a vysoký výkon zaslouží doporučení také pohonná jednotka 1,6i 16V (81 kW), nabízená od face-liftu modelu provedeného koncem roku 2000. Modernizace přinesla také mnohem tvrdší sedačky, které se nezalíbí tradičním majitelům Citroenu a Peugeotů, ale lépe podpírají páteř.

Citroen Xsara je průměrně kvalitně zpracovaný vůz, pazvuky plastů při přejezdu nerovností holt již k francouzským vozům patří. Oproti předchozím modelům se zlepšila spolehlivost elektroniky zážehových motorů, takže nyní již všechny pohonné jednotky pod kapotou vozu platí za velmi odolné. Pomoc „žlutých andělů“ Citroen Xsara na silnicích téměř nepotřebuje a není to dáno pouze jeho malou rozšířeností. Když přece jen k vozu pomoc jela, tak šlo většinou o nedostatek pohonných hmot, palivoměr je totiž příliš optimistický. Sporadicky se vyskytuje též přehřátí motoru (někdy s vážnými následky), které má na svědomí nefunkční termostat přídavného ventilátoru chlazení. Již méně spokojeny jsou se Xsarou německé orgány technického dozoru, které při pravidelných kontrolách zjišťují takový počet závad, který stačí jen na šedý průměr v tabulkách poruchovosti. Odolnost dílů podléhajících opotřebení zkrátka není u Xsary taková, jako u některých jiných vozů té třídy. Že by se však pokazilo něco opravdu drahého (třeba motor), toho se bát nemusíte. Pohonné jednotky jsou totiž odolné a ani trhání rozvodových řemenů, což je u konkurence častá závada, je téměř nepostihuje (interval pro výměnu této součásti je dlouhých 120 tisíc km).

HODNOCENÍ

SPOLEHLIVOST3 
TECHNICKÁ ÚROVEŇ3 
CENY OJETIN3 
PROVOZNÍ NÁKLADY3 
SERVIS4 


PŘEDNOSTI

+ líbivé vnější tvary

+ komfort odpružení

+ solidní odhlučnění

+ přiznivé ceny nových vozů i ojetin

+ díky mnoha akčním nabídkám často bohatá výbava

+ agilní a úsporný motor 1,6i 16V

+ tichý pružný a úsporný turbodiesel 2,0 HDI

+ nezničitelné klasické motory 1,9D a TD

NEDOSTATKY
- jízdní vlastnosti v krizových situacích

- směrová nestabilita při rychlé jízdě

- jen průměrné dílenské zpracování

- hrubý chod osmiventilových zážehových motorů

- příliš měkké sedačky

Karosérie tří či pětidvéřový hatchback nebo kombi
Motory zážehové řadové čtyřválce 1,4i (55 kW), 1,6i (65 kW), 1,6i 16V (81 kW), 1,8i (66 kW), 1,8i 16V (81 kW), 2,0 16V Coupé VTS (120 kW)
vznětové řadové čtyřválce 1,9 D (51 kW), 1,9 TD (66 kW), 2,0 HDI (66 kW)
Pohon přední kola
Rozměry 4167x1698x1364 mm, verze kombi 4354x1698x1420 mm a verze Coupé 4167x1698x1364 mm
Rozvor 2540 mm
Zavazadlový prostor 408 l, 517 kombi a 408 Coupé
Palivová nádrž 54 l
Oficiální prodej v ČR ano


JAK ŠEL ČAS

1997: Uvedení modelu na trh v podobě pětidvéřového vozu se splývavou zádí. Zážehové motory 1,8i (66 nebo 74 kW), 1,8i 16V (81 kW) a turbodiesel 1,9 TD (66 kW).

1998: Třídveřová varianta modelu. Nové motory 1,4i (55 kW) a 2,0i 16V (120 kW). Dále atmosférický diesel 1,9 D (55 kW).

1999: Nový přeplňovaný vznětový motor s přímým vstřikováním Common-Rail – 2,0 HDI o výkonu 66 kW. Výkon motoru 1,8i 16V zvýšen na 85 kW.

2000: Představen velkoprostorový typ Xsara Picasso, který toho však s výchozím modelem nemá až zas tolik společného. Na podzim face-lift modelu. Odstraněny některé ergonomické nedostatky interiéru. Nový motor 2,0 HDI (80 kW).

2004: Představen nástupce – model C4. Kombi Xsara Break vyráběna nadále.

ČASTÉ ZÁVADY

· vybité akumulátory

· nefunkční termostat přídavného ventilátoru

· propálené těsnění pod hlavou (vlivem přehřátí)

· nepravidelný účinek brzd

· koroze výfukového potrubí

· koroze brzdových vedení

· vadné vstřikovače common-railu (HDI)

· opotřebený tlumič torzních kmitů řemenice pohonu pomocných agregátů

· visící ventily s následkem chodu na tři válce krátce po studeném startu (1,6i 16V)
· úniky oleje z motoru (1,9 D a TD)

DOPORUČENÝ MODEL

1,6i 16V (81 kW)

Zážehový řadový čtyřválec, šestnáctiventilový rozvod DOHC, vícebodové elektronické vstřikování paliva.
Důvody: Tichý a výkonný zážehový motor nemá s lehkou xsarou mnoho práce, a tak stačí na suverénní akceleraci. Škoda, že čas od času zůstane nějaký z ventilů ve svém vodítku viset a motor pak běží na tři válce.

NEBRAT

2,0 HDI (66 kW)

Přeplňovaný vznětový řadový čtyřválec, osmiventilový rozvod OHC, přímé vstřikování paliva systémem Common-Rail.
Důvody: V lehké xsaře se i slabší verze první generace motoru HDI činí a s tichým svištěním turba ji energicky žene vpřed. Problém nastává, když HDI dosviští. Vstřikovače Common Railu kapitulují před českou naftou a jsou hodně drahé.

Hodnocení článku
4.5 z 5 (90%)
Hodnoceno: 4x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 25.07.2007 18:00
2,0 HDI je super.Nízká spotřeba a kultivovaný chod.
Bez nutnosti servisu.
kubica, 13.10.2007 22:45
U nás sa hovorí koľko ľudí, toľko chutí. Tie recenzie majú isto význam pre veľa kúpychtivých laikov, a dávajú im dobré vodítko. Je fakt na uvážení jednotlivca, či sa bude voziť v pohodlnom "francúzovi" za nákladný servis, alebo v trasúcom "nemcovi" do ktorého nemusí pichnúť.
anonym, 23.10.2007 13:50
Mám Xsaru 2.0 HDI,mám najeto 116000 km,nemám s tímto autem žádné
problémy.S motorem jsem velmi spokojen,jízdní vlastnosti také velmi dobré.Tankuji kvalitní naftu-žádné levné a bezejmene čerpací stanice.Pan Vaculík nemá asi s tímto autem žádné zkušenosti,to je můj názor.
anonym, 04.07.2008 13:13
zase někdo, kdo závidí, že diesely uměli frantíci vždy nejlépe.......teda kromě renaultu
bebel, 19.11.2009 07:30
nech je to ako chce, myslim si, ze xsara je spolahlive auto za rozumne peniaze.Pouzivam ju sam v praci aj privat, jazdim mesto , dialnicu a medzimesto zhruba rovnakym dielom a nemam problem. Za 3 roky som menil len vodnu pumpu (vraj nejaka vadna seria) a tym padom aj rozvody (pri 80tis.km.) .K tej pumpe prislo tak, ze zacalo v motore nieco arytmicky klepotat,ale nic strasne to nebolo. Olej mi netecie a nezerie, priemerna spotreba okolo 7l/100km. Kupil som ju ako ojetinu s 38tis. km., teraz stav 110tis. Ihned po kupe som menil zvlnene predne kotuce za nove, zadnu cast vyfuku (len ako prevenciu!) za ladeny vyfuk, kedze som ho zohnal lacnejsi, ako original diel v znackovom servise. K autu sa chovam ako treba a pravidelne ho servisujem po 15tis. km. Xsara ma aj negativne malickosti, ale s tym sa da zit - napr. vyskove nastavenie sedacky sofera pomocou packy vlavo dole - to teda nic moc...este mi nesedi meranie vonkajsej teploty (rozdiel ca. 3-4 stupne C) , dalej ma "serie" pri vymene ziarovky zle umiestnene ABS, tak musim "prstovat" po milimetroch aby som ziarovku vobec vymenil (vyriesil som to kupou drahsich ziaroviek Light&Day, aby vydrzali) a velmi mi chyba tempomat...inak spokojnost..mne to auto staci - je to ekonomicky rozumna volba.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů